Παναθηναϊκός: Tα ατού και το αδύναμο σημείο του Τζέικομπ Ουάιλι

Ζητήσαμε από τους ειδικούς να εξηγήσουν ποιος είναι αγωνιστικά ο Τζέικομπ Ουάιλι, παίκτης που τη νέα σεζόν θα παίζει στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες και πώς θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη απειλή.

Παναθηναϊκός: Tα ατού και το αδύναμο σημείο του Τζέικομπ Ουάιλι
O Τζέικομπ Ουάιλι σε ντράιβ, κατά το Summer League του περασμένου καλοκαιριού AP PHOTO/JOHN LOCHER

Ο Τζέικομπ Ουάιλι είναι η μόνη σταθερά που υπάρχει, σε ό,τι αφορά τις off season κινήσεις του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, για την αγωνιστική περίοδο 2019-20. Πέραν του ότι η ζωή του αποδεικνύει πως μπορεί να ανταποκριθεί σε όποια πρόκληση εμφανιστεί στο διάβα του (δεδομένα θα δώσει ό,τι έχει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα), κρίναμε ότι θα ήταν χρήσιμο να βρούμε και τι κάνει ως παίκτης. Γενικά. Ανεξάρτητα από το ποιους έχει δίπλα του. Δηλαδή, τι μπορεί να προσφέρει, βάσει των ικανοτήτων του, αλλά και ποιες είναι οι ικανότητες του.

Στο Contra.gr δεν συνηθίζουμε να κάνουμε τη δουλειά άλλων. 'Η για να είμαι πιο ακριβής, αναθέτουμε την κάθε δουλειά στον ειδικό της. Και για αυτό έχουμε -από την αρχή της περασμένης σεζόν- τους φίλους μας στη NewStats να 'βάζουν πλάτη', σε τομείς που αφορούν advanced statistics, 'κατασκοπεία' και ανάλυση. Τα στατιστικά του 25χρονου φόργουορντ, σε όλα τα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Για την περαιτέρω ανάλυση, για το πόσο αθλητικός είναι, την ικανότητα του στις πάσες, στην άμυνα, στο pick and roll και τα λοιπά, θα χρειαστεί να κάνετε ένα-δύο scroll down, για να διαβάσετε την 'αναφορά' που μας ήλθε από το Athlenda, που απέκτησε το NewStats ως 'παρακλάδι'. Κάνουμε λοιπόν, 'σεφτέ' με τον Ουάιλι και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Για τη σελίδα του, αρκεί ένα click εδώ. Για αυτά που θα βρείτε εκεί, συνεχίστε να διαβάζετε εδώ.

Παναθηναϊκός: Tα ατού και το αδύναμο σημείο του Τζέικομπ Ουάιλι

Για αρχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καθ' ύλην αρμοδίων, μπορεί να παίξει από τη θέση '3' έως τη θέση '5'. Είναι undersized 'τεσσάρι'. Κερδίζει τους αντιπάλους του, σε μάχες για ριμπάουντ στο ύψος και στο πλάτος, αλλά όταν έχει συνωστισμό συνήθως δεν είναι αυτός που καταλήγει με την μπάλα στα χέρια. Έχει καλό κορμί, μακριά χέρια και είναι γρήγορος μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου άλματος.

Επίθεση

✔ Είναι καλός σουτέρ γύρω από τη στεφάνη, εξαιρετικός στο να βρίσκει το δρόμο για εύκολα τελειώματα, από κοντινές αποστάσεις.

✔ Δεν είναι ο παραδοσιακός σκόρερ από το post. Δεν κάνει πολλά post up, αλλά διαθέτει τις κινήσεις για αυτές τις καταστάσεις.

✔ Δεν ήταν ποτέ 'τριποντάκιας', αλλά επιχείρησε αρκετά στη G-League (35 σε 16 αγώνες, με ποσοστό 37.1%). Επιχειρούσε ένα ανά ματς και με την Adelaide, στην εκκίνηση της τελευταίας σεζόν. Με την Γκραν Κανάρια έκανε 3 σε 21 παιχνίδια. Υπάρχει ωστόσο, η ικανότητα, αρκεί να γίνει και η σχετική δουλειά το καλοκαίρι.

✔ Είναι καλός roll man στο pick and roll. Τραβά μεγάλη προσοχή από τους βοηθητικούς αμυντικούς. Αν γίνει μεγαλύτερη απειλή, με το να κάνει pop για τρίποντο, αντί να ρολάρει για δίποντο, τα σκριν του θα είναι πιο αποτελεσματικά.

✔ Είναι ενεργός ριμπάουντερ στα επιθετικά. Δίνει αρκετές δεύτερες ευκαιρίες.

Άμυνα

✔ Είναι πολύ ενεργός αμυντικός, είναι πάντα στη φάση, κινείται γρήγορα μεταξύ της βοήθειας και του παίκτη του.

✔ Δεν είναι κατ' αρχάς μπλοκέρ, αλλά μπορεί να βοηθήσει κοντά στη στεφάνη.

✔ Έχει καλή κίνηση στα πόδια του, όταν πάει στις αλλαγές σε γκαρντ.

✔ Μπορεί να αντιμετωπίσει μεγαλύτερους παίκτες, χάρη στη δύναμη και το μήκος του.

✔ Δυσκολεύεται να παίξει καλή άμυνα, χωρίς να κάνει φάουλ (έκανε 1 κάθε 10 λεπτά, την περασμένη σεζόν. Είχε 4+ σε 10 από τα 49 ματς).

Δυνατά σημεία

✔ Αθλητικότητα

✔ Σκοράρισμα στα cuts and rolls

✔ Αμυντική δράση και προσαρμοστικότητα.

Αδύναμα σημεία

✔ Nα ταιριάξει σε μια θέση

✔ Το μέγεθος του για 'τεσσάρι'

Συμπέρασμα

Είναι εξαιρετικός αθλητικής που δίνει αμέσως ενέργεια και ποικιλία στην ομάδα του. Μπορεί να σκοράρει γύρω από τη στεφάνη, μέσω pick and roll ή επιθετικού ριμπάουντ. Είναι αποτελεσματικός και από τη μέση απόσταση. Στην άλλη άκρη του γηπέδου, είναι πολύ ενεργός αμυντικός, με καλά χέρια, που μπορεί να αλλάζει σε γκαρντ, να αμύνεται σε ψηλούς και ενίοτε να ρίχνει τάπες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK