Ρεάλ-Παναθηναϊκός: Ο Φόστερ έσβησε το φως

Η 10η σερί ήττα στη Μαδρίτη ήταν η 14η εφετινή για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στην Euroleague. Θα γυρίσει ο διακόπτης την Παρασκευή;

Ο Μάρκους Φόστερ σκόραρε 11 πόντους, μπαίνοντας στο ροτέισον του Κάτας, αλλά την επίθεση που έπρεπε να τελειώσει την έχασε
Ο Μάρκους Φόστερ σκόραρε 11 πόντους, μπαίνοντας στο ροτέισον του Κάτας, αλλά την επίθεση που έπρεπε να τελειώσει την έχασε EUROKINISSI SPORTS

Νέος προπονητής, νέο σύστημα, υπάρχοντα υλικά. Μια τέτοια μεταβολή στα μέσα μιας σεζόν δεν γιατρεύει από τη μια ημέρα στην άλλη τις παιδικές ασθένειες που ταλαιπωρούν έναν οργανισμό. Απαιτούνται χρόνος και προπόνηση. Ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι διαθέσιμα. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ στην Κάτας μορφή του, παλεύει πρώτα και κύρια να ισχυροποποιηθεί στην άμυνα. Είναι εμφανές. Παρουσιάζει όντως τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Euroleague με παθητικό 83.70 πόντων, αλλά στα τελευταία δύο παιχνίδια έχει δεχθεί λιγότερους από 80.

Οι 78 από τη Χίμκι έγιναν 76 από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Εκεί που ο πρωταθλητής είχε χάσει 9 διαδοχικές φορές και η ομάδα του Πάμπλο Λάσο είχε στα μισά παιχνίδια της (5/10) σκοράρει από 90 έως 100 πόντους. Την περιορίσε στους 27 κατά το δεύτερο ημίχρονο. Είναι μια ξεκάθαρη πρόοδος δίχως μάλιστα να υπολογίζονται δύο αμυντικοί άξονες (Παπαπέτρου, Παπαγιάννης), αλλά και ο Σαντ-Ρος (μυϊκός σπασμός που τον κράτησε εκτός μετά το 20'). Παρόλα αυτά η ελληνική ομάδα έχασε με διψήφια διαφορά (76-66).

Τόσο άσχημη ήταν η απόδοσή της στο πρώτο μισό. Τα 5 τρίποντα (σε 23 προσπάθειες) ήταν πολύ λίγα κι ας μέτρησαν οι 'μερένγκες' μόνο τρία παραπάνω (8/25). Οι 'πράσινοι' είχαν αρχίσει με 0/12 από την περίμετρο, προτού ο Ουάιτ σημαδέψει σωστά από τη γωνία. Ούτε καν ο Νέντοβιτς του 37% στη σεζόν είχε βρει στόχο, παρασυρόμενος από την παθογένεια των 'πρασίνων', οι οποίοι με 25.5%, το χαμηλότερο ποσοστό όλων των άλλων ομάδων, δεν απειλούν απ' έξω. Αναπόφευκτο ήταν οι 13 ασίστ να μην επαρκούν, όταν την ίδια στιγμή τα λάθη ήταν 10 στο σύνολό τους. Στο κακό πρώτο 20λεπτο η αναλογία ήταν 5 προς 6. Στο ίδιο διάστημα η Ρεάλ είχε από το 20-8 πάει στο 35-19 και καταλήξει στο 49-27 του 20'.

"Μιλήσαμε αρκετά στο ημίχρονο, θέλαμε να παλέψουμε και ν' αντιδράσουμε", σχολίασε ο Ισραηλινός κόουτς του 'τριφυλλιού'. "Κάναμε εξαιρετική δουλειά στο δεύτερο ημίχρονο και πρέπει να χτίσουμε σε αυτό". Ψέματα δεν είναι πως η αμυντική συμπεριφορά των παικτών του βελτιώθηκε σημαντικά. Αρχικά η Ρεάλ έμεινε χωρίς σκορ για 3'15'' στην τρίτη περίοδο, ενώ στο 34'12'' ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε φτάσει σε απόσταση μικρότερη των 6 πόντων (66-61). Ο Λευτέρης Μποχωρίδης των 1/7 σουτ, αλλά με 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα και ο Ζακ Όγκαστ, στη βραδιά-ρεκόρ των 13 πόντων με 5/7 δίποντα, είχαν κάνει ένα βήμα μπρος, αρπάζοντας την ευκαιρία τους. "Προσπαθώ να έχω ισορροπημένο ρυθμό και να δουλέψω τη συνεργασία μου με την ομάδα", σημείωσε ο ομογενής σέντερ που είχε ταλαιπωρηθεί από κορονοϊό και τραυματισμό μένοντας εκτός προπονήσεων για μεγάλο διάστημα.

Μόνο που "οι πιο πολλοί παίκτες μου δεν έχουν εμπειρία από την Euroleague", όπως εξήγησε ακόμη ο Κάτας. Κάτι που αποτυπώθηκε πρόδηλα στην επιλογή του Μάρκους Φόστερ να εφορμήσει προς το καλάθι για να βρει ηρωικό λέι απ, έχοντας δύο κορμιά μπροστά του, αντί είτε να φρενάρει για οργανωμένη επίθεση είτε να πασάρει στον ελεύθερο Νέντοβιτς που θα σούταρε με ανοικτό πεδίο. Είχε 11 πόντους ο Αμερικανός γκαρντ, στο δεύτερο παραγωγικό παιχνίδι του επί ισπανικού εδάφους, αλλά όχι το καθαρό μυαλό που απαιτούσε η περίσταση για να προβλέψει την ενεργοποιημένη παγίδα. Του Μακ η επιλογή είχε περισσότερη λογική, αλλά χάθηκε κι αυτή. Η Ρεάλ βρήκε γρήγορα ένα 6-0, ο Νέντοβιτς αντί για φάουλ πήρε τεχνική ποινή και η αυλαία έκλεισε.

"Θα πρέπει να ξεκινάμε και όχι να κλείνουμε έτσι τα παιχνίδια", επισήμανε ο Γιώργος Καλαϊτζής, συμπεραινοντας ότι "μας λείπει λίγο η πίστη". Ο αγώνας της Παρασκευής με τη Βαλένθια είναι η επόμενη πρόκληση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK