Παναθηναϊκός-Βαλένθια: Τα 61 δεύτερα μιας νέας Κατάσ-τασης πριν από το ΣΕΦ

Η πιο άνετη νίκη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην Euroleague ήρθε ακριβώς πριν από το μεγάλο ντέρμπι στο ΣΕΦ απέναντι στον Ολυμπιακό.

Οι Μπεν Μπέντι και Ζακ Όγκαστ είχαν τη δική τους συμβολή στην άνετη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Βαλένθια στο ΟΑΚΑ
Οι Μπεν Μπέντι και Ζακ Όγκαστ είχαν τη δική τους συμβολή στην άνετη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Βαλένθια στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

Στο 25'57'' το τρίποντο του Νίκολα Κάλινιτς καταλήγει στο καλάθι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Η Βαλένθια ρίχνει τη διαφορά στους 11 (59-48) και οι 'πράσινοι', που έχουν δεχθεί 8 πόντους σε διάστημα μικρότερο των 2,5 λεπτών και συνολικά 15 σε 6 - έναν περισσότερο απ' όσους σ' όλο το δεύτερο δεκάλεπτο, μοιάζει να χάνουν την κατεύθυνσή τους. Όχι όμως την ψυχραιμία τους. Είχαν μεν ξοδέψει τις 7/8 επιθέσεις τους στο ίδιο διάστημα (με λάθη ή άστοχα σουτ) και μαζί ένα προβάδισμα 19 πόντων (53-34, 21'09''), αλλά ουδέποτε πανικοβλήθηκαν. Μηδέ απώλεσαν την αυτοπεποίθησή τους.

Η γενναία διείσδυση του Μακ, η σταθερά σωστή αντιμετώπιση του καταλύτη Ντούμπλιεβιτς, η (τέταρτη) ασίστ του Μποχωρίδη στον Μπέντιλ για ένα πανέμορφο play και κυρίως το κλέψιμο του Γκανέζου φόργουορντ που έγινε κερδισμένο φάουλ για δύο εύστοχες βολές από τον Ουάιτ (που έχει μονιμοποιηθεί στο '3') είχαν εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό την ισχύ της αντεπίθεσης που επιδίωξαν να εξαπολύσουν οι φιλοξενούμενοι. Σε 1 λεπτό και 1 δευτερόλεπτο η ομάδα του Κάτας πέτυχε να διαχειριστεί με ηρεμία και σωστό διάβασμα των καταστάσεων στις δύο πλευρές του παρκέ την προσωρινά αρνητική τροπή των πραγμάτων και με 7-0 να αφαιρέσει τις πιθανότητες που θα είχε σε κάθε άλλη περίπτωση η τρομερά ποιοτική Βαλένθια για να γυρίσει ολοκληρωτικά το παιχνίδι.

"Μου άρεσε ο τρόπος που αντιδράσαμε", ανέφερε ο κόουτς του 'τριφυλλιού', ειδικώς και γενικώς διότι "αρχίσαμε το ματς όπως τελειώσαμε το ματ στη Μαδρίτη".

Όντως στο ρολόι απέμεναν άλλα 13 λεπτά, χρόνος αιώνιος, αλλά ως το 91-72, της πιο ευρείας νίκη του 'τριφυλλιού' στην Euroleague από τις οκτώ συνολικά, άλλο κενό διάστημα δεν υπήρξε. Τέτοιο τουλάχιστον που να εγκυμονεί κινδύνους για την ανατροπή του αποτελέσματος. Οι 'πράσινοι' είχαν απέναντί τους την ομάδα με την τέταρτη καλύτερη επίθεση (81.36 πόντοι) στη διοργάνωση, αλλά την καλύτερη σε τελικές πάσες, μοναδική δε με περισσότερες από 20 (20.36), και στο συσχετισμό ασίστ/λαθών. Μερίμνησαν ωστόσο να πιέσουν τόσο τους αντιπάλους τους που τους ανάγκασαν να μην βρουν το σύνηθες παιχνίδι τους από μέσα προς τα έξω. Ο Κάλινιτς είχε μόλις 2 πάσες που έγιναν καλάθια και ο Ντούμπλιεβιτς έμεινε 3 (με 2 λάθη).

Τα 10 τρίποντα ήταν περισσότερα απ' όσα συνήθως σκοράρουν οι παίκτες του Πονσαρνάου, μόνο που κάμποσα εξ αυτών μπήκαν αφού το παιχνίδι είχε πάρει ευνοϊκή για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ τροπή. Όπως και οι περισσότεροι από τους 20 πόντους του Πρέπελιτς. Ο Σλοβένος ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός όμως είχε τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, οκτώ με τουλάχιστον 7 και 11/12 με το λιγότερο 2. Οι 16 του Νέντοβιτς ήταν άλλη ένα βράδυ στη δουλειά, αν και παραδέχθηκε ότι "τελευταία δεν σουτάρω καλά" (2/11τρ). Του Λευτέρη Μποχωρίδη οι 12 πάλι με 4/6 εντός πεδιάς όχι. Δεν του είχε συμβεί να σκοράρει παραπάνω από 10. Ούτε είχε μοιράσει περισσότερες από 4 ασίστ. Έδωσε 5, μαζεύοντας επίσης 3 ριμπάουντ. "Νιώθω καλά στο παρκέ. Έχει αυξηθεί ο ρόλος μου και δείχνω τι μπορώ να κάνω", επισήμανε ο γκαρντ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ: "Χαίρομαι που μέσα από την εμφάνισή μου βοηθάω την ομάδα. Νιώθω πιο άνετα στο 2 παίζοντας στο πλάι, αλλά προσπαθώ ν' ανταποκριθώ όσο μπορώ καλύτερα στον άσο".

Ο Μποχωρίδης είχε 2/3 από την περίμετρο. Ο μόνος. Όλοι υπόλοιποι 4/18. Τουλάχιστον το πολύ χαμηλό ποσοστό στο τρίποντο (6/21), μια σταθερά που στοιχειώνει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, δεν στάθηκε εμπόδιο στο δρόμο για την επικράτηση, μια και το 64.3% στα δίποντα με 12 επιθετικά ριμπάουντ (και 14 πόντους από δεύτερες επιθέσεις) λειτούργησε εξισορροπιστικά. Παράλληλα με την κυριαρχία στις δυο ρακέτες του Γιώργου Παπαγιάννη (9 ριμπάουντ), που ήταν σαν να μην είχε λείψει. Ο Όγκαστ τον ακολούθησε (8 πόντοι, 2 κλεψίματα). Επέστρεψε και ο Ιωάννης Παπαπέτρου των 9 πόντων και των 4 ριμπάουντ. Ήταν άπαντες εκεί που έπρεπε.

"Η ενέργεια είναι το βασικό στοιχείο. Μπορείς να χάνεις σουτ, αλλά άμυνα πρέπει να παίζεις κάθε στιγμή", ήταν το συμπέρασμα του Νέντοβιτς. Όλων δε. Απ' αυτήν, αλήθεια είναι πως, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ξεχείλιζε. Του αρκεί για τη μάχη της άλλης Παρασκευής στο ΣΕΦ;

News 24/7

24MEDIA NETWORK