Παναθηναϊκός-Ζαλγκίρις: Ο Γκριγκόνις και οι Σταμάτηδες

Όταν ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε, σταμάτησε να παίζει. Σε άμυνα κι επίθεση. Με συνέπεια η Ζαλγκίρις του τρομερού Γκριγκόνις και των 13 εύστοχων τριπόντων να ξεφύγει ξανά, φτάνοντας δικαιολογημένα στο 81-69 μέσα στο ΟΑΚΑ.

Ο Γκριγκόνις ήταν ο εκτελεστής του Παναθηναϊκού στην ήττα από τη Ζάλγκριρις στο ΟΑΚΑ
Ο Γκριγκόνις ήταν ο εκτελεστής του Παναθηναϊκού στην ήττα από τη Ζάλγκριρις στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI

Ευνοϊκότερη, μάλλον, συνθήκη δεν θα έβρισκε ο Παναθηναϊκός για να πετύχει μια δεύτερη σερί νίκη (για πρώτη φορά στη σεζόν) και να πέμπτη στο σύνολο, βελτιώνοντας περαιτέρω το ρεκόρ του στην Euroleague. Η Ζάλγκρις των 6 διαδοχικών ηττών είχε ταξιδέψει στην Αθήνα με παθητικό τουλάχιστον 83 πόντων στα 5/6 -υψηλού βαθμού δυσκολίας- παιχνίδια που προηγήθηκαν και έμοιαζε να έχει χάσει από την ορμή του πρώτου μήνα, αποτυπωμένη στο 5-1 μέσα στον Οκτώβριο.

Το 69-81 όχι μόνο διέψευσε, αλλά ισοπέδωσε κάθε πρόβλεψη υπεροχή της ελληνικής ομάδας, η οποία ούτε σ' ένα σημείο του αγώνα κατόρθωσε να προηγηθεί και να βάλει πίεση την ομάδα από το Κάουνας. Δύο φορές ισοφάρισε (2-2, 50-50) κι αυτό ήταν όλο για το 'τριφύλλι' που απέτυχε να 'μανιπουλάρει' την ευστοχία ενός εκ των κορυφαίων σουτέρ της διοργάνωσης. "Έχασα κάποια σουτ, άρα δεν ήμουν τέλειος", ανέφερε γελώντας ο Μάριους Γκριγκόνις αμέσως μετά τη λήξη, έχοντας προηγουμένως 'κατεδαφίσει' κάθε αμυντική προσαρμογή του σταφ των γηπεδούχων με 24 πόντους από 9/14 σουτ, τα 6/8 εκ των οποίων επιτεύχθησαν πίσω από τη γραμμή των 6μ75.

Με 53.2% στο τρίποντο ο Λιθουανός σκόρερ ήταν ο πέμπτος σε ποσοστό παίκτης της διοργάνωσης και ιδίως στο πρώτο μισό του αγώνα μπορούσε να βρει στόχο απ' οπουδήποτε, ακόμη και από τα 8,5 μέτρα! Χωρίς βέβαια να ενοχληθεί ιδιαίτερα, μια και οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα ξεχνούσαν να κάνουν σωστή χρήση των διαθέσιμων φάουλ (μόλις 6 σε όλο το πρώτο ημίχρονο), με συνέπεια τους 15 δικούς του και το αναπόφευκτο +10 της Ζαλγκίρις (33-43). Το οποίο ήταν και +12 (12-24, 18-30). "Πρέπει να παίξουμε πιο δυναμικά", ομολογούσε ο Έλληνας κόουτς μεταξύ των δύο μισών της αναμέτρησης και το 17-7, που είχε ολοκληρωθεί με τρίποντο του Μακ (του μοναδικού παίκτη που σκόραρε από μακριά), προτού συμπληρωθούν τα πρώτα 7 λεπτά της τρίτης περιόδου θα μπορούσε να γίνει η βάση της ανατροπής, εφόσον η λιθουανική ομάδα συνέχιζε να μπλέκει σε καταστάσεις που δεν τη βόλευαν.

Αντί όμως οι γηπεδούχοι να συνεχίσουν προτάσσοντας την άμυνα, διάλεξαν φάσεις που "ήταν έξω από τη ρουτίνα μας, τη συνήθειά μας", όπως επισήμανε ο Κώστας Χαραλαμπίδης επιχειρώντας να ερμηνεύσει το μπλακ άουτ στο χειρότερο χρονικό σημείο, διότι τότε χάθηκε το μομέντουμ. "Δεν πέσαμε στη μαύρη τρύπα, κλείσαμε την τρίτη περίοδο ισόπαλοι και αυτό ήταν το κλειδί της νίκης", συμπλήρωσε από την πλευρά του ο κόουτς Σίλερ, ο πρώτος Αυστριακός προπονητής στην Euroleague, εξηγώντας πώς πέτυχε η ομάδα του πέτυχε να απεγκλωβιστεί, έχοντας αποφύγει το αντίπαλο προσπέρασμα σε τουλάχιστον σε τρεις φάσεις. Όταν το σκορ ήταν ακόμη 41-43.

Αφότου η Ζαλγκίρις έφτασε στο +15 (52-67), κερδίζοντας από στο θράσος Γιοκουμπάιτις όσα δεν της έδινε πια ο Γκριγκόνις, ο Παναθηναϊκός έτρεχε πίσω από τις εις βάρος του πιθανότητες. Που προφανώς δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν σε λιγότερα από 6 λεπτά μολονότι το 67-72, από την πολυδιάστατη προσφορά του Παπαγιάννη στην τέταρτη περίοδο, χάρισε μια χαραμάδα ανατροπής. Ο Χέις πήρε το γκολ-φάουλ, ο Νέντοβιτς χαράμισε άλλη μία επίθεση, προτού αποβληθεί με πέμπτο φάουλ, και η όγδοη ήττα αφαίρεσε από τον πρωταθλητή Ελλάδας ό,τι είχε κερδίσει στο Μιλάνο πριν από μία εβδομάδα. Την ίδια ώρα που για 6η φορά δεχόταν περισσότερους από 80 πόντους, αποτύγχανε για πρώτη να φτάσει τους 70, κινούμενος στο -10 από τη συνήθη παραγωγικότητά του. Με 38 χαμένα σουτ θα 'ταν παράδοξο ν' αποφευχθεί, παρά το μονοψήφιο αριθμό λαθών.


News 24/7

24MEDIA NETWORK