Ρεάλ Μαδρίτης: Όχι άλλο ένα κείμενο για τη δυνατότητά της να επιλέγει

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε από τη Ζάλγκιρις και έκρινε τα playoffs, για τρίτη φορά -με τις 'ευλογίες' της Ευρωλίγκας. Το 'μάρμαρο' το πλήρωσε ο Ολυμπιακός, τον οποίον αφορούσαν και οι άλλες δυο 'επιλογές' των 'μερένχες' που δεν έδρασαν μόνοι.

Ρεάλ Μαδρίτης: Όχι άλλο ένα κείμενο για τη δυνατότητά της να επιλέγει

Η λέξη σύμπτωση προκύπτει από το 'συν' και το 'πίπτω'. Όπου 'πίπτω' βλέπε 'πέφτω'. Aς θυμηθούμε και τον ορισμό της λέξης 'σύμπτωση'. Είναι 'η τυχαία, αναπάντεχη, ταυτόχρονη εμφάνιση δυο γεγονότων'. Όταν η ταυτόχρονη εμφάνιση δυο γεγονότων επαναλαμβάνεται, χάνεται ο παράγοντας της τύχης και άρα πλέον δεν μιλάμε για σύμπτωση. Πάμε τώρα στο θέμα μας που δεν είναι μόνο η Ρεάλ, αλλά και η Ζάλγκιρις.

Ρεάλ Μαδρίτης: Όχι άλλο ένα κείμενο για τη δυνατότητά της να επιλέγει

Την Τετάρτη 3/4, παραμονή του αγώνα με τους Λιθουανούς, για την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου της Ευρωλίγκας, ο Πάμπλο Λάσο εξηγούσε ότι ο Γιουλ έχει μυϊκά θέματα, ο Φερνάντεθ πονά στον αστράγαλο, ο Ράντολφ και ο Ντεκ στον ώμο και γενικά υπήρχαν ζητήματα που έπρεπε να τακτοποιηθούν. Εύλογα οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν η πρωταθλήτρια Ευρώπης σκέφτεται να διαλέξει αντίπαλο.

Το 'εύλογα' έχει να κάνει σταθερά με τη σχετική δυνατότητα που παρέχει κάθε χρόνο η Ευρωλίγκα, αρνούμενη να ορίζει τα τζάμπολ των τελευταίων αγωνιστικών κατά τρόπο που να μην μπορεί να διαλέξει κάποιος το μέλλον του. Για την ιστορία, οι 'μερένγκες' είχαν ήδη εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, οπότε δεν 'καίγονταν' για κάτι.

Ο Λάσο λοιπόν, εξήγησε ότι “ δεν κάνουμε υπολογισμούς. Απλώς σκεφτόμαστε το καλύτερο για την ομάδα”. Ατάκα που είχε διπλή ανάγνωση. Η πρώτη αφορούσε το λόγο που θα έμεναν εκτός οι Γιουλ, Φερνάντεθ και Ντεκ. Η δεύτερη, αυτό που έγινε.

Στα 2.55 ο Ταβάρες με βολές διαμόρφωσε το 79-80. Οι τύποι που ανέλαβαν να 'κλείσουν' το παιχνίδι ήταν οι Καμπάτσο, Πρέπελιτς, Κάρολ, Τέιλορ και Ράντολφ με τους τελευταίους να εναλλάσσονται με τον Ταβάρες. Δες λίγο ποιοι έκαναν όλη τη χρονιά την καλύτερη δουλειά, στο τέλος των αγώνων και ποιοι ήταν συνήθως στα 'κλεισίματα'.

Οι πόντοι στο τελευταίο πεντάλεπτο

Ρεάλ Μαδρίτης: Όχι άλλο ένα κείμενο για τη δυνατότητά της να επιλέγει

Τα λεπτά του τελευταίου πενταλέπτου

Ρεάλ Μαδρίτης: Όχι άλλο ένα κείμενο για τη δυνατότητά της να επιλέγει


NewStats.eu

Γενικά, οι Μαδριλένοι δεν 'κόπηκαν' για να 'πάρουν' αυτό το ματς, πράγμα που μειώνει την προσπάθεια της Ζάλγκιρις -γιατί οι Λιθουανοί όντως προσπάθησαν. Υποθέτω θα το ξεπεράσουν, αφού προκρίθηκαν! Η ιστορία ωστόσο, 'έγραψε' πως για δεύτερη φορά ενεπλάκησαν σε βράδυ που η Ρεάλ φάνηκε να διαλέγει αντίπαλο. Αν και φέτος έκαναν κινήσεις που προσδιόρισαν τη μοίρα τους, με πρώτη το 68-72 στο ΣΕΦ, στην 29η αγωνιστική.

Εννοώ ότι η Ζάλγκιρις πήρε αυτό που διεκδίκησε, με έξι σερί νίκες (εντός Γκραν Κανάρια, εντός Μπάγερν, εκτός Μακάμπι, εντός Νταρουσάφακα, εκτός Ολυμπιακός και εκτός Ρεάλ Μαδρίτης) στις ισάριθμες τελευταίες αγωνιστικές.

Ας θυμηθούμε όμως, τι είχε προηγηθεί.

Στις 11 Απριλίου του 2014 οι Μαδριλένοι ήταν σε θέση να διαλέξουν αντίπαλο για τα playoffs, όταν για την τελευταία αγωνιστική του ΤΟΡ16 πήγαν στο Κάουνας. Με νίκη τερμάτιζαν πρώτοι και 'έπεφταν' με τον Παναθηναϊκό. Με ήττα ήταν δεύτεροι και θα έβρισκαν απέναντι τους τον Ολυμπιακό.

Ρεάλ Μαδρίτης: Όχι άλλο ένα κείμενο για τη δυνατότητά της να επιλέγει

Η Ζάλγκιρις δεν ήθελε κάτι από τη ζωή της -δηλαδή είχε αποκλειστεί ως 'η χειρότερη ομάδα' των ομίλων- και είχε μόλις 10 παίκτες διαθέσιμους. Παρ' όλα αυτά, νίκησε 87-80. Αποτέλεσμα που 'έριξε' τους Ισπανούς πάνω στον Ολυμπιακό. Πήγαν στο Final Four με το ζόρι (3-2), έφτασαν στον τελικό και εκεί είδαν τη Μακάμπι να σηκώνει το τρόπαιο. Κάτι που το λες και θεία δίκη.

Ρεάλ Μαδρίτης: Όχι άλλο ένα κείμενο για τη δυνατότητά της να επιλέγει

Τέσσερα χρόνια μετά (τι, νομίσατε πως τελειώσαμε;), δηλαδή πέρυσι το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής 'έκλεινε' με το Ρεάλ-Μπάμπεργκ. Δηλαδή, επέτρεπε πάλι στους Ισπανούς να επιλέξουν τον αντίπαλο των playoffs. Και πάλι μπορούσε να διαλέξει Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό, στο παιχνίδι με τους αδιάφορους/αποκλεισμένους Γερμανούς.

O Ρούντι Φερνάντεθ είχε πει πως 'αυτό το ματς είναι τελικός, γιατί πρέπει να πάρουμε το πλεονέκτημα έδρας'. Δηλαδή, έπρεπε να τερματίσουν στην πρώτη τετράδα. Πριν το τζάμπολ στη Μαδρίτη, ο Παναθηναϊκός είχε αποδράσει με το 'διπλό' από το Μιλάνο (95-96) και άρα τακτοποιούσε το μέλλον του, ενώ η Ζάλγκιρις είχε καταφέρει να φύγει με το 85-86 επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ -συνεπώς ξεκαθάρισε και τη δική της μοίρα, αλλά και των Πειραιωτών.

Αν οι Ισπανοί έχαναν θα έπεφταν πάνω στους 'ερυθρόλευκους', με μειονέκτημα έδρας. Αν νικούσαν, θα αντιμετώπιζαν τον Παναθηναϊκό. Έκαναν το λογικό, με επί μέρους 53-36 στο β' ημίχρονο (106-86).

H Ρεάλ δεν είναι η μόνη που 'χει κάνει τις ενέργειες της, για να διευκολύνει -θεωρητικά- τη ζωή της. Είναι όμως, αυτή που το 'χει κάνει πολλάκις, πάντα με το ελεύθερο της Ευρωλίγκας. Συμπερασματικά, όταν εξαρτάσαι από άλλους αργά ή γρήγορα θα συμβεί το 'μοιραίο'.

Photos: Euroleague.net/Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK