Σπάχια - Πασκουάλ - Γιασικεβίτσιους: Τρεις προπονητές, ένα σύστημα

Απλό, αλλά αποτελεσματικό. Νέβεν Σπάχια, Τσάβι Πασκουάλ και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχουν 'κοπιάρει' το ίδιο ακριβώς κόλπο, βρίσκοντας ένα εύκολο δίποντο από το 2άρι τους.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΑΟΥΝΑΣ (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / Eurokinissi Sports)
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΣΤΟ ΚΑΟΥΝΑΣ (ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Υπάρχουν οι προπονητές που άλλαξαν το μπάσκετ. Στο παρελθόν ή πιο πρόσφατα. Υπάρχουν κι εκείνοι που πάνω σε ήδη 'κατοχυρωμένες' ιδέες, αρχές και πατέντες εξέλιξαν το αντικείμενο. Από τη δική τους οπτική.

Ας ξεχάσουμε την παρθενογένεση στη σύγχρονη εποχή. Ποιος κόουτς πρωτοεφάρμοσε ένα σύστημα δεν έχει πλέον τόση σημασία όση το ποιος το 'διαβάζει' καλύτερα, μεταφέρει με ακρίβεια την πληροφορία που θέλει και το αποδίδει στο παρκέ. Ή, αν το θέλετε αλλιώς, ποιος έχει τους παίκτες για να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει. Διότι είναι μια παράμετρος που επί της ουσίας ορίζει την τύχη - επιτυχία του σταφ κάθε ομάδας.

Όλα τα παραπάνω βρίσκουν εφαρμογή σ' αυτό που εντόπισε, πολύ εύστοχα, ο Γιώργος Κετσελίδης, προπονητής - αναλυτής, ο μελετώντας τους αγώνες των ομάδων της Euroleague.

Τι είδε ο Έλληνας κόουτς που δεν μπορεί να το παρατηρήσει εύκολα ο κοινός οφθαλμός; Ότι ο Νέβεν Σπάχια, ο Τσάβι Πασκουάλ και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχουν, μεταξύ άλλων, ένα ίδιο σύστημα στην πληθώρα που χρησιμοποιούν ανά αγώνα. Ανάλογα πάντα με τις ανάγκες που προκύπτουν και φυσικά με τον αντίπαλο που έχουν απέναντί τους.

Μόνταρε μάλιστα ένα επεξηγηματικό video για να 'κυκλωθούν' μία προς μία οι ομοιότητες. Ανεξαρτήτως της ονομασίας που έχει δώσει ο καθένας.

Σ' όλες τις περιπτώσεις, τρεις συνολικά, ο πόιντ γκαρντ έχει την μπάλα στα χέρια και την πασάρει στο "4", που στο μεσοδιάστημα έχει ανέβει στο high post. Την ίδια στιγμή το "2" έχει αρχίσει την παράλληλη κίνηση προς τα αριστερά και το "3" αλλάζει πλευρά δράσης προκειμένου να ελευθερωθεί ο χώρος.

Στην κίνηση του "2" ο έτερος ψηλός, το "5" δηλαδή, έχει ανέβει επίσης ψηλά για να σκρινάρει και να του δώσει την ευχέρεια να κόψει από πίσω, να δεχθεί την κάθετη πάσα από το "4" και να σκοράρει άνευ πίεσης.

Προφανώς το επιτυχημένο σκρινάρισμα του ψηλού και η κίνηση του περιφερειακού ορίζουν το αποτέλεσμα.

Το ευτράπελο της υπόθεσης; Πώς ο Σπάχια το έκανε στο φιλικό με τον Παναθηναϊκό, ο Πασκουάλ 'απάντησε' στο παιχνίδι με τη Μακάμπι, προτού έρθει ο Γιασικεβίτσιους να δώσει συνέχεια στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ. Ενώ ήξεραν τι θα συμβεί, δεν βρήκαν το αντίδοτο να το αποτρέψουν. Ποιος θα 'τιμωρήσει' τώρα τον Σάρας;

photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK