Πού κατέληξαν ή θα καταλήξουν οι ελεύθεροι της Μπαρτσελόνα

Η ανανέωση του έμψυχου δυναμικού της Μπαρτσελόνα έφερε στην αγορά τρεις παίκτες πρώτης βαθμίδας. Ένας έκλεισε, ο άλλος το συζητά, ο τρίτος ψάχνεται.

Ο Άντε Τόμις της Μπαρτσελόνα σε στιγμιότυπο με τον Γουίλι Ριντ του Ολυμπιακού για τη Euroleague 2019-2020 στο 'Παλάου Μπλαουγκράνα', Βαρκελώνη | Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019
Ο Άντε Τόμις της Μπαρτσελόνα σε στιγμιότυπο με τον Γουίλι Ριντ του Ολυμπιακού για τη Euroleague 2019-2020 στο 'Παλάου Μπλαουγκράνα', Βαρκελώνη | Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019 EUROKINISSI SPORTS

Προσλαμβάνοντας τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους η Μπαρτσελόνα προσέλαβε και τις προπονητικές ιδέες του. Για τις οποίες ούτως ή άλλως τον διάλεξε αντί του Σβέτισλαβ Πέσιτς, συνδυαστικά με το ισχυρό προφίλ, τη λάμψη που εκπέμπει ως προσωπικότητα και τα περιθώρια εξέλιξης πάνω στο αντικείμενο. Είναι όπως εύστοχα τον περιέγραψε η Νίκη Μπάκουλη το poster boy του 'ο επιμένων νικά'.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι φυσικό ο Σάρας να θέλει παίκτες που να κάνουν τη δουλειά του. Παίκτες που ν' αντιλαμβάνονται τις μπασκετικές θεωρίες του και κυρίως ν' ανταποκρίνονται σε πρακτικά ζητήματα εντός του παρκέ, είτε στην άμυνα είτε στην επίθεση. Διότι οι ρόλοι θα είναι διακριτοί πια στο σύνολο που θ' αναλάβει να κουμαντάρει από την έναρξη της προετοιμασίας και καλώς εχόντων των πραγμάτων για τα επόμενα χρόνια. Ακόμη κι αν ο Νικ Καλάθης συμφώνησε με τους 'μπλαουγκράνα' πολύ πριν από Λιθουανό κόουτς, δεν θα μπορούσε ποτέ να φέρει αντίρρηση στους προϊσταμένους του για μια τέτοια προσθήκη δεδομένου ότι πρόκειται για τον κορυφαίο πασέρ στην Ευρώπη, τη στιγμή που και ο ίδιος (ο Γιασικεβίτσιους) έχτισε τον μύθο του χάρη στην ικανότητά του να φτιάχνει φάσεις για τους άλλους.

Πάντως μέσα σ' αυτό το καλοκαίρι οι 'μπλαουγκράνα', που απέτυχαν να... πετύχουν μένοντας στη σκιά της Μπασκόνια με τον τρόπο που διεξήχθη η τελική φάση του ισπανικού πρωταθλήματος, θ' αλλάξουν κάμποσο. Όχι πάρα πολύ, αλλά επιχειρείται ήδη η μετάβαση στο επόμενο επίπεδο. Η βασική μεταβολή αφορά ξεκάθαρα τη μείωση του μέσου όρου ηλικίας. Κατόπιν θα έρθει ο επαναπροσδιορισμός της φιλοσοφίας. Ήδη τρεις παίκτες ενημερώθηκαν πως δεν θ' ανήκουν στο ρόστερ που θα διαμορφωθεί αναλόγως. Επειδή πρόκειται βέβαια για ποιοτικά στελέχη με πλούσιες εμπειρίες, συντρέχει λόγος να μάθουμε πού κατέληξαν ή πού θα καταλήξουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Άντε Τόμιτς

Ο Κροάτης σέντερ πήγε από τη Μαδρίτη (και τη Ρεάλ) στη Βαρκελώνη έχοντας κλείσει τα 25 του και φεύγει στο δρόμο για τα 34 του πια. Οι οκτώ σεζόν του στο 'Παλάου Μπλαουγκράνα' συνδυάστηκαν με την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και τριών κυπέλλων, ενώ αναδείχθηκε το καλύτερο 5άρι της Euroleague για δύο διαδοχικές χρονιές.

Ήταν συνολικά ένας από τους πιο επιδραστικούς ξένους στην ιστορία του τμήματος μπάσκετ. Το λένε οι αριθμοί... αξιολόγησης.

Βέβαια, κατά τη διάρκεια της χρονιάς που τέλειωσε πρόσφατα άρχισε να διαφαίνεται πως η θέση του στη φροντ λάιν της Μπαρτσελόνα είναι επισφαλής, καθώς έπαιζε λιγότερο από κάθε άλλη σεζόν και τα νούμερά του είχαν πέσει στα μισά. Λέγεται πως η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, της οποίας ηγείται πια ο Τσάβι Πασκουάλ, είναι ένας πιθανός προορισμός και η επιβεβαίωση των φημών ίσως να μην απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα, από τη στιγμή που γνωρίζουμε πως ο Γκουστάβο Αγιόν δεν θα συνεχίσει στη ρωσική ομάδα. Μαζί δεν θα χωρούσαν.

Πάου Ρίμπας

Μόλις το Σάββατο η Μπανταλόνα ανακοίνωσε την υπογραφή του 33χρονου πόιντ γκαρντ χωρίς να δώσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ο Καταλανός, εκ γενετής και κούνιας οπαδός της Πένια λόγω καταβολών, εντάχθηκε στους 'μπλαουγκράνα' το καλοκαίρι του 2015 και κέρδισε δύο κούπες κυπέλλου, αλλά πέρυσι έπαιξε λιγότερο από κάθε άλλη εκ των πέντε σεζόν του, πέραν της χρονιάς που έχασε λόγω σοβαρού τραυματισμού (2016-17) και κρίθηκε πιο ωφέλιμο για όλους να λύσει το συμβόλαιο που έληγε σ' ένα χρόνο. Μονάχα ο Πούστοβι και ο πιτσιρικάς Μπολμάρο είχαν λιγότερο καταγεγραμμένο χρόνο από τον Ρίμπας, ο οποίος πριν από τη δύση της καριέρας του προτίμησε να γυρίσει στην ομάδα του τον ανέδειξε και να μην παίξει -φερ' ειπείν- για τους 'πορτοκαλί' της Βαλένθια, στους οποίους ανήκε την τριετία 2012-2015. Εκεί τελικά πήγε ο Πρέπελιτς.

Κέβιν Πάνγκος

Αλλιώς φανταζόταν τη διετία του στην Μπαρτσελόνα ο Καναδός πλέι μέικερ, μετά τις πολύ καλές χρονιές του στη Ζαλγκίρις, και αλλιώς εξελίχθηκε. Επί της ουσίας έπαιξε μονάχα ένα χρόνο στους 'μπλαουγκράνα', με συμπαθητικά νούμερα (7 πόντοι, 3.2 ασίστ στην Euroleague), καθώς έκτοτε χτυπημένος από την κατάρα των τραυματισμών, μέτρησε μόλις μια συμμετοχή εφέτος κι αυτή στο ισπανικό πρωτάθλημα. Αναπόφευκτα η προσθήκη του Νικ Καλάθη έθεσε τον 27χρονο εκτός της εξίσωσης και το τέλος της συνεργασίας τους, που ανακοινώθηκε την Κυριακή, ήταν μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη.

Ο Πάνγκος της Ζαλγκίρις, με σχεδόν 50% από το τρίποντο και περισσότερες από 300 ασίστ σε δύο ευρωσεζόν, βρήκε ομάδα στα μέτρα του, προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια του. Η Ζενίτ, που έχασε πανηγυρικά τη μάχη για Καλάθη, τον έβλεπε ως μια εναλλακτική λύση που θα φέρει αγωνιστική συμβολή στο διαφορετικό μπάσκετ του Πασκουάλ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK