Πώς θα είναι μια (πιθανή) Εθνική του Ρικ Πιτίνο

Φανταζόμαστε τους παίκτες που θα διάλεγε ο Ρικ Πιτίνο προκειμένου να φτιάξει την ομάδα, η οποία -στα δικά του μάτια- θα κατάφερνε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Βλέπουμε μακριά;

Ο Ρικ Πιτίνο συμφώνησε ν' αναλάβει τα ηνία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στο προολυμπιακό
Ο Ρικ Πιτίνο συμφώνησε ν' αναλάβει τα ηνία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στο προολυμπιακό EUROKINISSI SPORTS

Ούτε ένα νίκολ ούτε ένα πένι (σ.σ αμερικάνικα νομίσματα των πέντε σεντς και του ενός σέντ αντίστοιχα) ήταν η οικονομική απαίτηση του Ρικ Πιτίνο για ν' ανακηρυχθεί ως ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής. Διότι, ως ένας απόλυτα επικοινωνιακός τύπος, "για μένα η τιμή να κοουτσάρω την Ελλάδα αξίζει εκατομμύρια δολάρια". Αυτές ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε, όχι τυχαία, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το απόγευμα της Πέμπτης.

Διαφορετικής φύσεως ήταν τα ζητήματα που θα όριζαν το είδος της συνεργασίας, η οποία επικυρώθηκε, με την Ελληνική Ομοσπονδία, για τις επιμέρους λεπτομέρειες της οποίας (και τη βράβευσή του από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός) ο Αμερικάνος κόουτς γύρισε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το υλικό, οι παίκτες δηλαδή, είναι μία (όχι η μοναδική) απ' αυτές τις βασικές προϋποθέσεις που έθετε. Έχοντας φροντίσει, στο μεσοδιάστημα, να 'καθαρίσει' το όνομά του με 40 εκατομμύρια δολάρια, ο Πιτίνο δεν θα ήθελε ν' αποτύχει σ' αυτό το νέο εγχείρημά, το δεύτερο σε εθνική ομάδα, και η καλύτερη δυνατή στελέχωση του 'γαλανόλευκου' ρόστερ θα ήταν δικλείδα για να πετύχει την πρόκριση στους Αγώνες του Τόκιο, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα δεν ήταν σε θέση να διεκδικήσει ένα από τα τουρνουά πρόκρισης της FIBA και θα πάει κόντρα στην αρνητική παράδοση.

Ο Πιτίνο γνωρίζει ήδη ότι η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιβεβαίωσης. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς είναι το μοναδικό που δελεάζει τους Αμερικανούς σταρ, αλλά εφόσον οι Μιλγουόκι Μπακς προχωρήσουν βαθιά μέσα στη σεζόν και ο ηγέτης του αγωνίζεται, άνευ διαλείμματος, ως τα μέσα Ιουνίου (τελικοί ΝΒΑ) θα είναι σχεδόν αδύνατο να παράσχει τις υπηρεσίες του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στις αρχές του Ιούλη, μια και εφέτος το ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ θα διεξαχθεί 25 Ιουλίου με 9 Αυγούστου, ένα 'γεμάτο' 10ήμερο διαφοράς από το αντίστοιχο στο Ρίο.

Ακόμη πάντως κι αν ο 'Greek Freak' λείψει, ο βετεράνος κόουτς έχει μια δεξαμενή παικτών από την οποία μπορεί να τραβήξει έξω όσους πιστεύει ότι θα καταφέρουν, στο τέλος της ημέρας, να κάνουν αν όχι τέλεια, τουλάχιστον αξιοπρεπώς, τη δουλειά τη στιγμή που θα χρειαστεί. Αφομοιώνοντας από τη μία τη δική του φιλοσοφία και διαθέτοντας από την άλλη το ειδικό βάρος ν' ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας σύντομης διοργάνωσης χωρίς περιθώριο λάθους.

Φτάνοντας στη χώρα μας, ο Πιτίνο αναφέρθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη σε τρία ονόματα: Κώστας Κουφός ("τον οποίο προσπάθησα να πάρω από το λύκειο"), Θανάσης Αντετοκούνμπο ("που θα του κάνω το τραπέζι στο Μαϊάμι, αλλά δεν θέλω να τον ενοχλήσω τώρα") και Νικ Καλάθης ("που θα παίξει"). Αυτομάτως γίνεται αντιληπτό ποια είναι τα χαρακτηριστικά των παικτών που θα επιθυμούσε να έχει μαζί του, συνθέτοντας κομμάτι-κομμάτι ένα παζλ με χαρακτήρες αθλητικούς, δυναμικούς, επιθετικούς. Μίλησε επίσης για πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, οπότε τη βασική ιδέα την έχουμε για να καταλήξουμε σε μια 12άδα διεθνών που θα υπηρετούσαν καλύτερα το τρίπτυχο του Νεοϋορκέζου κόουτς: deflections, κίνηση χωρίς την μπάλα και σκορ.

Πρόσφατα μάλιστα είχε γράψει αυτό:

Πάμε τώρα στη λίστα.

Νικ Καλάθης

Ούτε να το διανοηθεί δεν θέλει ο Ρικ Πιτίνο ότι ο πόιντ γκαρντ που πασάρει καλύτερα από τον Μάτζικ θα λείπει από τo σύνολο που θα ήθελε να φτιάξει. Αυτός θα τον πείσει.

Κώστας Σλούκας

Μην ξεχνάμε: είναι, για τον Ρικ Πιτίνο, αυτός που κάνει τα πάντα. Αδιαπραγμάτευτη η συμμετοχή του κουμανταδόρου της Φενέρμπαχτσε.

Τάιλερ Ντόρσεϊ

Έναν 'νατουραλιζέ' έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει η Εθνική σε διεθνείς διοργανώσεις και ο νυν γκαρντ της Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχοντας δουλέψει με τον Σφαιρόπουλο, μοιάζει στην παρούσα φάση ιδανικότερος του 32χρονου πια Μάικ Μπράμου, για τον οποίο έχει πια κλείσει ο κύκλος στο εθνικό συγκρότημα. Είναι σκόρερ, έχει σουτ, μαθαίνει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Είναι ο γκαρντ της επόμενης ημέρας.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης

Περιφερειακός με νεύρο που δεν παρουσιάζει δισταγμό όταν χρειαστεί να θυσιάσει το κορμί του για τον δίπλα του, να γίνει τερματοφύλακας προκειμένου ν' ανακόψει την πορεία της μπάλας και να κάνει ό,τι του ζητηθεί. Αποδοτικός και στην Ισπανία με την Ανδόρα. Σχεδόν απαραίτητος.

Θανάσης Αντετοκούνμπο

Τον έχει σε μεγάλη εκτίμηση ο Ρικ Πιτίνο, γιατί έχει ως πρώτη προτεραιότητά του τη δουλειά. Είναι βέβαιο πως η χρονιά στους Μπακς θα τον έχει βελτιώσει σ' όλους τους τομείς.

Κώστας Παπανικολάου

Ο εκφραστής του αμυντικού πλάνου του και της κίνησης χωρίς την μπάλα. Την αυτοπεποίθηση που έχει χάσει επιθετικά μπορεί να του τη χαρίσει ο Πιτίνο. Μάστορας στην ψυχολογία.

Ιωάννης Παπαπέτρου

Ο Αμερικάνος κόουτς εκτιμάει πολύ τα προσόντα και τον τρόπο που κινείται στο γήπεδο. Δεν είναι τυχαίο πως το β' μισό της περυσινής σεζόν ήταν πολύ καλύτερο για τον Έλληνα φόργουορντ. Καθόλου τυχαία και καθόλα στοχευμένη η δήλωση "με τον Πιτίνο βρήκα τον εαυτό μου".

Ντίνος Μήτογλου

Άλλο ένα παιδί με κολεγιακή παιδεία, μακριά άκρα, έφεση στο ριμπάουντ και τρίποντο από τη γωνία, με το οποίο ο Πιτίνο δούλεψε για να το εξελίξει. "Μεγάλο δάσκαλο" τον είχε χαρακτηρίσει ο φόργουορντ του 'τριφυλλιού'.

Γιώργος Πρίντεζης

Είναι στο χέρι του ίδιου, αν θα συνεχίσει στην Εθνική. Εφόσον δηλώσει παρών, η διαχείρισή του (χρονική και σωματική) από τον Πιτίνο θα είναι σίγουρα διαφορετική προκειμένου ν' αποδώσει στο μέγιστο βαθμό. Όπως στην α' φάση του Παγκοσμίου της Κίνας, όταν δεν ήταν ακόμη εξουθενωμένος.

Κώστας Κουφός

Το καλοκαίρι του 2007 ο Πιτίνο επεδίωξε να πάρει στο Λούιβιλ τον ομογενή σέντερ, αλλά αυτός στην πορεία προτίμησε το Οχάιο Στέιτ. Ακόμη με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν έχει αγωνιστεί λόγω τραυματισμού, αλλά θα μπορούσε με ευκολία να είναι ο βασικός σέντερ της Εθνικής.

Γιώργος Παπαγιάννης

Όταν ο Ρικ Πιτίνο ισχυρίζεται πως ένας 22χρονος σέντερ μπορεί να γίνει ο κορυφαίος της Ευρώπης, βάζοντας μάλιστα στοίχημα γι' αυτό, (προ)βλέπει κάτι που άλλοι δεν βλέπουν ακόμη. Ο Μεγαρίτης ψηλός κέρδισε πολλά από τη συνεργασία τους - όσο κράτησε και προσπαθεί να πατήσει πάνω σε όλα όσα έμαθε. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο είναι άγουρος ακόμα.

*Γιάννης Αντετοκούνμπο

Προφανέστατα η συμμετοχή του έχει έναν πελώριο αστερίσκο. Ασυζητητί η παρουσία του ανατρέπει τα δεδομένα. Επειδή πάντως το 2020 είναι χρονιά max συμβολαίου και ο Γιάννης ενδέχεται να παίζει ως τις αρχές του καλοκαιριού θα πρέπει να τον καρτερούν ως την τελευταία στιγμή. Σε περίπτωση που δεν δώσει το παρών, είναι πολύ πιο πιθανό να προστεθεί στο σχήμα ακόμη ένας γκαρντ, προσφέροντας την απαιτούμενη ασφάλεια πίσω από τους λοιπούς της παρέας. Μέχρι τότε "ας ελπίσουμε πως θα είναι", δανειζόμενοι την ατάκα του... νέου ομοσπονδιακού προπονητή.

Αν τον αντέξει το σχοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK