Euroleague σενάρια: Η μία νίκη του Παναθηναϊκού, ο τελικός του Ολυμπιακού και η ισοβαθμία 7 ομάδων

Ο Γιάννης Φιλέρης καταγράφει τα δεδομένα των τελευταίων 2 αγωνιστικών (με δυο ακραίες ισοβαθμίες), τη σχεδόν σιγουριά του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και την αγωνία του Ολυμπιακού.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Φτάσαμε, λοιπόν, στο τέλος. Δυο στροφές πριν από το φινάλε της κανονικής περιόδου και η αγωνία χτυπάει κόκκινο για την συμπλήρωση της οκτάδας των πλέι-οφ της Ευρωλίγκας, που όπως κάθε χρόνο επιφυλάσσει εκπλήξεις και αναδεικνύει τους 'ικανούς' της τελευταίας στιγμής.

Μια τέτοια ομάδα είναι σίγουρα ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, που επανέλαβε ό,τι κάνει τα τελευταία χρόνια. Πατάει γκάζι στις τελευταίες αγωνιστικές και κερδίζει το αβαντάζ έδρας (την περασμένη διετία) ή την πρόκριση, στην εφετινή σεζόν.

Θυμίζουμε ότι πέρυσι και πρόπερσι οι 'πράσινοι' έκαναν ένα εντυπωσιακό 5-0 εξασφαλίζοντας το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ (άσχετα αν δεν το εκμεταλλεύτηκαν, αφού έμειναν εκτός φάιναλ-φορ) και εφέτος έχουν ήδη 7 νίκες στα 8 τελευταία τους παιχνίδια!

Αντίθετα ο Ολυμπιακός συνεχίζει να χάνει λάδια. Η βαριά ήττα από την Γκραν Κανάρια τον έφερε για πρώτη φορά έξω από την οκτάδα, καθώς αυτή τη στιγμή ισοβαθμεί με το Μιλάνο, αλλά υστερεί γιατί έχει ηττηθεί δυο φορές. Η διαδρομή των 'ερυθρολεύκων' είναι αντιστρόφως ανάλογη με εκείνη του Παναθηναϊκού. Στα τελευταία οκτώ ματς ο απολογισμός του Ολυμπιακού είναι 2-6!

Ας πάρουμε όμως με τη σειρά τα δεδομένα, με το πινακάκι του Contra.gr που σήμερα το έχουμε συμπτύξει με τις 12 ομάδες που βρίσκονται σε τροχιά πρόκρισης.

Οι πέντε πρώτες (αυτές με αστερίσκο) έχουν εξασφαλίσει και μαθηματικά το εισιτήριο, με τις υπόλοιπες εφτά να μάχονται για τρεις θέσεις.

Η Φενέρμπαχτσε είναι σχεδόν σίγουρη πρώτη. Θέλει μια νίκη για το τυπικό, αφού η περίπτωση να βρεθεί δεύτερη είναι να χάσει και τους δυο αγώνες της και την ίδια ώρα να κάνει 2/2 η ΤΣΣΚΑ. Οι Τούρκοι πλεονεκτούν στην ισοβαθμία με καλύτερο γκολ-αβερέιτζ.

Το ίδιο ισχύει και για τη 2η θέση. Η Ρεάλ πρέπει να κάνει δυο νίκες και η ΤΣΣΚΑ δυο ήττες για να αλλάξει η σειρά. Σίγουρη 4η είναι και η Εφές, ενώ κατά 90% 5η θα είναι η Μπαρτσελόνα με βάση το εύκολο πρόγραμμα που έχει στη συνέχεια (εντός έδρας Μπούντουτσνοστ-Χίμκι).

Τι θέλουν οι ελληνικές ομάδες;

Μια νίκη αρκεί στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ με το ντεμαράζ που έκανε και χάρη στο τεράστιο διπλό στο Μιλάνο θέλει απλά μία νίκη για να περάσει στην οκτάδα. Με 2/2 είναι πιθανό να περάσει την Μπασκόνια και να καταταγεί 6ος, εφόσον οι Βάσκοι ηττηθούν είτε από την Εφές εντός έδρας είτε από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα. Οι 'πράσινοι' έκαναν νίκη-ματ στο Μιλάνο, γιατί εξασφαλίστηκαν στην 4πλή ισοβαθμία (με 16 νίκες) με την ιταλική ομάδα, Μπασκόνια και Ολυμπιακό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο (1/2 Μπασκόνια και Παναθηναϊκός, 2/2 Ολυμπιακός και Μιλάνο), τότε μένουν έξω οι Βάσκοι με το Μιλάνο να είναι στην 6η θέση, ο ΠΑΟ στην 7η και ο Ολυμπιακός στην 8η.

Μεγάλο κατόρθωμα για τον Παναθηναϊκού, ο οποίος στο τέλος του πρώτου γύρου είχε μόλις 6 νίκες! Είτε λοιπόν με τη Ρεάλ είτε με την Μπουντούτσνοστ (μαξιλαράκι ασφαλείας) ο Παναθηναϊκός σφραγίζει την πρόκρισή του σε ένα εντυπωσιακό φίνις, που δείχνει και τη δουλειά του Ρικ Πιτίνο στο ΟΑΚΑ.

Νίκη με Ζαλγκίρις, μακριά από το Μιλάνο

Ο Ολυμπιακός αντίθετα έχασε ματς-κλειδί στα Κανάρια Νησιά. Έμεινε στο 14-14 και όπως είπαμε για πρώτη φορά κατέβηκε τη διαχωριστική γραμμή της οκτάδας.

Έχει δυο ματς εντός έδρας, με Ζαλγκίρις και Νταρουσάφακα, δεν ελέγχει όμως απόλυτα την κατάσταση. Οι 'ερυθρόλευκοι' μειονεκτούν απέναντι στο Μιλάνο (παίζει με Φενέρ εντός και Εφές εκτός), άρα θέλουν μια νίκη παραπάνω για να μην μετρήσουν οι 2 ήττες στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Ουσιαστικά το ματς τελικός για τους 'ερυθρόλευκους' είναι αυτό με την Ζαλγκίρις, η οποία έρχεται με φόρα (4 νίκες στα τελευταία 5 ματς), αλλά για να περάσει τους Πειραιώτες πρέπει να νικήσει και τη Ρεάλ εκτός έδρας. Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος και σε ισοβαθμία με την Μπασκόνια.

Οι δύο ακραίες ισοβαθμίες

Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα υπάρχουν εν όψει και δυο ακραία σενάρια ισοβαθμιών.

Μια πενταπλή στις 15 νίκες (Μιλάνο, Ολυμπιακός 1/2, Ζαλγκίρις, Μακάμπι και Μπάγερν 2/2). Σε αυτή την περίπτωση η κατάταξη έχει ως εξής:

8. Ζαλγκίρις 6-2

9. Μιλάνο 5-3

10. Μακάμπι 4-4

11. Ολυμπιακός 3-5

12. Μπάγερν 2-6

Και ακόμη μία... χειρότερη. Εφτά ομάδες με 15 νίκες (0/2 ΠΑΟ και Μπασκόνια, 1/2 Μιλάνο και Ολυμπιακός, 2/2 Ζαλγκίρις, Μακάμπι και Μπάγερν). Εδώ η βαθμολογία θα διαμορφωθεί ως εξής:

6. Ζαλγκίρις 8-4

7. Μπασκόνια 7-5

8. Μιλάνο 6-6

9. Ολυμπιακός 6-6

10. Μακάμπι 5-7

11. ΠΑΟ 5-7

12. Μπάγερν 5-7

Στις ισοβαθμίες, υπενθυμίζουμε, μετρούν πρώτα οι νίκες στα μεταξύ των ομάδων ματς και εν συνεχεία οι διαφορές πόντων.

κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK