Πίσω από την εκτέλεση του Αντρέ Έμετ κρύβεται ένα λευκό Chrysler

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Αντρέ Έμετ είχε ραντεβού με το θάνατο. Έτρεξε να γλιτώσει, αλλά η σφαίρα στον άφησε στον τόπο. Οι δύο άγνωστοι και το λευκό αυτοκίνητο είναι τα μοναδικά στοιχεία για τη διαλεύκανση του στυγνού εγκλήματος.

Ο Αντρέ Έμετ στο σάμερ λιγκ του 2006
Ο Αντρέ Έμετ στο σάμερ λιγκ του 2006 AP PHOTO/DOUGLAS C. PIZAC

Ήταν μπλεγμένος. Τον εκβίαζαν. Χρωστούσε κάτι σε κάποιον. Εικασίες αναρίθμητες με μηδενική αξία ωστόσο τη στιγμή που ένας 37χρονος άνδρας έχει χάσει τη ζωή του μ' έναν τέτοιο αδόκητο τρόπο και τόσο πρόωρα. Εκτελέστηκε ένα μήνα αφότου έκλεισε τα 37 του είναι η ωμή πραγματικότητα. Ο Αντρέ Έμετ είχε κανονίσει συνάντηση με τον θάνατο. Ίσως το γνώριζε, ενδεχομένως όχι. Ουσία μηδαμινή μπροστά στην απώλεια ενός πατέρα με δύο κόρες.

Στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο Ντάλας, στο κορύφωμα της νύχτας, ο πρώην σταρ του κολεγιακού πρωταθλήματος και NBAer για 14 παιχνίδια σε Γκρίζλις και Νετς, σε χρονική απόσταση 6 χρόνων και 11 μηνών το πρώτο από το τελευταίο, σωριάστηκε στο δρόμο. Βγαίνοντας από το αυτοκίνητό του είχε προσπαθήσει να ξεφύγει, οσμιζόμενος το θάνατο. Είχε ήδη δει το περίστροφο που του προέταξαν οι δύο τύποι που τον πλησίασαν στο αραγμένο αυτοκίνητο έξω από το σπίτι του. Μάρτυρας μετέφερε πως καβγάδιζαν. Ο Έμετ βγήκε από το όχημα κι άρχισε να τρέχει. Τον πυροβόλησαν. Τον σκότωσαν.

Ένας περαστικός ειδοποίησε την άμεση δράση. Η σορός του βρέθηκε λίγα μέτρα από το σπίτι και το παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Στο νοσοκομείο επιβεβαιώθηκε απλώς ο θάνατός του. Οι δύο δράστες δεν αναγνωρίστηκαν. Επιβιβάστηκαν σ' ένα λευκό Chrysler 300, το αποκλειστικό στοιχείο της 'ταυτότητας' τους, κι απομακρύνθηκαν τάχιστα από τον τόπο του εγκλήματος. Η αστυνομία έχει ορίσει αμοιβή 5.000 δολαρίων για κάθε πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη των εκτελεστών. Αν βρεθούν, θα δικαστούν, θα υποστούν τις συνέπειες της πράξης τους. Ο Έμετ δεν θα γυρίσει πίσω. Το απόγευμα του φονικού είχε βγει βόλτα με τις κόρες του. Η πιο πρόσφατη από τις αναρτήσεις του είχε οικογενειακό background.

"Σ' ευχαριστούμε για το πόσο ανταγωνιστικός ήσουν στο παρκέ και πόσο υπέροχος τύπος εκτός αυτού. Ευχαριστούμε για τις πολλές εκπληκτικές αναμνήσεις που βοήθησες να φτιάξουμε Σ'ευχαριστούμε που ενέπνευσες όλη την οικογένεια του Τέξας Τεκ. Αναπαύσου εν ειρήνη".

Πριν από την επαγγελματική σταδιοδρομία του και την επιλογή του στο Νο35 του ντραφτ του 2004 από τους τότε Σιάτλ Σουπερσόνικς που τον έστειλαν στο Μέμφις, τη χρονιά που Νο1 ήταν ο Ντουάιτ Χάουαρντ και στο Νο4 ο Σον Λίβινγκστον, ο Έμετ υπήρξε ένας σούπερ σκόρερ του κολεγιακού πρωταθλήματος. Με μπόι 196 εκατοστών τέλειωσε το Ντέιβιντ Κάρτερ Χάι Σκουλ και το 2000 πήρε υποτροφία για το Τέξας Τεκ, ένα χρόνο πριν από τον ερχομό του εμβληματικού και καινοτόμου κόουτς Μπόμπι Νάιτ. Του 'Στρατηγού' που απαιτούσε στρατιωτική πειθαρχία από κάθε παίκτη του, ειδάλλως δεν το είχε σε τίποτα να τον πιάσει από το λαιμό για να τον πνίξει. Ο Έμετ είχε θυμηθεί σε συνέντευξή του πως "επειδή είχε γίνει μια παρανόηση με το πρόγραμμα της προπόνησης, για να επιστρέψω στην ομάδα έπρεπε να κάνω 500 σπριντ και μετά άλλα 500, στο τέλος έφτασα τα 1500".

Όπως όμως έγραψε ο Φραν Φρασκίλα, αναλυτής του NCAA στο ESPN, o αδικοχαμένος μπασκετμπολίστας δεν λύγισε ποτέ του. Αντιθέτως αγκάλιασε τις προπονητικές μεθόδους του Νάιτ που είχαν πολλές βραδινές ασκήσεις και στην πορεία εξελίχθηκε σ' έναν από τους πιο ξεχωριστούς παίκτες που αγωνίστηκαν στους Ρέιντερς.

Είναι μέχρι σήμερα ο κορυφαίος σκόρερ του πανεπιστημίου με 2.256 πόντους στο σύνολο της τετράχρονης θητείας του (2000-2004), έχοντας στην τελευταία σεζόν 20.6 πόντους και 6.6 ριμπάουντ ανά αγώνα. Ήταν επίσης ο πρώτος παίκτης στα χρονικά της Περιφέρειας Big12 που για τρεις διαδοχικές χρονιές είχε αναδεχθεί μέλος της καλύτερης ομάδας.

Την καριέρα που αναλογούσαν στους κολεγιακούς αριθμούς του δεν την έκανε. Οι Γκρίζλις τον έστειλαν στους Χιτ κι αυτοί τον αποδέσμευσαν τον Οκτώβρη του 2005. Είχε την υποχρέωση ν' αναζητήσει αλλού την τύχη του. Έκτοτε συνήθιζε να αυτοπροσδιορίζεται ως ένας "internatonal traveller", γιατί κατέληξε να παίξει παντού: από τη Λιθουανία (Ρίτας), το Βέλγιο (Λιέγη) και τη Γαλλία (Ορτέζ) ως το Λίβανο, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα, το Πουέρτο Ρίκο, τις Φιλιππίνες και την Κίνα.

Την τελευταία διετία έβγαζε το ψωμί του στην BIG3 League, ένα πρωτάθλημα - show που έχει συστήσει διάσημος ράπερ - ηθοποιός Ice Cube με πολλούς πρώην NBAers προς τέρψιν του κοινού. Ήταν ένας εκ των κορυφαίων σκόρερ. Από τη λίγκα δήλωσαν σε κατάσταση σοκ από τον ξαφνικό και τραγικό θάνατο του Έμετ. "Ήταν μέλος της οικογένειάς μας για δύο χρονιά και ποτέ χωρίς το χαμόγελο στο πρόσωπο. Η καλοσύνη και η καλόβολη συμπεριφορά του τον έκαναν συμπαθή παντού. Εκτός παρκέ είχε πάθος να βοηθάει νέους ανθρώπους μέσω από το ίδρυμα Dreams Really Exist", ανέφερε το συλλυπητήριο κείμενο που αναρτήθηκε.

Το είχε μαράζι να επιστρέψει στο ΝΒΑ, μετά τη δεύτερη παρουσία του, το 2012 στους Νετς. Για μόλις οκτώ ημέρες (15 Φεβρουαρίου - 22 Φεβρουαρίου) Ενόσω ήταν ακόμη σε παραγωγική ηλικία έχει ομολογήσει πως "κάθε πρωί που ξυπνούσα σκεφτόμουν αυτήν την ευκαιρία". Δεν ήρθε ποτέ άλλοτε και συμβιβάστηκε με ό,τι του έφερε η ζωή. Με την ιδέα του θανάτου δεν είχε προλάβει (να συμβιβαστεί). Ήταν νωρίς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK