Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 12 σημειώσεις για το πώς θα παίξει φέτος

Για τον Τζίμερ Φριντέτ το τρίποντο είναι ό,τι για τους περισσότερους το δίποντο. Αυτή είναι μια από τις 12 σημειώσεις για το τι θέλει να κάνει φέτος ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, βάσει των όσων έδειξε στα πρώτα φιλικά. Το υπέρτατο τεστ θα είναι το 2ο “Pavlos Giannakopoulos Tournament”.

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 12 σημειώσεις για το πώς θα παίξει φέτος
Ο Τζίμερ Φριντέτ σε μια προσπάθεια στο φιλικό Παναθηναϊκός-Ούνικς Καζάν, τον Σεπτέμβριο του 2019 EUROKINISSI

Κατάσκοποι υπάρχουν παντού (με ή χωρίς εισαγωγικά) και το Contra.gr επικοινώνησε με έναν (στην κατηγορία 'προπονητές') που ήταν στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ με την Ούνικς Καζάν. Που το έζησε κατ' ιδίαν. Σεβόμενοι ωστόσο, την επιθυμία του να μην αναφέρουμε το όνομα του, προχωράμε στο παρασύνθημα. Δηλαδή, τους 'πράσινους' της σεζόν 2019-20.

Αυτό που έχει ξεχωρίσει στα πρώτα τεστ είναι η ταχύτητα, που από ό,τι δείχνουν όλα θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο. Μια παραπάνω δουλειά χρειάζονται οι αντιδράσεις στο σετ παιχνίδι. Στο 2ο 'Pavlos Giannakopoulos Tournament', εναντίον της Φενέρμπαχτσε, της Αρμάνι και της Μακάμπι θα φανεί αν αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω είναι χειροπιαστά -ή είχαν να κάνουν με τη μη ικανότητα των αντιπάλων να τα αμφισβητήσουν. Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου θα δούμε όλοι κατά πόσο τα στοιχεία που δείχνουν να είναι τα βασικά, όντως είναι.

Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι αυτά

► O Aργύρης Πεδουλάκης ήταν γνωστός για την αγάπη που 'χε στον ελεγχόμενο ρυθμό. Δηλαδή, προτιμούσε το αγάλι αγάλι, από αυτό που επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ -γρήγορες επιθέσεις. Φέτος αποδεικνύει πως ανήκει στους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τη σημασία του 'evolve or die', με την ομάδα που έχει υπό τις οδηγίες του να δομήθηκε, ώστε να παίξει γρήγορα.

► Σύμφωνα λοιπόν, με την εξέλιξη ο πρωταθλητής Ελλάδος πηγαίνει να 'χτυπήσει' στα 6 με οκτώ δευτερόλεπτα και όχι στο σετ παιχνίδι, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Ένα στιλ που αρέσει στον Καλάθη (και τούμπαλιν).

► Όπου 'γρήγορα' όχι κατά τύχη, αλλά κατά βούληση. Ο ΠΑΟ δείχνει να 'χει διαφορετικό στίγμα από τα προηγούμενα χρόνια, με κατεύθυνση να 'χτυπήσει' γρήγορα. Φαίνεται ξεκάθαρα η διάθεση να 'σπρώξει' την μπάλα, είτε με πάσα, είτε με ντρίμπλα.

► Αυτό υποστηρίζεται από τους γρήγορους και αθλητικούς παίκτες που έχει και είναι ικανοί να κάνουν το σπρώξιμο της μπάλας. Φαίνεται λοιπόν, ότι το πρώτο πράγμα που μπορούμε να περιμένουμε φέτος από αυτήν την ομάδα είναι τα μεγάλα σκορ.

► Ο μόνος τρόπος για να μην φτάσει ψηλά στο σκορ ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι να υπάρχει συνέπεια από τον αντίπαλο, από την αρχή έως το τέλος -να μην κάνει λάθη και να 'χει εξαιρετικές επιλογές στην επίθεση. Διαφορετικά, θα προσφέρεται στους “πράσινους” διαρκώς η δυνατότητα να βγει σε αιφνιδιασμούς.

► Στην άλλη άκρη, υπάρχει η δυνατότητα για πολλές αλλαγές (στην άμυνα), καθώς υπάρχουν μεγάλα κορμιά με μεγάλα χέρια. Υπάρχουν αθλητικοί παίκτες. Αυτό είναι ένα κομμάτι που είναι ακόμα work in progress. Ξεκάθαρα ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

► Αν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να δουλευτεί, κυρίως για τα μεγάλα παιχνίδια, είναι το παιχνίδι 'πέντε εναντίον πέντε'. Εναντίον της Ούνικς ο ΠΑΟ πήρε 25 πόντους στο primary, που είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο. Αν δεν το 'χουν, θα πρέπει να το βρουν στο σετ παιχνίδι, κάτι που δεν είναι το πιο απλό που υπάρχει εκεί έξω -όπως κατάλαβες και από τη φετινή Εθνική.

►Το θετικό για την ομάδα που 'χει φέτος στα χέρια του ο Πεδουλάκης είναι πως υπάρχουν αυτά που χρειάζονται, ώστε να έλθουν οι λύσεις στο 'πέντε εναντίον πέντε'. Κατ' αρχάς, το μακρινό σουτ που 'ανοίγει' το γήπεδο. Κάτι που στερήθηκε τα τελευταία χρόνια αυτή η ομάδα.

►Η φετινή έκδοση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έχει πολύ καλό σουτ, από την περιφέρεια και αυτό είναι κάτι που δεν οφείλεται μόνο στον Τζίμερ Φριντέτ. Καλός σουτέρ είναι ο ΝτεΣον Τόμας και ο Μπράουν, όπως και ο Παπαπέτρου. Δηλαδή, υπάρχουν επιλογές.

► Σε ό,τι αφορά τον Φριντέτ, είναι πολύ σημαντικός παίκτης για αυτό που θα θέλουν να εμφανίσουν φέτος οι “πράσινοι”, χάριν της μεγάλης ευχέρειας που έχει στο σουτ. Το τρίποντο του είναι σαν λέι απ. Επίσης, βάζει σωστά το σώμα του και μπορεί να οδηγηθεί στο ντράιβ. Έχει τη δυνατότητα να σουτάρει στο τελευταίο βήμα και το ενδιάμεσο.

► Παρ' ότι φαίνεται να παίζει σε χαμηλό ρυθμό, ο Αμερικανός έχει τον τρόπο του να είναι αποτελεσματικός. Το γεγονός ότι όλοι φοβούνται το σουτ του (πριν αρχίσει το ματς), θα μπορούσε να τον κάνει να αφοσιωθεί μόνο σε αυτό. Εκείνος όμως, δεν μένει εκεί. Μπορεί να μπει και λίγο πιο μέσα, να βάλει σωστά το σώμα του και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για λέι απ.

►Επίσης, δεν φάνηκε να είναι κακός σουτέρ. Εκεί που είναι να εκβιάσει μια κατάσταση, ξέρει πού να περάσει την μπάλα. Τα πρώτα δείγματα επιτρέπουν να πούμε πως είναι παίκτης-σκόρερ. Ήταν αυτός που 'άνοιξε' το παιχνίδι με την Ούνικς, με 3-4 προσωπικά καλάθια, που είναι η ικανότητα του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK