Σε αυτό το αμερικανικό πρωτάθλημα μπάσκετ έπαιξε ο 'PAS Giannina'

'Όταν ο 'PAS Giannina' έπαιξε κόντρα στους Γουόριορς και νίκησε! Κι όμως, δεν είναι αστείο.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το μπάσκετ μπορεί να ενώσει ανθρώπους με κοινό σημείο αναφοράς μια φανέλα κι ένα έμβλημα, μπορεί όμως και να λειτουργήσει ως μια 'άγκυρα' με όλα αυτά που αγαπάμε και νοσταλγούμε και δεν θέλουμε ποτέ να αφήσουμε πίσω, να ρίξουμε 'μαύρη πέτρα'. Η Philadelphia Greek Basketball League (PGBL) είναι ένα μικρό θαύμα που δημιούργησαν δυο φίλοι, ο Μπιλ Ζόνιος και ο Γιάννης Βασιλείου, το 2007 και αποτελεί έναν σοβαρό λόγο για να θυμηθούμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να χαρίσουν μαγεία στο άθλημα που λέγεται μπάσκετ.

Η δύσκολη αρχή

Οι δυο φίλοι έπαιζαν μαζί στη Delaware Valley Greek Orthodox Basketball League, ένα πρωτάθλημα μπάσκετ που οργάνωνε η Μητρόπολη του Ντέλαγουέαρ Βάλεϊ. Το καλοκαίρι του 2007, αν και ζούσαν πια μακριά ο ένας από τον άλλο, ο Ζόνιος κάλεσε τον Βασιλείου με μια παράξενα όμορφη ιδέα: Πόσο δύσκολο θα ήταν να στηθεί ένα πρωτάθλημα μπάσκετ ενηλίκων, στο οποίο θα συμμετέχουν ομάδες παικτών ελληνικής καταγωγής που ζουν στη Φιλαδέλφεια; Το κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος έμοιαζε τεράστιο, η διάθεση και η μεθοδικότητα των δυο φίλων, όμως, ξεπέρασε κάθε δυσκολία.

Με τη βοήθεια της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στην περιοχή Upper Darby, το πρώτο γήπεδο μπάσκετ της λίγκας είχε ανοίξει ήδη τις πόρτες του. Με ένα επιθετικό promotion σε φίλους, φίλους φίλων και μπασκετόφιλους σε όλη την ενδοχώρα της πολιτείας της Πενσιλβανία, η 'Philadelphia Greek Basketball League' είχε δημιουργήσει ήδη 7 ομάδες.
 

Αυτή η λίγκα κατάφερε να ενώσει εκατοντάδες νέους ελληνικής καταγωγής με κοινό σημείο την αγάπη για το μπάσκετ και ήδη αριθμεί 11 σεζόν, έχοντας καλέσει και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε αγώνα της. Ανάμεσα σε ομάδες με ονόματα όπως Γούλφπακ ('αγέλη λύκων'), Σίξερς, Νικς, Γουόριορς, Ντάνι'ς Μπόις ('τα αγόρια του Ντάνι'), υπάρχει και μια ομάδα που φέρνει τον 'Άγιαξ της Ηπείρου' και τη λίμνη των Ιωαννίνων στη συνήθως ηλιόλουστη Φιλαδέλφεια. Είναι οι 'PAS Giannina', φιναλίστ στον τελικό πρωταθλήματος της σεζόν 2017-2018, που τερμάτισαν στη 3η θέση τη σεζόν 2018-2019 κι έχασαν την πρόκριση στον τελικό από τους Tune Squad με 66-73.

Ένα διακριτικό τέλος

O Zόνιος και ο Βασιλείου, ύστερα από 12 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της 'Philadelphia Greek Basketball League', είπαν "αντίο", έστω προσωρινά, αφήνοντας ένα 'παράθυρο' για τη δημιουργία νέων τουρνουά μπάσκετ που θα φέρνουν κοντά ελληνικές οικογένειες που ζουν στις ΗΠΑ και λατρεύουν το παιχνίδι με την πορτοκαλί μπάλα. Η 'Greek Heritage Night', ένας θεσμός συγκέντρωσης Ελλήνων με αφορμή τα παιχνίδια των Φιλαδέλφεια Σίξερς, ήταν η τελευταία αναγγελία συνάντησης παικτών και φίλων της λίγκας. Ίσως ο PAS Giannina ή οι Boardwalk Empire να έχουν ακόμα μια ευκαιρία για πρωτάθλημα στο μέλλον.

News 24/7

24MEDIA NETWORK