Το Schedule Loss του NBA μοιράζει λεφτά και πληροφορίες

To Schedule Loss προβλέπει αποτελέσματα, βάσει του προγράμματος και της κόπωσης των ομάδων. Έχει 74% ποσοστό επιτυχίας. Έχουμε προγνωστικά για τον Νοέμβρη. Αφορούν και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Έχουμε ωστόσο, και πολλές άλλες πληροφορίες.

Το Schedule Loss του NBA μοιράζει λεφτά και πληροφορίες

O Χαράλαμπος Βούλγαρης έγινε ο πρώτος επαγγελματίας τζογαδόρος που προσελήφθη από οργανισμό του ΝΒΑ. Φέτος οι Dallas Mavericks τον έκαναν υπεύθυνο της ποιοτικής έρευνας και ανάπτυξης. Για τουλάχιστον μια δεκαετία, ο 41χρονος ελληνικής καταγωγής gambler ζούσε από τα πονταρίσματα του σε αγώνες της λίγκας.

Και παρακολουθούσε " περισσότερα ματς από κάθε άλλον άνθρωπο στον πλανήτη. Περί τα 400 ολόκληρα, κάθε σεζόν και τις δυο πρώτες περιόδους από το 95%. Θέλω να βλέπω τι γίνεται στις άμυνες, πώς εκδηλώνονται οι επιθέσεις, ποιοι είναι στις βασικές πεντάδες, τα match-ups, τις συνήθειες των προπονητών, αν ρισκάρουν, πότε ρισκάρουν κλπ. Προσέχω τι γίνεται μακριά από την μπάλα". Είχε πει και ότι " εγώ πληρώνω τα λάθη μου. Οι GMs όχι". Αυτό φαίνεται να 'χει αλλάξει, αν κρίνουμε από το νέο όρο που έχουν υιοθετήσει όλοι οι οργανισμοί στη θεαματικότερη λίγκα μπάσκετ του πλανήτη: το schedule losses.

Τι εστί schedule losses

Το βάναυσο πρόγραμμα των σερί αγώνων συγκεκριμένων ομάδων σε διαφορετικές 'ζώνες' ώρας, μέσα στη σεζόν έγινε το βούτυρο στο ψωμί όσων ήθελαν να βγάλουν ένα μεροκάματο, στοιχηματίζοντας στο ΝΒΑ. Δεν χρειάζεται να είσαι μαθηματική ευφυΐα για να καταλάβεις πως όσοι προέρχονται από σειρά εκτός έδρας αγώνων, το πιθανότερο είναι να χάσουν στο φινάλε. Πλέον εκτιμάται το πόσο θα χάσουν και πού.

Εδώ θα χρειαστεί μια μικρή παρένθεση: γράψαμε πρόσφατα για το νέο πεδίο της αθλητικής -και όχι μόνο- επιστήμης που λέγεται 'fatigue science'. Προέκυψε ως ανάγκη αφού διαπιστώθηκε πως η κόπωση είναι η πιο ακριβή λέξη στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Και από πού ξεκινούν όλες αυτές οι ανακαλύψεις; Από τις ΗΠΑ. Αφού πρώτα παραδέχθηκαν το πρόβλημα (διοικητικοί, παίκτες και τζογαδόροι), πως η κούραση αρκετές φορές επηρεάζει τα αποτελέσματα, έβαλαν κάτω τα προγράμματα τους και πέρασαν από τη θεωρία στην πράξη.

Ενόσω συνέβαινε αυτό, στις 14/5 του 2018 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε στις πολιτείες τη νομιμοποίηση του αθλητικού τζόγου.

Και στις 31/7 το ΝΒΑ έγινε η πρώτη μεγάλη λίγκα της Αμερικής που συνεργάστηκε με εταιρεία sportsbook (είναι το μέρος που ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βάλει χρήματα σε όποιον αγώνα θέλει, σε οποιοδήποτε σπορ), την MGM Resorts. Ο κολοσσός των casinos στο Las Vegas απέκτησε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα logos, τα ονόματα, μα πρωτίστως τα data που θα του επέτρεπαν να διαμορφώνει αντίστοιχα τις αποδόσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφερόταν ότι “ η ιστορική, αυτή, συνεργασία θα ενώσει εκατομμύρια φαν του ΝΒΑ και φιλοξενούμενους των MGM Resorts, μέσω μιας καινοτόμου συνεργασίας που θα δημιουργήσει νέες και συναρπαστικές ευκαιρίες μεταξύ των brands και των προϊόντων τους”.

Δεν έγραφε αυτό που αποκάλυψε το Associated Press: πως η συμφωνία αφορούσε τριετή συνεργασία για 25 εκατομμύρια δολάρια.

Το Schedule Loss του NBA μοιράζει λεφτά και πληροφορίες

Κάπως έτσι αξιοποιήθηκε στο έπακρο το Schedule Alert, ως εργαλείο στοιχηματισμού. Φέτος κλείνει τον τρίτο του χρόνο. Το εμπνεύστηκε η Dr. Cheri Mah, σύμβουλος σωστού ύπνου ομάδων του ΝΒΑ, διευθυντής στο Sleep Health Institute του Brigham, του sleep medicine στο Harvard και επικεφαλής φυσικοθεραπευτών στο UC San Francisco Human Performance Center.

Η φανταστική ιδέα που είχε, φέτος, ήταν να βάλει σε λογισμικό διάφορες μεταβλητές, όπως τα ταξίδια, η συχνότητα των αγώνων, ο χρόνος αποθεραπείας και οι τόποι των ματς (μεταξύ πολλών άλλων) από 12.000 ματς που διεξήχθησαν τη δεκαετία από το 2008 έως το 2018.

Έτσι προέκυψε το MahScore, η φόρμουλα που δείχνει τα ματς με 'μειονέκτημα'. Αν βγάζει κάτι κοντά στο 9.0 ή παραπάνω, είναι σιγουράκι. Ο στόχος όλης αυτής της διαδικασίας ήταν να αναγνωρίζονται τα παιχνίδια, στα οποία η κούραση και το ταξίδι επρόκειτο να διαταράξουν την απόδοση μιας ή και των δυο ομάδων.

Στο 74% το ποσοστό επιτυχίας, την τελευταία διετία

Την τελευταία διετία το Schedule Alert έβγαλε 'πορτοκαλί' 96 ματς και υπολόγισε σωστά την έκβαση του 74% αυτών. Μόνο πέρυσι 54 τα 'κουρασμένα' παιχνίδια. Πέτυχε το αποτέλεσμα των 42. Αυτά τα ποσοστά δεν πέρασαν απαρατήρητα. Τουναντίον. Τότε όμως, ο τζόγος στα σπορ ήταν παράνομος, εξαιρουμένης της Nevada. Τώρα καταλαβαίνεις τι θα γίνει.

Για φέτος έχουν γίνει 'πορτοκαλί' 42 παιχνίδια. Επτά είναι 'κόκκινα'. Και έχει εκτιμηθεί πως στο 68.6% των περιπτώσεων, θα χάσει η φιλοξενούμενη ομάδα. Θες να μάθεις ποια είναι αυτά; Για αρχή να σου πω ότι το ESPN έβαλε το τμήμα στατιστικής του να τσεκάρει αν ο εμπνευστής της ιστορίας 'ζυγίζει' την κόπωση όπως θα έπρεπε. Η απάντηση ήταν όχι. Παρουσιάστηκε και ένα παράδειγμα,

Η Westgate υπολόγισε ότι οι Wizards θα νικούσαν -με τέσσερις πόντους- τους Heat, στα μέσα του Μάρτη, όταν έπαιζαν το τρίτο παιχνίδι τους σε πέντε ημέρες σε σειρά back to back. Είχαν χάσει και μια ώρα κατά το ταξίδι τους από τη New Orleans στο Miami. Τι έγινε; Η Washington έχασε με 27 πόντους.

Αυτό που ωστόσο, επιβεβαιώθηκε ήταν πως οι ομάδες που ταξιδεύουν είναι (εύλογα) οι πιο ευάλωτες, καθώς προέρχονται από πιεσμένο αριθμό ματς και ταξιδιών και έχουν ντεζαβαντάζ έναντι των οργανισμών που τους φιλοξενούν -σε επίπεδο ξεκούρασης/αποκατάστασης. Ναι, αυτές είναι που ως επί το πλείστον χάνουν, αλλά η Westgate δεν πέτυχε το πόσο χάνουν. Φάνηκε πως υπήρχε διαφορά -2.7 πόντων στο προβλεπόμενο σκοράρισμα.

Γι' αυτό και το ανανεωμένο πρόγραμμα θέλει τους ειδικούς να έχουν προβεί σε καλύτερες εκτιμήσεις των συνεπειών που μπορεί να 'χει η κόπωση. Διότι έως τώρα ήταν ανεπαρκείς. Αν σκέφτεσαι 'για 2.7 πόντους;', να σου θυμίσω ότι πρόκειται για επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι προβλέψεις του Νοεμβρίου

Πέμπτη 1/11

Nuggets. Αντίπαλος Cavaliers. MahScore 8

Pelicans. Αντίπαλος Blazers. ΜahScore 8

Σάββατο 3/11

Jazz. Αντίπαλος Nuggets. MahScore 8.5

Δευτέρα 5/11

Raptors. Αντίπαλος Jazz. ΜahScore 8

Kυριακή 11/11

Bucks. Αντίπαλος Nuggets. MahScore 8.5

Ως προς το τελευταίο, η ειδικός προτείνει να μην εκπλαγείς αν ο Greek Freak φτάσει σε αυτό το ματς λίγο κουρασμένος. Θα είναι το πέμπτο παιχνίδι των Bucks, σε οκτώ μέρες, το τρίτο σε τέσσερις και το δεύτερο back to back που δεν ανήκει στα φυσιολογικά. Και αυτό γιατί η ομάδα θα φύγει από τη Δύση (Los Angeles, μετά τον αγώνα με τους Clippers) για το Denver (άρα θα χάσει μια ώρα στο ταξίδι). Οι Nuggets θα μπουν στο γήπεδο με μια επιπλέον μέρα ξεκούρασης.

Υπάρχουν και άλλες προβλέψεις που μπορείτε να αναζητήσετε. Εμείς απλά, θέλαμε να δείξουμε ότι στο ΝΒΑ δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Ούτε οι πρωταγωνιστές του, ούτε όλοι οι άλλοι που ζουν από αυτό -με τη γενικότερη έννοια.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK