Σέλτικς: Από το ναδίρ στη συντριβή των Ουόριορς, 6 ώρες δρόμος

Την ώρα που οι Ουόριορς επέλεγαν την πρώτη γυναίκα στο 2019 ΝΒΑ 2Κ League Draft, ζούσαν τη χειρότερη εντός έδρας ήττα. Τους τη 'χρέωσαν' οι Σέλτικς. Που προφανώς και δεν έλυσαν όλα τα προβλήματα. Έκαναν όμως, μια πολύ καλή αρχή.

Σέλτικς: Από το ναδίρ στη συντριβή των Ουόριορς, 6 ώρες δρόμος

Στη Νέα Υόρκη είχαν ΝΒΑ draft. Όχι το παλιό, το παραδοσιακό. Το νέο. Αυτό που υπάρχει από πέρυσι και αφορά τις ομάδες που 'χουν οι οργανισμοί της κορυφαίας λίγκας μπάσκετ, στα eSports -τη νέα αθλητική βιομηχανία δισεκατομμυρίων.

Αν αναρωτιέσαι ποιος κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της ΝΒΑ 2Κ League, ετοιμάσου για μια έκπληξη: οι Knicks (δηλαδή, η ομάδα Κnicks Gaming που 'ανήκει' στους Νικς)!

Τα ξημερώματα λοιπόν, οι 21 οργανισμοί που έχουν -εξαμελή- ομάδα eSports για το 2Κ (76ers, Μπλέιζερς, Μπακς, Καβς, Σέλτικς, Γκρίζιλς, Χοκς, Χιτ, Τζαζ, Κινγκς, Νικς, Λέικερς, Μάτζικ, Μαβς, Νετς, Πέισερς, Πίστονς, Ράπτορς, Τίμπεργουλβς, Ουόριορς και Ουίζαρντς) διάλεξαν gamers.

Πριν τη διαδικασία επιλογής, ο Άνταμ Σίλβερ είχε πει ότι 'είναι απογοήτευση για όλους η έλλειψη φυλετικής ποικιλομορφίας'. Eίχε εξηγήσει και ότι όπως οι οργανισμοί προσπαθούν να πάρουν παίκτες από όλον τον πλανήτη, θα ήταν χρήσιμο να συμβεί το ίδιο και με τη λίγκα στα eSports.

Ουδόλως τυχαίως μεταξύ των 150 που προκρίθηκαν στην τελική διαδικασία (δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι άνω των 18 χρόνων που έχουν αγοράσει το ΝΒΑ 2Κ 2019 και μετείχαν στα προκριματικά), ήταν δυο γυναίκες και 22 από χώρες που δεν είναι η Αμερική. Η Τσικίτα Έβανς και η Μπριάνα Νόβιν αποκατέστησαν το θέμα με τα φύλα. Η πρώτη βρήκε δουλειά. Η δεύτερη όχι.

Από σήμερα η Τσικίτα, η οποία είπε πως 'μου 'χουν απευθύνει πολλά σεξιστικά σχόλια, όπως το επιστρέψω στην κουζίνα μου, γιατί το 2Κ δεν είναι για γυναίκες' (μην τα ξαναλέμε για το άπειρο της βλακείας), είναι η πρώτη γυναίκα gamer της ΝΒΑ 2Κ League και για την ακρίβεια, είναι παίκτρια των Ουόριορς. Ήταν μεταξύ των 126 gamers που επιλέχθηκαν και θα 'βγάλουν' από 33.000 έως 37.000 δολάρια -ανά σεζόν που διαρκεί έξι μήνες.

Κάτσε όμως, να σου πω τι συνέβαινε στους Ουόριορς την ίδια ώρα -πάνω κάτω- στην Oracle Arena.

Ή καλύτερα, κάτσε να σου πω πώς οι Σέλτικς διαχειρίστηκαν τις αναλύσεις για το πόσο κακοί είναι φέτος: 'χρέωσαν' στους πρωταθλητές τη χειρότερη εντός έδρας ήττα τους, επί εποχής Στιβ Κερ (από το καλοκαίρι του 2014), επικρατώντας 128-95.

Το -33 είναι ό,τι χειρότερο έχουν κάνει οι Ουόριορς στο 'σπίτι' τους. Αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που έφτασαν εκεί.

Boston Celtics' Kendrick Perkins (43) tries to keep the ball from Golden State Warriors' Stephen Curry (30) during the first half of an NBA basketball game Monday, Dec. 28, 2009, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot)
Boston Celtics' Kendrick Perkins (43) tries to keep the ball from Golden State Warriors' Stephen Curry (30) during the first half of an NBA basketball game Monday, Dec. 28, 2009, in Oakland, Calif. (AP Photo/Ben Margot) ASSOCIATED PRESS

Η πρώτη (φορά) ήταν εκείνη της 28ης Δεκεμβρίου του 2009, όταν έχασαν 97-130 από τους Λέικερς. Για την ιστορία, ο Πάου Γκασόλ είχε ηγηθεί των επτά παικτών που 'χαν διψήφιο αριθμό πόντων (με 22). Μεταξύ τους ήταν ο Ρον Αρτέστ, ο Κόμπι Μπράιαντ και ο Άντριου Μπάινουμ που δεν ξέρω αν σου είπα, επιστρέφει στο ΝΒΑ για το Γκόλντεν Στέιτ.

Θυμάσαι ένα κείμενο προχθές, με τίτλο ' Μήπως δεν φταίει για όλα ο Έρβινγκ;' Είμαι εδώ για εσένα, αν θες να σου δώσω αριθμούς για το ΤΖΟΚΕΡ (τους 40, για να παίξεις τους 5 που θα βγουν και να σωθείς).

Οι Σέλτικς έκαναν 11 λάθη και εκβίασαν 21. Όπως και ότι κράτησαν την καλύτερη επιθετική ομάδα της φετινής σεζόν (με 118.6 πόντους ανά ματς) και πρώτη στο ποσοστό εντός παιδιάς (48.9%) στους 95 πόντους και το 40% στα σουτ (34/85).

Οι “Πολεμιστές” (Κάρι 23π.-5 ασίστ-6 ριμπ., Ντουράντ 18π., με 5/16 σουτ, Κάζινς 10π., με 4/7 διπ., 0/5 τριπ και 9 ριμπ.) είχαν μόνο 19 πόντους στην τελευταία περίοδο -που είναι αρνητικό ρεκόρ.

Πρόκειται για την παρέα που ανανέωσε το ρεκόρ περισσότερων πόντων, σε ένα δωδεκάλεπτο, στην ιστορία του ΝΒΑ, με τους 51 που έβαλε στο καλάθι των Νάγκετς, στην πρώτη περίοδο του 142-111 της 16ης του Γενάρη.

Μπήκαν στο ματς και ως οι καλύτεροι στις ασίστ (με 29.1, ανά ματς) αλλά και στις τάπες (6.5). Στα στοιχεία δηλαδή, που τα λες και λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Εναντίον της Βοστώνης είχαν 26 ασίστ και 2 τάπες.

Για να καταλάβεις, οι Σέλτικς είχαν περισσότερες τελικές πάσες (38) από τα εντός παιδιάς που έβαλαν οι πρωταθλητές (34), ενώ μέτρησαν 14/34 τρίποντα και 35/62 δίποντα.

Στο 3.16 το σκορ ήταν 11-0. Για τους “Κέλτες”. Ο Αλ Χόρφορντ ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ στα τέσσερα από τα πέντε πρώτα καλάθια της Βοστώνης. Τα 12 από τα 14 καλάθια της Βοστώνης στην πρώτη περίοδο, ήταν προϊόν ασίστ. Δηλαδή, οι παίκτες έκαναν ό,τι έχει μαλλιάσει η γλώσσα του Μπραντ Στίβενς να τους ζητά.

Boston Celtics head coach Brad Stevens, left, and Kyrie Irving, center, look at a video board with an official during the first half of an NBA basketball game against the Charlotte Hornets in Charlotte, N.C., Monday, Nov. 19, 2018. (AP Photo/Chuck Burton)
Boston Celtics head coach Brad Stevens, left, and Kyrie Irving, center, look at a video board with an official during the first half of an NBA basketball game against the Charlotte Hornets in Charlotte, N.C., Monday, Nov. 19, 2018. (AP Photo/Chuck Burton) AP

Ο Στίβενς είχε μια μακρά συζήτηση με τον Έρβινγκ (19 πόντοι, 11 ριμπάουντ), στην πτήση για το Όκλαντ, όπου αμφότεροι εστίασαν πως υπάρχει χρόνος να 'σωθεί' η παρτίδα. Ο Έρβινγκ ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην τερματίσουν τη σημασία αυτού του τετ α τετ. Τους είπε και κάτι ακόμα.

Η μεγάλη πτήση (διάρκειας 6 ωρών και 35 λεπτών) μας βοήθησε. Χρειαζόμασταν αυτές τις ώρες. Είχαμε φτάσει στο σημείο που κουραστήκαμε να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, να τσακωνόμαστε με τον έξω κόσμο. Και στο τέλος της ημέρας, δεν έχει και σημασία".

Το μόνο που θέλαμε ήταν να βγούμε στο παρκέ και να παίξουμε μπάσκετ. Ο αγωνιστικός χώρος είναι το καταφύγιο μας. Και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το προστατέψουμε. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εισχωρήσει εκεί.

Παραδέχθηκε ότι “ το επιχειρηματικό μέρος της δουλειάς μου είναι αυτό που μου είναι δύσκολο να διαχειριστώ. Θα είμαι ειλικρινής. Σε ό,τι αφορά το μπασκετικό κομμάτι, οφείλω να διατηρήσω τον ενθουσιασμό μου. Είναι αυτό στο οποίο είμαι καλός, αυτό που αγαπώ να κάνω, όπως αγαπώ να είμαι μεταξύ των συμπαικτών μου. Αυτά τα πράγματα με κάνουν ευτυχισμένο".

Το Γκόλντεν Στέιτ, που δεν είχε τους Κλέι Τόμπσον (ο τύπος που φροντίζει την περιφερειακή άμυνα πονάει στο γόνατο), Κεβόν Λούνεϊ (φλεγμονή) και Σον Λίβινγκστον (σπασμοί στον αυχένα) σκόραρε το πρώτο καλάθι 18 δευτερόλεπτα αργότερα, με τον Κερ να βγάζει 'φωτιές' από τα μάτια.

Αρχίσαμε το ματς με τζόκινγκ. Δεν παίζεις μπάσκετ, με τζόκινγκ. Πρέπει να τρέχεις, τα 'κοψίματα' σου να είναι δυνατά, να τα δίνεις όλα. Εμείς δεν 'βάλαμε' την προσπάθεια που χρειάζεται για να κερδίσεις ένα ματς ΝΒΑ. Και αυτό είναι ντροπή.

Η αλήθεια είναι πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι παίκτες του μπήκαν χαλαροί σε ματς, με τη βεβαιότητα ότι όπου και αν πάει η διαφορά θα τη 'μαζέψουν'. Αυτό είναι κάτι που 'χουν κάνει πολλάκις φέτος. Όχι όμως, τα ξημερώματα.

Επουδενί αυτή η νίκη αλλάζει τη χρονιά της Βοστώνης. Έδειξε όμως, ότι υπάρχει ζωή στη Μασαχουσέτη, πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι όταν επιχειρήθηκε η επιστροφή από τους Ουόριορς, εκείνοι δεν 'ένιωσαν' οι Σέλτικς.

Τουναντίον, είχαν έτοιμο τον Γκόρντον Χέιγουορντ να εκτελέσει -ποικιλοτρόπως, καθώς τελείωσε με 30 πόντους που προήλθαν από όλους τους τρόπους- και δεν άφησαν τους Ουόριορς να 'πειράξουν' το μυαλό τους, όταν τσακώθηκαν οι Κάζινς και Ροζίρ ('έφαγαν από μια τεχνική, στα 8.44 για τη λήξη).

" Κάναμε όλοι αυτό που χρειαζόμασταν: κοιτάξαμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη" κατέληξε ο Τζέιλεν Μπράουν (18 πόντοι) και προφανώς αντιμετώπισαν με ειλικρίνεια αυτό που είδαν. Για αρχή. Γιατί για να 'χει αξία, πρέπει να υπάρξει και συνέχεια.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK