Προολυμπιακό τουρνουά: Θα περνούσε η Ελλάδα αν ήταν ποδόσφαιρο;

Με τον... NBAer Καναδά και τις Κίνα, Τσεχία, Ουρουγουάη, Τουρκία θα τα βάλει η εθνική ομάδα μπάσκετ στο Προολυμπιακό τουρνουά, διεκδικώντας την είσοδο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σε μια αποστολή που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη. Τι θα άλλαζε αν μιλούσαμε με ποδοσφαιρικούς όρους;

Ο Κώστας Σλούκας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης Βραζιλία - Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 της Κίνας. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: FOR EDITORIAL USE ONLY / FIBA.COM)
Ο Κώστας Σλούκας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης Βραζιλία - Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 της Κίνας. EUROKINISSI SPORTS

Οι χώρες τις οποίες θα κληθεί να αποκλείσει η εθνική Ελλάδας αν θέλει να πάρει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, έγιναν γνωστές το μεσημέρι της Τετάρτης (27/11). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν τοποθετημένο στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας και κληρώθηκε στον υποόμιλο του Καναδά (Βικτόρια). Εκεί, εκτός των διοργανωτών, θα αντιμετωπίσει και την Κίνα. Οι δύο πρώτοι αυτού του υποομίλου θα αναμετρηθούν σε χιαστί ματς με τους δύο πρώτους του έτερου υποομίλου που αποτελείται από τις Τσεχία, Τουρκία και Ουρουγουάη. Από την ημιτελική φάση προκύπτει το ζευγάρι του τελικού και ο νικητής τσεκάρει την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Προολυμπιακό τουρνουά: Θα περνούσε η Ελλάδα αν ήταν ποδόσφαιρο;

Η αποστολή της Ελλάδας μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά από τη στιγμή που το σενάριο που τον θέλει να μην έχει μαζί της τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε αυτή την προσπάθεια της συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες επαλήθευσης. Αν οι Μιλγουόκι Μπακς φτάσουν μακριά την βαλίτσα στο φετινό ΝΒΑ, ο Έλληνας σούπερ σταρ δεν θα προσφέρει τις υπερπολύτιμες υπηρεσίες του σε αυτό το εγχείρημα της εθνικής.

"Ο Καναδάς έχει το πλεονέκτημα πως θα παίξει στην έδρα του, έχει τους πιο ποιοτικούς παίκτες μετά από την Team USA. Στη Βικτόρια υπάρχουν πολλοί Έλληνες και ελπίζουμε πως θα έρθουν κοντά μας για να μας υποστηρίξουν, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε μαζί μας τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Πολλά θα εξαρτηθούν από εκείνον και από το πρόγραμμά του στο ΝΒΑ. Αν οι Μπακς φτάσουν μέχρι το τέλος, δεν θα είναι μαζί μας και έτσι θα πρέπει να ανεβούμε ένα βουνό που θα είναι ακόμα ψηλότερο. Θα φτιάξουμε σίγουρα μια καλή ομάδα, στην οποία έχω εμπιστοσύνη. Θα πάμε καλά", τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρικ Πιτίνο μετά την κλήρωση...

Η Κίνα με την Ουρουγουάη μοιάζουν με τους... κομπάρσους της υπόθεσης, διαθέτουν ορισμένους αξιόλογους παίκτες αλλά θα μπορέσουν να απειλήσουν μόνο αν κάποιος τους υποτιμήσει. Διαφορετικά δεν έχουν την ποιότητα να πετύχουν κάτι αξιοσημείωτο σε αυτή τη διαδικασία.

Η Τουρκία πάλι είναι η κλασική ομάδα που έχουμε συνηθίσει εδώ και αρκετά χρόνια: ικανή για το καλύτερο αλλά και το χειρότερο, χωρίς σταθερότητα και συγκέντρωση. Η Τσεχία με τη σειρά της πραγματοποίησε εξαιρετική πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, τερματίζοντας στην 6η θέση, και σίγουρα δεν αποτελεί αμελητέα ποσότητα. Μπορεί να κάνει την ζημιά.

Εκεί που ζορίζουν για τα καλά τα πράγματα είναι σε μια υποτιθέμενη τελική σύγκρουση με τον Καναδά. Μια εθνική ομάδα που μπορεί να εμφανιστεί στο τουρνουά με... 12 NBAers! Κόρι Τζόζεφ (Σακραμέντο Κινγκς), Τζαμάλ Μάρι (Ντένβερ Νάγγετς), Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), Αρ Τζέι Μπάρετ (Νιου Γιορκ Νικς), Άντριου Γουίγκινς (Μινεσότα Τίμπεργουλβς), Ντίλον Μπρουκς (Μέμφις Γκρίζλις), Κέλι Ολίνικ (Μαϊάμι Χιτ), Τρίσταν Τόμπσον (Κλίβελαντ Καβαλίερς), Τρέι Λάιλς (Σαν Αντόνιο Σπερς), Κεμ Μπιρτς (Ορλάντο Μάτζικ), Ντουάιτ Πάουελ (Ντάλας Μάβερικς), Κρις Μπουσέρ (Τορόντο Ράπτορς), Νίκιλ Αλεξάντερ-Γουόκερ (Νιου Ορλίανς Πέλικανς), Ίγκνας Μπραζντέικις (Νιου Γιορκ Νικς), Μπράντον Κλαρκ (Μέμφις Γκρίζλις), Εμφιόντου Καμπενγκέλε (Λος Άντζελες Κλίπερς), Ναζ Μήτρου-Λονγκ (Ιντιάνα Πέισερς), Μάριαλ Σαγιόκ (Φιλαδέλφεια Σέβεντι Σίξερς), είναι παίκτες που μπορούν να συνθέσουν την 12άδα του Καναδά, ενώ για τον κόουτς Νικ Νερς μπορεί να προκύψουν επιλογές και από την Ευρώπη όπως οι Κέβιν Πάνγκος (Μπαρτσελόνα), Μέλβιν Έτζιμ (Ουνικάχα Μάλαγα), Κάιλ Γουίλτζερ (Τουρκ Τέλεκομ).

Η γκάμα παικτών είναι πολύ μεγάλη και εξαιρετικά ταλαντούχα. Εφόσον ο Νικ Νερς καταφέρει να βρει χημεία στους 12 που θα επιλέξει, ο Καναδάς μοιάζει με ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Ακόμη κι αν μιλούσαμε για κλήρωση ποδοσφαιρικού τουρνουά, η αντίστοιχη εθνική δεν θα είχε και πολλές περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με αυτές που έχει τώρα αυτή της καλαθοσφαίρισης. Σε μια τέτοια περίπτωση τον ρόλο του Καναδά θα έπαιζε η Ουρουγουάη των Γκοντίν, Τορέιρα, Βεσίνο, Βαλβέρδε, Μάξι Γκόμες, Λουίς Σουάρες και Καβάνι. 

Η Ελλάδα θα ήταν... Ελλάδα, η Τουρκία θα ήταν Τουρκία και η Κίνα με τον Καναδά θα έμοιαζαν με τους αδύναμους κρίκους. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δείχνει να παίρνει μπρος σιγά σιγά υπό τις οδηγίες του Γιον Φαν'τ Σιπ, όμως πολύ δύσκολα θα έβγαινε αλώβητο από μια τέτοια διαδικασία, που πάλι θα είχε σταθερές, ερωτηματικά και ξεκάθαρο φαβορί.

Η κατάσταση στην εθνική ομάδα του μπάσκετ δεν είναι πολύ διαφορετική. Είναι πολλά χρόνια μακριά από τις διακρίσεις και με τον Ρικ Πιτίνο στον πάγκο ευελπιστεί να κάνει ένα βήμα επαναφοράς στις επιτυχίες. Η απάντηση στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα περνούσε από μια τέτοια διαδικασία εφόσον μιλούσαμε για ποδόσφαιρο είναι μάλλον αρνητική. Τώρα όμως μιλάμε για μπάσκετ. Θα τα καταφέρει; Τέλος Ιουνίου θα το ξέρουμε.

Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική ομάδα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:


News 24/7

24MEDIA NETWORK