Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός: Η 10η Γενάρη θα δείξει τα πάντα

Το ντέρμπι είχε 'πράσινες' λεπτομέρειες νίκης και ένα ανυπέρβλητο Ταϊρίς Ράις, αλλά το πρόγραμμα των επόμενων 6 αγωνιστικών θα καθορίσει εν πολλοίς τη συνέχεια της Ευρωλίγκας για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ της πρώτης γραμμής και τον Ολυμπιακό των πλέι-οφ.

O Ταϊρίς Ράις σε ένα από τα 16 τρίποντα που δοκίμασε, με αντίπαλο τον Σάσα Βεζένκοφ
O Ταϊρίς Ράις σε ένα από τα 16 τρίποντα που δοκίμασε, με αντίπαλο τον Σάσα Βεζένκοφ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI SPORTS

Θα μπορούσε να γράψει κανείς ένα... βιβλίο για το πολύ ωραίο στο ΟΑΚΑ (παρεμπιπτόντως, διεκδικεί ακόμη και τον τίτλου του καλύτερου ευρωπαϊκού ντέρμπι 'αιωνίων', αν και κατά τη γνώμη μου παραμένει ο ημιτελικός στο Βερολίνο), τους μικρούς και μεγάλους πρωταγωνιστές. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν ο νικητής στις τελικές λεπτομέρειες, γι' αυτό και πανηγύρισε στο τέλος, φτάνοντας μάλιστα τις 8 νίκες σε 12 αγώνες της Ευρωλίγκας. Οι δυο άμυνες του Νικ Καλάθη, φυσικά οι 41 πόντοι του Ταϊρίς Ράις, οι σωστές επιλογές στο τέλος, μέτρησαν όλα υπέρ των 'πρασίνων', που ένα ματς το οποίο τους 'στράβωσε', κερδήθηκε εν τέλει στον έξτρα χρόνο. Ο Ολυμπιακός δεν έφυγε βαριά λαβωμένος, έδειξε για ακόμη ένα ματς τη βελτίωσή του, αλλά όπως και στο Μόναχο με τη Μπάγερν, δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος που έχασε ένα ματς, το οποίο ήταν σε θέση να κερδίσει.

Έγιναν πολλά ωραία στο ματς της Παρασκευής. Μπήκαν σχεδόν 200 πόντοι, κόπηκαν ανάσες, είδαμε μεγάλα σουτ, σπουδαίες άμυνες κι ό,τι άλλο μπορεί να περιγράψει ένα αγωνιώδες ντέρμπι των δυο 'αιωνίων' αντιπάλων. Ας τα πάρουμε με τη σειρά, για να δούμε, εν τέλει, που κρίθηκε ο αγώνας.

Ράις-Ρότσεστι, η συντριπτική υπεροχή

Καθοριστικός παράγοντας ο Ράις, φυσικά. Ο Αμερικανός θύμισε σε όλους με τον πιο εμφατικό τρόπο ποιος ήταν ο MVP του Final Four του Μιλάνου, πριν από 5 χρόνια. Οι 41 πόντοι του εξάρθρωσαν την κατά τ' άλλα καλή άμυνα του Ολυμπιακού στην περιφέρεια. Πράγματι, οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν στοχεύσει σε Καλάθη-Τζίμερ Φρεντέτ. Στον πρώτο του έδωσαν το μακρινό σουτ, ώστε να του απαγορεύσουν τη δημιουργία (0/9 τρίποντα), στον δεύτερο απλά τον πίεσαν, ώστε να μη σουτάρει ανενόχλητος και ουσιαστικά τον έβγαλαν εκτός αγώνα. Όμως ο Ράις τα ακύρωσε όλα. Ενώ οι συμπαίκτες του είχαν 2/17 τρίποντα, αυτός μόνος του σούταρε 8/16. Συν 5/7 δίποντα, 7/7 βολές και συνολικά ρεκόρ καριέρας με τους 41π, που πλήγωσαν τον Ολυμπιακό. Ήταν η βραδιά του, το πιο μεγάλο ματς που έπαιξε στην Ευρώπη και δικαιολογημένα πήρε 23 προσπάθειες, σχεδόν το 1/3 όλων των σουτ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

Η συντριπτική υπεροχή του παίκτη που αποδείχθηκε βαρόμετρο του ματς γίνεται και σε σύγκριση με τον θεωρητικά ομότιμο αντίπαλό του. Όπως ο Ράις έρχεται από τον πάγκο (είτε για τον Καλάθη είτε για τον Φρεντέτ), έτσι και ο Τέιλορ Ρότσεστι, μπαίνει στην πεντάδα του Ολυμπιακού σαν αντίβαρο του Βασίλη Σπανούλη. Μόνο που ο Αμερικανός των 'ερυθρολεύκων' έμεινε στο μηδέν, έπαιξε μόλις 5:34 λεπτά και είδε σχεδόν όλο το παιχνίδι από τον πάγκο. Θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ο Κέβιν Πάντερ; Μα ο Κεστούτις Κεμζούρα δεν έκανε λάθος. Από τη στιγμή που είχε τον Γουίλι Ριντ ετοιμοπόλεμο, ήξερε ότι έπρεπε να 'κόψει' έναν κοντό και με βάση την απόδοση των προηγούμενων αγώνων, ο Πάντερ ήταν αυτός που έπρεπε να μείνει έξω.

Οι χαμένες λεπτομέρειες του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιστρέψει από το -13 και σε μια στιγμή, που έδειχνε ότι χάνει τον έλεγχο του ματς, όταν ο Κεμζούρα πήγε στο σχέδιο Β. Αμερικάνικη πεντάδα (με τον Σάσα Βεζένκοφ στο '4'), πίεση στην μπάλα, τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο και μακρινό σουτ από το σταθερό χέρι του Μπράντον Πολ. Πήγε καλά αυτό το σχήμα. Ο Γουίλ Τσέρι έδωσε πολλή ενέργεια, ο Γουέιντ Μπόλντγουιν βοήθησε σημαντικά. Το ίδιο και ο Βεζένκοφ, που έπαιξε σχεδόν 23 λεπτά και παίρνει καλό βαθμό, σαν εναλλακτική λύση πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη. Ακόμη και ο Ριντ, παρά την αποχή λόγω του τραυματισμού του, έδωσε λύσεις. Με τον Σπανούλη, μάλιστα, να επιστρέφει φρέσκος και να αναγκάζει τον Ρικ Πιτίνο να τον αποκαλέσει "μάγο πάνω στο παρκέ", ο Ολυμπιακός έδειξε ότι αποκτά παράσταση νίκης, καθώς ήταν παρών σε όλες τις προσπάθειες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ να ξεφύγει στο σκορ. Πού υστέρησαν οι 'ερυθρόλευκοι'; Στις λεπτομέρειες.

Στοίχισαν πολύ η αστοχία στις βολές (11 χαμένες, 2/7 μόνο είχε ο θεωρητικά εύστοχος από τη γραμμή Πολ) και ο λάθος υπολογισμός της τελευταίας φάσης. Ο πάγκος φωνάζει φάουλ, είτε στον Καλάθη είτε στον Γιώργο Παπαγιάννη (όταν παίρνει την μπάλα με τον Μπόλντγουιν, ο Αμερικανός δεν έχει άλλη επιλογή κι όμως είδε τον ψηλό να γυρίζει ανενόχλητος και να σκοράρει), αλλά δεν γίνεται. Σημειώστε ότι νωρίτερα, ο Κεμζούρα είχε αποσύρει τον Σπανούλη (4 φάουλ) για να παίξει καλύτερη άμυνα, δεν είχε όμως την ευκαιρία να ξαναρίξει τον αρχηγό του, παρά στην τελευταία επίθεση (3.4'' πριν από το τέλος) αφού δεν υπήρξε διακοπή. Ο Καλάθης έκλεψε την μπάλα όταν... έπρεπε. Στην επαναφορά του Μπόλντγουιν με την εκπνοή της κανονικής περιόδου και στην πάσα του Σπανούλη προς τον Νίκολα Μιλουτίνοφ στην παράταση (μέτρησαν σημαντικά ακόμη και οι 3 βολές του Φρεντέτ, που ξανάβαλαν τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ μπροστά στο σκορ).

Ο Ολυμπιακός φάνηκε να παίρνει περισσότερες λύσεις από το ρόστερ του (σκόραραν όλοι, εκτός του Ρότσεστι), ισορρόπησε τη μάχη των ριμπάουντ, έδωσε 20 ασίστ (έναντι μόλις 11) και αξιολογήθηκε με μεγαλύτερο ranking (108-101), όμως μια ακόμη σπουδαία λεπτομέρεια ήταν υπέρ των γηπεδούχων. Τα 5 λάθη σε 45 λεπτά είναι ελάχιστα. Κι ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στηρίχτηκε και σε αυτό το στοιχείο για να φτάσει στη νίκη.

Πρόγραμμα crash test για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ

Με 8-4, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι σε mood οκτάδας, καθώς υπερέχει πλέον 3 νίκες από τις ομάδες που βρίσκονται στην 9η θέση (Ολυμπιακός και άλλοι 5 με 5-7). Από την άλλη, έρχεται ένα πρόγραμμα με τις ομάδες της πρώτης γραμμής, που θα δείξει πολλά για τη συνέχεια των προσπαθειών του Πιτίνο και των παικτών του. Μέχρι και την εκκίνηση του β' 'γύρου, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει να παίξει 4 ματς εκτός έδρας (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μιλάνο), ενώ θα δώσει δυο αγώνες στο ΟΑΚΑ (Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ). Όλα με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Οι 'πράσινοι' έχουν αυτοπεποίθηση, σκοράρουν πολύ (καλύτερη επίθεση της Ευρωλίγκας) και κόντρα στους υπόλοιπους 'μεγάλους' θέλουν να συνεχίσουν έτσι.

Ο Ολυμπιακός και τα πλέι-οφ

Το να μιλήσουμε για τον Ολυμπιακό και τα πλέι-οφ, πριν από έναν μήνα έμοιαζε με ανέκδοτο. Η εικόνα της ομάδας του Πειραιά, αλλάζει προς το καλύτερο, είναι φανερό. Το δικό του πρόγραμμα μέχρι και το πρώτο ματς του β' γύρου, είναι εξίσου δύσκολο, άρα και στην περίπτωση των 'ερυθρολεύκων' θα φανεί αν και εφόσον μπορέσει να διεκδικήσει είσοδο στους '8'. Σε αυτά τα 6 ματς, ο Ολυμπιακός έχει 4 μακριά από το ΣΕΦ (Ρεάλ, Ερυθρός Αστέρας, Μπαρτσελόνα και Βαλένθια), ενώ στο γήπεδό του θα υποδεχθεί Χίμκι και Φενέρμπαχτσε.

Και για τους δυο, εκεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, θα ξέρουμε πολλά περισσότερα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK