Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ολυμπιακός: Ο Λεκαβίτσιους ήταν... Kill και ντράπηκε μόνο μετά το ντέρμπι

Την ώρα που ο Βασίλης Σπανούλης έβλεπε το φινάλε από τον πάγκο με πέντε φάουλ για έκτη φορά στην ευρωκαριέρα του, ο Λούκας Λεκαβίτσιους γινόταν ο ρυθμιστικός παράγοντας του 93-80 με το οποίο ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επικρατούσε του Ολυμπιακού στη μάχη του ΟΑΚΑ.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKININISSI

Πίσω από το όνομα 'Λουκάς' κρύβονται δυο έννοιες: ο ρεαλισμός και η πρακτικότητα. Ο... Λουκάς του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ήταν η κύρια, όχι όμως η μοναδική, συνιστώσα της ολικής μετρατροπής του -7 μετά από 20 λεπτά σε +13 (93-80) επί του Ολυμπιακού τη στιγμή που ακούστηκε η κόρνα της λήξης. Τη στιγμή που το κατάμεστο ΟΑΚΑ πανηγύριζε την τέταρτη νίκη του 'τριφυλλιού' στην Euroleague και ο Τσάβι Πασκουάλ την όγδοη προσωπική απέναντι στον 'νέο' Ντέιβιντ Μπλατ. Συντριπτική η παράδοση του Καταλανού προτού συναντηθούν ξανά σε 10 ημέρες. Μ' ένα εκκωφαντικό 52-32 στο δεύτερο μισό.

Ο Αμερικάνος κόουτς άκουγε για πρώτη φορά τον αχό μιας τέτοιας μάχης. Σε εχθρικό έδαφος δε. Αλήθεια είναι πως είχε προετοιμάσει το σχέδιό του. Για 20 λεπτά το δικό του στράτευμα ήταν σε θέση ισχύος. Πρώτα αναχαιτίζοντας το αντίπαλο '1-1' και κατόπιν κερδίζοντας έδαφος. Με το πυροβολικό (Τίμα) ν' ανοίγει το δρόμο και το πεζικό (Σπανούλης, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ, μισός... Τουπάν) να προελαύνει.

Ο Ολυμπιακός είχε μετρήσει 7 επιθετικά ριμπάουντ, 12 ασίστ και 6/12 τρίποντα στις πρώτες 2 περιόδους.Προχώρησε, βέβαια, μέχρι εκεί (46-37, 51-43) που συνάντησε... καμένη γη. Το παλιό, καλό κόλπο. Ο Πασκούαλ είχε βάλει... φωτιά στο διάλειμμα και έστειλε στη μάχη τους καμικάζι. "Το μπάσκετ είναι ένα σπορ με λάθη, αλλά εμείς είχαμε κάνει πολλά στο πρώτο ημίχρονο", δήλωσε αναγνωρίζοντας την κακή απόδοση της ομάδας του σε ριμπάουντ, άμυνα και τρανζίσιον.

Η ομάδα υποβρύχιων καταστροφών που έριξε στο παρκέ αιφνιδίασε τον αντίπαλο. Με τον Θανάση Αντετοκούνμπο μπροστάρη, να... βουτάει για κάθε μπάλα, να 'τορπιλίζει' και να 'πνίγει' τους αντιπάλους του, παρακινώντας ταυτόχρονα τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Στρατιώτης που πήγαινε στη μάχη με το χαμόγελο στα χείλη.

Μέχρι το 25' είχε 2 πόντους και το σκορ ήταν 54-54. Στο 28'41'' είχε 12 και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν ήδη στο +10 (67-57). "Κάναμε απλώς τη δουλειά μας: να μπαίνουμε δηλαδή και να βοηθάμε", ήταν η ατάκα που βγήκε από τα χείλη του μετά το φινάλε.

'Πληγώθηκε' βέβαια και 'μάτωσε' από τα φάουλ πηγαίνοντας στην εφεδρεία με 4. Άλλα τόσα, με 1/6 σουτ σε 10'16'' είχε και ο Λάνγκφορντ στο πρώτο μισό. Θα τον είχε ανάγκη τον Αμερικανό ο Πασκουάλ, σε περίπτωση ο Λεκαβίτσιους δεν έκανε το πιο παραγωγικό παιχνίδι του με τα πράσινα στην Euroleague, ισοφαρίζοντας τους 17 πόντους που είχε σε ματς με την ΑΕΚ για την Basket League.

Θα ήταν σύμπτωση, αν απέναντι στον Ολυμπιακό δεν το είχε πάρει σχοινί-κορδόνι. Πέρυσι στο ΣΕΦ είχε 14 και στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα άλλους 12. Αγωνίστηκε είτε με τον Παππά είτε με τον Καλάθη και ήταν πασπαρτού 'κουμπώνοντας' οπουδήποτε. Με τον Ολυμπιακό να έχει πλησιάσει στους 5 (72-67) δεν φοβήθηκε να πάρει τα σουτ (που του έδωσαν επιδεικτικά). Το πρώτο εύστοχο, το δεύτερο σίδερο, το τρίτο μέσα, όπως και το τέταρτο. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που είχε δώσει τις ευλογίες του πριν από 17 μήνες για το ταξίδι Κάουνας-Αθήνα, τον ήθελε ξανά πίσω το καλοκαίρι και γνώριζε το γιατί. Ο Παναθηναϊκός δεν τον άφησε, ανανεώνοντας το συμβόλαιό του, κόντρα στην αμφισβήτηση και στην γκρίνια για το κενό πίσω από τον Καλάθη.

Στο 85-74 ο Ολυμπιακός είχε πλέον 'συνθηκολογήσει'. Παρά τους 26 πόντους του Πρίντεζη. Ο (αφοπλισμένος και εκνευρισμένος) Σπανούλης ήταν πίσω από τον Μπλατ, έχοντας αποβληθεί για έκτη φορά στην ευρωπαϊκή πορεία του με 5 φάουλ (η προηγούμενη τον Απρίλη του 2017), ο Γουίλιαμς-Γκος δεν μπήκε ποτέ στο κλίμα, ο Στρέλνιεκς ήταν ανενεργός και ο Μάντζαρης χρησιμοποιήθηκε μόνο 2 λεπτά. "Ίσως έπρεπε να παίξει περισσότερο", παραδέχθηκε ο κόουτς των φιλοξενούμενων. Ήταν αργά.

Διότι υπό αυτές τις συνθήκες οι Πειραιώτες αναγκάστηκαν να παραδοθούν στους όρους που επέβαλε ο αεικίνητος Λιθουανός, ρίχνοντας μάλιστα την τελευταία 'τουφεκιά' (88-76). Με την οποία που και όχι μόνο σφράγισε μια υπερπολύτιμη νίκη, μετά το αναπάντεχο αποτέλεσμα στο ίδιο γήπεδο με τη Ζαλγκίρις, ρίχνοντας τους Πειραιώτες στο 3-3, αλλά έδωσε διαφορά 13 πόντων. Που ποτέ δεν ξέρεις πόσο πολύτιμη μπορεί να φανεί στη διάρκεια της σεζόν.

"Είναι παιχνίδια που δεν έχεις παίξει, αλλά είσαι πάντα έτοιμος, το βλέπω στην προπόνηση. Είμαι πολύ περήφανος για σένα φίλε", έλεγε ο Γκιστ απευθυνόμενος μέσω των ακουστικών της NOVA στον Λεκαβίτσιους κι αυτός κοκκίνιζε από ντροπή! Αφού πρώτα είχε κοκκινίσει ο... σβέρκος του από την ομαδική αποθέωση πηγαίνοντας στον πάγκο στα 19'' πριν από το φινάλε!

News 24/7

24MEDIA NETWORK