Παναθηναϊκός: Τα καλά και τα άσχημα του Τζίμερ Φριντέτ

Το 'σουτέρ' είναι συνώνυμο του Τζίμερ Φριντέτ. Διαβάστε τι θα δώσει στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και σε ποιους τομείς θα χρειαστεί βοήθεια.

Παναθηναϊκός: Τα καλά και τα άσχημα του Τζίμερ Φριντέτ
O Τζίμερ Φριντέτ λατρεύει τους αιφνιδιασμούς AP PHOTO/RICH PEDRONCELLI

Την τελευταία εβδομάδα έχεις διαβάσει τα άπαντα για τον Τζίμερ Φριντέτ. Η αλήθεια βέβαια, είναι πως είχες μάθει πολλά και τις προηγούμενες χρονιές που το όνομα του είχε συνδεθεί (με τον όποιον τρόπο) με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Φέτος, ωστόσο του έδωσαν και κατάλαβε σε αναφορές στον αθλητή που φέρεται να είναι το 'μπαμ' του καλοκαιριού. Ξεπερνώ το πεπερασμένο του κλισέ και θα μου επιτρέψεις να κρίνω ως μεγαλύτερη μετακίνηση αυτού του καλοκαιριού εκείνη του Νίκολα Μίροτιτς στην Μπαρτσελόνα. Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Που είναι το πώς παίζει ο Φριντέτ, βάσει της αξιολόγησης καθ' ύλην αρμοδίων.

Το Athlenda και το NewStats μας έδωσαν το ποιος είναι -αγωνιστικά- ο Τζέικομπ Ουάιλι, τι προσφέρει ο Ταϊρίς Ράις, αλλά και πώς μπορεί να φανεί χρήσιμος ο Μπεν Μπέντιλ -έχε τον πρόχειρο, γιατί θα χρειαστεί. Τα ίδια μέσα αποκωδικοποίησαν και τον Φριντέτ, με report που είναι σε απλά ελληνικά -για να γίνει κατανοητό από όλους.

Παναθηναϊκός: Τα καλά και τα άσχημα του Τζίμερ Φριντέτ

Εν συντομία, ο 30χρονος σκόρινγκ γκαρντ ως αθλητής παίρνει 3/5, βαθμολογία που 'χει και για την κατηγορία ύψος/μέγεθος, όπως και για την ικανότητα του στην πάσα. Στα σουτ η μπάρα 'γεμίζει' (5/5), με την ικανότητα του στο pick and roll να είναι στο 4/5, όσο και στις απομονώσεις. Στα ριμπάουντ είναι στο 3/5 και στην άμυνα 2/5. Αυτός είναι εν ολίγοις ως παίκτης. Να δούμε όμως, πιο αναλυτικά τι ισχύει.

Επίθεση

Ένας καλός σουτέρ από το τρίποντο (έχει βάλει από εκεί τους περισσότερους από τους πόντους του, επιχειρεί πολλά τρίποντα ανά αγώνα, με catch and shoot, με pull up, με προσποίηση και step back, από ντρίμπλα, εκτός ισορροπίας και από σκριν). Έχει καλή μηχανική, γρήγορη εκτέλεση και σουτάρει με παίκτη μπροστά του.

Του αρέσει να τρέχει στον αιφνιδιασμό και να σκοράρει με λέι απ. Συνήθως εκτελεί από το τρίποντο και τελειώνει και με τα δυο χέρια -και από αριστερά και από δεξιά. Έχει εξαιρετική ισορροπία στον αέρα, για το σώμα του και τα reverse lay-ups.

Εξαιρετικός χειριστής της μπάλας. Δεν μπορείς να του την κλέψεις εύκολα. Κάνει πολλές ντρίμπλες, περνά τους αντιπάλους και σκοράρει.

Εξαιρετική ικανότητα στο σκοράρισμα. Είχε για λίγα χρόνια περί τους 33 πόντους ανά ματς.

Στο PnR μπορεί να κάνει ντράιβ και από τις δυο πλευρές -κυρίως από τα δεξιά και τελειώνει με floater. Ξέρει πώς να ξεφεύγει του αντιπάλου και να κάνει pull-up -κυρίως τρίποντα.

Σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, έχει την ικανότητα να αλλάξει ρυθμό ώστε να κάνει ντράιβ (και από τις δυο πλευρές). Τελειώνει και με τα δυο χέρια, με διαφορετικούς τρόπους. Έχει πολύ καλό έλεγχο του σώματος του και καλή ισορροπία και δεν φοβάται την επαφή, μέσα στη ρακέτα.

Μπορεί να σκοράρει μέσα από τη γραμμή του τρίποντου -είναι εξαιρετικός από τη μέση απόσταση.

Η ικανότητα στις πάσες είναι μέτρια -έχει average μπασκετικό IQ για τη θέση που παίζει. Δεν βλέπει πολύ καλά γήπεδο, αλλά κάνει έξυπνα play περισσότερες φορές από όσες κάνει κακά. Είναι αξιοπρεπής δημιουργός.

Άμυνα

Είναι αξιοπρεπής αμυντικός στην μπάλα

Είναι καλός αμυντικός στο PnR

Είναι αξιοπρεπής ριμπάουντερ για το μέγεθος του.

Δυνατά σημεία

Η ικανότητα στα σουτ

Η ικανότητα στο σκοράρισμα

PnR

Απομονώσεις

Τελειώματα στο καλάθι

Αδύναμα σημεία

Η γενικότερη άμυνα

Είναι επιρρεπής στο λάθος -κάνει 3 λάθη ανά ματς.

Δεν είναι αρκετά καλός δημιουργός, για το μέγεθος του.

Η αξιολόγηση του Athlenda

Είναι ένας πόιντ γκαρντ που σκοράρει με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Έχει οκτώ χρόνια προϋπηρεσίας στο ΝΒΑ

'Κουβαλάει' με άνεση το επιθετικό βάρος

Έχει καλό 'μέγεθος' για PG, είναι αρκετά γρήγορος για τη θέση του

Συμπέρασμα

Ο Τζίμερ Φριντέτ είναι εξαιρετικός σουτέρ, με την ικανότητα να αλλάξει το ρυθμό και την κατεύθυνση, για να δημιουργήσει χώρο. Μπορεί να σκοράρει από το τρίποντο, είναι γρήγορος για τη θέση του, πασάρει όταν είναι απαραίτητο, κάνει isolation χωρίς το φόβο του αντιπάλου. Δεν δίνει τις μεγαλύτερες μάχες στην άμυνα, αλλά την ίδια ώρα δεν χάνει τον αντίπαλο αφού τα μάτια του είναι καρφωμένα στην μπάλα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK