Πιο έτοιμος ο ΠΑΟ, πιο παθιασμένος ο ΠΑΟΚ

Καλωσήρθατε στα ντέρμπι τεσσάρων διαφορετικών μπασκετικών κόσμων. Η συγκυρία είναι μοναδική. Μετά την εθνική και τον χρυσό Σεπτέμβριο, ο Οκτώβριος είναι έτοιμος να βάλει το μπάσκετ στον σωστό δρόμο.

Πιο έτοιμος ο ΠΑΟ, πιο παθιασμένος ο ΠΑΟΚ

Καλωσήρθατε στα ντέρμπι τεσσάρων διαφορετικών μπασκετικών κόσμων. Η συγκυρία είναι μοναδική. Μετά την εθνική και τον χρυσό Σεπτέμβριο, ο Οκτώβριος είναι έτοιμος να βάλει το μπάσκετ στον σωστό δρόμο. Ας μην γελιόμαστε. Το άνοιγμα που έκανε η εθνική στον κόσμο θα κλείσει πολύ σύντομα αν σε συλλογικό επίπεδο δεν υπάρξει η ανάλογη κόντρα. Καλά τα περί θεάματος και αγάπης για την γαλανόλευκη, όμως η βενζίνη στο ρεζερβουάρ είναι οι ομάδες. Απίστευτη συνάντηση των τεσσάρων μεγάλων του μπάσκετ και του ελληνικού αθλητισμού, ενώ ο πέμπτος η ΑΕΚ, περιμένει στον ημιτελικό.

Για να αποκτήσουν όλα αυτά πραγματική αξία θα πρέπει η μεγάλη Πέμπτη να είναι αντάξια των προσδοκιών. Αβρότητες δεν υφίστανται όπως και περιθώρια για τρυκ. Ότι θα δούμε σε ΣΕΦ και Πυλαία αποτελεί το 50% της σεζόν. Το μπάσκετ που θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν, καθώς δεν είναι έτοιμες, δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα βελτιωθεί αλλά η φιλοσοφία μένει ίδια. Τέσσερις διαφορετικές φιλοσοφίες. Τέσσερις κόσμοι βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο και στο τέλος θα μείνουν μόνο δύο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: "Να σπάσουμε την άμυνα"

Ο Γιόνας Καζλάουσκας σχεδίασε μία ομάδα όπως ακριβώς θα περίμενε ο κάθε φίλαθλος. Ότι καλό και …ταλαντούχο κυκλοφορούσε κατέβηκε στον Πειραιά. Η λογική του Λιθουανού έρχεται σε κόντρα με το σύγχρονο ελληνικό μπάσκετ. Ο νέος Ολυμπιακός θα τρέχει ακατάπαυστα, θα κλείνεται σε περίεργες ζώνες. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει αιφνιδιασμός θα βγαίνει γρήγορο σουτ.

Κόντρα στον Παναθηναϊκό οι «ερυθρόλευκοι» ίσως να μας εκπλήξουν διότι σε έναν και μοναδικό αγώνα μπορεί να προσαρμοστούν στο παιχνίδι του αντιπάλου. Οι πρωταθλητές θα στηριχθούν στην σπουδαία περιφερειακή τους άμυνα και ο Ολυμπιακός μάλλον θα απαντήσει. Οι «Πειραιώτες» δεν είναι έτοιμοι για το ελεύθερο μπάσκετ, χρειάζεται πολύ προπόνηση για να παιχτεί, οπότε πιθανώς να απαντήσουν με δύναμη στην δύναμη. Οι γηπεδούχοι, στα χαρτιά, υστερούν σε ομαδικότητα, άμυνα και λύσεις στην περιφέρεια. Στα χαρτιά πάλι, είναι πιο δυνατοί κοντά στο καλάθι.

Δύο είναι τα σημεία κλειδιά: Να σπάσει την περιφερειακή πίεση και να περάσει την μπάλα στην φαινομενικά πιο ανίσχυρη ρακέτα του αντιπάλου. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το ατομικό ταλέντο ενός Χατζή, Έντνεϊ, Λιούις για να φέρει το κάτι παραπάνω.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: «Πιέστε τον Έντνι»

Ο παντοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ αντιμετωπίζει μία μικρή φοβία όταν φτάνει στο Φάληρο κι ετοιμάζεται να μπει στο ΣΕΦ. Πέρυσι ηττήθηκε στο πρωτάθλημα, χωρίς κόσμο ενώ στα πλέι οφ χρειάστηκε ένα σουτ του Σκεπάνοβιτς για να σώσει την κατάσταση. Αναφερόμαστε, βεβαίως, στον χειρότερο Ολυμπιακό, της ιστορίας. Φέτος η κατάσταση αλλάζει, αλλά ο Ομπράντοβιτς δεν προτίθεται να προσαρμόσει την αντιμετώπιση. Ο Σέρβος προπονητής πιστεύει ακράδαντα πως η ομάδα του βρίσκεται κοντά στο τέλειο μπάσκετ όπου όλα ξεκινούν από την σκληρή περιφερειακή άμυνα και καταλήγουν σε ομαδικό πνεύμα με πολλά σουτ στην επίθεση.

Το σκάουτιγκ για τον Ολυμπιακό έδειξε ότι ο μεγάλος αντίπαλος δεν είναι έτοιμος. Ο Ζοτς γνωρίζει πόσος χρόνος χρειάζεται για να κτιστεί μία ομάδα και γι αυτό είναι πεπεισμένος ότι την Πέμπτη θα δει έναν αντίπαλο προσαρμοσμένο στον Παναθηναϊκό. Γι αυτό το λόγο, τόνισε στους παίκτες του ότι απλά θα πρέπει να κάνουν το παιχνίδι τους πιέζοντας συνέχεια τον Έντνι με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αντικαταστάτης του. Αν κοπεί ο αέρας του Αμερικανού περιορίζεται και η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι ψηλοί του Ολυμπιακού.

ΠΑΟΚ: «Η ώρα του Μπάνε»

Επιλογή του ΠΑΟΚ εδώ και δύο χρόνια είναι η παραγωγή νέων παικτών. Ο δικέφαλος αντιλήφθηκε νωρίς πως μέχρι να βρεθεί ο Μακεδόνας Γιαννακόπουλος, η ομάδα μπορεί να συντηρηθεί μόνο την χρησιμοποίηση ταλαντούχων αθλητών. Εδώ και πολλά χρόνια η Πυλαία περιμένει έναν τέτοιο αγώνα όπως αυτόν της Πέμπτης. Το ιστορικότερο ντέρμπι στο μπάσκετ η αιώνια διαμάχη με τον συμπολίτη Άρη. Λίγο νωρίς για μία τόσο φρέσκια ομάδα. Ο Βασιλειάδης, ο Μαυροκεφαλίδης, ο Γκαγκαλούδης όλοι εκτός του μεγάλου Τρέισι Μάρεϊ, θα κοιτούν στον πάγκο.

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς αποτελεί την αρχή και το τέλος σε αυτόν τον αγώνα. Είναι το αφεντικό εδώ και δύο χρόνια αλλά τώρα, όπως έκανε και με τον Πανιώνιο, οφείλει να πάρει την κατάσταση πάνω του και να δείξει τον δρόμο της νίκης στους μπέμπηδές του. Σε αυτό το ντέρμπι και με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ τώρα κτίζεται, μην περιμένει κανείς να δει «ψαγμένο» μπάσκετ, με κόλπα, παγίδες και αναλύσεις. Τα ντέρμπι με τον Άρη κρίνονταν πάντα στην καρδιά το ίδιο θα γίνει και τώρα. Ο Μπάνε θα μπει πρώτος στο παρκέ. Ο Βασιλειάδης θέλει να τον ακολουθήσει….

Άρης: «Άμυνα Θεσσαλονίκης»

Για τον Άρη δεν υπάρχουν περίοδοι ανομβρίας. Οι τίτλοι είναι συνυφασμένοι με το όνομα. Παρά το γεγονός ότι δεν διατίθενται τα χρήματα άλλων ετών, ο Ηλίας Ζούρος είναι υποχρεωμένος να φτιάξει μία ομάδα για…πρωτάθλημα. Ο Άρης πετάει πάντα ψηλά έστω κι αν δεν έχει τα φτερά αυτή την περίοδο.

Αυτή η ομάδα, φέτος, έχει την σφραγίδα του προπονητή. Το έδειξε και με τον Πανελλήνιο, θα το κάνει και κόντρα στον ΠΑΟΚ. Οι κιτρινόμαυροι θα μεταφερθούν στην Πυλαία για να παίξουν σκυλίσια άμυνα και να βγάλουν τον γηπεδούχο από το ελεύθερο παιχνίδι του. Γνωρίζοντας ότι οι επιλογές του Πρέλεβιτς είναι λιγότερες, θεωρούνται βέβαιες οι συχνές αλλαγές ώστε να περιοριστεί η δυναμική του δικεφάλου στο τέλος. Ο Άρης δείχνει και κάπως πιο αθλητικός οπότε όλα συντείνουν στην αμυντική λογική. Παράλληλα με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί η επίθεση διότι δεν υπάρχει το σίγουρο καλάθι απέναντι σε οργανωμένη άμυνα. Οι πολλοί αιφνιδιασμοί εξελίσσονται σε ανάγκη για τον Άρη.

Μία σημείωση για τους φιλάθλους. Τα παιχνίδια αυτά πολύ πιθανόν να περάσουν από χίλια κύματα μέχρι να τελειώσουν. Οι τέσσερις αιώνιοι κουβαλούν πολλές …αμαρτίες. Ότι κι αν γίνει δεν αλλάζει ένα πράγμα: το μπάσκετ επιστρέφει και σε συλλογικό επίπεδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK