Ποδαρικό με τη Γαλλία

Πρεμιέρα στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας/Μαυροβουνίου κάνει την Παρασκευή το βράδυ (21:30) η Εθνική ομάδα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημά μας αντιμετωπίζει την υπολογίσιμη Γαλλία, σε ένα ματς των φαβορί του τρίτου ομίλου για την απ' ευθείας πρόκριση στα προημιτελικά.

Ποδαρικό με τη Γαλλία
Τον Ιούνιοτου 1987, η πλειονότητα των Ελλήνων βγήκε στους δρόμους της χώρας για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας και να γιορτάσει με την παρέα των Νίκου Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη την ανάδειξη της Εθνικής ομάδας ως κορυφαίας δύναμης στην Ευρώπη.

Δύο χρόνια αργότερα (1989), στο Ζάγκρεπ της Κροατίας, το συγκρότημα του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου αυτή τη φορά, προκαλεί εκ νέου συγκίνηση με τις εμφανίσεις του αναγκάζοντας όλους να υποκλιθούν στο ελληνικό μεγαλείο, μετά την αναρρίχησή του στο δεύτερο σκαλί του βάθρου πίσω από την "διαστημική", ενωμένη τότεΓιουγκοσλαβία του Ντράζεν Πέτροβιτς.

Δεκαέξι χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2005, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, του ανθρώπου που έχει κερδίσει τα πάντα με τους Άρη και Παναθηναϊκό, διακατεχόμενος μονίμως από το πνεύμα του μαχητή -αλλά και του νικητή-, θα συμμετάσχει στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας/Μαυροβουνίου, με την ευχή όλων μαςνα επαναλάβει επιτυχίες όμοιεςμε αυτές της Αθήνας και του Ζάγκρεπ. Το χρειάζεται, άλλωστε, το μπάσκετ μετά τις... συνεχείς κατραπακιές σε Γαλλία (1999), Τουρκία (2001) και Σουηδία (2003).

Θυμηθείτε ότι:

* η τελευταία ήττα της Ελλάδας από τη Γαλλία σε Ευρωμπάσκετ, ήταν το 1983 στο Λιμόζ (27/05/83) όταν οι τρικολόρ με καλάθι του Σενεγκάλ στο τελευταίο δευτερόλεπτο επικράτησαν με 79-77.

* στις 21/05/1985, η Ελλάδα επιβλήθηκε της Γαλλίας με 130-126 ύστερα από τρεις παρατάσεις παίρνοντας την πρόκριση για το Μουντομπάσκετ του 1985.



Η πρεμιέρα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός μας είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή το βράδυ (21:30) με αντίπαλο την πάντα επικίνδυνη Γαλλία του πρωταθλητή στο ΝΒΑ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς Τόνι Πάρκερ. Εξάλλου, το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα δεν αποκλείεται να καθορίσει ποια από τις δύο ομάδες θα πάρει την πρώτη θέση τουΓ' ομίλου και κατ' επέκταση την απ' ευθείας πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Την Πέμπτη, ο "Δράκος" έδωσε το σύνθημα (σοβαρότητα, πειθαρχία, συγκέντρωση) και αναμένει από τους παίκτες του να μείνουν πιστοί στο τρίπτυχο της επιτυχίας. Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις στα φιλικά παιχνίδια και οι νίκες επί σπουδαίων αντιπάλων (Ιταλία, Σερβία, Ισπανία) αποτελούν μεν οδηγό, όμως δεν προκαθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα των αγώνων. Άλλωστε, οι "τρικολόρ" είναι ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο απ' όσες αντιμετώπισε το σύνολο του Γιαννάκη κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

*** Τις θερμότερες ευχές τους για επιτυχία στο Ευρωμπάσκετ έστειλαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, όσο οι Ότο Ρεχάγκελ με τους διεθνείς του. Ελπίζουν δε πως το... άστρο που τους συνόδευε πέρσι στην Πορτογαλία θα βρεθεί πάνω από τον ουρανό της Σερβίας.

Στηρίζεται περισσότερο στην ταχύτητα, την έκρηξηκαι τη δύναμη (αθλητικά προσόντα) παρά στο κοντρόλ μπάσκετ μέσα από συστήματα και ατομικές εξάρσεις αστεριών. Γι' αυτό και ο ομοσπονδιακός τεχνικός ζήτησε έλεγχο των αμυντικών -κυρίως- ριμπάουντ καιεναρμόνιση του ρυθμού στα μέτρα της ομάδας.

Σε περίπτωση που ελαχιστοποιηθούν οι διεισδύσεις του Πάρκερ στη ρακέτα, και ταυτόχρονα οι Έλληνες διεθνείς βγουν κερδιμένοι από τις μονομαχίες κάτω από τα καλάθια, τότε το παιχνίδι είναι σε ελληνικά χέρια. Από πλευράς άλλωστε ταλέντου, ποιότητας και ομοιογένειας, η σύγκριση δεν θα είναι ποτέ με την γαλλική ομάδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK