Μπουντούτσνοστ - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Ο Τόμας ήξερε πάντα να βάζει την μπάλα στο καλάθι

Κάθε χρόνο αλλάζει ομάδα, κάθε χρόνο όμως βρίσκει καλή δουλειά. Ο ΝτεΣόν Τόμας πέτυχε 8 από τους 14 πόντους του στην τέταρτη περίοδο και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 'δραπέτευσε' (72-67) από την Ποντγκόριτσα ξανά μετά το 2003.

ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΜΠΟΥΝΤΟΥΤΣΝΟΣΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ / ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η λέξη 'tweener' δεν είναι αμερικανική βρισιά. Είναι ο μπασκετικός όρος που δηλώνει την ταυτότητα ενός παίκτη που δεν έχει σταθερή θέση, βρίσκεται μεταξύ δύο. Ένας 'χαμαιλέοντας' του παρκέ που μεταμορφώνεται ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες ενός αγώνα.

Ο ΝτεΣόν Τόμας, ο καταλύτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στο 72-67 επί της Μπουντούτσνοστ στην Ποντγκόριτσα, αυτή την ταμπέλα φέρει στην επαγγελματική καριέρα του από το 2013, διότι είναι κοντός (2.01) για 4άρι και όχι όσο γρήγορος θα ήθελαν οι προπονητές του για σύγχρονο 3άρι. Αυτός, προφανώς, ήταν ο λόγος που οι Σπερς και ο Πόποβιτς, που τον είχαν διαλέξει στο Νο58 του draft το 2013, πραγματική ευκαιρία δεν του έδωσαν ποτέ αφήνοντας τον μία σεζόν στην αναπτυξιακή λίγκα (2015-16). Στην Ευρώπη αντιθέτως στέριωσε. Ως τέτοιος πήγε από τη γαλλική Ναντέρ στην Μπαρτσελόνα και αντιστοίχως από την Εφές και στη Μακάμπι, καταλήγοντας στο 'τριφύλλι' για να συμπληρώσει το παζλ των 6 ξένων του Τσάβι Πασκουάλ. Ο λιγότερο διαφημισμένος μάλιστα.

Βέβαια ο 27χρονος Αμερικανός δεν απέβαλε ποτέ από πάνω του το ένστικτο του σκόρερ. Αυτό που κουβαλούσε από τα λυκειακά και κολεγιακά χρόνια του σε Bishop Luers (απέσυραν για χάρη του τη φανέλα με το Νο1) και Ohio State αντίστοιχα. Στο πρώτο κιόλας παιχνίδι του στο NCAA είχε 24 πόντους ερχόμενος από τον πάγκο, στη δεύτερη σεζόν του σημείωσε ρεκόρ καριέρας με 31, ενώ έφτασε να έχει -στην τρίτη και τελευταία του πριν από το draft- 19.8 πόντους ανά αγώνα. Όντας συνολικά ο 9ος σκόρερ στην ιστορία του πανεπιστημίου. Αν ανατρέξουμε δε στα περυσινά, έκανε career-high με 28 πόντους με αντίπαλο τον Ερυθρό Αστέρα.

Στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ έχει ήδη δύο παιχνίδια με +10 πόντους στην Euroleague (άλλα δύο στη Basket League), αμφότερα συνδυάστηκαν με νίκες. Κόντρα στην Γκραν Κανάρια εντός έδρας όλα ήταν απλά και οι 12 πόντοι του με 6/7 δίποντα δεν έκαναν εντύπωση. Στην Ποντγκόριτσα αντίθετα χύθηκε... αίμα ως τα τελευταία λεπτά. "Πολεμήσαμε πάρα πολύ σε αυτό το παιχνίδι", υπερθερμάτισε για τη μάχη που δόθηκε ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος μέτρησε 6 πόντους και 3 μπλοκ στο πρώτο μισό, ασχέτως αν δεν προσέφερε αντίστοιχα όσο έπαιξε στο δεύτερο.

Ήταν εκεί ο Τόμας, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας. Του πάνε μάλλον οι Βαλκάνιοι. Διότι από το 29'23'' και ως το 37'33'' δεν ξαναβγήκε από το παρκέ. Ως τότε είχε δώσει 6 πόντους με 2/2 τρίποντα και 1 ριμπάουντ. Ήταν μόνο η αρχή. Παρά το γεγονός πως ο Τσάβι Πασκουάλ επέλεξε να πάει χωρίς τον Νικ Καλάθη από το 31'20'', επιλέγοντας τον Λεκαβίτσιους για τον 'άσο', ο Παναθηναϊκός απέδειξε ότι μπορεί να ανασάνει και να ζήσει. Αρκεί να είναι εύστοχα τα σουτ που θα δώσει ο Λιθουανός 'σβούρας'.

"Ήταν θέμα χρόνου να μπουν χάρη στην καλή κυκλοφορία μας", σημείωσε ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, ο εκ των βοηθών του Πασκουάλ, εξηγώντας ότι "σημασία έχεις τι κάνεις εσύ". Ο Τόμας το έκανε. Δεν φοβήθηκε να πάρει τις επιθέσεις που βγήκαν γι' αυτόν, ασχέτως αν έκανε air ball σ' ένα σουτ, και σε 3 λεπτά οδήγησε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ από το +1 (50-49) στο +10 (63-53) έχοντας σκοράρει 8 προσωπικούς. Η πολλή δουλειά είχε γίνει.

Η αποχώρησή του δε και η είσοδος του Γκιστ αντ' αυτού συνδυάστηκε μ' ένα κακό 2,5λεπτο για τους πρωταθλητές Ελλάδας. Τουλάχιστον ο Όμιτς έχασε το εύκολο λέι απ και τα τελευταία δεύτερα δεν έλαβαν δραματικές διαστάσεις. "Νομίζω ότι παίξαμε καλύτερα απ' όσο δείχνει το σκορ", υποστήριξε ο Πασκουάλ. Θα είχε δόση αλήθειας, αν δεν είχαν χαθεί 14 αμυντικά ριμπάουντ που άφησαν την κάτοχο της Αδριατικής Λίγκας να συλλέξει 15 πόντους από δεύτερες επιθέσεις και να διεκδικεί ως το τέλος την πρώτη νίκη της στη διοργάνωση.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK