Παναθηναϊκός: Ποιοι θα μπορούσαν να 'σώσουν' τον Πεδουλάκη

Φταίει μόνο ο Αργύρης Πεδουλάκης για ό,τι εμφάνισε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στις πρώτες έξι εβδομάδες της σεζόν; Οι παίκτες επιλέχθηκαν. Eίναι όμως άμοιροι ευθυνών;

Ο Αργύρης Πεδουλάκης αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού ύστερα από 15 αγώνες
Ο Αργύρης Πεδουλάκης αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού ύστερα από 15 αγώνες EUROKINISSI SPORTS

Το back to the future ταξίδι του Αργύρη Πεδουλάκη έφτασε στο τέλος του. Η ανακοίνωση από την 'πράσινη' ΚΑΕ ήταν σαν εκείνες που ακούγονται από τα ηχεία των αεροπλάνων αμέσως μετά την επιτυχημένη προσγείωση στον διάδρομο. Ανακοινώσεις του στιλ 'ο κυβερνήτης και το πλήρωμα σάς ευχαριστούν που επιλέξατε τον Παναθηναϊκό για το ταξίδι σας', αλλά πλέον είναι η ώρα της αποβίβασης. Ο Έλληνας κόουτς ξέσφιξε τη ζώνη του, κατέβασε από το ντουλάπι τη χειραποσκευή με το καπελάκι του κι αποχώρησε ως 'φίλος Αργύρης', προτού συμπληρωθούν 20 αγώνες στη σεζόν.

Έχοντας ζήσει το παρελθόν σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους (2012-2014, 2016), ήξερε (ή μπορούσε να προβλέψει) τι θα έρθει στο μέλλον, αν στη διάρκεια της διαδρομής οι αναταράξεις παρεμποδίσουν την ομαλή πορεία. Ο Πεδουλάκης ούτε κρυφή δύναμη διέθετε σε κάποιο σακούλι ούτε το στοίχημα που έβαλε το κέρδισε, καθώς την ισορροπία που απαιτούσε το μπάσκετ των πρώτων 8'' δεν την εγγυήθηκε με τις επιλογές του. Αν και θιασώτης του σκεπτόμενου μπάσκετ, που με τα δικά του λόγια "δεν είναι αργό", παρέλειψε να προσφέρει ασφάλεια στα μετόπισθεν, με συνέπεια ο Παναθηναϊκός να δέχεται περισσότερους από 84.8 πόντους ανά ματς στην Euroleague και 76.5 στην ΕΚΟ Basket League! Συν τους 81 από τον Προμηθέα στο ματς-αποκλεισμό από το κύπελλο.

Το σχέδιό του για μια φροντ λάιν με αθλητικούς (αλλά άπειρους) ψηλούς δεν απέδωσε, ο αναιμικός Φριντέτ ήταν μόνιμη αδυναμία και στόχος αντιπάλων στην άμυνα, τα κοντά σχήμα αποδείχθηκαν δυσλειτουργικά, η επιμονή με τον Τόμας στο '3' έγινε εμμονή, η επιλογή του 'άγουρου' Μπράουν είχε ρίσκο μεγαλύτερο απ' όσο θεωρούσε πως έπαιρνε, η διαχείριση του τελευταίου αγώνα ήταν εκτός σύγχρονης προσέγγισης. Απέτυχε τόσο ο ίδιος όσο και αυτοί που του προσέφεραν για τρίτη φορά το τιμόνι, πριν από την απότομη στροφή. "Ως διοίκηση, ουδέποτε έχουμε μάθει να κρυβόμαστε ανεξαρτήτως συνθηκών και αποτελεσμάτων", ήταν η πρώτη-πρώτη φράση στο κείμενο που 'διαζυγίου', μια φράση αναγνώρισης και αποδοχής των λαθών που αναλογούν στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τους συν αυτώ. Ο Πεδουλάκης πλήρωσε επίσης το τίμημα για το 4-4 στην Ευρώπη και κυρίως τη ήττα της Πάτρας που ο 'πράσινος' οργανισμός δεν ήταν έτοιμος να διαχειριστεί και ν' αντέξει. Ούτε ο κόουτς αποδείχθηκε αντικραδασμικός την τρίτη φορά που τέθηκε ζήτημα απομάκρυνσής του.

Ναι σ' όλα, αλλά μήπως δεν είναι οι μοναδικοί υπαίτιοι οι 'πατέρες' της ευθύνης; Δεκτό ότι οι επικεφαλής δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε καλύτερη επιλογή για τον πάγκο που θα εμπνεύσει πριν από το φρέσκο εγχείρημα. Δεκτό ότι ο Αργύρης Πεδουλάκης είναι προπονητής με συγκεκριμένες ιδέες και παρελθόν που τον ακολουθεί. Αυτός ωστόσο εντολές παρείχε. Εκτελεστικά όργανα υπήρξαν οι παίκτες του. Με το παιχνίδι της Πέμπτης ν' αποτελεί το πιο πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα, δεν νοείται για 50 λεπτά να μην αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνει φάουλ όταν η μπάλα πηγαίνει χαμηλά και πριν ο αντίπαλος, με πλεονέκτημα ύψους, σηκωθεί για λέι απ. Δεν νοείται περίοδος μ' ένα φάουλ απέναντι σε μια ομάδα που είναι επικίνδυνη μόνο όταν τρέχει και πρέπει να της κόψεις το ρυθμό. Δεν νοείται να χάνεται πάλι η μάχη των ριμπάουντ, όπως στα 4 από τα προηγούμενα 7 παιχνίδια της διοργάνωσης.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης δίνει οδηγίες στους παίκτες του Παναθηναϊκού, κατά τη διάρκεια του αγώνα με την ΑΛΜΠΑ
Ο Αργύρης Πεδουλάκης δίνει οδηγίες στους παίκτες του Παναθηναϊκού, κατά τη διάρκεια του αγώνα με την ΑΛΜΠΑ EUROKINISSI SPORTS

Ο Αργύρης Πεδουλάκης ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος. Ποιοι παρόλα αυτά είναι εκείνοι που θα μπορούσαν να τον έχουν σώσει με τα πεπραγμένα τους;

Νικ Καλάθης

Η μοναδικότητα και η αναγκαιότητα του ομογενούς γκαρντ σ' ένα ρόστερ άνευ άλλου τέτοιου δημιουργού δεν αμφισβητούνται. Θα πέσει φωτιά. Με τον Αστέρα είχε 21 πόντους, με τη Ζενίτ 15 ασίστ, με τη Βαλένθια άγγιξε το triple double (13 πόντοι, 12 ριμπάουντ, 9 ασίστ). Το 35% από το τρίποντο δε (με αντίστοιχα 50% στο πρωτάθλημα) έχει την τάση να καταλήξει ως το καλύτερο της καριέρας του. Ωστόσο ο 30χρονος πόιντ γκαρντ 'θόλωσε' κάθε φορά, και δεν ήταν λίγες, που κλήθηκε να λάβει τη σωστή απόφαση στην τελευταία επίθεση. Με τη Βιλερμπάν, με την Μιλάνο, με τον Προμηθέα. Ακόμη και με την ΑΛΜΠΑ, προτιμώντας να πασάρει την μπάλα στον υπό πίεση Ράις για να σουτάρει άνευ ισορροπίας από το φτερό. Αν η κατάληξη ήταν ανάποδη, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Σε ποιον, δηλαδή, θα έπρεπε να δώσει την μπάλα ο Πεδουλάκης;

Γουέσλι Τζόνσον

Δεν ήρθε ως αστέρας στον Παναθηναϊκό, αλλά ως ένας ρολίστας πολυτελείας, ένας παίκτης για σπίτι. Τι έχει προσφέρει ως τώρα o Αμερικάνος πολυσύνθετος φόργουορντ; 4.4 πόντους ανά 18'37'' στα 8 παιχνίδια του στην Euroleague, μόλις 29% από το τρίποντο (5/17), ποσοστό που θα ήταν χαμηλότερο αν δεν είχε υπάρξει εύστοχος με τη Βαλένθια (3/5), και κάποιες μονάχα σποραδικές αμυντικές στιγμές. Αλλιώς τα υπολόγιζε ο 'Άρτζι' με τον Αμερικανό.

Γιώργος Παπαγιάννης

Ο Πεδουλάκης τον ανέδειξε και τον εμπιστεύεται περισσότερο από τον Πιτίνο. Αφαιρώντας όμως από την εξίσωση τον αγώνα με την Εφές (10 πόντοι, 7 ριμπάουντ), ο 22χρονος Μεγαρίτης σέντερ δεν έχει πετύχει ν' ανταπεξέλθει στον ρόλο ενός ψηλού που θα προβληματίσει τουλάχιστον τους αντιπάλους του στις δύο πλευρές του παρκέ. Βελτίωση στην άμυνα δεν έχει δείξει, τα πόδια του παραμένουν αργά και 'βαριά', ούτε φάουλ δεν προλαβαίνει καλά-καλά να κάνει, την ίδια στιγμή που η επιθετική συμπεριφορά του δεν ξεφεύγει από τη λέξη 'μονοδιάστατη'.

Ταϊρίς Ράις

Στα 32 προς 33 ο Αμερικάνος γκαρντ είναι αδύνατον να έχει το ξεπέταγμα που τον χαρακτήριζε ενόσω έπαιζε στη Μακάμπι. Είχαν επισημανθεί τα δυνατά στοιχεία και οι αδυναμίες του την ημέρα της επισημοποίησης της ένταξής του στο ρόστερ των 'πρασίνων'. Η συνεισφορά του ωστόσο είναι περιορισμένη σε σκόρπια παιχνίδια και δεν έχει δώσει την προσδοκώμενη συνέπεια, από την οποία έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός όταν λείπει από το παρκέ ο Καλάθης.

Τζέικομπ Γουάιλι

Ήταν συγκλονιστικός με την ΑΛΜΠΑ (22 πόντοι) και είχε πραγματοποιήσει μια σπουδαία εμφάνιση απέναντι στη Μιλάνο (17 πόντοι). Τα προσόντα του δεν είναι αμελητέα και έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης. Μόνο που δεν νοείται ψηλός, ο οποίος έχει μαζέψει περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ από αμυντικά. Στο σύνολο μάλιστα 24, μόλις 3 ανά ευρωπαϊκή συμμετοχή (και άλλα 3.8 στο πρωτάθλημα). Θα έπρεπε να μάθει να παίρνει καλύτερες θέσεις.

Μπεν Μπέντιλ και Ράιον Μπράουν

Από τη στιγμή που τόσο ο Γκανέζος όσο και ο Αμερικάνος ήταν δύο 'φθηνές' επιλογές του Πεδουλάκη και δεν κέρδιζαν χρόνο συμμετοχής συμπεραίνει κανείς ότι δεν είναι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος σε θέση, όχι ακόμα τουλάχιστον, ν' αντέξουν την πίεση ενός τέτοιου κλαμπ και τον διαφορετικό ρόλο που όφειλαν να υπηρετήσουν. Ούτε καν στις προπονήσεις.

Είναι αυτοί και οι υπόλοιποι που θ' αρχίσουν να κρίνονται αυστηρότερα. Έχουν ήδη προειδοποιηθεί άνωθεν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK