Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 81-82 παρ.

ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ! Σε ένα τρομερό, συγκλονιστικό, πείτε το όπως θέλετε ντέρμπι "αιωνίων", που είχε δύο παρατάσεις και πολλές συγκινήσεις, ο Βασίλης Σπανούλης χάρισε τον τίτλο στον Ολυμπιακό! Με ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ στο φινάλε, o "Κιll Bill" "έγραψε" το 82-81 στο κλειστό του ΟΑΚΑ και με 3-1 στη σειρά οι Πειραιώτες πήραν για δεύτερη σερί χρονιά το πρωτάθλημα Ελλάδας.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 81-82 παρ.

Eτσι νίκησε:

Η παρουσία του Παπανικολάου στην πεντάδα του Ολυμπιακού σαφώς μπέρδεψε την άμυνα του Παναθηναϊκού. Με το σχετικά γρήγορο τέμπο που είχαν οι “ερυθρόλευκοι” μπόρεσαν να προηγηθούν ακόμα και με 11 πόντους (13-2) πριν ο Πεδουλάκης πάρει τάιμ άουτ για να διορθώσει τα πράγματα. Ο Διαμαντίδης μπήκε στο παρκέ για να λύσει προβλήματα και τα κατάφερε εξαιρετικά.

Στο τελευταίο παιχνίδι του μπροστά στους οπαδούς του Παναθηναϊκού ο Καστοριανός πρόσφερε ασφάλεια στην επίθεση και εμπειρία στην άμυνα (όπου έπαιζε το ρόλο του...τερματοφύλακα). Με 7 γρήγορους πόντους του Διαμαντίδη οι πράσινοι επέστρεψαν για να μειώσουν στους δύο χωρίς όμως να καταφέρουν να περάσουν μπροστά.

Ο Ολυμπιακός κρατούσε γιατί ο Σπανούλης βρήκε σκορ απέναντι στον Παπαγιάννη αποφεύγοντας τα μεγάλα χέρια του. Οταν αυτό έπαψε να συμβαίνει ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά αφού για πρώτη φορά στη βραδιά έβαλε μεγάλα σουτ (Φελντέιν, Φώτσης). Το 26-24 ήρθε βέβαια από το κάρφωμα του Παπαγιάννη αλλά στη συνέχεια ανέλαβαν δράση τα δύο Φ αλλά και η άμυνα του Παππά πάνω στον Διαμαντίδη. Το ημίχρονο έληξε 35-31 με τον Ολυμπιακό να έχει πολύ καλύτερα ποσοστά αλλά και πολλά περισσότερα λάθη.

Οι Πειραιώτες μάλιστα στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου αιφνιδίασαν καθώς χτύπησαν αλύπητα κάθε αμυντική αδυναμία του Παναθηναϊκού διαβάζοντας το ματς. Την ίδια ώρα οι πράσινοι δεν είχαν δημιουργία στην επίθεση κάτι που οδήγησε τον Ολυμπιακό ξανά στο +11 (50-39 με επί μέρους 19-4!) και τους γηπεδούχους στην αναζήτηση διεξόδου. Αυτό το διέξοδο το χάρισε ο Παππάς με τις προσωπικές του πρωτοβουλίες και το συνεχές σκορ του αλλά και ο Γκιστ με την εξαιρετική άμυνά του πάνω στους κοντούς μετά τις αλλαγές. Σχεδόν μόνος του ο Ελληνας γκαρντ ισοφάρισε (50-50) πριν ο Χάντερ με φόλοου κάρφωμα διαμορφώσει το 50-52 στο φινάλε του δεκαλέπτου.

Ο Παναθηναϊκός είχε ακόμη βενζίνη. Το απαραίτητο καύσιμο το χάριζαν ο εξαιρετικά παθιασμένος Παππάς αλλά και ο Γκιστ που στην άμυνα κάλυπτε κάθε τρύπα. Ετσι οι γηπεδούχοι κατάφεραν να αποσπαστούν με πέντε πόντους (60-55) με επί μέρους 8-0 μετά το τρίποντο του Αγραβάνη που έκανε το 52-55. Εμεναν ακόμη 5:50.

Οσο ο Γκιστ ήταν στον πάγκο, ο Ολυμπιακός επέστρεψε ισοφαρίζοντας με τρίποντο του Σπανούλη και λέι απ του Παπανικολάου. Οπως αναμενόταν ο Γκιστ επανήλθε στο παρκέ και αμυντικά οι πράσινοι βελτιώθηκαν. Δεν μπορούσαν όμως να ξεφύγουν από τεράστια σουτ όπως αυτό του Αγραβάνη που διαμόρφωσε το 62-63. Η βολή του Γκιστ έκανε το 63-63 και μετά από εκατέρωθεν χαμένες επιθέσεις η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Διαμαντίδη που όμως έκανε βήματα στα 18 δεύτερα. Την τελευταία λέξη στην κανονική περίοδο ανέλαβε να την πει ο Σπανούλης ο οποίος όμως μπερδεύτηκε από την εξαιρετική άμυνα του Παππά και έκανε air-ball.

H παράταση ήταν επίπονη για όλους καθώς η κούραση ήταν τεράστια. Ο Χάντερ έκανε με κάρφωμα το 64-65 (αφού ο Παναθηναϊκός δεν εκμεταλλεύτηκε το αντιαθλητικό που κέρδισε ο Παππάς) και μετά άρχισε το φεστιβάλ τριπόντων (Διαμαντίδης, Σπανούλης) με τελευταίο δράστη τον Καλάθη για το 70-68. Ο Γκιστ στη συνέχεια φιλοδώρησε με τάπα τον Σπανούλη αλλά εν συνεχεία κατέφυγε σε επιθετικό φάουλ πάνω σε σκριν (!) δίνοντας την κατοχή στον Ολυμπιακό.

Η άμυνα του Γκιστ πάνω στον Σπανούλη (που προτίμησε το ντράιβ αυτή τη φορά) αποδείχθηκε καταλυτική. Ο Φώτσης με μία βολή έκανε το 71-68 στα 8 δεύτερα, ο Χάκετ έχασε τις δικές του αλλά η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Μάντζαρη που ισοφάρισε με τρίποντο στο 1 δευτερόλεπτο!!! Και άλλη παράταση λοιπόν σ' αυτό το επικό ματς! Ο Παππάς, σημειωτέον, είχε αποβληθεί με πέντε φάουλ.

Ο Παναθηναϊκός (ο Διαμαντίδης δηλαδή) έτσι σημάδεψε τον Γκιστ για να πάρει εύκολο σκορ. Πράγματι, ο Αμερικανός φόργουορντ χάρισε έξι συνεχείς πόντους για το 77-73 πριν αναλάβουν τη σκυτάλη οι Παπαγιάννης και Καλάθης (πάντα με λέι απ). Ο Ολυμπιακός ακολούθησε σε απόσταση βολής και επεφύλαξε φινάλε-θρίλερ στο ματς. Αφού ο Παναθηναϊκός απέτυχε να τελειώσει το παιχνίδι, ο Σπανούλης ανέλαβε και πάλι την τελευταία επίθεση. Βήμα πίσω μπροστά στον Διαμαντίδη, τρίποντο, 82-81, ο Ολυμπιακός πρωταθλητής!

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 35-31, 50-52, 63-63 (κ.α.), 71-71 (α' παρ.), 81-82 (β' παρ.)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος 4, Φώτσης 6 (1), Φελντέιν 5 (1), Καλάθης 12 (2), Παπαγιάννης 7, Παππάς 16 (1), Διαμαντίδης 15 (3), Γκιστ 15, Ουίλιαμς 1, Χέινς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Σφαιρόπουλος): Παπαπέτρου 3 (1), Σπανούλης 25 (6), Μιλουτίνοφ 2, Μάντζαρης 13 (3), Παπανικολάου 13 (1), Χάντερ 14, Στρόμπερι, Αγραβάνης 8 (2), Χάκετ 4 (1), Λοτζέσκι.

Ο άνθρωπος του αγώνα:

Ετσι όπως πήγε το ματς ήταν ο Βασίλης Σπανούλης χωρίς ίχνος αμφιβολίας. Ηταν ο άνθρωπος που είπε την τελευταία λέξη μπροστά, μάλιστα, στον μεγάλο του αντίπαλο και άλλοτε διόσκουρό του. Εκπληκτικό φινάλε από έναν εκπληκτικό παίκτη σ' ένα εκπληκτικό ματς. Ο Λαρισαίος, ειρήσθω εν παρόδω, σταμάτησε στους 25 πόντους αλλά ποιος θυμάται πόντους αυτή την ώρα. Ολα τα λεφτά το τελευταίο σουτ!

Το φύλλο αγώνα:

Ραψωδία μπάσκετ στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη. Τι άλλο να γράψει κανείς; Ο Παναθηναϊκός απέτυχε να τελειώσει το ματς σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στις παρατάσεις, ο Μάντζαρης του πήρε την μπουκιά μέσα από το στόμα και ο Σπανούλης τον αποτελείωσε με το δικό του γνωστό τρόπο. Αξιος πρωταθλητής ο Ολυμπιακός αλλά και άξιος παρτενέρ ο Παναθηναϊκός ίσως στους κορυφαίους τελικούς στην ιστορία της Α1.

Photo Credits: Action Images

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τρομερό πάρτι στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού
Τα συγχαρητήρια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στους "ερυθρόλευκους"
Τρομερός διάλογος Θανάση-Σπανούλη την ώρα του αγώνα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ VIDEOS ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Το LIVE του αγώνα

Η σελίδα ανανεώνεται αυτόματα όποτε υπάρχει νέα καταχώρηση - δεν χρειάζεται refresh

News 24/7

24MEDIA NETWORK