Παναθηναϊκός-Μπασκόνια: Όλα τελείωσαν υπό τον φόβο του Πιτίνο

Με τον Ρικ Πιτίνο να ξανασυστήνεται στο κοινό του ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με χαρακτηριστική ευκολία της Μπασκόνια, οπως δείχνει το τελικό 100-68. Αφού πρώτα χρειάστηκε να γυαλίσει το μάτι του Αμερικανού κόουτς και οι παίκτες του να πάρουν το μήνυμα...

Ο Ρικ Πιτίνο επέστρεψε στον πάγκο του Παναθηναϊκού και ξανασυστήθηκε στο κοινό του ΟΑΚΑ με τη νίκη επί της Μπασκόνια (100-68) για την 11η αγ. της Euroleague (28/11/2019) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI
Ο Ρικ Πιτίνο επέστρεψε στον πάγκο του Παναθηναϊκού και ξανασυστήθηκε στο κοινό του ΟΑΚΑ με τη νίκη επί της Μπασκόνια (100-68) για την 11η αγ. της Euroleague (28/11/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Με τον Ρικ Πιτίνο να επιστρέφει στο ΟΑΚΑ ως προπονητής του Παναθηναϊκού, οι 'πράσινοι' δεν συνάντησαν αντίσταση από την Μπασκόνια και έζησαν ένα βράδυ δίχως άγχος, επικρατώντας εύκολα με σκορ 100-68 για την 11η αγωνιστική της Euroleague. Για την ακρίβεια όλα μοιάζουν να τελείωσαν όταν 2'07'' πριν τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου ο Αμερικανός προπονητής κάλεσε τάιμ άουτ έπειτα από δύο 'κολλητά' τρίποντα του Στάουσκας.

"Δεν χτυπάτε κόσμο. Πρέπει να παλέψετε γι' αυτό. Επιτρέψατε δύο τρίποντα, δεν πήρατε ριμπάουντ. Είστε καλύτεροι από αυτό! Ελάτε! Κυριαρχήστε στο γαμ*** παιχνίδι! Πάμε!", ήταν ατάκες του Ρικ Πιτίνο με... γυαλισμένο μάτι, το οποίο μετέδωσε και στους παίκτες του. Κάπου εκεί το παιχνίδι σταδιακά πήρε τον δρόμο, με το τελευταίο δεκάλεπτο να εξελίσσεται σε τυπική διαδικασία.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους Καλάθη, Φριντέτ, Παπαπέτρου, Τόμας και Παπαγιάννη στην πεντάδα του. Οι 'πράσινοι' δεν είχαν ρυθμό επιθετικά στο ξεκίνημα, ούτε καλό τρανζίσιον παιχνίδι σε καμία πλευρά του παρκέ, την ώρα που η Μπασκόνια ακουμπούσε τη μπάλα στη ρακέτα για το 5-10 στο 4'. Το πρώτο κακό μαντάτο της βραδιάς ήρθε με το δεύτερο προσωπικό φάουλ του Παπαπέτρου νωρίς στην αναμέτρηση, εξέλιξη που έφερε τον Τζόνσον στην πεντάδα. Ο Παπαγιάννης δεν μπορούσε να κάνει καλά τον Φαλ και ο Πιτίνο έβαλε στην θέση του τον Βουγιούκα, με τον Περάσοβιτς να απαντά με την αλλαγή του Έρικ αντί του Σενεγαλέζου. Ο Παναθηναϊκός αντλώντας ενέργεια από την άμυνα έφτασε σε ένα 12-1 σερί για το προσπέρασμα με 17-11 στο 7', εκμεταλλευόμενος την αστοχία της Μπασκόνια ακόμη και μετά από δεύτερες επιθέσεις. Το τάιμ του Περάσοβιτς σε εκείνο το σημείο λειτούργησε ευεργετικά για τους φιλοξενούμενους, που απάντησαν με δύο τρίποντα του Στάουσκας και συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ, ανάγκαζοντας τον Πιτίνο σε... ρελάνς τάιμ άουτ. Οι 'πράσινοι' έκλεισαν το δεκάλεπτο στο +3 (20-17) χάρη σε ένα τρίποντο του Ράις και την άμυνα τους, χωρίς να 'πληρώσουν' τα 7 επιθετικά ριμπάουντ που μετρούσε ήδη η Μπασκόνια.

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τρίποντο του Στάουσκας, το τρίτο εύστοχο σε ισάριθμες προσπάθειες, με τον δίμετρο Καναδό σούτινγκ γκαρντ να εξελίσσεται σε πρόβλημα για την περιφερειακή άμυνα του 'τριφυλλιού'. Με τους Καλάθη και Ράις να δίνουν λύσεις σε σκορ και δημιουργία ο Παναθηναϊκός πήγε στο +5 (27-22) στο 12' και προσαρμόζοντας την άμυνα του στον Σενγκέλια κρατούσε χαμηλά την Μπασκόνια. Ο Φαλ πήρε το τρίτο φάουλ του Παπαπέτρου στα μισά του δεκαλέπτου, με τον Καλάθη να συνεχίζει να 'σημαδεύει' το low post δημιουργώντας για τον Ουάιλι και το 34-27 ακριβώς 5'00'' πριν την ολοκλήρωση του ημιχρόνου. Το τρίτο φάουλ του Χένρι στο 17' ήταν πρόβλημα για την ομάδα του Περάσοβιτς και ο Τζόνσον το έκανε μεγαλύτερο με το λέι απ για το 39-28, πριν η Μπασκόνια απαντήσει με δύο τρίποντα του Τζάνινγκ για το 42-34. Κλείνοντας την πληγή των ριμπάουντ και με τον Καλάθη στα μισά της διαδρομής ενός triple double (8π., 4ρ., 6ασ.), ο Παναθηναϊκός πήρε το δεκάλεπτο με 26-19 και το ημίχρονο με 46-36. Οι 'πράσινοι' μετρούσαν 47.8% στα δίποντα (11/23), 46.1% στα τρίποντα, 20 ριμπάουντ (15-5), 11 ασίστ και 3 λάθη σε αυτό το διάστημα, με τα αντίστοιχα νούμερα των Βάσκων να είναι 35% στα δίποντα (7/20), 40% στα τρίποντα (6/15), 20 ριμπάουντ (12-8), 9 ασίστ, 5 λάθη αλλά και μόλις 40% στις βολές (4/10).

Με δύο συνεχόμενα κλεψίματα ο Παναθηναϊκός έφτασε την διαφορά στο +14 (50-36) με το ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, ενώ η alley oop συνεργασία των Καλάθη - Παπαγιάννη ανάγκασε τον εκνευρισμένο Περάσοβιτς σε εσπευσμένο τάιμ άουτ. Τρεις σερί ασίστ του Χένρι έδωσαν επιθετική ανάσα στην Μπασκόνια, ωστόσο η διαφορά παρέμενε σταθερά σε διψήφια επίπεδα φτάνοντας στα μέσα του δεκαλέπτου, για το 62-44 στο 25'. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Παναθηναϊκού ήταν πως κρατούσε εκτός ρυθμού τον Σενγκέλια, δεν του επέτρεπε επιθετικό παιχνίδι ούτε στο σκορ, ούτε στον τρόπο που λειτουργεί πολλές φορές ως έξτρα playmaker στην πεντάδα της ομάδας του προσφέροντας δημιουργία. Τη στιγμή που ο Γεωργιανός πάουερ φόργουορντ ολοκλήρωνε το τρίτο δεκάλεπτο με 3/11 σουτ, ο Φριντέτ εκτελούσε από τα 6.75 ή και πιο μακριά για το επιμέρους 26-15 της περιόδου και το συνολικό 72-51 στο 30'.

To τελευταίο δεκάλεπτο δεν χρήζει ανάλυσης, καθώς η Μπασκόνια το έριξε στις γρήγορες επιθέσεις και τα τρίποντα, ενώ ο Παναθηναϊκός δοκίμαζε σχήματα και έβαλε παλά ως στόχο τους 100 πόντους, που έφτασε με κάρφωμα του Παπαπέτρου στην τελευταία επίθεση. Οι 'πράσινοι' ανέβασαν το ρεκόρ τους στο 7-4 και στις 6 Δεκεμβρίου υποδέχονται τον Ολυμπιακό για την 12η αγωνιστική της διοργάνωσης.

Οι Καλάθης (12π., 6ρ., 9ασ.), Φριντέτ (21π., 4/12δ., 4/5τρ., 5ασ.) και Ράις (12π., 3ασ.) κυριάρχησαν στην περιφέρεια, ενώ οι Τόμας (15π., 8ρ.) και Τζόνσον (9π., 4ρ., 2κλ.) έδωσαν πολυδιάστατο παιχνίδι στις θέσιες των φόργουορντ. Για την Μπασκόνια το πάλεψαν οι Χένρι (4π., 9ασ.), Φαλ (12π., 7ρ.) και Στάουσκας (12π., 4/6τρ.), με τον Σενγκέλια να εγκλωβίζεται στην αντίπαλη άμυνα (11π., 2/7δ., 2/6τρ., 6ρ.).

News 24/7

24MEDIA NETWORK