Προμηθέας-ΑΕΚ: Το 'κιτρινόμαυρο' τρόπαιο μιας χαμηλής πτήσης

Η ΑΕΚ του Νίκου Ζήση έπαιξε μπάσκετ 'επιβίωσης' και η επικράτησή της επί του Προμηθέα στον τελικό της Κρήτης τής χάρισε για πέμπτη φορά το Κύπελλο.

Ο Νίκος Ζήσης ήταν ο κουμανταδόρος που είχε ανάγκη η ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ
Ο Νίκος Ζήσης ήταν ο κουμανταδόρος που είχε ανάγκη η ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου μπάσκετ EUROKINISSI SPORTS

Στην ανάπαυλα το σκορ ήταν 26-29 και οι 118 πόντοι έγιναν η δεύτερη χαμηλότερη επίδοση στους 44 τελικούς κυπέλλου μπάσκετ που έχουν διεξαχθεί από το 1976 στη Γλυφάδα ως το 2020 στο Ηράκλειο. Είτε έπαιζαν σ' αυτούς Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είτε όχι. Στα 40 λεπτά αδυσώπητης μάχης, ιδρώτα που έσταζε στο παρκέ και τακτικής αλληλοεξουδετέρωσης από τους πάγκους, ξοδεύτηκαν 71 εντός πεδιάς σουτ και άλλες 21 από τις 41 ελεύθερες βολές. Τα λάθη ήταν στο σύνολο 25. Μέσα σ' αυτήν την λαβυρινθώδη και πολυσύνθετη κατάσταση η ΑΕΚ βρήκε την άκρη του νήματος προκειμένου να φτάσει ως 61-57 επί του Προμηθέα. Ενός Προμηθέα που στερήθηκε το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας του και δεν κατόρθωσε να γίνει η έβδομη διαφορετική ομάδα που κατακτά την κούπα.

Ήταν η δική της ρεβάνς για τον περυσινό αποκλεισμό που είχε υποστεί στα ημιτελικά του πρωταθλήματος και μαζί η αύξηση όλων των τροπαίων της από τέσσερα σε πέντε. Ήταν μάλιστα το δεύτερο σε τρία χρόνια για την Ένωση, η οποία μετά τη 2ετία 2000-2001 ανακαινίζει την 'κιτρινόμαυρη' παράδοση στο δεύτερο τη τάξει θεσμό του ελληνικού μπάσκετ.

Ο τότε έφηβος Νίκος Ζήσης, που είχε συναντηθεί με το 'δικέφαλο' πεπρωμένο του το καλοκαίρι του 2000, έβλεπε τον Ίμπο Κουτλουάι και τον Βρίμπισα Στεφάνοφ να ηγούνται της δεύτερης διαδοχικής επιτυχίας για την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς. Τον Απρίλη του 2001 δεν είχε προλάβει καν να κλείσει τα 18 του. Φορούσε το '6' και πανηγύριζε μαζί τους. Περπατώντας προς τα 37 του πια, 19 χρόνια αργότερα, και με το '16' στη φανέλα δεν ήταν ένα απλό μέλος της αποστολής.

Η ενεργή συμμετοχή του στο νέο 'κιτρινόμαυρο' επίτευγμα δεν μεταφράστηκε αποκλειστικά στους 11 πόντους, στις 5 ασίστ, στα 3 ριμπάουντ, στο 1 κλέψιμο. Οι αριθμοί του εμπλούτισαν με λάμψη και αίγλη στα σχεδόν 36 λεπτά που έμεινε στο ματς, όσα δηλαδή απαιτούσαν οι ανάγκες, εγγυόμενος την ηρεμία, την καλή κυκλοφορία, την εξυπνάδα στο σύνολο του Ηλία Παπαθεοδώρου. Ένα δικό του τρίποντο, στο 34'49'', είχε διαμορφώσει το 51-43 ορίζοντας την τάση για τη συνέχεια. Ο Σαντ-Ρος ήταν στη Μόσχα, ο Γκίκας και ο Λάνγκφορντ εκτός μάχης, είχε την υποχρέωση ο Θεσσαλονικιός γκαρντ να κρατήσει τα γκέμια. "Για μένα ήταν ένα μεγάλο κίνητρο. Όλα έγιναν ξαφνικά. Δεν ήταν στα πλάνα μου, σχεδόν είχα διαγράψει από το μυαλό μου την επιστροφή", ομολόγησε μετά το τέλος του αγώνα. Ήταν φαίνεται γραφτό να συμβεί.

Ο Νίκος Ζήσης είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου με την ΑΕΚ και το 2001
Ο Νίκος Ζήσης είχε πανηγυρίσει την κατάκτηση του Κυπέλλου με την ΑΕΚ και το 2001 EUROKINISSI

Χρειαζόταν βεβαίως χείρα βοηθείας. Τα ups and downs του Κέντρικ Ρέι ήταν συνήθη μέσα στη χρονιά. Ασταθής όπως ο καιρός ο 26χρονος από το Μπρονξ, χρωστούσε ένα τόσο σφριγηλό, όχι απαραίτητα εύρωστο, ματς. Με 16 πόντους από 6/9 σουτ και, κομβικές, τις δυο βολές που κράτησαν την ΑΕΚ στο +3 (60-57). Μια αμφιλεγόμενη ενέργειά του (που οι διαιτητές έκριναν νόμιμη) ήταν, ακόμη κι αυτή, περίσσευμα της αυτοπεποίθησης που ξεδίπλωνε με την μπάλα στα χέρια.

Ο Προμηθέας είχε πετύχει να καλύψει το -8 και να ισοφαρίσει 51-51, 2'40'' πριν από τη λήξη. Είχε βρει μεγάλα σουτ (από Λίποβι και Κασελάκη) για να μείνει στο παιχνίδι και να διεκδικεί τις πιθανότητές του μέχρι εξαντλήσεώς τους. Πότε στέρεψαν αυτές; Οριστικά στο άστοχο, άνευ ισορροπίας, τρίποντο του Λεωνίδα Κασελάκη που θα οδηγούσε στο έξτρα πεντάλεπτο. Ο 29χρονος φόργουορντ, ο κορυφαίος αναμφίβολα των Πατρινών ανέλαβε βιαστικά την ευθύνη, η μπάλα ίσα που βρήκε στο σίδερο και η μία βολή του Γιαννόπουλου έγραψε την κατακλείδα του τελικού.

Η ΑΕΚ είχε πετάξει χαμηλά, αλλά όχι τόσο όσο να λιώσουν τα φτερά της από τη φλόγα του Προμηθέα. Όχι αυτή τη φορά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK