'Running Rebels' εναντίον 'Fab Five': Οι δύο ομάδες που άγγιξαν το μπάσκετ

Η πρόσληψη του Τζουάν Χάουαρντ στους Wolverines είναι η τέλεια αφορμή να θυμηθούμε δύο από τις πιο σημαντικές ομάδες του κολεγιακού: το UNLV της διετίας 1989-91 και το Μίσιγκαν της διετίας 1991-93 που σημάδεψαν το μπάσκετ με το στιλ τους, το δράμα τους και την αθλητική ικανότητά τους.

FILE - In this file photo April 6, 1993, Michigan's Chris Webber, left, and Jalen Rose talk during their NCAA championship game with North Carolina at the Superdome in New Orleans. Former college basketball star and ex-NBA player Rose said an upcoming ESPN film will be an in-depth look at the University of Michigan's Fab 5. (AP Photo/Paul Sancya, File)
FILE - In this file photo April 6, 1993, Michigan's Chris Webber, left, and Jalen Rose talk during their NCAA championship game with North Carolina at the Superdome in New Orleans. Former college basketball star and ex-NBA player Rose said an upcoming ESPN film will be an in-depth look at the University of Michigan's Fab 5. (AP Photo/Paul Sancya, File) AP PHOTO/PAUL SANCYA, FILE

Στη σειρά εμφανίστηκαν δύο από τις πιο σπουδαίες ομάδες του μπάσκετ στο NCAA. Οι 'Running Rebels', το UNLV του Τζέρι Ταρκάνιαν, του επί της ουσίας πρώτου διδάξαντα του one and done και μόνου μέντορα στη ζωή του Λόιντ Ντάνιελς (που αν θυμάται κάποιος, έπαιξε για λίγους μήνες στην ΑΕΚ την περίοδο 1998-99 και άφησε ψίχουλα του θεσπέσιου ταλέντου του), πρωταγωνίστησε στο εθνικό πρωτάθλημα από το 1989 έως το 1991.

Έπειτα, αμέσως μετά, ήρθαν οι 'Fab Five' του Στιβ Φίσερ, το Μίσιγκαν, η πρώτη ομάδα στην ιστορία που παρέταξε βασική πεντάδα με ισάριθμους πρωτοετείς. Αυτή διαλύθηκε το 1993, αλλά το δράμα της κρατάει ως τις μέρες μας.

Αυτές οι δύο ομάδες άγγιξαν το μπάσκετ. Όχι υπό την έννοια ότι έπαιξαν τέλεια ή ότι έφεραν κάτι μοναδικό αγωνιστικά, αλλά αισθητικά. Το στιλ τους υπήρξε ακαταμάχητο και, ακόμα κι αν είναι αδιόρατη η πρόοδος που έφεραν στο παιχνίδι είναι δύο από τις πέντε πιο διάσημες ομάδες όλων των εποχών.

Μαζί με το UCLA του Τζον Γούντεν, με τα 10 πρωταθλήματα σε 12 χρόνια, το Δυτικό Βιρτζίνια, που το 1966 έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που παρατάχθηκε με βασική πεντάδα μαύρων, και, ασφαλώς, το Ντιουκ του Μάικ Σιζέφσκι, που ήταν ο κοινός παρονομαστής: το 1991 και το 1992, όταν πήρε τα δύο πρωταθλήματα στη σειρά και έγινε η πρώτη ομάδα που τα κατάφερε. ακολουθούμενο μόνο από το Φλόριντα Στέιτ του Μπίλι Ντόνοβαν το 2006 και το 2007, έπρεπε να νικήσει το UNLV και το Μίσιγκαν διαδοχικά, σε ημιτελικό και τελικό αντιστοίχως.

Αν και ασφαλώς οι 'Fab Five' έχουν προβάδισμα, το UNLV αξίζει την υπενθύμιση. Ήταν μία ξεχωριστή ομάδα, η οποία είχε έναν πραγματικά σπουδαίο προπονητή, που η ζωή του υπήρξε δαιδαλώδης, αλλά που ήταν αληθινός ήρωας για τα μαύρα παιδιά που πανεύκολα βρίσκονταν εκτεθειμένα σε καταστάσεις ο κίνδυνος των οποίων ήταν ανυπολόγιστος και άνετα γινόταν να σκοτωθούν. Δεν πρέπει να λησμονείται πως εδρεύει στο Λας Βέγκας, στην έρημο της Νεβάδα, οπότε άνετα μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι ήταν μέρος της σόουμπιζ.

Κατηγορία 'δεν είμαι προληπτικός, αλλά μη μου πειράζεις τις κάλτσες'

Είναι και πρόληψη όσο και ιεροτελεστία, την οποία ο Τζέρι Ταρκάνιαν ακολουθούσε κυρίως για λόγους αισθητικής. Η ανικανότητά του να καταπιεί μια γουλιά νερό από το μπουκάλι ανάγκασε ανθρώπους από το τεχνικό επιτελείο του UNLV να διορθώσουν αυτό το ζήτημα, έστω κι αν ήταν ανορθόδοξο.

Έπαιρναν μία πετσέτα, την δίπλωναν σχολαστικά και συμμετρικά τρεις φορές και την πότιζαν με νερό, πριν του την δώσουν. Ο Ταρκάνιαν την δάγκωνε γερά μία φορά πριν από την έναρξη του παιχνιδιού και συνέχιζε το ίδιο τροπάρι, τοποθετώντας την ακόμα και στο καραφλό κεφάλι του.

Την πρώτη φορά που το έκανε ήταν σε ένα παιχνίδι που το λύκειο του Ρέντλαντς, με εκείνον νεαρό προπονητή, έπαιζε ένα κρίσιμο ματς σε ένα πολύ ζεστό γήπεδο. Ο Ταρκάνιαν δεν μπορούσε να πιει νερό, για αυτό και πήρε την πετσέτα και την έβρεξε, πριν την δαγκώσει.

FILE - In this April 2, 1990, file photo, UNLV coach Jerry Tarkanian chews on his towel while watching his Runnin' Rebels take onr Duke University in the championship game of the Final Four in Denver.  (AP Photo/Ed Reinke, File)
FILE - In this April 2, 1990, file photo, UNLV coach Jerry Tarkanian chews on his towel while watching his Runnin' Rebels take onr Duke University in the championship game of the Final Four in Denver. (AP Photo/Ed Reinke, File) AP PHOTO/ED REINKE, FILE

Ο Τζέρι Ταρκάνιαν και η πετσέτα του (AP Photo/Ed Reinke, File)

Αυτή η αποτύπωση, βεβαίως, είναι από τις πλέον εικονικές στιγμές του κολεγιακού μπάσκετ. Στον πάγκο του Μίσιγκαν, ο Στιβ Φίσερ δεν είχε κάτι ανάλογο για το οποίο μνημονεύεται. Μετά το 1989, όταν ήταν βοηθός προπονητής, και την κατάκτηση του τίτλου στην Ατλάντα επί του Σίτον Χολ με τις δύο βολές του Ρουμέιλ Ρόμπινσον, τα ξημερώματα της μέρας που ο Άρης έπαιζε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο μπάσκετ με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στη Σαραγόσα, όταν ο προπονητής των Wolverines οδήγησε ξανά τους πιτσιρικάδες στην τελική φάση του εθνικού πρωταθλήματος το 1992, απλώς διάλεξε το ίδιο ξενοδοχείο στο οποίο η ομάδα του είχε καταλύσει τρία χρόνια νωρίτερα.

Πελώριο προβάδισμα: UNLV

Κατηγορία 'το μέλλον είναι άδηλο'

Το συναρπαστικό με το κολεγιακό μπάσκετ είναι ότι, παρακολουθώντας το αγνό ταλέντο, μπορείς να μαντέψεις και να διάγεις βίο μέσα στην αδημονία για το ποιοι παίκτες θα κάνουν καριέρα στο ΝΒΑ. Τρεις ήταν, τη δεκαετία από το 1985 έως το 1995, για τους οποίους θα έβαζες στοίχημα και που, ωστόσο, υπήρξαν παταγώδεις αποτυχίες. Ο πρώτος ήταν ο Ρόι Τάρπλεϊ από το Μίσιγκαν, ο δεύτερος ήταν ο Κέβιν Άντερσον από το Τζόρτζια Τεκ και ο τρίτος ήταν ο Στέισι Όγκμον, από το UNLV.

Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι επρόκειτο για κάποιους που δεν έπαιξαν, απλώς παραμένει μυστήριο το γιατί δεν έγιναν σούπερ σταρ και δεν έφτασαν στο σημείο να μετρούν πολλές παρουσίες σε All Star Game.

Κι αν για τον πρώτο η απάντηση έχει κατά το δοκούν σκιαγραφηθεί, εξαιτίας της πολύχρονης τε και... πολυχρονεμένης καριέρας του στην Ελλάδα, οι υπόλοιποι δύο προκαλούν πολλά ερωτηματικά. Ο Όγκμον δεν ήταν ο σούπερ σταρ της υπερομάδας του Ταρκάνιαν, μόνο που η απόστασή του από τον Λάρι Τζόνσον σε σχέση με εκείνη του Τζουάν Χάουαρντ ( που ανέλαβε πλέον προπονητής) από τον Κρις Γουέμπερ ήταν πολύ μικρότερη, τουλάχιστον όσον αφορά στις δυνατότητες.

** ADVANCE FOR WEEKEND EDITIONS, FEB. 10-12 ** FILE ** Michigan's Juwan Howard raises his fist in triumph as the seconds tick off in the Wolverines' NCAA west regional win over George Washington University in this March 26, 1993 file photo in Seattle.  (AP Photo/Susan Ragan)
** ADVANCE FOR WEEKEND EDITIONS, FEB. 10-12 ** FILE ** Michigan's Juwan Howard raises his fist in triumph as the seconds tick off in the Wolverines' NCAA west regional win over George Washington University in this March 26, 1993 file photo in Seattle. (AP Photo/Susan Ragan) AP PHOTO/SUSAN RAGAN

Ο Τζουάν Χάουαρντ (AP Photo/Susan Ragan)

Ο Όγκμον ήταν τόσο ευέλικτος που είχε το παρατσούκλι 'The Plastic Man', ένας αριστερόχειρας σμολ φόργουορντ που μπορούσε να κάνει με πέντε δρασκελιές το γήπεδο και με χέρια σαν του αστυνόμου Σαΐνη, ειδικά το αριστερό, το οποίο πολλάκις μετέτρεπε σε γάντζο και κάρφωνε όπως θα το έκανε ο κάπτεν Χουκ, αν είχε τη βοήθεια τραμπολίνου.

Όταν τον έκαναν ντραφτ το 1991 οι Ατλάντα Χοκς, η πρόβλεψη για τους... παπάδες που θα έκανε με τον Ντομινίκ Γουίλκινς ήταν σαν να κλέβεις εκκλησία. Ο Όγκμον μπήκε στην All Rookie Team του 1992, αλλά η πρόοδος που θα τον καθιστούσε franchise player δεν ήρθε ποτέ. Ήταν ρολίστας σε όλη την καριέρα του ως το 2006, με φωτεινή περίοδο τους Μπλέιζερς, με τους οποίους έπαιξε στους τελικούς της Δύσης το 2000, απέναντι στους Λος Άντζελες Λέικερς.

Για την πεντάδα του Μίσιγκαν, δεν υπήρξε κάποιος παρόμοιος. Ο Τζέιλεν Ρόουζ έκανε μία αξιοπρεπή καριέρα, ενώ και ο Τζουάν Χάουαρντ έφτασε ως το All Star Game του 1996, ενώ πήρε δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή ως βετεράνος με τους Μαϊάμι Χιτ. Ο Γκρεγκ Άντονι, από την άλλη μεριά, υπήρξε το αντίπαλο δέος. Ο πόιντ γκαρντ του UNLV έκανε μία αξιόπιστη καριέρα, κυρίως νωρίς, ως μέλος των σκληρών Νικς του Πατ Ράιλι, ωστόσο αποσύρθηκε γρήγορα, το 2002.

Αναμφισβήτητο προβάδισμα: UNLV

Κατηγορία 'κάναμε παρέα με τη Σανέλ

Εδώ δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Δεν ήταν η συγκεκριμένη ομάδα της διετίας που κράτησε το Λας Βέγκας όρθιο, αλλά ο ίδιος ο Ταρκάνιαν, όταν οδήγησε τους 'Rebels' στο Final 4 του 1977 και την ήττα από το Νορθ Καρολάινα του Ντιν Σμιθ στον ημιτελικό, αναγκάζοντας ακόμα και τον Φρανκ Σινάτρα να κάνει τηλεφωνήματα σε παίκτες που ήθελε το κολέγιο.

Στην περίπτωση των 'Fab 5', άνοιξαν το δρόμο για τις φαρδιές βερμούδες και τα μαύρα αθλητικά παπούτσια με τις μαύρες κάλτσες. Οι πιτσιρικάδες ήθελαν να νιώθουν όσον το δυνατόν πιο άνετα στο παρκέ και, αποχωριζόμενοι τις πιο στενές βερμούδες, δημιούργησαν ένα δεδικασμένο που ακολουθήθηκε, πρώτα στο κολέγιο, έπειτα στο ΝΒΑ και, τέλος, στον υπόλοιπο κόσμο.

Προβάδισμα γαργαντουικό: Μίσιγκαν

Κατηγορία 'show me the money'.

Ο Λάρι Τζόνσον και ο Κρις Γουέμπερ, με τη σειρά, άλλαξαν το οικονομικό status quo που επικρατούσε στο ΝΒΑ ως εκείνη τη στιγμή. Οι ρέκτες του ΝΒΑ τις αρχές της δεκαετίας του '90 είναι πιθανόν να θυμούνται την έκρηξη του Τσαρλς Μπάρκλεϊ, όταν ο Λάρι Τζόνσον υπέγραψε το 1992 ένα συμβόλαιο 84 εκατομμυρίων δολαρίων για 12 χρόνια με τους Σάρλοτ Χόρνετς, που έφερε και τη δυσθυμία του συμπαίκτη του, Αλόνζο Μόρνινγκ, σε ένα δρόμο χωρίς γυρισμό για τη σχέση των δύο παικτών.

Larry Johnson of UNLV poses with NBA commissioner Dave Stern and his new team jersey after he was selected first by the Charlotte Hornets in the NBA draft at New York's Madison Square Garden, June 26, 1991. (AP Photo/Ron Frehm)
Larry Johnson of UNLV poses with NBA commissioner Dave Stern and his new team jersey after he was selected first by the Charlotte Hornets in the NBA draft at New York's Madison Square Garden, June 26, 1991. (AP Photo/Ron Frehm) AP PHOTO/RON FREHM

O Λάρι Τζόνσον τη βραδιά του ντραφτ (AP Photo/Ron Frehm)

Ο Γουέμπερ είχε υπογράψει, από τη μεριά του, ένα συμβόλαιο 74 εκατομμυρίων δολαρίων για 15 χρόνια με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Ο Μπάρκλεϊ εξερράγη, επιτέθηκε στο ΝΒΑ τονίζοντας ότι αφήνει να δίνονται υπέρογκα ποσά σε παίκτες που μόλις υπήρξαν rookies και δεν έχουν αποδείξει ότι είναι σταρ. Ο Τζόνσον κερδίζει αυτήν τη μονομαχία, όχι μόνο επειδή υπέγραψε βαρύτερο συμβόλαιο, αλλά διότι είναι και ο πρωταγωνιστής μίας από τις πιο αναγνωρίσιμες αθλητικές διαφημίσεις εταιρείας αθλητικών ειδών, παίζοντας την grandmamma, δηλαδή τη γιαγιά που καρφώνει την μπάλα στο καλάθι.

Προβάδισμα που φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού: UNLV

Κατηγορία 'έπρεπε να πάρουμε εκείνο το πρωτάθλημα'

Το Μίσιγκαν, την πρώτη χρονιά των 'Fab 5', δεν διέπρεψε μόνο στη διάσταση του lifestyle, αλλά και στα γήπεδα. Έφτασε στον τελικό του 1992, όπου έχασε εύκολα από το Ντιουκ, αλλά ήταν εκείνη η χρονιά που έγιναν ντραφτ ο Κρίστιαν Λέτνερ και ο Μπόμπι Χέρλι και το πεδίο άνοιξε. Την επόμενη χρονιά έφτασαν ξανά στον τελικό και ο Κρις Γουέμπερ υπέπεσε στην γκάφα με το timeout, που δεν έπρεπε να καλέσει, 8'' για τη λήξη του παιχνιδιού με το Νορθ Καρολάινα. Αυτό έφερε τη φυγή του ταλαντούχου πάουερ φόργουορντ για το ΝΒΑ και μπόλικο δράμα από πίσω, αλλά και μία σειρά από αποτυχίες, που του στέρησαν το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

FILE - In this April 5, 1993, file photo, Michigan's Chris Webber, center, listens to coach Steve Fisher during a timeout in the team's Final Four championship game against North Carolina at the Superdome in New Orleans At left is Jalen Rose; at right is Juwan Howard.  The Fab Five ushered in a new era for college basketball and also set the bar high when it came to NCAA corruption. Both the teams Final Four appearances in the 1990s were later vacated as a result of the case involving Chris Webber and an infamous booster named Ed Martin. (AP Photo/Ed Reinke, File)
FILE - In this April 5, 1993, file photo, Michigan's Chris Webber, center, listens to coach Steve Fisher during a timeout in the team's Final Four championship game against North Carolina at the Superdome in New Orleans At left is Jalen Rose; at right is Juwan Howard. The Fab Five ushered in a new era for college basketball and also set the bar high when it came to NCAA corruption. Both the teams Final Four appearances in the 1990s were later vacated as a result of the case involving Chris Webber and an infamous booster named Ed Martin. (AP Photo/Ed Reinke, File) AP PHOTO/ED REINKE, FILE

Ο Στιβ Φίσερ δίνει οδηγίες στους Fab Five (AP Photo/Ed Reinke, File)

Σε ό,τι αφορά το UNLV, είχε ήδη κάνει το κομμάτι του. Την πρώτη χρονιά τους, οι 'Rebels' είχαν φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου, ρεζιλεύοντας το Ντιουκ, επί του οποίου προηγήθηκαν 57-47 στο ημίχρονο του τελικού, επιπροσθέτως σκαρώνοντας ένα θυελλώδες 18-0 σερί με το έμπα του δεύτερου ημιχρόνου. Το τελικό 103-73 ήταν εκστατικό, αλλά ακόμα περισσότερο, ότι οι παίκτες του κολεγίου αποφάσισαν από κοινού να συνεχίσουν για ακόμα ένα χρόνο.

Έφθασαν στο Final 4 του 1991 αήττητοι και τρομακτικοί, με ρεκόρ 34-0 και δίχως να απειληθούν, επί της ουσίας, όλη τη χρονιά και στον ημιτελικό έπαιξαν πάλι με το Ντιουκ του Σιζέφσκι. Στην προπόνηση της προηγούμενης μέρας ο 'Shark' είδε το έργο. " Θα χάσετε αύριο. Δεν είστε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας". Το χρησμό οι παίκτες δεν τον παίρνουν σοβαρά, μόνο που τους διαψεύδει η πραγματικότητα. Το τρίποντο του Άντερσον Χαντ δεν βρίσκει στόχο, το Ντιουκ προκρίνεται στον τελικό και κατακτά το τρόπαιο απέναντι στο Κάνσας. Ωστόσο, η κατάκτηση του τίτλου μετατρέπει σε λιγότερο επώδυνο ένα χαμένο ημιτελικό.

Ασφαλές προβάδισμα: Μίσιγκαν

Κατηγορία 'αφού δεν υπάρχει κανένας, μπορώ να ανακηρυχθώ μόνος που σε αυτοκράτορας;'

Όσο σημαντικός κι αν ο Στιβ Φίσερ ήταν για το Μίσιγκαν, ο Τζέρι Ταρκάνιαν ήταν το UNLV. Πριν από αυτόν το συγκεκριμένο κολέγιο ήταν αδιάφορο, μια γωνίτσα στην πόλη του Έλβις, της Rat Pack και του Λιμπεράτσε. Από το 1973 έως το 1992 κινείτο αποκλειστικά στους ρυθμούς του. Όταν άνοιξε το 1983 το 'Thomas & Mack Center', η παρουσίαση της ομάδας άρχιζε με έναν προβολέα, που έδειχνε έναν καρχαρία, να κινείται περιμετρικά του γυμναστηρίου.

UNLV players Moses Scurry, left, and Anderson Hunt hug their coach Jerry Tarkanian after their 103-73 victory over Duke in the NCAA Final Four Championship game, April 2, 1990, in Denver, Colorado.  (AP Photo/Susan Ragan)
UNLV players Moses Scurry, left, and Anderson Hunt hug their coach Jerry Tarkanian after their 103-73 victory over Duke in the NCAA Final Four Championship game, April 2, 1990, in Denver, Colorado. (AP Photo/Susan Ragan) AP PHOTO/SUSAN RAGAN

Ο Τζέρι Ταρκάνιαν σε στιγμή έκστασης (AP Photo/Susan Ragan)

Το πανεπιστήμιο είχε 12 παρουσίες σε τελική φάση του κολεγιακού πρωταθλήματος μαζί του, από το 1983 έως το 1991 μάλιστα διαδοχικές. Από τότε και έπειτα, τα κατάφερε σε 8 περιπτώσεις. Έφθασε 9 φορές στο Sweet Sixteen με τον Ταρκάνιαν και μία μετά από αυτόν. Βρέθηκε 5 φορές στην Elite Eight, όλες με τον Ταρκάνιαν. Τέσσερις φορές σε Final 4, δηλαδή το 1977, το 1983, όταν έχασε από την Ιντιάνα του Μπόμπι Νάιτ στον ημιτελικό, το 1990 και το 1991.

Το Μίσιγκαν, αν και έχει μόνο ένα πρωτάθλημα, είναι ένα γνωστό για το αθλητικό πρόγραμμά του κολέγιο. Έχει 17 συμμετοχές στη Sweet Sixteen, 14 στην Elite 8, έξι Final 4, τα δύο μόνο με τον Φίσερ.

Πασιφανές προβάδισμα: UNLV

Κατηγορία 'άσημοι και διάσημοι'

Ο Τζίμι Κινγκ έπαιξε δύο χρονιές στο ΝΒΑ και μάλιστα σπαστά, ενώ ο Ρέι Τζάκσον δεν έφτασε ποτέ εκεί. Για το UNLV ουδείς έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ. Ο Άντερσον Χαντ, που ίσως είχε πιθανότητες, δεν τα κατάφερε, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Ντέιβιντ Μπάτλερ, ο οποίος έπαιξε στον Ηρακλή, αλλά και τον Μόουζες Σκάρι. Ο Κινγκ, με τη θητεία του στους Ράπτορς και την κάτι σαν παρουσία του στους Νάγκετς, κερδίζει την παρτίδα.

Αδιάφορο προβάδισμα: Μίσιγκαν

Κατηγορία 'ποιο Ντιουκ μισείς περισσότερο;'

Το γεγονός ότι το Ντιουκ δεν έδινε υποτροφίες ήταν μία από τις αιτίες για να μην αρέσει στον κόσμο. Τα νάματα του μίσους άρχισαν το 1991, με τον Κρίστιαν Λέτνερ να είναι το όνειρο του συντηρητικού Αμερικανού. Το UNLV δεν ήταν μία ήσυχη ομάδα, οπότε προφανώς δεν θα άφηνε ήσυχο το Ντιουκ. Όμως, παρά τη νίκη του το 1991, ήταν η επόμενη χρονιά που το καθιέρωσε ως ταξικό εχθρό για τους Αμερικανούς που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν.

Ο Τζέιλεν Ρόουζ συνήθιζε να λέει τα αληθινά συναισθήματά του για τον Γκραντ Χιλ, ένα νεαρό παιδί από μία καλή οικογένεια που ενσωματώθηκε στο Ντιουκ. Ο Χιλ, ο Χέρλι και ο Λέτνερ ήταν για τους Fab Five... κολεγιόπαιδα, από εκείνα τα τέλεια ξαδέλφια που υπενθυμίζουν οι γονείς κάθε λίγο και λιγάκι στα παιδιά τους, όταν δεν φέρνουν τους κατάλληλους βαθμούς από το σχολείο.

FILE - In this April 1, 1990, file photo, Duke University head coach Mike Krzyzewksi and UNLV head coach Jerry Tarkanian meet in passing between press conferences for the NCAA Championship game in Denver. A year later, UNLV, led by Tarkanian, arrived in Indianapolis needing two wins to become the first undefeated national champion since Indiana in 1976. Kentucky faces Wisconsin Saturday, April 4, 2015, in the national semifinals in Indianapolis. That was the round in which UNLV's undefeated dreams were dashed by Duke. (AP Photo/Ed Reinke, File)
FILE - In this April 1, 1990, file photo, Duke University head coach Mike Krzyzewksi and UNLV head coach Jerry Tarkanian meet in passing between press conferences for the NCAA Championship game in Denver. A year later, UNLV, led by Tarkanian, arrived in Indianapolis needing two wins to become the first undefeated national champion since Indiana in 1976. Kentucky faces Wisconsin Saturday, April 4, 2015, in the national semifinals in Indianapolis. That was the round in which UNLV's undefeated dreams were dashed by Duke. (AP Photo/Ed Reinke, File) AP PHOTO/ED REINKE, FILE

Μάικ Σιζέφσκι και Τζέρι Ταρκάνιαν (AP Photo/Ed Reinke, File)

Η απέχθεια για το Ντιουκ εντάθηκε την επόμενη χρονιά, τόσο με τη νίκη του επί του Κεντάκι 103-102 στην Elite 8, με τον Λέτνερ, ο οποίος είχε πατήσει επίτηδες αντίπαλό του κατά τη διάρκεια του ματς, μία πράξη που έμεινε σχεδόν ατιμώρητη, όσο και με την άνετη επικράτηση επί των Wolverines στον τελικό.

Έπρεπε, συμπερασματικά, ο Σιζέφσκι να νιώσει ότι η ομάδα του δεν θα επιβίωνε χωρίς, με τη σειρά της, να προβεί στην τακτική του one and done, προσηλυτίζοντας ταλέντα από όλη τη χώρα για μία χρονιά, η οποία θα τους έδινε τα εχέγγυα να είναι ψηλά στο ντραφτ.

Προβάδισμα σαφές: Μίσιγκαν

Κατηγορία 'η Λάνα Τέρνερ γελάει παρά το έγκλημα στο σπίτι της'

Με τον Τζέρι Ταρκάνιαν στον πάγκο του, το δράμα για το UNLV ήταν εγγυημένο. Το 1981 τιμωρήθηκε με δύο χρόνια αποκλεισμό από το NCAA για λεφτά και δώρα κάτω από το τραπέζι. Ο ίδιος τότε εξαπέλυσε τη μάχη του, πηγαίνοντας στα δικαστήρια και κερδίζοντας την παραμονή του στον πάγκο της ομάδας μπάσκετ του κολεγίου, ακόμα κι αν η ποινή της διετίας παρέμεινε.

Ο Ταρκάνιαν έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια τους βαθμούς, που απαιτούνταν για να μπεις σε ένα κολέγιο. Το 1987 έκανε recruit τον Λόιντ Ντάνιελς, θρύλο του street basketball στη Νέα Υόρκη, ωστόσο συνελήφθη σε αγοραπωλησία κοκαΐνης. Η ομοσπονδία, ιαβερικά, είχε βρει το άλλοθι για να ξεψαχνίζει τις υποθέσεις του κολεγίου της Νεβάδα.

Ο Μάιος του 1991 έγινε η αρχή του τέλους για τον Τζέρι Ταρκάνιαν στον πάγκο του UNLV. Μία εφημερίδα του Λας Βέγκας, η 'Las Vegas Review-Journal', δημοσίευσε φωτογραφία των Χαντ, Σκάρι και Μπάτλερ να πίνουν μπύρα σε μία μικρή χαλαρωτική πισίνα γεμάτη ζεστό νερό- μία πρώιμη μορφή του τζακούζι- στο σπίτι του Ρίτσαρντ 'the fixer' Πέρι, ενός σεσημασμένου μάνατζερ, που είχε φήμη ότι έστηνε παιχνίδια. Ο πρόεδρος του κολεγίου, Ρόμπερτ Μάξον, έφθασε στα όριά του: απέλυσε τον προπονητή σε συνέντευξη Τύπου.

Το κολέγιο χωρίστηκε στα δύο, καθώς πολλοί υποστήριζαν ότι ο Ταρκάνιαν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ακαδημαϊκή μόρφωση των φοιτητών του κολεγίου, ενώ υπήρχε και μία ικανοποιητική μερίδα που δεν ήθελε να δει τον 'καρχαρία' -ο οποίος ανέβασε πολλά επίπεδα το ακαδημαϊκό πρόγραμμα του κολεγίου- να απολύεται. Ο 'Ταρκ' πήρε πίσω την παραίτηση που είχε υποβάλλει και το UNLV έπαιξε 28 παιχνίδια μέσα στο 1991, σημειώνοντας 26 νίκες. Κατόπιν άρχισε να ισχύει η ποινή που του επέβαλλε το NCAA.

Το καλοκαίρι του 1992, ο Ταρκάνιαν συμφώνησε με τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Μετά από 20 παιχνίδια και ρεκόρ 9-11 απολύθηκε, παίρνοντας αποζημίωση της τάξης του 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων. Με αυτά τα χρήματα ως όχημα κινήθηκε δικαστικά εναντίον του NCAA, κατηγορώντας το για παρενόχληση.

Η ομοσπονδία δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενόχληση, αλλά έξι χρόνια μετά έφθασε σε συμβιβασμό με τον σπουδαίο προπονητή- ο οποίος είναι ο μόνος που έχει πετύχει με τρία κολέγια (το Λονγκ Μπιτς Στέιτ και το Φρέσνο Στέιτ, πλην του UNLV) πάνω από 20 νίκες στο πρωτάθλημα και έχει συνολικό ρεκόρ 729-201, ένα ποσοστό νικών της τάξης του 78,4%, που μόνο τέσσερις προπονητές μπορούν να κοκορεύονται ότι έχουν μεγαλύτερο- δίνοντάς του 2,5 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που είχε χάσει σε δικαστική διαμάχη το NCAA έως τότε.

FILE - In this November 1991, file photo, Michigan's Fab Five from left, Jimmy King, Juwan Howard, Chris Webber, Jalen Rose and Ray Jackson pose in Ann Arbor, Mich. In a wide-ranging recruiting scandal that resulted in most of their records being wiped out of the books, Webber, booster Ed Martin and the rest afforded college hoops a preview of the havoc that the growing influence of cash, with boosters, shoe companies and club coaches all playing a role in its distribution. (AP Photo/File)
FILE - In this November 1991, file photo, Michigan's Fab Five from left, Jimmy King, Juwan Howard, Chris Webber, Jalen Rose and Ray Jackson pose in Ann Arbor, Mich. In a wide-ranging recruiting scandal that resulted in most of their records being wiped out of the books, Webber, booster Ed Martin and the rest afforded college hoops a preview of the havoc that the growing influence of cash, with boosters, shoe companies and club coaches all playing a role in its distribution. (AP Photo/File) AP PHOTO/FILE

Η πεντάδα του Μίσιγκαν (AP Photo/file)

Για το Μίσιγκαν, παρ' όλα αυτά, όλη η ντροπή ήταν δική του. Η κατάσταση ήταν απλούστερη. Ο Κρις Γουέμπερ κατηγορήθηκε ότι χρηματίστηκε, όταν πια ήταν επαγγελματίας. Οι έρευνες για ένα τρακάρισμα του Ματίν Κλιβς, παίκτη του κολεγίου, το 1996, επεκτάθηκαν όταν ανακαλύφθηκε στενή σχέση με τον Εντ Μάρτιν. Τέσσερις παίκτες, δηλαδή τρεις και ο Γουέμπερ, φαίνεται πως είχαν πάρει λεφτά από τον Μάρτιν. Όλες οι ατομικές διακρίσεις του πιο χαρισματικού παίκτη των 'Fab Five' αφαιρέθηκαν, ενώ και το Μίσιγκαν αφαίρεσε τα λάβαρα από τις επιτυχίες της ομάδας του 1992 και το 1993.

Το δράμα, ωστόσο, δεν παρέμεινε εκεί, αλλά επεκτάθηκε. Ο Γουέμπερ, παιδικός φίλος με τον Τζέιλεν Ρόουζ, του είχε υποσχεθεί ότι θα συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ που γύρισε ο τελευταίος για την ομάδα το 2011, για λογαριασμό του ESPN. Όμως, δεν κράτησε το λόγο του και αργότερα ισχυρίστηκε ότι ειδοποιήθηκε τελευταία στιγμή.

Ο Ρόουζ τον διέψευσε ζωντανά στο ESPN, όμως η κόντρα τους δεν είχε καν αρχίσει. Στο Final 4 του 2013, οι 'Fab Five' κανόνισαν να υποστηρίξουν το κολέγιό τους μαζί στην κερκίδα. Ενώ ο Κινγκ, ο Τζάκσον, ο Χάουαρντ και ο Ρόουζ βρέθηκαν εκεί, ο Γουέμπερ έλειπε.

Ωστόσο, το χειρότερο ήταν ότι βρισκόταν στο 'Georgia Dome' της Ατλάντα, παρακολουθώντας τον ημιτελικό από σουίτα στο γυμναστήριο. Ο Ρόουζ συνέχισε τον εξάψαλμο από το ESPN, με αποτέλεσμα ο Γουέμπερ να απαντήσει μέσω ραδιοφώνου.

Οι 'Fab Five' παραμένουν χωρισμένοι σε δύο μέτωπα, ένα εκ των οποίων είναι μόνος του ο Γουέμπερ, μέχρι και τις μέρες μας.

Ελάχιστο προβάδισμα: UNLV

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Paul Sancya, File

News 24/7

24MEDIA NETWORK