Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ζάλγκιρις: Η λογική (νίκη) του παραλόγου

Το ευρύ +11 έγινε ένα οριακό +2 σε λιγότερα από 3 λεπτά, αλλά τουλάχιστον το 96-94 στο ΟΑΚΑ χάρισε στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ μια πολύ χρήσιμη νίκη επί της Ζάλγκρις. Οι πάσες του Ράις στον Καλάθη και το ρισκαδόρικο τρίποντο του Τόμας είχαν προλάβει να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Ο Ταϊρίς Ράις πέτυχε 20 πόντους, ωστόσο οι 6 ασίστ του έκαναν τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη νίκη επί της Ζάλγκιρις
Ο Ταϊρίς Ράις πέτυχε 20 πόντους, ωστόσο οι 6 ασίστ του έκαναν τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη νίκη επί της Ζάλγκιρις EUROKINISSI SPORTS

Ο Νικ Καλάθης έπραξε τα συνήθη απέναντι σε άλλον έναν αντίπαλο. Για 10η φορά στη σεζόν στην Euroleague είχε διψήφιο αριθμό ασίστ (τελείωσε με 11), απέχοντας 5 από τις 1200 στο σύνολο και κλείνοντας επιπλέον την ψαλίδα από τον δεύτερο όλων των εποχών Δημήτρη Διαμαντίδη, ενώ για 9η φορά (είτε με τελικές πάσες είτε με ριμπάουντ) έφτασε σε νταμπλ-νταμπλ.

Βέβαια το εύθραυστο 96-94 του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ επί της Ζάλγκιρις, στο μισογεμάτο ΟΑΚΑ, δεν εξαρτήθηκε στον απόλυτο βαθμό από τη δική του οργανωτική επάρκεια, η οποία ούτως ή άλλως αποτελεί θεμέλιο λίθο για το 12-8 της 6ης θέσης στην κατάταξη, στο +2 πια από τη Βαλένθια και τη Μιλάνο. Η αναδιανομή των ρόλων στη διάρκεια του αγώνα της Παρασκευής έφερε τον Ταϊρίς Ράις να λειτουργεί ως κατ' επιλογή δημιουργός και ο ομογενής γκαρντ ως ο παίκτης που με την κίνηση μακριά από την μπάλα προξένησε φθορά στην άμυνα που είχε στήσει ο Γιασικεβίτσιους για ν' απαλλαγεί, με όποιον τρόπο, από την παρουσία του. Ήταν σχεδόν υποχρεωτικό.

Αν και στο φινάλε της τρίτης περιόδου η διαφοροποίηση δεν ήταν μια συνθήκη που απέδωσε, με τον Αμερικανό να πασάρει στον Καλάθη για να εκτελέσει απ' έξω μαρκαρισμένος, το (παράλογο θα έλεγες) σχέδιο της ανατρεπτικής διαρχίας δεν εγκαταλείφθηκε, μιας και ο Φριντέτ ήταν άστοχος όσο έπαιζε. Ούτως ή άλλως, η ομάδα από το Κάουνας, εκτός του ότι είχε μόνιμο προβάδισμα στο πρώτο μισό του αγώνα πηγαίνοντας από το 21-11 και το 27-18 στο 49-46 της ανάπαυλας, παρέμενε μια βδέλλα ενοχλητικά κολλημένη στο σώμα των 'πρασίνων', χάνοντας μόνο με 4 πόντους (74-70) στην έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου, ασχέτως αν παραγωγικότητά της είχε μειωθεί δραστικά.

Μέχρι τότε οι παίκτες του Σάρας διάβαζαν τις υπέρ τους καταστάσεις. Φερ' ειπείν ο Ζακ Λεντέι, που είχε πετύχει 7 σερί πόντους στον Παπαγιάννη.

Παρόλα αυτά ο Ράις, έχοντας την μπάλα στα χέρια, κουμάνταρε ορθά το καράβι, δεν το έριξε στην ξέρα, και -κόντρα στην μπασκετική φύση που ορίζει ότι πρέπει να κοιτάει πρώτα το καλάθι- είδε ολόκληρο το γήπεδο όταν έπρεπε. Αφού στο πρώτο ημίχρονο είχε 'σπάσει τους αστραγάλους' του Γουόκαπ με μια εντυπωσιακή ενέργεια.

Ο βραχύσωμος γκαρντ μπήκε με 1 ασίστ στην τελική ευθεία του ματς και πρόλαβε να δώσει 6, προκαλώντας διαδοχικά ρήγματα. Οι δύο εξ αυτών είχαν αποδέκτη τον... σκόρερ Καλάθη, ο οποίος τη μία έτρεξε το ανοικτό γήπεδο ως φόργουορντ και την άλλη κινήθηκε στην τελική γραμμή για να τελειώσει επιτυχώς τη φάση, όταν το σκορ έγινε πια 91-83 στα 80'' για τη λήξη και η Ζαλγκίρις πολλές πιθανότητες δεν είχε πια για να επιστρέψει.

Σε καθεμιά από τις φάσεις αυτές θύμισε, κυρίως, το τρέξιμο του Παπαπέτρου από τον αριστερό διάδρομο.

Μεταξύ των δύο αυτών προσπαθειών είχαν μεσολαβήσει άλλες τόσες αλλοπρόσαλλες επιθέσεις: που εκφράστηκαν από τα σουτ του ΝτεΣόν Τόμας από την ίδια γωνία δίχως παίκτη στη ρακέτα για τη διεκδίκηση του επιθετικού ριμπάουντ. Αμφότερα, αλήθεια είναι, με υπερβολική δόση ρίσκου, αλλά ταυτόχρονα περίσσια αυτοπεποίθηση, η οποία σαν να καθοδήγησε την μπάλα στο αντίπαλο δίχτυ. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο εκ νέου από πάσες του Ράις. Ο Αμερικάνος φόργουορντ έγινε εν τέλει ένας από τους έξι διψήφιους σκόρερ του Ρικ Πιτίνο, ο οποίος ομολογουμένως θα ήθελε μια αποδοτικότερη άμυνα μετά τις αλλαγές στα σκριν που ταλαιπώρησαν αφάνταστα την ομάδα του. Μια άμυνα που ανάγκασε σε μόλις 11 λάθη τους φιλοξενούμενους (με περισσότερα από 13 ανά αγώνα), και τους επέτρεψε να κάνουν το δεύτερο πιο παραγωγικό παιχνίδι τους στη σεζόν, ξεκινώντας με 8/8 δίποντα και καταλήγοντας να χάσουν μόνο 24 στα 56 σουτ που δοκίμασαν στο σύνολο. Πάλι καλά που δεν πρόλαβαν να εκτελέσουν στην εκπνοή. Ίσως έμπαινε κι αυτό!

News 24/7

24MEDIA NETWORK