Η Ταϊβάν βάζει ιδέες στο ΝΒΑ: Πλαστικές κούκλες για θεατές και θερμομέτρηση

Το ΝΒΑ μελετά τον τρόπο που η Ταϊβάν παίζει μπάσκετ, την περίοδο που οι λίγκες έχουν διακοπεί σε όλον τον πλανήτη. Το σύστημα που ακολουθείται ονομάστηκε 'basketball bubble' και έχει πολύ απλά βήματα.

Για να μην είναι άδειο το γήπεδο, στην Ταϊβάν έβαλαν κούκλες από χαρτί και πλαστικό στις εξέδρες, να κρατούν το όνομα του χορηγού -να εξασφαλίζονται και τα έσοδα.
Για να μην είναι άδειο το γήπεδο, στην Ταϊβάν έβαλαν κούκλες από χαρτί και πλαστικό στις εξέδρες, να κρατούν το όνομα του χορηγού -να εξασφαλίζονται και τα έσοδα. RAKUTEN MONKEYS (FACEBOOK)

Το ΝΒΑ, η Euroleague και όλα τα άλλα πρωταθλήματα μπάσκετ που διέκοψαν τις εργασίες τους λόγω κορονοϊού, αναζητούν τρόπους για να επιστρέψουν οι ομάδες στα παρκέ και να ολοκληρωθούν οι σεζόν. Οι της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη μελετούν τι έχουν κάνει όσοι αγωνίζονται αυτήν την εποχή. Ιδανικά σε χώρες που δεν πιστεύουν πως δεν υπάρχει Covid-19. Δηλαδή, οι του ΝΒΑ έχουν εστιάσει στην Ταϊβάν.

Θα αρχίσουμε όπως, πάντα με βασικά πράγματα, για να συντονιστούμε όλοι στην ίδια συχνότητα.

H Ταιβάν είναι νησί, στα ανατολικά της Ασίας. Βρίσκεται στα 130 χιλιόμετρα μακριά από την Κίνα, που επειδή τη λες και μεγάλη χώρα, ας σου δώσω ένα ακόμα στοιχείο: απέχει 1.010 χιλιόμετρα από το Γιουχάν -από όπου ξεκίνησε ο κορονοϊός- και είναι απέναντι από τον Χονγκ Κονγκ. Εκεί ζουν 23.604.265 άνθρωποι. Αν τους ρωτήσεις πώς λέγεται η χώρα τους, θα σου πουν στη Δημοκρατία της Κίνας. Αυτό το όνομα το αποδέχονται μόλις 15 κράτη του πλανήτη -μαζί και την Ταϊβάν ως ανεξάρτητο κράτος. Όλα τα άλλα -και οι διεθνείς οργανισμοί- την θεωρούν επαρχία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρ' ότι πληροί τις προϋποθέσεις (συνθήκης -του Μοντεβιδέο) για να είναι κυρίαρχο κράτος (μόνιμος πληθυσμός, καθορισμένη έκταση, ενεργή κυβέρνηση και διπλωματικές σχέσεις με άλλα κράτη). Οι ΗΠΑ δεν την αναγνωρίζουν, αλλά συνεργάζονται μαζί της.

Σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη, υπάρχει ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου (National Palace Museum, με θησαυρούς της Απαγορευμένης Πόλης -και προφανώς ανήκει στα σημεία τριβής με την Κίνα), φτιάχνουν ένα laptop κάθε 4'', ενώ παράγουν χρυσό από ηλεκτρονικά απόβλητα. Έχουν τα πιο σύγχρονα τρένα, μοναδική φύση (βουνά, λίμνες, θερμές πηγές, προστατευόμενα δάση, καταφύγια άγριας ζωής και οικοσυστήματα). Έχει media, μουσική βιομηχανία και υποχρεωτική εκπαίδευση από το 1968. Το 1995 έβαλε στο σύνταγμα το εθνικό σύστημα ασφάλισης, μετά το κοινωνικό συμβόλαιο -φροντίδα σε παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, ασφάλεια τροφίμων και δημόσια ασφάλεια- και το 2017 έγινε η πρώτη χώρα της Ασίας που επέτρεψε τους γάμους μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.

Η Ταϊβάν δεν ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, γιατί έχει 'μπλοκάρει' την είσοδο της η Κίνα -καθώς τη θεωρεί αποσχισθείσα περιοχή της που δεν μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα.

Πάμε τώρα, να σου πω πώς αντιμετώπισε τον κορονοϊό. Από τα τέλη του Δεκέμβρη, του 2019, όταν ασχολούνταν με τον Covid-19 μόνο οι Κινέζοι, οι αρχές τoυ έθνους προχώρησαν σε εκτίμηση του επικείμενου κινδύνου της μυστήριας νόσου. Το γρήγορο των αντανακλαστικών είχε να κάνει με την έξαρση του SARS το 2003, που βρήκε απροετοίμαστη τη χώρα και την 'πλήγωσε', σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της Κίνας και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας να παρέχουν άμεσα βοήθεια, για την αντιμετώπιση. Όπως επισήμανε καθηγητής παιδιατρικής στην Telegraph στην Ταϊβάν προετοιμάζονταν από τον SARS για την επόμενη επιδημία, ώστε η κυβέρνηση να λάβει μέτρα πριν καταλάβουν οι πολίτες πως υπάρχει πρόβλημα.

Αυτά λοιπόν, που έγιναν από τα τέλη του Δεκέμβρη ήταν τα εξής:

✔ Δημιουργήθηκε αμέσως, Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης, που συγκέντρωνε όλες τις πληροφορίες όλων των περιοχών και τις διαχειριζόταν, ώστε να ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες -και να εκτιμήσει τη συνέπεια του νέου ιού στη χώρα.

✔ 'Μπλοκαρίστηκαν' οι πτήσεις από την Κίνα και τέθηκαν σε καραντίνα όσοι έμπαιναν στην Ταϊβάν, από άλλη χώρα όπου είχε εμφανιστεί κρούσμα. Σημείωσε πως επειδή είχαν τη Lunar New Year, τη δική τους Πρωτοχρονιά στις αρχές του Φλεβάρη, όσοι είχαν πάει στην Κίνα για διακοπές, γύρισαν άρον άρον στην πατρίδα τους.

✔ Τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων της χώρας άρχισαν να εκδίδουν καθημερινές ενημερώσεις και τακτικές προειδοποιήσεις για τις περιοχές όπου είχε 'φτάσει' ο Covid-19 -ώστε οι πολίτες να ξέρουν αν έχουν έλθει σε επαφή με άνθρωπο που είχε ταξιδέψει από αυτές.

✔ Έγινε καταγραφή και παρακολούθηση των ατόμων υψηλού κινδύνου -εξαιτίας ταξιδιών τους σε πληγείσες περιοχές-, ενώ επιβλήθηκε κατ' οίκον απομόνωση, την οποία παρακολουθούσαν καθημερινά οι αρχές.

✔ Πριν την είσοδο σε δημόσια κτίρια (από εμπορικά κέντρα έως σχολεία) πριν την είσοδο κάποιου γινόταν απολύμανση των χεριών.

✔ Είχε απόθεμα 44 εκατομμυρίων μασκών που επαρκούσε για να εξυπηρετήσει τους πολίτες. Μετά ήλεγξε τη διοχέτευση προς αυτούς -για να μην υπάρξουν ασυδοσίες ή πανικός.

✔ Διατέθηκε ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης αποθεμάτων φαρμάκων, ώστε να ξέρουν εκείνοι που τα είχαν ανάγκη πού να πάνε και να μη δημιουργούνται ουρές και αναμονή.

✔ Χρησιμοποιήθηκε το machine learning (έλεγχος των big data σε διαγνώσεις και ιατρικά ιστορικά) και οι προληπτικές εξετάσεις σε ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

✔ Δημιουργήθηκε τηλεφωνική γραμμή για τους πολίτες, ώστε να αναφέρουν άμεσα ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να είχαν.

Δηλαδή, υπήρχε συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων, άμεση ανταπόκριση και αδιάλειπτη επαφή με τους πολίτες. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια τα 429 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, τις 322 αναρρώσεις και τους 6 θανάτους.

Πάμε τώρα, και στο θέμα μας που είναι το μπάσκετ. To οποίο μπάσκετ είναι το πιο δημοφιλές σπορ της χώρας (στο Νο2 είναι το μπάντμιντον και στο Νο3 το μπέιζμπολ). Από το Γενάρη, η Chinese Professional Basketball League (των 20 ομάδων) που 'χει την έδρα της στην Ταϊπέι, κάλεσε έναν ερευνητή επιδημιολόγο να καταθέσει άποψη. Δημιουργήθηκε και πλάνο βάσει του οποίου η λίγκα θα άρχιζε ξανά τον Μάρτιο. Ακόμα αυτό δεν έχει γίνει -έχουν αρχίσει οι προπονήσεις εδώ και καιρό. Στην Κίνα, γιατί στην Ταϊβάν η Super Basketball League βρήκε τρόπο να γίνει.

Τι είναι η 'μπασκετική φούσκα' βάσει της οποίας διεξάγεται η λίγκα

Οι New York Times ρώτησαν και έμαθαν πως οι της Ταϊβάν παίζουν μπάσκετ, ενώ σε όλον τον άλλον πλανήτη (δηλαδή, σχεδόν όλο) είχαν διακοπεί όλες οι λίγκες. Στη συγκεκριμένη χώρα, η πρώτη λίγκα συγκροτείται από πέντε ομάδες που συμφώνησαν να γυρίσουν στο γήπεδο στις 11/4, κεκλεισμένων των θυρών (ο μέσος όρος προσέλευσης είναι οι 6000 φαν). Σημείωση: το πρωτάθλημα ήταν να αρχίσει νωρίτερα, αλλά στις 19/3 απαγορεύτηκαν τα σπορ σε κλειστό χώρο με περισσότερους από 100 ανθρώπους παρόντες και αυτά σε ανοιχτό, με περισσότερους από 500 ανθρώπους. Οπότε έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές, για να αρχίσει η αγωνιστική περίοδος. Έγιναν. Και άρχισε.

Κινήθηκαν βάσει πλάνου που ονόμασαν 'basketball bubble' και αφορά τα εξής:

✘ όλες οι ομάδες προπονούνται και παίζουν στο ίδιο -μικρό- γήπεδο (HaoYu Basketball Training Center),

✘ μέσα στο γήπεδο δεν υπάρχουν ποτέ περισσότεροι από 100 άνθρωποι,

✘ όσοι μπαίνουν γενικά, στην εγκατάσταση πρέπει να φορούν παπούτσια με λαστιχένια σόλα. Αλλιώς κυκλοφορούν με τις κάλτσες.

✘ επιτρέπεται η είσοδος στα μέλη των ομάδων που 'χουν παιχνίδι, στους διαιτητές, τους εικονολήπτες της μετάδοσης (τηλεοπτικής ή/και Online), τα άτομα της γραμματείας, τους δημοσιογράφους και τις cheerleaders.

Οι cheerleaders προστέθηκαν στη λίστα τελευταία, καθώς διαπιστώθηκε πως οι μεταδόσεις δεν είχαν 'ζωντάνια' -ενέργεια. Εκτιμήθηκε πως ο κόσμος που θα βλέπει τα ματς, μπορεί να χορεύει μαζί τους. Πόσοι παρακολουθούν τους αγώνες; Το pick μέσω διαδικτύου, ήταν στους 650.000 ανθρώπους -στις 15/4.

✘ στην πόρτα της εισόδου περιμένουν τους παίκτες εκπρόσωποι της λίγκας, για να τους πάρουν τη θερμοκρασία και μετά συμπληρώνουν τις σχετικές φόρμες. Από την αρχή είχε διευκρινιστεί πως αν προκύψει έστω ένα κρούσμα, η διαδικασία να διακοπεί,

✘ όποιος παίκτης έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη του 37.5 αποχωρεί,

✘ όσοι δεν είναι στο παρκέ, φορούν μάσκες,

✘ απαγορεύονται τα high fives,

✘ στα time out και στις αλλαγές, οι παίκτες καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό. Στο ημίχρονο όλοι πλένουν τα χέρια τους, όπως και μετά το τέλος του αγώνα.

Η τελευταία κίνηση που έγινε ήταν να τοποθετηθούν στις θέσεις των εξέδρων άνθρωποι φτιαγμένοι από χαρτί και από πλαστικό, που κρατούν στα χέρια πλακάτ τα οποία φέρουν το όνομα της μεγαλύτερης mediaκης πλατφόρμας της Ασίας (Rakuten) και είναι χορηγός. Το όνομα αυτό το φορούν και οι cheerleaders. Μια ομάδα παρουσίασε και έξι ρομπότ που έπαιζαν ντραμς. Aν θες να δεις με τα μάτια σου τι γίνεται, μπορείς να συντονιστείς με το livestreaming της FIBA σε YouTube και Facebook.

News 24/7

24MEDIA NETWORK