Ο 'κρυφός' MVP του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και η 'κερκόπορτα' του Ολυμπιακού

Διαβάζοντας πίσω από τους αριθμούς: η εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα του Ματ Λοτζέσκι και του Αξέλ Τουπάν στην πρώτη μεγάλη μάχη. Πόσο βοήθησε ο ένας τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και πόσο επηρέασε ο άλλος τον Ολυμπιακό.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τα αυταπόδεικτα εξ όσων συνέβησαν στο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ολυμπιακός τα είδαν όλοι. Είτε από την τηλεόραση είτε από το γήπεδο. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο άλλαξε με την ενέργειά του το ρου του ντέρμπι της Παρασκευής, ο Λεκαβίτσιους ήταν... Kill και ντράπηκε μόνο μετά το τέλος του αγώνα, ενώ ο Βασίλης Σπανούλης δεν κατάφερε να ηγηθεί και αποβλήθηκε με 5 φάουλ.

Έχουμε όμως τον Euroleague Data Guy για να διαβάσουμε πίσω από τους αριθμούς του 93-80 και του 8-1 του Τσάβι Πασκουάλ επί του Ντέιβιντ Μπλατ. Να εμβαθύνουμε σε δύο παίκτες που όσο θετική επίδραση είχε ο ένας στο παιχνίδι των 'πρασίνων', άλλη τόση αρνητική είχε ο άλλος στην απόδοση των 'ερυθρολεύκων'.

Τα στοιχεία που μας παρέδωσε ο αναλυτής μας ήταν άκρως αναλυτικά και πολύ ενδιαφέροντα.

Ο παράγων Λοτζέσκι

Διότι ακόμη και σ' ένα παιχνίδι που ο Ματ Λοτζέσκι δεν ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων απέδειξε πόσο πολύτιμος είναι για τη συνολική λειτουργία του 'τριφυλλιού'. Ο Αμερικάνος σουτέρ βρήκε σίδερο και στις τρεις προσπάθειες που επιχείρησε πίσω από τα 6μ75. Ταυτόχρονα όμως με τα 4/5 δίποντα και τη συνολική παρουσία του στα 25'38'' που αγωνίστηκε βελτίωνε όλους τους υπόλοιπους.

Δεν είναι τυχαίο πως η πιο αποδοτική 5άδα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είναι μ' αυτόν στο '2', καθώς με τις κινήσεις του και την απειλή απ' έξω άφηνε ελεύθερους χώρους για να 'χτυπήσουν' οι υπόλοιποι τα μις-ματς.

Ο 'κρυφός' MVP του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και η 'κερκόπορτα' του Ολυμπιακού

Επίσης ήταν μετέχων στα 5 πιο 'επιδραστικά' δίδυμα του Πασκουάλ. Είτε ήταν στο παρκέ με τον Καλάθη (+19 σε 23 λεπτά συνύπαρξης για επιμέρους 60-41) είτε με τον Αντετοκούνμπο (+17 για 9 λεπτά) είτε με τον Γκιστ (+17 για 13 λεπτά) και τον Τόμας (+13 για 8 λεπτά) είτε ακόμη με τον Λεκαβίτσιους (+8 για 6 λεπτά) και τον Λάσμε (+8 για 11 λεπτά).

Ο 'κρυφός' MVP του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και η 'κερκόπορτα' του Ολυμπιακού

Αντίστοιχα θετικό είναι το πρόσημο όταν στα τρίδυμα που έφτιαχνε ο Λοτζέσκι, με τους Καλάθη / Αντετοκούνμπο (+13 με 20-7 σε 7 λεπτά), με Αντετοκούνμπο / Γκιστ (+13 επίσης), με Αντετοκούνμπο / Τόμας (+15 σε 8 λεπτά) και με Καλάθη / Γκιστ (+15 σε 10 λεπτά).

Προφανώς και ο Νικ Καλάθης ήταν εξίσου σημαντικός ανά διαστήματα. Παρόντος του Νίκου Παππά αντιθέτως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν δυσλειτουργικός και καθόλου αποτελεσματικός. Κρατώντας την μπάλα περισσότερο απ' όσο έπρεπε ο Έλληνας γκαρντ, 'εγκλώβιζε' την ομάδα του και κατέστρεφε ό,τι δικό του καλό έφτιαχνε ενδεχομένως από την πίεση που ασκούσε στην μπάλα. Χαρακτηριστικό το -12 με Παππά / Παπαπέτρου / Γκιστ στο ίδιο σχήμα, το οποίο ο Πασκουάλ άφησε μάλιστα για 8 λεπτά στο παρκέ!

Ήταν επίσης κομμάτι του -10 που προέκυψε όταν στο παρκέ ήταν μαζί με τους Λεκαβίτσιους / Παπαπέτρου / Γκιστ / Λάσμε. Ο Πασκουάλ διαπίστωσε ότι το σχήμα αδύνατο ν' ανταποκριθεί και γι' αυτό οι τρεις του έπαιζαν μαζί μονάχα 3 λεπτά.

Ο Τουπάν και τα ψηλά σχήματα

Η άλλη όψη του νομίσματος αφορά τον Ολυμπιακό. Οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν τον Λετονό Τίμα σε μια άκρως παραγωγική βραδιά και τον Πρίντεζη ως κορυφαίο, αλλά 'πληγώθηκαν' εκ των έσω.

Όχι από τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος για 6η φορά στην καριέρα του αποβλήθηκε με φάουλ. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε 4 ασίστ για 4 λάθη κι αν εξαιρεθούν 1-2 τρίποντα, δεν εκβίασε καταστάσεις. Όσο κι αν δεν το έδειξαν οι 9 πόντοι του, ο πιο 'αδύναμος κρίκος' υπήρξε ο Αξέλ Τουπάν. Ο Γάλλος γκαρντ δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο και στην αποστολή του. Ήταν στις δύο 'χειρότερες' 5άδες των Πειραιωτών, ενώ στα 21'05'' που έμεινε στο παρκέ δεν βοήθησε κανέναν από τους συμπαίκτες του.

Ο ΛεΝτέι ήταν εξίσου 'ψαρωμένος', δεν μπορούσε ν' ακολουθήσει ζώντας για πρώτη φορά τις συνθήκες ενός τέτοιου αγώνα, αλλά έπαιξε μονάχα 12'35'' και η δική του τρύπα δεν κόστισε τόσο. Ο Τουπάν είτε σε 2άδες είτε σε 3άδες δεν είχε τη συνδρομή προηγούμενων αγώνων. Για παράδειγμα με Τουπάν / Τίμα / Πρίντεζη ταυτόχρονα στο γήπεδο ο Ολυμπιακός είχε -11 σε 9 λεπτά (9-19). Επίσης με Τουπάν / ΛεΝτέι η ομάδα του Αμερικανού κόουτς είχε -9 σε 12 λεπτά (22-31), με Τουπάν / Πρίντεζη -12 σε 11 λεπτά και με Τουπάν / Ουίλιαμς-Γκος -10 σε 14 λεπτά.

Ο 'κρυφός' MVP του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και η 'κερκόπορτα' του Ολυμπιακού

Ο Ντέιβιντ Μπλατ επέμεινε αρκετά σε σχήματα με τον Γάλλο, ποντάροντας στην ενέργειά του, αλλά δεν δικαιώθηκε.

Ο 'κρυφός' MVP του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και η 'κερκόπορτα' του Ολυμπιακού

Κυρίως δεν δικαιώθηκε, βέβαια, για τις ψηλές 5άδες που επέλεξε να χρησιμοποιήσει, ελλείψει Στρέλνιεκς και με τον Μάντζαρη παροπλισμένο, για ν' αντιπαρέλθει την αντίπαλη αθλητικότητα, 'θυσιάζοντας' τον Παπανικολάου στο '2'. Δεν του βγήκε. Ήταν έξω από τα νερά του επιθετικά ο Έλληνας φόργουορντ, δεν συνέδραμε καθόλου σε αυτόν τον τομέα και εκτέθηκε. Απόδειξη; Το -9 στο δίδυμο με Μιλουτίνοφ σε 12 λεπτά συνύπαρξης και το -7 με Πρίντεζη σε 18 λεπτά.

Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν είχε κριθεί...

News 24/7

24MEDIA NETWORK