Πήρε και ο... Πιτίνο ριμπάουντ: 10 σημειώσεις από την 22η αγωνιστική

Η στοχοπροσήλωση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στα ριμπάουντ, η προετοιμασία της ΑΕΚ για τα πλέι οφ, ο Άρης που κυνηγάει τις 10 νίκες και οι πρώτοι σκόρερ του Πανιωνίου μετά το millenium. Οι 10 σημειώσεις από το διήμερο της Basket League.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Ρικ Πιτίνο EUROKINISSI

Με την εμβόλιμη αγωνιστική να έπεται, λόγω της διακοπής των 10 ημερών στην Euroleague, το μπασκετικό ΣΚ στη Basket League άφησε αναπάντητα ερωτήματα. Διότι το διπλό του Ρεθύμνου φούντωσε ξανά τη μάχη της παραμονής, με αποτέλεσμα να ελπίζει ακόμη και ο Κολοσσός, ενώ οι ταυτόχρονες ήττες των ΠΑΟΚ - Προμηθέα - Περιστερίου δεν απέκοψαν κάποιο από τα βαγόνια του τρένου της τετράδας.

Την Τετάρτη θα γνωρίζουμε πλέον περισσότερα για τ' ανοικτά μέτωπα της κανονικής περιόδου. Μέχρι τότε...

10.

Θα το έχεις παρατηρήσει κι εσύ. Άλλος ο ΠΑΟΚ προ της διακοπής του Φλεβάρη κι άλλος αυτός των τελευταίων 40 ημερών. Πήρε κάποια παιχνίδια γιατί το υλικό του εξακολουθεί να είναι καλύτερο άλλων ομάδων και διαθέτει αξιόπιστο προπονητικό επιτελείο. Ωστόσο -όπως χωρίς φανφάρες και ωραιοποιήσεις, ομολόγησε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου μετά το -38 (89-51) στο ΟΑΚΑ "Τα καταλαβαίνω τα παιδιά, έχουν περάσει πολλά, αλλά δείχνουμε να μην έχουμε αποθέματα και είναι πρόβλημα, αφού έχουμε ένα μήνα μπροστά μας". Ακόμη κι όταν το παιχνίδι είχε κριθεί ουδείς κυνήγησε να καμουφλάρει το αποτέλεσμα.

9.

BASKET LEAGUE / ΑΡΗΣ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ΑΡΗΣ - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Προμηθέας διαμαρτύρεται για τη διαιτησία. Να δεχθούμε πως η διαφορά στις βολές (31 προς 17) επηρέασε τις ισορροπίες, με τον Άρη να παίρνει 11 παραπάνω πόντους από τη γραμμή. Ωστόσο οι Πατρινοί έχασαν 10 εξ όσων είχαν (7/17) στο παιχνίδι και στο τέλος της ημέρας υπέπεσαν σε 25 λάθη, σπαταλώντας διαφορές που όφειλαν να είχαν προστατεύσει.

8.

Όταν ο καλύτερος 'τρίποντος' του πρωταθλήματος τελειώνει το ματς στο Παλαιό Φάληρο με 1/6 πίσω από τα 6μ75, το Περιστέρι χάνει από τη δυναμική του και μαζί... από τον Πανιώνιο πιο εύκολα απ' όσο δείχνει το 77-75. Ο Στίβεν Γκρέι έπεσε από το 40% στο 17% και δεδομένου ότι ο Ράιαν Χάροου δεν μπορεί να βγάλει περισσότερα από 15-20 λεπτά ανά αγώνα, η ομάδα του Πεδουλάκη γίνεται αυτομάτως ευάλωτη όσο προχωράει ένας αγώνας.

7.

BASKET LEAGUE / ΚΥΜΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΚΥΜΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στην επίθεση η Κύμη κινήθηκε πάνω από τους μέσους όρους της σε σκοράρισμα και ασίστ. Πώς να την ωφελήσει ωστόσο, όταν αμυντικά εκτέθηκε - και δεν ήταν η πρώτη φορά. Πρόκειται για μία από τις τρεις ομάδες με παθητικό plus 1800 πόντων και με 84 πόντους από τους Κρητικούς έσκαψε μόνη της το λάκκο της. Βατό πρόγραμμα έχει για να μην πέσει μέσα, αλλά θα πρέπει να προστατευτεί. Ή ν' αυξήσει κι άλλο τις επιθετικές επιδόσεις της.

6.

Η τελευταία φορά που θα συναντήσεις τον Άρη με μονοψήφιο αριθμό νικών είναι πριν από 17 χρόνια! Τη 2001-02 έπαιζαν ακόμη στο πρωτάθλημα η Δάφνη και ο Ιωνικός Ν.Φ. Το 66-65 επί του Προμηθέα στο Παλέ, με ανατροπή στην τέταρτη περίοδο και νίκη στην παράταση, και το πρόγραμμα ως το φινάλε τού προσφέρουν τη δυνατότητα να κυνηγήσει τουλάχιστον τουλάχιστον τρεις νίκες και να γλιτώσει. Μπορεί;

5.

BASKET LEAGUE / ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΥΤΖΙΟΥΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όταν πέρυσι το καλοκαίρι 'γεννιόταν' ο Ήφαιστος, η έβδομη νησιωτική ομάδα που θα έπαιζε στην Basket League, ουδείς φανταζόταν πως τέσσερα ματς πριν από τη λήξη της κανονικής περιόδου θα εμφάνιζε θετικό πρόσημο νικών - ηττών (12-10), έχοντας πλέον εξασφαλισμένη θέση στα πλέι οφ. Η μετακόμιση του Φάρου από τη Λάρισα στη Λήμνο αποδείχθηκε κομβικής σημασίας και οι 8 εντός έδρας επιτυχίες σε 11 αγώνες, με τελευταία το 72-70 επί του Χολαργού, δικαιώνουν τη... νησιωτική πολιτική που εφάρμοσαν ιδιοκτησία - διοίκηση.

4.

Το Ρέθυμνο νίκησε ξανά μετά τις 26 του Γενάρη. Ενδιάμεσα είχε ηττηθεί από Πανιώνιο και Χολαργό, με συνέπεια έκτοτε να κρέμεται από ένα κλαδί στην άκρη του γκρεμού. Όχι πώς γλίτωσε το γκρεμοτσάκισμα μετά το 84-77 επί της Κύμης στη Χαλκίδα. Παρόλα αυτά μια νίκη και το αβαντάζ στην ισοβαθμία επιτρέπουν στους Ρεθυμνιώτες να πιστεύουν πως από βάτραχοι θα γίνουν ξανά πριγκιπόπουλα -βασιλιάδες δεν προλαβαίνουν- και θα σώσουν τη χρονιά. Αρκεί, βέβαια, να βρουν μία περισσότερη επιτυχία από τους Ευβοιώτες, αρχής γενομένης από τη μάχη με τον Κολοσσό έναντι... εισιτηρίου 5 ευρώ, ή να συμπέσουν με Κύμη - Λαύριο, εφόσον σ' αυτό το ματς της 21ης Απριλίου έρθει 'άσος'. Ειδάλλως δεν έχει τύχη, ακόμη κι αν έχει Μπαρτ.

3.

BASKETLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
BASKETLEAGUE / ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στα πρωταθλήματα του... 21ου αιώνα ο Πανιώνιος έχει αναδείξει τέσσερις πρώτους σκόρερ. Από τον Γιώργο Διαμαντόπουλο το 2003 και τον Νίκο Οικονόμου το 2005, στον Νίκο Παππά του 2013 και στον Έρικ ΜακΚόλουμ την επομένη (2014). Ο Ντέβιον Μπέρι θα είναι ο... πέμπτος, εφόσον συνεχίσει να σκοράρει με 19.7 πόντους ανά παιχνίδι. Στο σύνολο προηγείται 37 πόντους του Στιβ Μπαρτ και έχει ν' αντιμετωπίσει τις άμυνες των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Προμηθέα και Χολαργού.

2.

Η ΑΕΚ έχει μόνο ένα κίνητρο πλέον: το κυνήγι της πρόκρισης στους τελικούς του πρωταθλήματος, σε περίπτωση που καταστεί εφικτό. Γι' αυτό και τα παιχνίδια με Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και Ολυμπιακό που ακολουθούν στο ΟΑΚΑ λειτουργούν ως εξομοιωτές πριν από τις κανονικές μάχες των πλέι οφ. Στο 100-94 επί του Λαυρίου ο Λούκα Μπάνκι επέλεξε να μην πιέσει κανέναν, δίνοντας ακόμη και στον Μωραΐτη σχεδόν 17 λεπτά συμμετοχής, αφού το αποτέλεσμα δεν αποτελούσε πρώτη προτεραιότητα. Για τον Ιταλό αυτό που μετράει, πέρα από την υγεία του 'κιτρινόμαυρου' συνόλου, αφού χτύπησε και ο Τσαλμπούρης (εκτός 7-10 ημέρες), είναι "να δείξουμε κάθε φορά τη διάθεση να παίζουμε με τον σωστό τρόπο".

1.

Εκτός από τις ομορφιές της Αθήνας και των πόλεων που έχει επισκεφθεί ο δικός του Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, ο Ρικ Πιτίνο απολαμβάνει πλέον το δημιούργημά του. Κατά 80%. Μια ομάδα γεμάτη αυτοπεποίθηση " γιατί ξέρουμε ποιοι είμαστε και δεν προσπαθούμε να δείξουμε κάτι που δεν είμαστε", όπως σχολίασε ο ίδιος μετά το εμφατικό 89-51 επί του ΠΑΟΚ. Στο οποίο αποτυπώθηκε με... αριθμητικό τρόπο η πρόοδος ενός συνόλου από τη δουλειά ενός προπονητή που επέμεινε πρώτα απ' όλα στα βασικά του μπάσκετ.

Ας κάνουμε τη σύγκριση. Στο ίδιο ματς του πρώτου γύρου, στην Πυλαία, οι 'πράσινοι' έχαναν τη μάχη των ριμπάουντ και επέτρεπαν στον 'Δικέφαλο' να έχει 19/34 δίποντα διεκδικώντας ως το τέλος την έκπληξη. Οι 'πράσινοι' είχαν επικρατήσει με το ζόρι, αφού μάλιστα είχαν εκτελέσει 28 βολές (22 εύστοχες). Πριν συμπληρωθούν 4 μήνες τέλειωσαν έφτασαν να έχουν 23 ριμπάουντ παραπάνω (44 για 21) και συνολικά σαρωτική απόδοση. Μόνο ο Παπαγιάννης είχε 8 σε15 λεπτά και ο Αντετοκούνμπο 7 σε 17.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK