Αλ Σπίρμαν, ο πρώτος ξένος του Ολυμπιακού!

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τον Αλ Σπίρμαν, τον πρώτο ξένο του Ολυμπιακού (το 1967 στη Β' Εθνική!), τον ομογενή Στιβ Πλερόπουλο με τις no-look πάσες και το κόλπο-γκρόσο του Φαίδωνα Ματθαίου.

Αλ Σπίρμαν, ο πρώτος ξένος του Ολυμπιακού!

Ο μύθος λέει ότι τη σεζόν 1966-67 κι ενώ ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ είχε υποβιβαστεί στη Β' Εθνική, ο Φαίδων Ματθαίου ανακάλυψε μια μοναδική πατέντα. Καθώς στους κανονισμούς του πρωταθλήματος δεν αναφερόταν πουθενά ότι απαγορευόταν η συμμετοχή ξένων παικτών, έφερε για λογαριασμό των ερυθρολεύκων τον πρώτο αλλοδαπό μπασκετμπολίστα που έπαιξε ποτέ στην Ελλάδα!

Ναι, ναι. Ο Άλ Σπίρμαν (ή Σπίρμον) είναι ο πρώτος Αμερικανός που πάτησε το πόδι του στα ελληνικά γήπεδα, για το πρωτάθλημα, έστω της Β' Εθνικής. Ο Ματθαίου, που έκανε συχνά-πυκνά τέτοιες κινήσεις, μελέτησε την προκήρυξη της διοργάνωσης, η οποία δεν προέβλεπε πουθενά την απαγόρευση χρησιμοποίησης ξένων παικτών.

Πού να το προβλέψει άλλωστε ο νομοθέτης. Και πού να φανταστεί ότι μια ομάδα θα ξόδευε χρήματα για να φέρει παίκτες από την Αμερική. Γιατί, εκτός του Σπίρμαν, ο Ματθαίου έφερε στον Πειραιά και τον ομογενή Στιβ Πλερόπουλο, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να γίνει πανίσχυρος και να ανέβει αέρα στην Α' Εθνική με μόλις μια ήττα σε 26 αγώνες!

"Ναι, ο Σπίρμαν ήταν η ατραξιόν εκείνης της χρονιάς", θυμάται μιλώντας στο Contra.gr, o Mάκης Κατσαφάδος, αρχηγός της ομάδας του Ολυμπιακού, για δεκαπέντε χρόνια που τότε άρχισε να καθιερώνεται με τα ερυθρόλευκα. Θυμάται πως εμφανίστηκε ξαφνικά ένας παίκτης που ξεχώριζε με το καλημέρα: "Ήταν πολύ αλτικός, όχι πολύ ψηλός, αλλά ικανός τόσο στην ντρίμπλα, όσο και στο σουτ. Είχε τρομερή έκρηξη και φυσικά προσόντα, που τον έκαναν πολύ δύσκολο αντίπαλο για οποιονδήποτε αμυντικό. Δεν χρειαζόταν να λέμε πολλά, άλλωστε τότε ελάχιστα αγγλικά ξέραμε. Του δίναμε την μπάλα και απλά αυτός την έβαζε στο καλάθι".

Και ο Στιβ Πλερόπουλος; Ο Κατσαφάδος προσθέτει: "Σπουδαίος πλέι-μέικερ. Καταπληκτικός πασέρ, σε έκανε άρχοντα σερβίροντας έτοιμα καλάθια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι επειδή κάπνιζε σαν φουγάρο, ξερόβηχε όταν κατέβαζε την μπάλα. Ωραίος τύπος που ήξερε καντάρια μπάσκετ και είχε σπεσιαλιτέ τις no-look πάσες. Αλλού έβλεπε, αλλού έδινε την μπάλα. Περάσαμε ωραία ένα χρόνο, μαζί τους. Και ανεβήκαμε χωρίς προβλήματα στην Α Εθνική".

Αυτό το δίδυμο, το οποίο βλέπετε στην ιστορική φωτογραφία (από το φοβερό αρχείο του Γιώργου Νικητόπουλου) ήταν μοναδικό για τα δεδομένα του ελληνικού μπάσκετ. Λίγα χρόνια αργότερα, με πρόεδρο τον Ν. Γουλανδρή, ο Ματθαίου ανακάλυπτε την φλέβα χρυσού με τους Ελληνοαμερικανούς της 'χρυσής ομάδας' των επόμενων δέκα χρόνων.

"Ο Φαίδωνας ήταν πολλά χρόνια μπροστά από κάθε άλλον προπονητή. Απλά όλα τα κρατούσε για τον εαυτό του. Μέγας κόουτς που δεν ήθελε όμως να κάνει γνωστές τις κινήσεις του. Να φανταστείς ότι ακόμη και όταν παντρεύτηκε, δεν μας το είπε. Έλειψε μια Τρίτη και όταν επέστρεψε μας ανακοίνωσε ότι είχε γίνει ήδη ο γάμος του!"

News 24/7

24MEDIA NETWORK