Η mission accomplished του Πιτίνο χωρίς Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα κατακτήσει τον τίτλο στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο Προμηθέας θα περηφανεύεται για τη συμμετοχή του στους Τελικούς και ο Ρικ Πιτίνο θα συλλογίζεται την εμπειρία που έζησε στην Ελλάδα.

Ο Ρικ Πιτίνο δίνει οδηγίες στον Σον Κιλπάτρικ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τελικού Προμηθέας-Παναθηναϊκός
Ο Ρικ Πιτίνο δίνει οδηγίες στον Σον Κιλπάτρικ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τελικού Προμηθέας-Παναθηναϊκός EUROKINISSI SPORTS

"Οταν ήρθα εδώ ήταν παραμονή Χριστουγέννων. Μπήκα στο αεροπλάνο και δεν είχα ιδέα που πηγαίνω". 5.5 μήνες αργότερα ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ του Ρικ Πιτίνο έχει ήδη κατακτήσει ένα κύπελλο (από τον Φλεβάρη) και απέχει μια νίκη από το τρίτο σερί πρωτάθλημα (37ο συνολικά), μαζί με το νταμπλ στις εγχώριες διοργανώσεις.

Ενδεχομένως ο Αμερικάνος κόουτς φανταζόταν διαφορετικά το φινάλε μιας σεζόν, το δεύτερο μισό της οποίας τον βρήκε (για πρώτη φορά) σε μια άγνωστη χώρα με διαφορετική από τη δική του κουλτούρα και εντελώς ξένη μπασκετική προσέγγιση. Πολιτισμικό σοκ, θα έλεγες, για έναν προπονητή με παραστάσεις από τους πάγκους των Νικς, των Σέλτικς και κορυφαίων κολεγίων. "Μόνο τον Ολυμπιακό γνώριζα", ομολόγησε με την ευθύτητα που τον διακρίνει, χωρίς φυσικά να προβλέπει τι θα μεσολαβήσει σ' όλο αυτό το διάστημα έως ότου η ομάδα του διεκδικήσει τον τίτλο απέναντι στον πρωτάρη Προμηθέα.

Είχε φροντίσει να προσαρμοστεί, να μάθει, να καταλάβει, να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον του. Περπάτησε, γεύτηκε, συναναστράφηκε με κόσμο, έγινε μέρος του όλου. Απόλαυσε κάθε 'ρουφηξιά' ελληνικού αέρα.

Ο διπλασιασμός των νικών στους τελικούς της Basket League, χάρη στο 92-80 της Πάτρας, ήρθε ως φυσική απόληξη του -άνευ ντροπής- 103-77 στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ, τη Δευτέρα. Οι 'πορτοκαλί', μπροστά σ' ένα ενθουσιώδες κοινό, μεγαλωμένο με καλό μπάσκετ λόγω Απόλλωνα, αντιστάθηκαν ως το 76-70 (του 33'45''), κυνηγώντας ό,τι τους αναλογούσε. Με συνέπεια ο Πιτίνο να μιλήσει με ενθουσιασμό για μια ομάδα "καλά δουλεμένη που παίζει σκληρά" και ν' αποθεώσει τον Μάκη Γιατρά για τη δουλειά που ξεδίπλωσε στο παρκέ. Λίγο ακόμα και μια από τις μάσκες της κερκίδας με το πρόσωπο του Έλληνα κόουτς θα κάλυπτε το δικό του.

Δεν είχε, βέβαια, ανάγκη να κρυφτεί, όταν έλεγε πως "δεν παίξαμε την καλύτερη άμυνα που μπορούσαμε". Επιτρέποντας στους Πατρινούς να σκοράρουν με 45% εντός πεδιάς, με κύριο εκφραστή των επιθέσεων τον Μπράουν, να μοιράσουν 19 ασίστ, να κερδίσουν 12 επιθετικά ριμπάουντ - τα 5 στην πρώτη περίοδο - και να κερδίσουν 40 πόντους μέσα από τη ρακέτα. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι "μου αρέσει πως μετά το τέλος της Euroleague βελτιωνόμασταν συνεχώς. Οι παίκτες διαθέτουν τη νοοτροπία όχι μόνο της νίκης, αλλά και του καλού μπάσκετ". Καλό μπάσκετ που αποτυπώθηκε στις 26 τελικές πάσες για 45% από το τρίποντο (10/22).

Τα credits για άλλη μια ευρεία νίκη, αλλά και τη γενικότερη εικόνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ κατέληξαν σε αυτούς διότι "γύρισαν την κατάσταση". "Δεν είναι οι προπονητές που παίζουν και σκοράρουν", όπως εξήγησε. Αν η απόδοση των 'πρασίνων' είχε ανάγκη προσωποποίησης τότε θα είχε τη μορφή του Καλάθη αναμφίβολα με 17 πόντους και 14 ασίστ. Παράλληλα με του Τόμας των 16 πόντων και του Παπαπέτρου (12 πόντοι και 9 ριμπάουντ). Των δύο παικτών, δηλαδή, που ευνοήθηκαν και ωφελήθηκαν περισσότερο από κάθε άλλον μετά την αλλαγή προπονητή μεσούσης της σεζόν.

Πόσο περισσότερο θα μετρούσε αν όλη αυτή η ανοδική πορεία είχε αντίκτυπο σε μάχες με τον Ολυμπιακό; Κατά τον Ρικ Πιτίνο "έκανε μεγάλο λάθος" αποχωρώντας από το πρωτάθλημα τη χρονική στιγμή που το επέλεξε. Κατά τον προπονητή του 'τριφυλλιού' "θα έπρεπε να μείνουν και στο τέλος να πολεμήσουν για ό,τι ήθελαν. Εγώ όμως είμαι ο Πιτίνο, όχι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Το ελληνικό μπάσκετ χρειάζεται τον Ολυμπιακό. Τους χρειάζονται και μας χρειάζονται. Στο γήπεδο θέλουμε να τους νικήσουμε, αλλά εκτός πρέπει να είμαστε ενωμένοι". Κόντρα στο "θα διαφωνήσω κατηγορηματικά μαζί τουότι το ελληνικό μπάσκετ έχει ανάγκη έναν σύλλογο που δεν σέβεται νόμους και κανόνες, που στοχοποιεί διαιτητές, που επικροτεί εμετικές ενέργειες των οπαδών του, που έχει ως πιστεύω το "ή εμείς ή κανείς" και πολλά ακόμα" του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Ακόμη πάντως κι αν στην πορεία ο Ολυμπιακός έγινε... Προμηθέας, "mission accomplished", όπως κατέληξε ο 66χρονος Νεοϋορκέζος κόουτς. Διότι "είχα τρεις στόχους να εκπληρώσω: να βελτιώσω τη νοοτροπία, τους παίκτες ατομικά και την απόδοση της ομάδας σε άμυνα-επίθεση". Τα δικά του στοιχήματα τα κέρδισε. Ένα προς ένα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK