Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πού βρίσκονται οι ξένοι του περσινού ντέρμπι

Μια ενδεκάδα μπασκετμπολιστών. Δέκα συν ένας ξένοι παίκτες που ήταν στα ρόστερ Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και Ολυμπιακού στο τελευταίο... μισό ντέρμπι του Κυπέλλου Ελλάδας τον περασμένο Φεβρουάριο. Το Contra.gr σας τους θυμίζει και σημειώνει που συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Ο Μπριάντε Γουέμπερ διαπρέπει πλέον στο γαλλικό πρωτάθλημα
Ο Μπριάντε Γουέμπερ διαπρέπει πλέον στο γαλλικό πρωτάθλημα EUROKINISSI

Στις 13 Φεβρουαρίου είδαμε για τελευταία φορά έναν αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού στο μπάσκετ. Όχι ολόκληρο, αφού στο ημίχρονο του ημιτελικού για το Κύπελλο Ελλάδος, οι 'ερυθρόλευκοι' ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το ΟΑΚΑ, διαμαρτυρόμενοι για τη διαιτησία. Ο αγώνας κατακυρώθηκε υπέρ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ο οποίος ήταν μπροστά στο σκορ με 40-25. Ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε σε κανένα από τα επόμενα ματς του πρωταθλήματος, αναλαμβάνοντας το κόστος και των συνεπειών μιας τέτοιας ενέργειας και την Παρασκευή, οι δυο 'αιώνιοι' θα ξαναπαίξουν μετά από 8 μήνες! Ποτέ, άλλοτε, τα τελευταία χρόνια, δεν μεσολάβησε τόσο μεγάλο διάστημα που να μην τους έχουμε δει στο ίδιο γήπεδο.

Υπάρχουν πολλές αλλαγές από το περιβόητο, πλέον, παιχνίδι. Η πιο σημαντική, θα έλεγε κανείς, είναι οι σαρωτικές μεταβολές στα γκρουπ των ξένων παικτών τόσο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, όσο και του Ολυμπιακού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ρόστερ των δυο μονομάχων, επιβίωσαν μόλις δυο παίκτες: ο Ντεσόν Τόμας για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ για τον Ολυμπιακό. Συνολικά, 10 παίκτες από τις δωδεκάδες εκείνου του ματς (5 για κάθε ομάδα) συν τον Ματ Λοτζέσκι που ήταν τραυματίας και βρισκόταν εκτός ροτέισον, έφυγαν αυτό το καλοκαίρι. Στο ντέρμπι της Παρασκευής θα ντεμπουτάρουν εκατέρωθεν 10 νέα πρόσωπα.

Το Contra.gr θυμίζει ποιοι θα λείπουν αλλά και τι κάνουν, πλέον, στην καριέρα τους. Πρώτα οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ:

Άντριαν Πέιν

O Αμερικανός σέντερ δεν είχε παίξει καθόλου στο παιχνίδι που διακόπηκε, καθώς ήδη μετρούσε αντίστροφα για την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Δεν εμεινε χωρίς δουλειά, ωστόσο. Πήγε στη Γαλλία, φόρεσε τη φανέλα της Βιλερμπάν (πρωταγωνιστής στα πλέι-οφ με 11.9π και 3.9ρ), με την οποία κατέκτησε το νταμπλ. Κατάφερε μάλιστα να πετύχει ένα σπάνιο κατόρθωμα, αφού πανηγύρισε τόσο το ελληνικό (έπαιξε στον τελικό εναντίον του ΠΑΟΚ) όσο και το γαλλικό κύπελλο (με την ΑSVEL κόντρα στη Λε Μαν). Δικαιολογημένα καμάρωνε στο twitter:

H χρονιά ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες για τον 28χρονο άσο, αλλά ο τραυματισμός του τον έχει αφήσει εκτός ομάδας από τα τέλη Οκτωβρίου. Πρόλαβε να παίξει στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας εναντίον του Ολυμπιακού (7π, 3ρ) και σε 2 αγώνες στο γαλλικό πρωτάθλημα.

Ματ Λοτζέσκι

Ο τραυματισμός του τον είχε βγάλει εκτός ροτέισον Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ωστόσο είναι ένας από τους ξένους που λείπουν από το φετινό ντέρμπι. Πόσο μάλλον, που είχε περάσει πολλά τέτοια ματς στην καριέρα του, καθώς έπαιξε 4 χρόνια με τον Ολυμπιακό και άλλα 2 με τους 'πράσινους'. Ο 34χρονος φόργουορντ συνεχίζει, πλέον, την καριέρα του στην Τουρκία, αφού το καλοκαίρι συμφώνησε με την Τόφας Μπούρσα, στην οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο (9.8π., 3.7ρ. στο πρωτάθλημα), ειδικά στο Eurocup, όπου έχει 12.8π. με 51.7% τρίποντα. Το κυριότερο; Ακόμη δεν έχει... τραυματιστεί, καθώς είναι παρών και στους 18 αγώνες της ομάδας του, μέχρι τώρα.

Κιθ Λάνγκφορντ

O Κιθ Λάνγκφορντ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού
O Κιθ Λάνγκφορντ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

Ο χαρισματικός σκόρερ (4π. στο ματς με τον Ολυμπιακό) έφυγε από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αλλά έμεινε στην Ελλάδα, αφού συμφώνησε με την ΑΕΚ. Ο έμπειρος γκαρντ, μπορεί να έκλεισε τα 36 τον Σεπτέμβριο, δεν έχει κανένα πρόβλημα, ωστόσο, να σκοράρει κατά ριπάς. Στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι ήδη πρώτος σκόρερ με 20.3π. (μόνο στα τελευταία 3 ματς έβαλε μαζεμένους 108 πόντους), ενώ αντίστοιχες επιδόσεις έχει και στο Basketball Champions League, όπου επίσης ηγείται του πίνακα των σκόρερ με μ.ο 22.2π. ανά αγώνα! Στην Ευρώπη σημειώνουμε και το εντυπωσιακό 54.3% στα σουτ 3 πόντων, που τον φέρνει στην πρώτη τετράδα των πιο εύστοχων 'τρίποντων' στη διοργάνωση της FIBA.

Λούκας Λεκάβιτσους

O "Λούκας Σκαϊγούκερ", όπως τον έλεγε και ο Ρικ Πιτίνο, ολοκλήρωσε τη θητεία του στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και επέστρεψε στην ομάδα από την οποία μεταπήδησε στην Ελλάδα. Στη Ζάλγκιρις Κάουνας, ο βραχύσωμος πλέι-μέικερ κάνει την ίδια δουλειά. Μπαίνει συνήθως από τον πάγκο, βοηθάει αρκετά την ομάδα του και εξυπηρετεί τα σχέδια του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Οι αριθμοί του, ήδη, έπιασαν τα στάνταρ πριν ενταχθεί στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Δηλαδή 8.6π. και 2.6ασ., για έναν παίκτη που μένει στο παρκέ, κάτι λιγότερο από 20 λεπτά. Στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, ο Λεκάβιτσους είχε προλάβει να παίξει μόλις 1,5 λεπτό.

Τζέιμς Γκιστ

Δύσκολο να σκεφτεί κανείς ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, χωρίς τον Τζέιμς Γκιστ μέσα. Είχε παίξει σε όσα είχαν γίνει την τελευταία 7ετία. Ο Γκιστ ήταν το 2012 μια περίπτωση 'προβληματικού' παίκτη, που είχε κάνει μια μέτρια χρονιά στη Φενέρμπαχτσε και έψαχνε να βρει τον ρόλο του στη Μάλαγα. Η πρόταση της ελληνικής ομάδας για ανταλλαγή του με τον Άντι Πάνκο έγινε δεκτή από την ισπανική ομάδα και ο Αμερικανός βρήκε την ομάδα της ζωής του. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έγινε το σπίτι του και ο Γκιστ ήταν από τους πρωταγωνιστές της τελευταίας 7ετίας. Είναι δύσκολο να τον συνηθίσει κανείς με την... ερυθρόλευκη φανέλα, αφού η επόμενη ομάδα του ήταν ο Ερυθρός Αστέρας. Στα 33 του, ο 'Γκιστόπουλος' επιλέχθηκε το καλοκαίρι από τον Μίλαν Τόμιτς και τώρα είναι παίκτης του Ντράγκαν Σάκοτα, προσφέροντας στον Αστέρα 8.9π. και 2.9ρ. στους μέχρι τώρα αγώνες του στην Ευρωλίγκα. Είχε πετύχει 6π. στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Σον Κιλπάτρικ

Υποσχέθηκε πολλά στην πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα (20π. εναντίον της Κύμης), αλλά στη συνέχεια δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα. Ένας καλός Αμερικανός, μάλλον όμως για ομάδα που είχε λιγότερη πίεση και απαιτήσεις. Στο περίφημο παιχνίδι είχε σημειώσει 2 πόντους. Το όνομά του πριν από λίγο καιρό ακούστηκε ότι μπορεί να ενδιέφερε ξανά τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (ο ίδιος δηλωσε διαθέσιμος), αλλά τελικά κατέληξε στην Αδριατική Λίγκα και στην Μπούντουτσνοστ της Ποντγκόριτσα. Έπαιξε ήδη δυο ματς στην ABA League, χωρίς να κάνει κάτι το ιδιαίτερο. Στο παιχνίδι που διακόπηκε ήταν σχεδόν βασικός, παίζοντας 13:26 και πετυχαίνοντας ένα καλάθι.

Πάμε και σε εκείνους του Ολυμπιακού

Μπριάντε Γουέμπερ

Ο 'Sir Deuce', όπως είναι το παρατσούκλι του, πέρασε μεν λίγους μήνες στον Ολυμπιακό, έκανε όμως αισθητή την παρουσία του στο ΣΕΦ. Αν και πολλά λέχθηκαν για την εξωγηπεδική συμπεριφορά του, εντός του αγωνιστικού χώρου, ήταν ένας παίκτης που ξεχώρισε και προσπάθησε να βοηθήσει όσο μπορούσε περισσότερο. Έκανε μάλιστα και ορισμένα εξαιρετικά παιχνίδια. Στο ματς του ΟΑΚΑ ήταν πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 5π. (όσους και ο Βασίλης Σπανούλης). O ξερακιανός γκαρντ βρίσκεται, πλέον, στη Γαλλία, όπου διαπρέπει με τη Μπουλόν-Λεβαλουά, 2η μέχρι στιγμής στη φετινή LNB. Ήταν MVP του Οκτωβρίου και συνολικά σε 12 αγώνες έχει 12.9π., 4.2ρ., 5.8ασ. και 3.6 κλ. Έξοχος...

Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος

Θεωρητικά, φέτος θα ήταν πιο ώριμος να παίξει στην Ευρωλίγκα, στην οποία έκανε ντεμπούτο με τον Ολυμπιακό τη χρονιά που μας πέρασε, έχοντας 9.2π. και 4.2ασ. Ο Ντέιβιντ Μπλατ υπολόγιζε στον Αμερικανό, που ο ίδιος είχε επιλέξει πέρσι το καλοκαίρι. Και ο Γουίλιαμς Γκος ενδεχομένως το ίδιο να σκεφτόταν, πριν του δοθεί η ευκαιρία να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Οι Γιουτα Τζαζ, που τον είχαν επιλέξει και στο ντραφτ, θέλησαν να του δώσουν το διαβατήριο για το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, πληρώνοντας μάλιστα και 1.000.000 δολάρια στον Ολυμπιακό για το μπάι-άουτ. Ο Γουίλιαμς Γκος πάντως έχει παίξει ελάχιστα μέχρι τώρα με τους Τζαζ. Μόλις 5 από τους 21 αγώνες, με ελάχιστη συμμετοχή. Πρόσφατα, μάλιστα, πήγε στη G-League, όπου στη δεύτερη εμφάνισή του έκανε... τριπλ-νταμπλ. Στο ματς με τον Παναθηναϊκό είχε βάλει 2 πόντους.

Γιάνις Τίμα

Η περίπτωση του Λετονού είναι ενδεικτική του πόσο στραβά πήγε η χρονιά του Ολυμπιακού. Η μεταμόρφωσή του στη Χίμκι ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, αν αναλογιστούμε ότι στην Ευρωλίγκα με τους Πειραιώτες είχε μόλις 3.4π. (και έναν ρόλο μπερδεμένο, ανάμεσα στο '3' και το '4'), ενώ φορώντας τη φανέλα της ρωσικής ομάδας, φέτος, σκοράρει 14.4π. και είναι από τους καλύτερους παίκτες της. Ο Ρίμας Κουρτινάιτις τού έχει δώσει το ελεύθερο να σουτάρει όποτε και όπως θέλει και ο Λετονός δεν λέει "όχι". Εναντιον της Φενέρμπαχτσε ξεκίνησε με 0/4τρ., αλλά στη συνέχεια έβαλε 26 πόντους (με συνολικά 5/14τρ.). Λες και είναι... άλλος παίκτης. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό δεν είχε σκοράρει.

Γιάνις Στρέλνιεκς

Η μεταγραφή του είχε χαιρετιστεί σαν μια 'έξυπνη βόμβα' του Ολυμπιακού. Θα μπορούσε να είναι, αν η 'ερυθρόλευκη' ομάδα ήταν καλύτερη. Ο Στρέλνιεκς είναι ένας πολύ χρήσιμος κόμπο-γκαρντ, αλλά στο ΣΕΦ έπαιξε καλά μόνο την πρώτη σεζόν. Πέρσι δεν κατάφερε να συντονιστεί με τον Μπλατ και εκτός των άλλων τραυματίστηκε σε αγώνα της εθνικής Λετονίας, χάνοντας το τελευταίο μέρος της χρονιάς. Ο Στρέλνιεκς θα μπορούσε να είναι ακόμη και παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, αν οι 'πράσινοι' δεν πήγαιναν στην επιλογή Τζίμερ Φρεντέτ, αν και δεν έμεινε παραπονεμένος καθώς τον επέλεξε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με την οποία στη φετινή Ευρωλίγκα έχει 8.8π. (46%τρ) και 2.7ασ. Δεν είχε σκοράρει στο ΟΑΚΑ.

Ζακ Λεντέι

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πού βρίσκονται οι ξένοι του περσινού ντέρμπι

Άλλος ένας παίκτης που έφυγε, πριν τελειώσει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό. Οι 'ερυθρόλευκοι' θα μπορούσαν να τον κρατήσουν και φέτος, αλλά αποφάσισαν να λύσουν τη συνεργασία μαζί του, έστω κι αν η ρούκι χρονιά του (9.2π.-4ρ.) δεν ήταν καθόλου άσχημη. Ο Λεντέι βρήκε στέγη στο Κάουνας, όπου κάνει μια πολύ καλή σεζόν (12.2π., 4.5ρ.), αν και η συνολική πορεία της Ζάλγκιρις δεν ειναι τόσο σταθερή, ειδικά στα τελευταία ματς. Εναντίον του Παναθηναϊκού, ο Λεντέι είχε πετύχει 4π., ενώ στο Κάουνας βρήκε συμπαίκτη τον Λεκάβιτσους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK