Πού να (μην) ήθελε κιόλας ο Γιάννης

Πριν από ένα μήνα έλεγε ότι δεν έχει ενθουσιασμό για το All Star Game. Τελικά, πηγαίνοντας στην Ατλάντα ήταν τόσο καλός που δεν έχασε σουτ (16/16), το διασκέδασε μέχρις εσχάτων και πήρε το MVP σπάζοντας όλα τα ρεκόρ. Το νέο κατόρθωμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο ήρθε με πολύ στιλ.

Ο Γιάννης MVP και του All Star Game με 16/16 σουτ!
Ο Γιάννης MVP και του All Star Game με 16/16 σουτ! AP/BRYNN ANDERSON

Πότε ήταν που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ήθελε να ακούει για το All Star Game; Μόλις ένα μήνα πριν, ένωνε τη φωνή του με εκείνες του Λε Μπρον Τζέιμς και του Καουάι Λέοναρντ, λέγοντας "έχω μηδενικό ενθουσιασμό για το all star weekend" και ότι "θα προτιμούσα να δω την οικογένειά μου ή τον μικρό αδερφό μου, που παίζει στην Ισπανία", ρωτώντας τι νόημα έχει ένα τέτοιο παιχνίδι "χωρίς την παρουσία των φιλάθλων". Διευκρίνιζε, βέβαια, ότι έστω κι αν βαθιά μέσα του δεν ήθελε να πάει στην Ατλάντα "στο τέλος της ημέρας θα είμαι εκεί να κάνω τη δουλειά μου".

Αν... ήθελε δηλαδή τι θα έκανε ο αθεόφοβος, που όχι μόνο έπαιξε βασικός στην ομάδα του ΛεΜπρον (που σάρωσε εκείνη του Ντουράντ με 170-150), αλλά αναδείχθηκε και MVP του αγώνα χωρίς να χάσει σουτ; Ω ναι! Ο δικός μας, άρχισε να καρφώνει με το καλημέρα, ευστόχησε ακόμη και σε τρία τρίποντα (τα δυο με ταμπλό) σημείωσε 35 πόντους με 16/16 σουτ (!) και πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στο σπίτι του. Ένα MVP, που φέρει το ονοματεπώνυμο του Κόμπι Μπράιαντ! "Τι ωραία που θα το έχω σπίτι μου", ομολόγησε, ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακηρύσσεται κορυφαίος παίκτης στον αγώνα των κορυφαίων του ΝΒΑ!

Το γνωστό τεράστιο χαμόγελο ζωγραφίστηκε στο πρόσωπο του Γιάννη, όταν ο Άνταμ Σίλβερ ανακοίνωσε ότι είναι ο MVP. Όλα όσα έλεγε τον Φεβρουάριο είχαν πάει περίπατο και ο Γιάννης διασκέδαζε κάθε στιγμή. Όπως αποκάλυψε, άλλωστε, αργότερα "ήθελα το MVP και πέρσι, το πήρα φέτος, μου άρεσε πολύ γιατί φέτος έχω διαλέξει να μου αρέσει το μπάσκετ μέσα στο γήπεδο. Να το διασκεδάζω, να με βλέπει ο Λίαμ (ο γιος του) σαν κάποιον που απολαμβάνει τα πάντα. Το αποτέλεσμα δεν έχει σημασία, όσο αυτό που θέλω εγώ".

Από την προθέρμανση ο Γιάννης είχε κέφια. Κι αυτός και ο μικρός Λίαμ, που βοήθησε τον μπαμπά να ζεσταθεί πριν από τον αγώνα.

Ο Αντετοκούνμπο, που διασκεδάζει τα πάντα, πλέον είναι σα να απαντάει στον άλλο του εαυτό. Τον αγχωμένο για το αποτέλεσμα, για τον τίτλο, που δεν έχει πάρει ακόμα. Για τα πλέι-οφ, που έρχονται. Μπορούν να περιμένουν: " Αυτή τη χρονιά επέλεξα τη διασκέδαση. Σε κάθε ματς προσπαθώ να απολαμβάνω την προθέρμανση, τον αγώνα, τους συμπαίκτες μου, δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, δεν σκέφτομαι τον προορισμό. Με ενδιαφέρει το τώρα, μπορούμε να το απολαύσουμε. Δεν είναι ότι το λέω μόνο στο μπάσκετ, το λέω και στη ζωή μου και μέχρι στιγμής λειτουργεί", σχολίασε, ενώ δεχόταν τα συγχαρητήρια του ΛεΜπρον Τζέιμς, στον οποίο απάντησε (μέσω twitter) ότι θα κάνει μεγάλη καριέρα σαν GM.

Οι ομάδες, άλλωστε, που διαλέγει ο υπεράσος των Λέικερς, από τότε που άλλαξε ο τρόπος διεξαγωγής του αγώνα των καλύτερων, κερδίζουν πάντα. Ο Τζέιμς δεν έπαιξε καν στο δεύτερο ημίχρονο. Δεν έχει να αποδείξει και κάτι. Όπως είπε και ο Αντετοκούνμπο "για εκείνον ήταν το 17ο all star, το δικό μου είναι μόλις το πέμπτο".

Τι έκανε, λοιπόν, ο Γιάνναρος. Δεν έχασε σουτ! Εντάξει σε ένα all star game δεν παίζει κανείς άμυνα. Μόνο, αν το πάρει προσωπικά. Συνήθως όλοι μαρκάρουν με τα μάτια και αφήνουν εντυπωσιακά καρφώματα ή τις πιο ευφάνταστες προσπάθειες με την μπάλα να γίνουν πραγματικότητα. Ναι, αλλά κανείς στο παρελθόν δεν είχε κάτι παρόμοιο.

Για να ξαναβρούμε κάποιον να έχει απόλυτο ποσοστό ευστοχίας, πρέπει να πάμε στο παιχνίδι του 1968 όταν ο Χαλ Γκριρ είχε 8/8 σουτ. Σύμφωνα με τους αριθμολάγνους Αμερικανούς, στην ιστορία του ΝΒΑ μόνο ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν είχε παρόμοια επίδοση σε οποιοδήποτε αγώνα (κανονικής περιόδου, πλέι-οφ, all star). Ο μεγάλος Γουίλτ, είχε 16/16 (αλλά και 18/18) σουτ σε δυο αγώνες της σεζόν 1966-67. Το κατόρθωμα δεν είναι καθόλου αμελητέο για τον Έλληνα άσο, άσχετα αν κάρφωνε χωρίς αντίπαλο

Πιο πολύ φάνηκε να το χάρηκε ο Νίκολα Γιόκιτς, συμπαίκτης του Αντετοκούνμπο, που στο δεύτερο τρίποντο (αυτό με το step back) τραβάει τα μαλλιά που δεν έχει, αλλά μετά φεύγει χοροπηδώντας μαζί του προς την άμυνα. Μιλάμε για ανεπανάληπτο δίδυμο! Το είπε άλλωστε και ο ίδιος ο Γιάννης: "Είπα στο Νίκο, ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε μια εκπομπή, με τα ονόματά μας". Κάτι τέτοια οι Αμερικανοί δεν τα αφήνουν να πέσουν κάτω. Που θα ξαναβρούν άλλωστε τέτοια σκηνή, πείτε μας...

Διασκέδαση-διασκέδαση, αλλά όταν χρειάστηκε ο Γιάννης εμφανίστηκε και σκληρός, όπως του αρέσει να είναι. Αυτό είπε και στον Χάρη Σταύρου, στην ερώτηση που του έκανε μετά το ματς: "Προσπαθώ να παίξω σκληρά, να διασκεδάσω τις στιγμές. Μιλούσα με τον Κρις Πολ στην πρώτη περίοδο, μου έλεγε ότι πρέπει να κερδίσουμε, μου έλεγε ότι απολαμβάνει το πώς παίζω στα All-Star Games. Του απάντησα "κοίτα Κρις, θα το διασκεδάσω" Είναι προφανές ότι θέλω να παίζω σκληρά, αυτός είμαι, ίσως να ακούγεται εγωιστικό, δεν ξέρω. Έτσι είμαι φτιαγμένος, αν άλλοι παίκτες θέλουν να με βλέπουν σαν παράδειγμα, είμαι εντάξει. Αν όχι, σπουδαία. Εγώ είμαι ο εαυτός μου, λατρεύω να είμαι ο εαυτός μου"

Παίζοντας μανιασμένα, έχοντας πλέον 15/15 οι Αμερικανοί σπίκερ εκστασιάστηκαν και όταν πήγε για την 16η προσπάθεια, από μακριά, άρχισαν να φωνάζουν 'όχι, όχι'. Προφανώς για να μη χαλάσει το απόλυτο 100%. Το όχι, έγινε... ναι, όταν ο Greak Freak βρήκε τον στόχο με ταμπλό και γνώρισε την αποθέωση

Κάπως έτσι, ο Αντετοκούνμπο έκλεψε την παράσταση στην Ατλάντα. Ακόμη κι από το σόου που έδωσε ο Στεφ Κάρι στον διαγωνισμό τριπόντων, όταν ευστόχησε στην τελευταία μπάλα και νίκησε τον Μάικ Κόνλεϊ. Το All Star Game δεν πέρασε στην ιστορία ως εκείνο που έγινε χωρίς φιλάθλους. Είναι το ματς που ο Giannis δεν έχασε σουτ και έτσι θα αποτυπωθεί μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Στα 26 του χρόνια αυτός ο ανεπανάληπτος μπασκετμπολίστας συνεχίζει να εκπλήσσει τον κόσμο του μπάσκετ, έχοντας κερδίσει, ήδη, πάρα πολλά. 5 συμμετοχές σε All Star Game (με μ.ο 28.8π, ένα ακόμη ρεκόρ) 4 φορές στην καλύτερη πεντάδα του ΝΒΑ, 3 στην καλύτερη αμυντική, 2 φορές MVP της λίγκας, 1 φορά κορυφαίος αμυντικός και 1 φορά MVP του All Star Game. Για ένα παιδάκι που πριν οκτώ χρόνια δεν ήξερε καν που πήγαινε, όλα εξακολουθούν να μοιάζουν λογικά. Εντάξει, κάτι λείπει. Κι ο ίδιος το ξέρει, είναι έτοιμος να παλέψει, γιατί ακόμη είναι μόλις 26 ετών. Όταν ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου, φώναξε δείχνοντας το τρόπαιο "Μιλγουόκι αυτό είναι για σένα". Προφανώς θα ήθελε να αφιερώσει στους Μπακς ένα σπουδαιότερο τρόπο. Έχει υπομονή και έχει και τον τρόπο. Ειδικά τώρα που έμαθε να απολαμβάνει κάθε στιγμή

News 24/7

24MEDIA NETWORK