Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Ό,τι γίνει με Καλάθη και Παπαπέτρου χρειάζεται τη συναίνεσή τους

Ο Νικ Καλάθης και ο Ιωάννης Παπαπέτρου πρωταγωνιστούν σε άρθρα που δημοσιεύονται στην αλλοδαπή και τους συνδέουν με ομάδες που δεν είναι ο Παναθηναϊκός -ενώ, από ό,τι φαίνεται, η τρέχουσα σεζόν της Euroleague θα ολοκληρωθεί στα γήπεδα. Αναμένεται να ακολουθήσουν οι Φριντέτ και Τόμας, καθώς οι 'πράσινοι' φέρονται να 'χουν πάρει αποφάσεις.

Ο Νικ Καλάθης και ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεσμεύονται με συμβόλαια για ακόμη έναν χρόνο. Ό,τι κι αν γίνει -που να τους αφορά-, χρειάζεται τη συγκατάθεσή τους
Ο Νικ Καλάθης και ο Ιωάννης Παπαπέτρου δεσμεύονται με συμβόλαια για ακόμη έναν χρόνο. Ό,τι κι αν γίνει -που να τους αφορά-, χρειάζεται τη συγκατάθεσή τους EUROKINISSI

Η νέα πραγματικότητα της αθλητικής ζωής θέλει αυτούς που ξεχωρίζουν να μην επηρεάζονται -ιδιαίτερα- από τις συνέπειες του Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία. Η ελίτ ήταν ανέκαθεν 'κλειστό' club. Θα γίνει ακόμα πιο 'κλειστό' στα χρόνια που έρχονται, με τα αφεντικά των οργανισμών να επιλέγουν πού θα δώσουν χρήματα και από πού θα κόψουν -για να καλύψουν τα μεγάλα συμβόλαια και τη χασούρα από τα έσοδα, εξαιτίας του κορονοϊού.

Η Αναντολού Εφές έθεσε το ρυθμό όσων θα ακολουθήσουν, την ημέρα που ο GM του συλλόγου, Αλπέρ Γιλμάζ δήλωσε -σε συνέντευξη μέσω videoκλήσης- πως η πρωταθλήτρια Τουρκίας και φιναλίστ της Euroleague θα προχωρήσει σε περικοπές. Εκτίμησε πως οι απώλειες θα φτάσουν στο 27-28% και η σκέψη είναι να 'κοπεί' το μπάτζετ κατά 30 με 40%. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε προκύψει η είδηση πως ο Σέιν Λάρκιν είχε συμφωνήσει -πριν τη διακοπή λόγω πανδημίας- σε νέο συμβόλαιο, διάρκειας 1 συν 1 χρόνων, με ΝΒΑ out (όπως πάντα) και χρήματα που θα φτάσουν τα 7 εκατομμύρια δολάρια.

Παράλογο;

Όχι -τόσο. Η εξίσωση είναι αυτή που διάβασες ήδη: η διαφορά μεταξύ των εκτιμώμενων απωλειών και της διάθεσης που υπάρχει για μείωση στο μπάτζετ. Από αυτά που προκύπτουν, μπορούν να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σκοποί. Όχι όλοι. “Όλοι ξοδεύουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε και αυτό δεν το λέω μόνο για τη δική μας ομάδα” εξήγησε χαρακτηριστικά ο Γιλμάζ, “μπαίνουμε σε περίοδο, στην οποία θα κάνουμε πιο στοχευμένες και πιο φθηνές επενδύσεις, χωρίς να καταστρέψουμε ό,τι χτίσαμε”.

Η γενικότερη ατμόσφαιρα που επικρατεί στις ομάδες της Euroleague που εμφανίζεται να εμμένει στη διάθεση της επιστροφής στα παρκέ και της ολοκλήρωσης, με αλλαγές στον τρόπο που θα γίνει αυτό, είναι πως οι ομάδες που 'βγάζουν' το κάτι τις τους από τα εισιτήρια των αγώνων, είναι και αυτές που θα τιμήσουν το σύστημα που διάβασες, περισσότερο από όλες. Ας δούμε ποιες είναι αυτές, βάσει των αριθμών που προέκυψαν τις δυο τελευταίες σεζόν.

Η Ζάλγκιρις, που δίνει κοντά στο ένα εκατομμύριο δολάρια στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, πλήττεται περισσότερο από τη διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών, με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να ακολουθεί. Μια στάση εδώ.

Από την αναφορά του Contra.gr στο 'ντόμινο' των προπονητών που αναμένεται να ζήσουμε, όταν τελειώσουμε με τα φετινά και περάσουμε στην επόμενη αγωνιστική περίοδο (για την οποία δεν έχουν γίνει συζητήσεις, που μάλλον θα έπρεπε να 'χουν αρχίσει -ώστε να μη χαθούν και άλλα χρήματα και να μην προκληθεί νέα αναταραχή), είχες ενημερωθεί πως οι 'πράσινοι' προκρίνουν ως λύση τον Γιώργο Βόβορα -μετά το 'αντίο' του Ρικ Πιτίνο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτός είναι όντως, ο κόουτς που θα αναλάβει τον ΠΑΟ από τούδε και στο εξής -δηλαδή, την ερχόμενη σεζόν. Στις αποφάσεις που φέρονται να έλαβαν οι 'πράσινοι' είναι και ότι δεν θα διατηρηθούν τα τρία μεγαλύτερα συμβόλαια. Δηλαδή, του Νικ Καλάθη, του Τζίμερ Φριντέτ (τον Ιούλιο του 2019 είχε γραφτεί πως συμφώνησε να έλθει στην Ελλάδα για 1.5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, με το συμβόλαιο να 'χει διετή διάρκεια) και του ΝτεΣον Τόμας (επίσης λήγει το 2021 και οι απολαβές φτάνουν στα 650.000 ευρώ το χρόνο).

Τι σημαίνει όμως, το 'δεν θα διατηρηθούν', εφόσον μιλάμε για υπογεγραμμένα συμβόλαια. Οι καθ' ύλην αρμόδιοι, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 'ψαλίδισμα'. Που προφανώς για να γίνει, χρειάζεται η συγκατάθεση των ίδιων των παικτών. Όποιος δεν συμφωνεί, λαμβάνει ως αντιπρόταση την απόκτηση της ελευθερίας του. Πάντα όμως, είναι στο χέρι του να αποφασίσει για το τι θα δίνει -εννοώ χρειάζεται η συγκατάθεση και των δυο πλευρών.

Ο όποιος παίκτης έχει συμβόλαιο σε ισχύ, έχει και το δικαίωμα να 'καθίσει' πάνω σε αυτό -να μην ενδιαφερθεί για τα 'θέλω' ή τις ανάγκες της ομάδας που του το 'χει δώσει. Ιστορικά, εκείνοι που 'χαν αξιώσεις από την καριέρα τους -πολλώ δε όταν δεν είχαν πολλά χρόνια μπροστά τους πριν την ολοκλήρωση- έπαιρναν την 'κουρτίνα 2'. Δηλαδή, τη free agency και την επόμενη πρόκληση.

Γενικά, αυτό που μπορεί να γίνει είναι μείωση, εξαιτίας του κορονοϊού, των λιγότερων αγώνων και των όποιων άλλων συνεπειών. Που το λες και λογικό. Και είναι, όταν δεν υπάρχουν οφειλές πολλών μηνών που 'ζορίζουν' την όποια καλή θέληση μπορεί να 'χουν οι παίκτες να συνταχθούν με τη νέα πραγματικότητα. Ξεκάθαρα οι 'αιώνιοι' δεν θα διαφοροποιήσουν τη θέση τους από τις υπόλοιπες ομάδες της Euroleague (ου μην του πλανήτη), για μείωση των συμβολαίων και του μπάτζετ της νέας σεζόν.

Θα σκέφτεσαι 'με αυτά τα δεδομένα, ποιος μπορεί να καλύψει το συμβόλαιο του Καλάθη' (και δεν θα σταθώ στο τι σημαίνει για τον ΠΑΟ και αν υπήρξε ηγέτης -ή αν αξίζει άλλη συμπεριφορά- γιατί όλα αυτά είναι θέμα για άλλη 'κουβέντα'). Το νούμερο που αναφέρεται να αναγράφεται στη συμφωνία του παίκτη με την ομάδα είναι 2.100.000 ευρώ.

✔ Κατ' αρχάς η Ζενίτ που 'χει για προπονητή τον Τσάβι Πασκουάλ και χορηγό τη Gazprom. Δηλαδή το λόγο που πήρε τη wild card για τη φετινή Euroleague. Σημείωσε κι ότι η εταιρία προαλείφεται για επόμενη κύρια χορηγός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μπάσκετ.

✔ Στη λίστα των ικανών να φτάσουν σε αυτά τα ποσά είναι και η Χίμκι.

✔ Και οι δύο εκπρόσωποι της Ρωσίας εν τω μεταξύ, μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Έφες και να δώσουν στον διεθνή Έλληνα μέρος αυτών που θα κόψουν από τους υπολοίπους.

✔ Μάλλον είσαι ενήμερος για τη σύνδεση του Καλάθη με τον Ολυμπιακό -με ήδη καταγεγραμμένη την αγάπη που 'χει ο παίκτης για τη ζωή στην Ελλάδα. Ο Νικ είναι αισίως 31 χρόνων, γεγονός που σημαίνει πως το νέο του συμβόλαιο θα είναι το τελευταίο μεγάλο που μπορεί να πάρει. Και αυτό αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Aν λοιπόν, οι 'ερυθρόλευκοι' διατίθενται να φτάσουν εκεί (οι πληροφορίες τους θέλουν να 'χουν διάθεση), τότε θα 'κερδίσουν' τη 'μάχη'.

Σε άλλα νέα, που επίσης αφορούν τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε υπογράψει -το καλοκαίρι του 2018- συμβόλαιο τριετούς διάρκειας, με τους έχοντες γνώση να λένε πως αφορούσε 2.3 εκατομμύρια ευρώ (766.000 το χρόνο). Αντιλαμβάνεσαι ότι ο διεθνής φόργουορντ ανήκει στους ακριβοπληρωμένους και άρα στη λίστα αυτών που καλούνται να συζητήσουν το ενδεχόμενο μείωσης.

Τις τελευταίες ώρες υπήρχε διαρροή της πληροφορίας πως ο Παπαπέτρου είναι η προτεραιότητα της Αρμάνι. Το Contra.gr έκανε τις σχετικές ερωτήσεις και έμαθε πως η Αρμάνι έχει ήδη ενημερώσει για το ενδιαφέρον της όλους όσους εμπλέκονται και ότι η ιστορία αυτή έχει περάσει και στη δεύτερη φάση (της συζήτησης, με τα δεδομένα να αναφέρουν πως έχει τιμηθεί το νομικό πλαίσιο -και ο νοών νοείτο).

ΥΓ: Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, έχε πρόχειρο πως όλα δείχνουν ότι οι ομάδες της Euroleague θα επιστρέψουν στα γήπεδα για να ολοκληρώσουν την τρέχουσα περίοδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK