Ρεάλ-Ολυμπιακός: Στου Κώστα Κουφού την πόρτα

Η αδυναμία του Κουφού να βγάλει τον Βάλτερ Ταβάρες εκτός αγώνα και τ' άσχημα ποσοστά στην επίθεση μηδένισαν τις πιθανότητες του Ολυμπιακού να βρει διπλό στην αφιλόξενη Μαδρίτη.

Ο Κώστας Κουφός δεν ήταν το αντίδοτο για τον Βάλτερ Ταβάρες στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη
Ο Κώστας Κουφός δεν ήταν το αντίδοτο για τον Βάλτερ Ταβάρες στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη EUROKINISSI SPORTS

Το 72-63 από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, εκεί που είχε νικήσει μόνο μία φορά στις προηγούμενες δέκα επισκέψεις του με τη δεύτερη πιο κοντινή πριν από ακριβώς 12 χρόνια (2/4/09), δεν ήρθε ουρανοκατέβατο. Μάλιστα περισσότερο κολακεύει παρά υπονοεί οποιαδήποτε μορφής αντίστασης από τον Ολυμπιακό, που δεν ήταν σε θέση να επαναλάβει εντός 48 ωρών και με μια εσωτερική μετακίνηση ενδιάμεσα μια εμφάνιση αντίστοιχη της Τετάρτης στη Βαλένθια.

Οι 'ερυθρόλευκοι' δεν βρήκαν ποτέ ρυθμό στην επίθεση, εγκλωβισμένοι από τη στα όρια του φάουλ άμυνα των γηπεδούχων και με μοναδικό διψήφιο τον Σάσα Βεζένκοφ δεν κατόρθωσαν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο από την αποτροπή μιας ευρείας ήττας, τη στιγμή που είχαν βρεθεί να χάνουν 55-38 και 62-46. Με τους 22 πόντους του, από 5/6 δίποντα και 3/5 τρίποντα, ο ξανθομάλλης Βούλγαρος φόργουορντ είχε το δεύτερο πιο παραγωγικό βράδυ της σεζόν, σκοράροντας τουλάχιστον +10 στα εννέα από τα τελευταία έντεκα ματς, κι έπιασε τον Κώστα Σλούκα σε μέσο όρο, αλλά δεν βρήκε αναγκαία στηρίγματα. Ενώ ο ίδιος εκτελούσε με 69% εντός πεδιάς, όλοι οι υπόλοιποι δεν έπιασαν καν το 30%!

Συνολικά οι 'ερυθρόλευκοι' σημάδεψαν 37 φορές το σίδερο (σε 60 προσπάθειες) και συνδυαστικά με τα 17 λάθη επέτρεπαν στους 'μερένγκες' να έχουν το ματς υπό τον έλεγχό τους. Διότι ναι μεν 'πέταξαν' κι αυτοί 18 κατοχές ενόσω κυκλοφορούσαν την μπάλα, αλλά το εντυπωσιακό 68% μέσα από τη γραμμή των 6μ75 (19/28) και το υποφερτό 30% από την περίμετρο (8/27) τούς έδινε τη δυνατότητα να ισορροπούν αυτήν τους την αδυναμία, παίρνοντας και κάποια σφυρίγματα έδρας. Μόνος του ο Γκαμπριέλ Ντεκ είχε 7/7 δίποντα, εκμεταλλευόμενος πλήρως το εκτόπισμά του.

Επειδή πάντως ο Αργεντινός έπαψε ν' απειλεί μετά τα 5/5 της πρώτης περιόδου, το βασικό πρόβλημα ήταν η αποτυχία εξουδετέρωσης του Βάλτερ Ταβάρες. Ο κόουτς Χεσούς, που αντικαθιστούσε τον τιμωρημένο Πάμπλο Λάσο, χρησιμοποίησε τον θεόρατο σέντερ του για σχεδόν 35 λεπτά (όταν έχει μέσο όρο γύρω στα 26') και, μολονότι ανά διαστήματα έδειχνε κουρασμένος, τού έδωσε πίσω ακριβώς όλα όσα ζητούσε (15 πόντοι με 7/11 δίποντα, 8 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 1 ασίστ).

Σ' αυτήν την απαιτητική συνθήκη μονάχα ο Κώστας Κουφός θα μπορούσε ν' ανταποκριθεί και γι' αυτό αγωνίστηκε περισσότερο από κάθε άλλη φορά αφότου φόρεσε τα 'ερυθρόλευκα'. Ήταν στο αρχικό σχήμα του Μπαρτζώκα, μιας και ο ελαφρύς Έλις δεν ήταν στα κυβικά του αντιπάλου του, και έμεινε στο παρκέ για σχεδόν 17 λεπτά. Μάταιος ο κόπος, αλήθεια είναι. Ναι μεν πήρε 7 ριμπάουντ και είχε 1 μπλοκ, αλλά ούτε τις άμυνες που όφειλε πέτυχε να βγάλει, ούτε στην επίθεση τον ταλαιπώρησε ιδιαίτερα, παρά τις υπερβολικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε. Άλλος πλην του Βεζένκοφ δεν πήρε περισσότερα από τα 9 δικά του σουτ, εκ των οποίων μόλις το ένα βρήκε στόχο, απόρροια δύο αντιφατικών συναισθημάτων: της υπερβολικής σιγουριάς από τη μία και της φοβίας να φτάσει πιο κοντά στο καλάθι από την άλλη.

Ο Κουφός ήρθε στον Ολυμπιακό αφενός για να καλύψει το κενό του λαβωμένου Μάρτιν αφετέρου για να πείσει ότι αξίζει μια θέση στο αναδιαμορφωμένο ρόστερ της επόμενης περιόδου. Με δεδομένη την επιλογή πολλών ομάδων στη διοργάνωση να διαθέτουν τουλάχιστον έναν 7-footer σέντερ, δεν είναι μυστικό ότι oι 'ερυθρόλευκοι' κάνουν σκέψεις για ένα κοινό μέλλον με τον 32χρονο ομογενή. Σίγουρα όχι με τα χρήματα που θα ήθελε ο ίδιος για να παραμείνει στον Πειραιά και σίγουρα όχι με την απόδοση που είχε απέναντι στον Ταβάρες. Δεν διαθέτουν όλες οι ομάδες ψηλό σαν της Ρεάλ. Αλλά το 11% σε πολλές φάσεις ρουτίνας μετά από πικ εν ρολ δεν δικαιολογείται εύκολα.

Στα 7 παιχνίδια του έως τώρα ο Κουφός δίνει στην ελληνική ομάδα 3.9 πόντους και 2.3 ριμπάουντ, χωρίς να φοβίζει όσους τον μαρκάρουν. Ναι απουσίαζε καιρό, ναι δεν έχει προλάβει να τριφτεί ιδιαίτερα με τους συμπαίκτες του, ναι του λείπει ο ρυθμός. Παράλληλα όμως δείχνει να υπολείπεται της εποχής πια και να στερείται της γρηγοράδας που οι άλλοι σέντερ με ανάλογο κορμί διαθέτουν στο ρεπερτόριό τους. Τι θα υπερισχύσει; Η παρουσία ενός οποιουδήποτε κορμιού ή τα νούμερα; Από την άλλη εβδομάδα θα γίνουν πιο ξεκάθαρες οι προθέσεις των δύο πλευρών.


News 24/7

24MEDIA NETWORK