Ο Σπανούλης έδεσε τα χέρια του Πιτίνο, που δίνει μάχη με τον χρόνο

Το 20ωρο ταξίδι ως την άκρη του Καναδά (στη νήσο Βανκούβερ, στον Ειρηνικό Ωκεανό) θα γίνει την Παρασκευή και μέχρι τότε ο Ρικ Πιτίνο θα πρέπει να νικήσει και τον χρόνο, αφού δεν θα έχει τον Βασίλη Σπανούλη στην 12άδα της Εθνικής!

Ο Ρικ Πιτίνο έχει πολλά προβλήματα να λύσει σε ελάχιστες μέρες
Ο Ρικ Πιτίνο έχει πολλά προβλήματα να λύσει σε ελάχιστες μέρες EUROKINISSI SPORTS

Περιμένοντας την ενσωμάτωση στην ομάδα του Βασίλη Σπανούλη και του Νικ Καλάθη, ο χρόνος πιέζει τον Ρικ Πιτίνο και τους συνεργάτες του, αφού ουσιαστικά όλη την Εθνική Ομάδα δεν την είχαν δει δει, άλλο φιλικό δεν πρόκειται να δώσουν και την Παρασκευή, νωρίς-νωρίς το ξημέρωμα, αρχίζει και το περιπετειώδες ταξίδι μέχρι τη Βικτόρια του Καναδά. Τα νέα όμως δεν ήταν ευχάριστα, αφού ο αρχηγός Σπανούλης τέθηκε οριστικά νοκ-άουτ, λόγω των ενοχλήσεων στην γάμπα.

Ο 38χρονος άσος δοκίμασε το πόδι του, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τους πόνους, οι γιατροί διέγνωσαν, εν τέλει, θλάση και ο Ρικ Πιτίνο είδε τον άνθρωπο πάνω στον οποίο είχε επενδύσει ένα μεγάλο μέρος και των δικών του φιλοδοξιών για την "αναγέννηση" της Εθνικής, σε αυτή την προσπάθεια πρόκρισης στο προολυμπιακό τουρνουά...

Ο Αμερικανός κόουτς δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, μιλώντας για μια τρύπα στην καρδιά, μετά την απώλεια και του Σπανούλη, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης

Όλα στραβά του ήρθαν, λοιπόν, του Ρικ που άλλα περίμενε, άλλα βρήκε και τώρα πρέπει να βρει λύσεις μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ τόσο αυτόν όσο και ολόκληρη την ομάδα την περιμένει ένα σχεδόν τρομακτικό ταξίδι μέχρι τον Καναδά.

Εδώ που τα λέμε δεν πάνε και εδώ κοντά μας, οι διεθνείς αφού η πόλη που φιλοξενεί το προολυμπιακό βρίσκεται στον ... Ειρηνικό Ωκεανό, στην δυτική ακτή δηλαδή της Βόρειας Αμερικής.

Δέκα ώρες διαφορά έχουμε με την πόλη, που κάποτε κατοικούταν από τους αυτόχθονες Σουγκίς και είχε για πρώτους επισκέπτες τον Ισπανό Χουάν Πέρεθ (1774) και τον Άγγλο Τζέιμς Κουκ (1778). Η αρχική πτήση, μάλιστα, από την Λουφτχάνσα ακυρώθηκε λόγω του covid, ενώ τα εισιτήρια είχαν κλειστεί πολύ καιρό πριν, με αποτέλεσμα να γίνει αλλαγή μέσω KLM και το ταξίδι να προκαλεί ... ανατριχίλες στον ομοσπονδιακό προπονητή, που δήλωσε με χιούμορ: "Φεύγουμε στις 5:45 το πρωί. Θα έχουμε 3 ώρες στάση. Μετά 10-11 ώρες ταξίδι, μετά πρέπει να πάρουμε ένα φέρι μποτ και μετά θα αυτοκτονήσουμε"

Πράγματι η αποστολή της Εθνικής αναχωρεί χαράματα της Παρασκευής πρώτα για το Άμστερνταμ και εν συνεχεία για το Βανκούβερ. Από κει θα επιβιβαστεί στο φέρι μποτ για τη Βικτόρια, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Νήσου Βανκούβερ. Περίπου άλλες 3,5 ώρες θα κάνει μέχρι να φτάσει στη φούσκα (δηλαδή στο ξενοδοχείο των αποστολών, που θα επικοινωνεί με το γήπεδο) όπου θα διαμείνει όλες τις μέρες της διεξαγωγής του προολυμπιακού τουρνουά.

Υπήρχε και η εναλλακτική λύση να μεταβεί με μικρό αεροπλάνο, στο οποίο όμως θα έπρεπε να επαναφορτωθούν οι αποσκευές της ομάδας (που δεν είναι μία και δυο), ενώ δύσκολα θα χωρούσαν στα στενά καθίσματα οι όχι και τόσο συνηθισμένοι επιβάτες, με μέσο όρο ύψος τα δύο μέτρα και κάτι. Για να καταλάβετε που ακριβώς πάει η ομάδα, δείτε τον χάρτη όπου έχουμε κυκλώσει τον τελικό προορισμό της, στο άκρο της Νήσου Βανκούβερ. Το ταξίδι θα διαρκέσει με αισιόδοξους υπολογισμούς τουλάχιστον 20 ώρες!

Ο Σπανούλης έδεσε τα χέρια του Πιτίνο, που δίνει μάχη με τον χρόνο

Δεν έχει, λοιπόν, πολύ χρόνο στη διάθεσή του ο 69χρονος κόουτς, που πρέπει να βρει τις λύσεις, ενώ πριν από το αντίο Σπανούλη ήδη είχαν οριστικοποιηθεί οι απουσίες των Τάιλερ Ντόρσεϊ, Ιωάννη Παπαπέτρου και Γιώργου Πρίντεζη. Ήδη ξέραμε ότι δεν πρόκειται να παίξουν ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο (ακόμη κι αν δεν περνούσαν στους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας του ΝΒΑ). Παρεμπιπτόντως η εκκίνηση του προολυμπιακού (στις δυο τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης) συμπίπτει και με το Game 4 ανάμεσα σε Χοκς και Μπακς του Γιάννη.

Ο Πιτίνο ξέρει ότι θα χρειαστεί παίκτες από την Εθνική των παραθύρων, οι οποίοι έχουν κάνει και το μεγαλύτερο μέρος της μίνι-προετοιμασίας. Για τον Αμερικανό είναι πολύ κομβικό να έβλεπε τον βαθμό ετοιμότητας Σπανούλη και Καλάθη, για να διαμορφώσει στο μυαλό του και το οριστικό σχήμα. Ίσως για αυτό δεν ανακοινώθηκε κάτι μετά το "Ακρόπολις", όπου θεωρητικά θα κόβονταν τρεις-τέσσερις παίκτες. Ο κόουτς ήθελε να δει ξανά μερικά βίντεο, μέχρι να αποφασίσει, μια μέρα μετά, όταν ανακοινώθηκε ότι εκτός αποστολής τέθηκαν οι Μουράτος, Χουγκάζ, Αθηναίου και Μποχωρίδης.

✍ Το βασικό ερώτημα ήταν τι θα συμβεί με τους Σπανούλη και Καλάθη. Ο πρώτος, όπως είπαμε, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το πρόβλημα του. Ο ίδιος ξέρει καλύτερα από τον καθένα το σώμα του και από τη Δευτέρα ήταν υποψιασμένος ότι τελικά δεν θα τα κατάφερνε. Την Τρίτη, όλα ήταν σχεδόν τελειωμένα και ο ίδιος ο Βασίλης αποχαιρέτησε τους συμπαίκτες του

Ο Νικ Καλάθης είναι ο τελευταίος που ήρθε στην Αθήνα, ολοκληρώνοντας μια κοπιαστική σεζόν με την Μπαρτσελόνα. Προέρχεται κι αυτός από τραυματισμό, αν και στους τελικούς της ACB φάνηκε να τον ξεπερνάει οριστικά. Θα δούμε, πως θα είναι οι δυο έμπειροι γκαρντ. Αν είναι καλά και οι δυο διαμορφώνονται τα εξής δεδομένα:

✔ Στην γραμμή των γκαρντ, Σλούκας, Καλάθης, Λαρεντζάκης ήταν έτσι κι αλλιώς σίγουροι με Κατσίβελη και Λούντζη να συμπληρώνουν, πλέον, την πεντάδα μετά τον αποκλεισμό του Σπανούλη. Ο Πιτίνο δηλώνει θαυμαστής της άμυνας του Κατσίβελη, του αρέσει και η σωματοδομή του Λούντζη και εδώ θα δοθεί μια μικρή μάχη για την θέση. Εκτός, αν προκύψει κάποιο απρόοπτο, οπότε μπορεί να συμπεριληφθούν και οι δυο...

✔ Ελλείψει του Ιωάννη Παπαπέτρου, βασικό τριάρι υπολογίζεται ο Χάρης Γιαννόπουλος. Ο Ντίνος Μήτογλου είναι δύσκολο, πλέον, να παίξει σε αυτή τη θέση, αφού λείπει ο Πρίντεζης κι ο Ντίνος ξαναγίνεται "τεσσάρι" άρα θέτει υποψηφιότητα για τη δωδεκάδα ένας από τους Ρογκαβόπουλο-Χρυσικόπουλο.

✔ Με τον Μήτογλου στο "4", ο Κασελάκης και (ξανά) ο Χρυσικόπουλος, μπορούν να θεωρηθούν μπακ-απ του άσου που μετακομίζει οσονούπω στο ΜΙλάνο.

✔'Όσο για την φροντ-λάιν ο Παπαγιάννης, μάλλον θα έχει συμπληρωματικό τον δυναμικό Βασίλη Καββαδά, εκτός αν τελικά επιλεγούν και οι 3 σέντερ, άρα συμπληρώσει την 12άδα και ο Κώστας Αντετοκούνμπο. Είναι μια σκέψη της τεχνικής ηγεσίας, αν σκεφτούμε και τους αντιπάλους της ομάδας, με τα ύψη και τα κορμιά που διαθέτουν.

Ένα ακόμη ζητούμενο για τον Πιτίνο είναι η εμπέδωση του στυλ με το οποίο θέλει να παίξει η ομάδα. Δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι η ταχύτητα στην κυκλοφορία και την εκτέλεση, σε συνδυασμό με την επιθετική άμυνα και τα 35 delflections που πρέπει να κάνουμε σε κάθε ματς, μπορούν να αφομοιωθούν και να γίνουν "κτήμα" της ομάδας, εν όψει του προολυμπιακού. Χωρίς μάλιστα άλλο φιλικό να ακολουθεί, αφού μπαίνοντας στην φούσκα της Βικτόρια υπάρχουν μόνο προπονήσεις. "Σουτάρετε τρίποντα" είναι η εντολή του κόουτς Πιτίνο, αλλά πόσο μπορεί αυτή η ομάδα να ... βασιστεί στο μακρινό σουτ είναι ένα άλλο βασικό ερωτηματικό

Κανείς δεν είναι έτοιμος

Το προολυμπιακό είναι διοργάνωση εξπρές. Παίζει ρόλο η ημέρα που θα βρεθεί κάθε ομάδα και όχι τόσο η επιστημονική προετοιμασία, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να γίνει. Άλλωστε καμιά ομάδα δεν είναι ακόμη έτοιμη, τα φιλικά είναι λίγα και τα προβλήματα περισσότερα.

Στον Καναδά για διάφορους λόγους δεν θα παίξουν αρκετοί από τους ΝΒΑερ που είχαν κληθεί στην προεπιλογή. Αποκλείστηκαν σίγουρα οι Κέλι Ολίνικ, Μπράντον Κλαρκ, Κεμ Μπιρτς, Οσέ Μπρίσετ, Τρίσταν Τόμπσον και Ντίλον Μπρουκς, ενώ από την αρχή έχει βγει εκτός ρόστερ ο Τζαμάλ Μάρεϊ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Νικ Νερς, προπονητής της ομάδας, δεν θα' χει ενίσχυση από το ΝΒΑ (ο Άντρου Γουίγκινς είναι επικεφαλής της προσπάθειας των Καναδών), όμως ήδη έχει ανοίξει το εύρος των επιλογών του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τον έχουν αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο τα νέα και σχετικά άγνωστα παιδιά της ομάδας.

✎ Η Τουρκία που έχασε από την Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει ακόμη καταφέρει να προπονηθεί, με τον Σέιν Λάρκιν, που είναι τραυματίας. Ο Ερσάν Ιλιασόβα βρισκόταν στον πάγκο της Γιούτα μέχρι τις 18 Ιουνίου, θα παίξει, πάντως, στο προολυμπιακό, όπως και ο Φουρκάν Κορκμάζ, έστω κι αν έδωσε το τελευταίο του ματς με τους Σίξερς την Κυριακή 20/6

✏ Χωρίς Σατοράνσκι και Βέσελι, εμφανίστηκε στα φιλικά που έδωσε στο Αμβούργο, όπου ηττήθηκε από τη Γερμανία και την Ιταλία, αλλά νίκησε την Τυνησία. Οι δυο σταρ της ομάδας δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στις προπονήσεις των υπόλοιπων διεθνών.

Θυμίζουμε ότι Τουρκία και Τσεχία(μαζί με την Ουρουγουάη) βρίσκονται στον β όμιλο της Βικτόρια, το γκρουπ δηλαδή, που "σταυρώνει" με αυτό της Εθνικής. Η Ελλάδα παίζει με Καναδά και Κίνα στην πρώτη φάση. Αν είναι μέχρι δεύτερη στον όμιλο, τότε παίζει χιαστί με τον πρώτο ή τον δεύτερο του άλλου γκρουπ και εφόσον προκριθεί, διεκδικεί με τον νικητή του έτερου ημιτελικού το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Αν συμβεί αυτό, βέβαια, τα πράγματα θα' ναι διαφορετικά για την ομάδα, καθώς θα' χει χρόνο για κανονική προετοιμασία, αφού το ολυμπιακό τουρνουά ξεκινά στις 24 Ιουλίου


News 24/7

24MEDIA NETWORK