Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός: Τα 4 γράμματα στη φανέλα του Ράις

Με ρεκόρ καριέρας σε παιχνίδι της Euroleague ο Ταϊρίς Ράις των 41 πόντων 'έσεισε' στο ΟΑΚΑ και σε μεγάλο βαθμό όρισε υπέρ του Παναθηναϊκού τη μοίρα του μεγάλου ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό που ξόδεψε βολές και μια τελευταία ευκαιρία.

Ο Ταϊρίς Ράις τέλειωσε το ντέρμπι έχοντας σκοράρει 41 πόντους
Ο Ταϊρίς Ράις τέλειωσε το ντέρμπι έχοντας σκοράρει 41 πόντους EUROKINISSI SPORTS

Η φανέλα με το '5' δεν αναγράφει Rice, αλλά Rese. Ο Ταϊρίς Ράις έχει επιλέξει να συστήνεται με το δεύτερο συνθετικό του μικρού ονόματός του και όχι το 'γνήσιο' επώνυμό του. Ίδιος ο αριθμός γραμμάτων, ανάλογο χώρο καταλαμβάνουν στην πίσω όψη της εμφάνισης (πότε ριγωτής και πότε λευκής), μα εντελώς διαφορετικό το νόημα που αναδύουν. Από 'ρύζι' προτιμάει να 'ταυτοποιείται' ως το 'τρέμουλο', το 'ταρακούνημα', ο 'σεισμός' - σε μια ελεύθερη απόδοση του αγγλικού ρήματος. Ακριβώς σαν το αίσθημα που προκαλούσε στο ΟΑΚΑ κάθε φορά που ευστοχούσε για τρεις στο 99-93 του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επί του Ολυμπιακού. Αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε στα 45 λεπτά από το πρώτο τζάμπολ.

Δεν ήταν μία ή δύο φορές που ξεσήκωσε την κερκίδα με τις ενέργειές του. Ο -32 Μαΐων- Αμερικάνος γκαρντ είχε 8.6 πόντους ως τώρα στην Euroleague, με season high του 18 απέναντι στην Εφές και season low τους... 0 με αντίπαλο την ΑΛΜΠΑ. Είχε εκτελέσει 31 φορές έξω από τη γραμμή των 6μ75 και είχε ευστοχήσει τις 14. Όχι κακό το 45%. Στην πρώτη μάχη των 'αιωνίων' ύστερα από 10 μήνες και στην παρθενική δική του υπό αντίστοιχες συνθήκες σούταρε περισσότερες από τις μισές (16) και ευστόχησε στις 8. Το 45% ανέβηκε ελαφρώς στο 50%, η διαφορά όμως ήταν οι 41 πόντοι του στο σύνολο. Πόντοι που δεν είχε σημειώσει ποτέ άλλοτε στη διοργάνωση. Είτε υπηρετούσε τη Μακάμπι, φτάνοντας ως την κορυφή της Ευρώπης, είτε έπαιζε στη Χίμκι, πόσο μάλλον στην Μπαρτσελόνα, όπου ήταν 'ξένο σώμα', προτού κατέβει επίπεδο και ξαναβρεί τον εαυτό του στην Μπάμπεργκ. Οι 'πράσινοι' γνώριζαν γιατί τον απέκτησαν.

Στο φινάλε του αγώνα ο Ράις πήρε την μπάλα παραμάσχαλα. Ενθύμιο. Για να μην λησμονήσει ποτέ τη βραδιά που σημάδεψε μια τέτοια νίκη, διπλής σημασίας (αγωνιστικής και πρεστίζ), για το 'τριφύλλι'. Η άμυνα του Ολυμπιακού έκανε ένα μεγάλο λάθος. Τού χάρισε χώρο, ελάχιστα εκατοστά, και κατ' επέκταση αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια του ματς. Ο μικροκαμωμένος γκαρντ πάτησε παρκέ μετά από 8'15'' (αντί του Καλάθη) και οι πρώτες προσπάθειές του ήταν σχεδόν προπόνησης. Αποτέλεσμα; Ως το 'πράσινο' 28-23 είχε ήδη 10 από τους 14 πόντους του Παναθηναϊκού που μεσολάβησαν από το εις βάρος του 14-15. Τελείωσε το πρώτο μισό με 18 προσωπικούς και buzzer beater για το +7 (46-39). Ξέσπασμα στο ξέσπασμα.

Τίποτα δεν διέκοπτε τον οίστρο του, όποια άμυνα κι αν δοκίμασαν οι 'ερυθρόλευκοι' για να τον περιορίσουν. Σημάδευε με ακρίβεια μοιρογνωμόνιου όταν έβρισκε λιγοστό χώρο δράσης. Ναι πήρε και ορισμένες παράλογες προσπάθειες. Λογικό από την άλλη όσο ο Φριντέτ δεν ήταν ικανός, σωματικά και πνευματικά, ν' ανταποκριθεί σ' ένα τέτοιο παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός είχε γυρίσει από το -13 (54-41, 23'), γιατί ο Πολ συναγωνιζόταν τον Ράις σε ευστοχία απ' έξω (παρόλο που έχανε τις βολές), και μάλιστα κατόρθωσε να προσπεράσει (63-64) ποντάροντας σε μια 5άδα που θα χρησιμοποιούσε ο... Πιτίνο (4 Αμερικανοί και ο πολύ ώριμος Βεζένκοφ ως συνδετικός κρίκος). Ούτως ή άλλως ο Πρίντεζης ήταν άστοχος και ο Σπανούλης έπρεπε να συντηρηθεί.

Πάλι όμως ήταν αυτός που έκανε του... χεριού του. Με την έναρξη της τέταρτης περιόδου έφτασε τους 21 δικούς του. Είχε ήδη πετύχει ρεκόρ χρονιάς. Δεν του αρκούσε. Τρία λεπτά μετά ήταν στους 29 με 6/10 τρίποντα! Δύο αργότερα έφτανε τους 34, κραδαίνοντας το όπλο του, για το 81-81 του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, που είχε έναν εξουδετερωμένο -για τα ατομικά στάνταρ του- Καλάθη (χωρίς τρίποντο και λιγοστές ασίστ) και του έλειπε πολύ η δημιουργία/ποικιλομορφία όντας πολλές φορές προβλέψιμος.

Οι Πειραιώτες είχαν το μομέντουμ, είχαν τον έλεγχο και θα μπορούσαν να είχαν επιστρέψει θριαμβευτές στον Πειραιά. Είχαν μαζέψει περισσότερα ριμπάουντ, μοίραζαν καλύτερα την μπάλα, ευστοχούσαν με συνέπεια απ' έξω. Πέταξαν όμως 11 βολές (20/31), ξόδεψαν την τελευταία επαναφορά από το πλάι, αλλά κυρίως άφησαν τον Παπαγιάννη να σκοράρει (χωρίς να τον στείλουν στις βολές) και το... πλήρωσαν από τον Ράις στην παράταση. Αυτός 'ταρακούνησε' ξανά το ΟΑΚΑ αποτελειώνοντας τον Ολυμπιακό. Έβαλε όγδοο τρίποντο, κέρδισε βολές και το 96-91, που ακολούθησε κι έριξε τους τίτλους τέλους, είχε επίσης δική του υπογραφή. Rese. Ένας επαγγελματίας νικητής.

News 24/7

24MEDIA NETWORK