Πανηγύρι

Πανηγύρι
Πιστός στο ραντεβού με τις 16 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης ήταν την Πέμπτη το βράδυ ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" έχοντας απέναντι τους μια αδύναμη ΚΡΚΑ δεν είχαν το παραμικρό πρόβλημα να πάρουν τη νίκη χρυσάφι με 101-67 χαροποιώντας τους φίλους τους που γέμισαν στο κλειστό των Πατησίων για να πανηγυρίσουν μια ακόμη πρόκριση. Μπορεί οι παίκτες του Ομπράντοβιτς να δυσκολεύτηκαν στο πρώτο δεκάλεπτο, όμως η συνέχεια ήτανμια πραγματικόγιορτή με έξι παίκτες του Παναθηναϊκού να ξεπερνούν τους δέκα πόντους.

Θα ήταν αδικία να μιλήσει κανείς για κορυφαίους, καθώς όλοι όσοι αγωνίστηκαν προσπάθησαν για το καλύτερο. Αν όμως κανείς θαέπρεπε να διακρίνει κάποιον, θα διάλεγε τον Αριελ ΜακΝτόναλντ, ο οποίος από την στιγμή που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο άλλαξε την ροή του αγώνα. Πρώτος σκόρερ πάντως ήταν ο Νίκος Χατζηβρέττας, ο οποίος πέτυχε 17 πόντους, ενώ την τιμή για τον 100ο πόντο είχε ο Γιώργος Καλαΐτζης.

Παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν πάση θυσία τη νίκη για να προκριθεί η πρωταθλητές Σλοβενίας ήταν αυτοί που μπήκαν πιο δυνατά στο παιχνίδι. Με τον Γκίλμπερτ να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί αμυντικά από τον κοντύτερο του Γιάκα Λάκοβιτς, οι Σλοβένοι προηγήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες 6-0. Οι "πράσινοι" ακολουθώντας τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για πίεση στο μεγαλύτερο μέρος του παρκέ και σε συνδυασμό με τα τρίποντα του Χατζηβρέττα και του Λάκοβιτς έκαναν ένα σερί 12-6 και έφεραν το ματς στα ίσα. Η παρουσία του ΜακΝτόναλντ στο παρκέ άλλαξε το ρυθμό του αγώνα και οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα με 17-14, ενώ μπροστά βρέθηκαν και στη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου, όταν με καλάθι τριών πόντων του Αμερικανού πλέι μέικερ το σκορ διαμορφώθηκε σε 20-18.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό και στη δεύτερη περίοδο, όταν και με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να πετυχαίνει τους πρώτους του πόντους στην αναμέτρηση, η διαφορά έφτασε στο +6 (27-21). Τα άστοχα σουτ της ΚΡΚΑ και η ταυτόχρονη ευστοχία του Παναθηναϊκού από την περιφέρεια άνοιξε και άλλο την ψαλίδα της διαφοράς. Ο αρχηγός των "πράσινων" και ο Κώστας Τσαρτσαρής πήραν τη σκυτάλη στο σκοράρισμα από τον Μακ Ντόναλντ και με συνεχόμενους πόντους έκαναν το 37-27.

Το πρώτο τρίποντο των φιλοξενούμενων (1/8) μείωσε προσωρινά (39-32), όμως δύο βολές του Αριελ ΜακΝτόναλντ και ένα buzzer bitter τρίποντο του Χατζηβρέττα αύξησαν και πάλι το προβάδισμα των πράσινων (44-32). Η χαμηλή στο ύψος πεντάδα που βρισκόταν στο παρκέ για περισσότερο από δέκα λεπτά (Μακ Ντόναλντ, Λάκοβιτς, Χατζηβρέττας, Αλβέρτης και Τσαρταρής) σταμάτησε κάθε προσπάθεια των Σλοβένων προς το καλάθι, ενώ το εκπληκτικό 70% που είχαν οι γηπεδούχοι στα τρίποντα (7/10) στο πρώτο ημίχρονο διαμόρφωσε το 48-32, όταν η κόρνα της γραμματείαςέστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Στο ίδιο τέμπο κύλησαν και τα πρώτα λεπτά της επανάληψης. Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ελέγχοντας την άμυνα τους διατηρούσαν τους αντιπάλους τους σε σταθερή απόσταση ασφαλείας. Ο Ντάριλ Μίντλετον παίρνοντας τις κατάλληλες πάσες από τους περιφερειακούς δεν είχε κανένα πρόβλημα απέναντι στους ψηλούς της ΚΡΚΑ και με εύκολα καλάθια έγειρε οριστικάτην πλάστιγγα της νίκης προς την πλευρά του "τριφυλλιού" ( 63-46).

Το πάρτι για τους παίκτες και τους φίλους του Παναθηναϊκού που είχαν κατακλύσει το κλειστό των Πατησίων είχε μόλις αρχίσει. Οι πρωταθλητές με πλουραλισμό στην επίθεση και εκμεταλλευόμενοι την απειρία των Σλοβένων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντιδράσουν στο τρελόρυθμό των "πράσινων", …έστειλαν τη διαφορά σε πολύ υψηλά επίπεδα ( 72-50) με το δεκάλεπτο να λήγει με 74-52.

Με την πρόκριση πλέον να είναιδεδομένη οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς προσπαθούσαν με θεαματικές ενέργειες να ευχαριστήσουν τους οπαδούς τους διασκεδάζοντας παράλληλατις εντυπώσεις για την άσχημη εμφάνιση και την ήττα στην Ισπανία. Οι αιφνιδιασμοί και τα καρφώματα διαδέχονταν το ένα το άλλο ενώ και τρίποντα δεν …πήγαιναν πίσω. Οι τριάντα πόντοι διαφορά ( 91-61) ήταν απόρροια της απόδοσης του Παναθηναϊκού και το μόνο που επιζητούσαν πλέον οι πρωταθλητές ήταν το όριο των 100 πόντων.

Οι πρώτοι πόντοι του Γκαγκαλούδη με δύο τρίποντα χειροκροτήθηκαν έντονα από τους οπαδούς του "τριφυλλιού" ( 99-65), καθώς ο πρώην παίκτης του Αρη είναι ο αγαπημένος της κερκίδας, ενώ ο τυχερός που σημείωσε τον 100ο πόντο ήταν ο Γιώργος Καλαΐτζης, ο οποίος βρέθηκε στη γραμμή των φάουλ γράφοντας το 101-65. Το καλάθι του Μπάντερ λίγο πριν την εκπνοή διαμόρφωσε το τελικό 101-67 με τους "πράσινους" να πανηγυρίζουν για μια ακόμη χρονιά την πρόκριση τους στις 16 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Τα δεκάλεπτα: 20-18, 48-34, 74-52, 101-67


Παναθηναϊκός: Μουγιεζίνοβιτς 7, Καλαΐτζής 4, Αλβέρτης 13, Γκαγκαλούδης 6, Παπανικολάου 1, Τσαρτσαρής 11,Λάκοβιτς 12, Μακ Ντόναλντ 15, Χατζηβρέττας 17, Μίντλετον 15

ΚΡΚΑ: Γκίλμπερτ 8, Ντούντοβιτς 4, Αντονίγιεβιτς 4, Μπάντερ 12, Ρίκερτ 13, Μπάλαζιτς 9, Ντούσκακ 9, Μπουτζινάουσκας 4, Σούμποτιτς 8








News 24/7

24MEDIA NETWORK