Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Πότε 'οπλίζει' ο Φριντέτ και πότε οι άλλοι

Η εξήγηση του γιατί ο Νικ Καλάθης έπαιρνε τις τελευταίες επιθέσεις των προηγούμενων αγώνων και ο τρόπος που ο Αργύρης Πεδουλάκης προσπαθεί να αξιοποιήσει τον επιθετικό ταλέντο του Τζίμερ Φριντέτ.

Ο Τζίμερ Φριντέτ πανηγυρίζει μετά από επιθετική προσπάθειά του στον αγώνα με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης
Ο Τζίμερ Φριντέτ πανηγυρίζει μετά από επιθετική προσπάθειά του στον αγώνα με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ξέγνοιασε την Πέμπτη στην Αγία Πετρούπολη και ρέφαρε ως ένα βαθμό την εντός έδρας ήττα από τη Μιλάνο. Επειδή εξακολουθεί να κουβαλά το 'στραβό' αποτέλεσμα με τη Βιλερμπάν στο 'Αστρομπάλ' θα χρειαστεί να βρει άλλη μια τέτοια νίκη. Τουλάχιστον όμως στην αναμέτρηση με τη ρωσική ομάδα, και πριν ταξιδέψει στη Μόσχα για το ραντεβού με τη Χίμκι, έδειξε ν' ακολουθεί μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Καθυστέρησε όπως εξήγησε λεπτομερώς ο Χρήστος Μαρμαρινός, ο άνθρωπός μας, στην τεχνική ανάλυσή του. Πρόλαβε ωστόσο, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την (ακατανόητη ως ένα βαθμό) επιλογή της άμυνας του Ισπανού Πλάθα να προσφέρει 1-2 δευτερόλεπτα στον Νικ Καλάθη προκειμένου να δημιουργήσει. Κάθε πίσω βήμα των παικτών της Ζενίτ αρκούσε έτσι ώστε ο ομογενής γκαρντ να 'διαβάσει' τη φάση που απλωνόταν μπροστά του και να φτιάξει για τους υπόλοιπους, φτάνοντας να καταγράψει 15 ασίστ για μόλις 2 λάθη - μια σχεδόν αψεγάδιαστη αναλογία.

Ήταν ένα σκέλος που διαφοροποιήθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα δύο παιχνίδια. Τα οποία ναι μεν χάθηκαν οριακά, αλλά σ' αμφότερα οι 'πράσινοι' είχαν κινηθεί αντίθετα από την μπασκετική λογική που προστάζει η παρουσία του έμπειρου οργανωτή, ο οποίος οφείλει πρώτα να δημιουργεί, χάρη στην ταυτόχρονη κίνηση των υπολοίπων μακριά από την μπάλα, και μετά να εκτελεί. Μην θεωρήσεις πάντως λανθασμένη την εντολή ν' αναλάβει τις τελευταίες επιθέσεις των δύο αγώνων με Βιλερμπάν και Μιλάνο. Τη θεώρηση της στιγμής εξέφραζε η εκάστοτε απόφαση του τεχνικού τιμ, διότι ο φύσει ηγέτης του 'τριφυλλιού' ήταν (και παραμένει) ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους στο τελευταίο 5λεπτο κάθε αγώνα με 14 στο σύνολο. Από κοντά ερχόταν ο Ντεσόν Τόμας (12).

Ο παράγοντας που διαμόρφωσε με τέτοιο τρόπο τα δεδομένα της εξίσωσης και προσέφερε ένα άλλο αποτέλεσμα στην Αγία Πετρούπολη ήταν η τακτική προσέγγιση στο πικ εν ρολ. Οι περιφερειακοί ήταν αυτοί που σκρίναραν για να εξελιχθεί το σύστημα και όχι τόσο οι ψηλοί που έμεναν μέσα. Με συνέπεια ο Τζίμερ Φριντέτ, ως ο 'screener' στην μπάλα, να παίρνει την πάσα και ν' αποφασίζει αναλόγως για το τελείωμα. Το ότι ο Αμερικάνος σουτέρ ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 22 πόντους από 7/14 σουτ (2/8τρ) δεν ήταν συμπτωματικό.

Τα 3/5 εκ της παραγωγικότητάς του ήρθαν στο δεύτερο μισό του αγώνα, κυρίως δε στην τρίτη περίοδο. Αυτή είναι μέχρι στιγμής η πιο αποδοτική χρονική περίοδος του Νεοϋορκέζου, όπως τα analytics στοιχεία της Newstats που έχει στη διάθεσή του στο Contra.gr. Είναι ούτως ή άλλως το διάστημα κατά το οποίο ο Αργύρης Πεδουλάκης τον αφήνει στο παρκέ χωρίς αντικατάσταση, ποντάροντας στο γεγονός πως έχει διαβάσει τις ανάγκες του ματς και κατ' επέκταση τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν, έχοντας ταυτόχρονα λάβει φρέσκες εντολές κατά την ανάπαυλα.

Τα λεπτά συμμετοχής των παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ανά 5λεπτο
Τα λεπτά συμμετοχής των παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ανά 5λεπτο NEWSTATS.EU

Συνολικά δε ο Φριντέτ είναι μακράν του δεύτερου πιο παραγωγικός παίκτης του 'τριφυλλιού' στο δεύτερο μισό όλων των αγώνων μέχρι τώρα. Όχι τυχαίο.

Οι πόντοι των παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ανά 5λεπτο
Οι πόντοι των παικτών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ ανά 5λεπτο NEWSTATS.EU

Ομολογουμένως ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ με τον Αμερικάνο σκόρερ στο σχήμα του δεν είναι όσο αποτελεσματικός θα έπρεπε στην άμυνα. Παρόλο που το παλεύει. Δέχεται 111.56 πόντους ανά αγώνα σε αναγωγή 100 κατοχών. Την ίδια στιγμή ωστόσο η ελληνική ομάδα σκοράρει περισσότερους από 5 πόντους όταν ο Φριντέτ πατάει στο παρκέ (109.94 έναντι 104.72) και με αντίπαλο τη Ζενίτ ήταν το στοιχείο που μέτρησε στην αξιοποίηση της διαφοράς που δεν χάθηκε.

News 24/7

24MEDIA NETWORK