Στα 11 τελευταία λεπτά οι Μάτζικ δεν 'έδωσαν' καλάθι στον Αντετοκούνμπο

Ιστορικά στο μπάσκετ, οι πέντε κερδίζουν τον έναν. Έτσι οι Μάτζικ νίκησαν τους Μπακς, στην πρεμιέρα των playoffs και οι Μπλέιζερς τους Λέικερς, με τους μεν να κρατούν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μακριά από το καλάθι και τους δε να αφήνουν τον ΛεΜπρον Τζέιμς να παλεύει μόνος του.

Ο Νίκολα Βούιτσιτς ήταν παντού, στη μεγάλη έκπληξη της πρεμιέρας των φετινών playoffs στο ΝΒΑ, τη νίκη του Ορλάντο επί του Μιλγουόκι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έβαλε καλάθι, στα 11 τελευταία λεπτά του ματς.
Ο Νίκολα Βούιτσιτς ήταν παντού, στη μεγάλη έκπληξη της πρεμιέρας των φετινών playoffs στο ΝΒΑ, τη νίκη του Ορλάντο επί του Μιλγουόκι. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έβαλε καλάθι, στα 11 τελευταία λεπτά του ματς. AP/KIM KLEMENT

Αν το δεις γενικά το θέμα, όταν σου συμβαίνει κάτι για πρώτη φορά -άρα δεν υπάρχει πρότερο παράδειγμα να σε βοηθήσει να καταλάβεις προς τα ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθείς, για να πάρεις αυτό που θες- την απάντηση αναλαμβάνει να τη δώσει η ζωή. Συνήθως δε, το αποτέλεσμα δεν είναι από αυτά που σου αρέσουν.

Στα θετικά, έχεις μόλις αποκτήσει την εμπειρία που έλειπε και άρα μια καλύτερη τύχη, για την επόμενη φορά. Άρα, περίμενε λίγο για να δούμε πώς θα αντιδράσουν οι Μπακς και οι Λέικερς στο χουνέρι που τους ‘βρήκε’ στον πρώτο αγώνα για τα φετινά playoffs. Που θα θυμάσαι ότι διεξάγονται στη ‘φούσκα’ του Ορλάντο και άρα δεν υπάρχει πλεονέκτημα έδρας. Όπως είχε προειδοποιήσει ο Στέφεν Κάρι εδώ και μέρες “μολονότι σιχαίνομαι να κάνω προβλέψεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα ολοκληρωθεί φέτος η σεζόν στο ΝΒΑ, το σενάριο αυτό κυριολεκτικά σημαίνει πως όλοι μπορούν να ζήσουν εκπλήξεις. Είμαι προετοιμασμένος για όλα, ως φαν”. Να τον ακούς τον Στέφεν.

Η ήττα των κορυφαίων σε ανατολική και δυτική περιφέρεια, στον πρώτο αγώνα για τη φετινή (ιδιαίτερη) postseason ήταν η πρώτη φορά, μετά τη σεζόν 2002-03 που αμφότεροι έχασαν στην πρεμιέρα των playoffs.

Ας δούμε τι έγινε.

Οι αναλυτές εξηγούν πως το surprise του Μιλγουόκι από το Ορλάντο είναι μεγαλύτερη έκπληξη από αυτό του Πόρτλαντ, στην πλάτη των Λέικερς και για αυτό θα αρχίσουμε με τα ‘Ελάφια’, που ουσιαστικά είχαν εξασφαλισμένη την κορυφή της Ανατολής πριν ταξιδέψουν στην Disney World και από ό,τι φάνηκε, η βεβαιότητα ‘πείραξε’ το μυαλό τους (βλ. 3-5 το ρεκόρ των seeding games). Με το 'καλημέρα' το αουτσάιντερ είχε ήδη προηγηθεί 51-33.

Οι Μάτζικ είχαν χάσει σε όλα τα προηγούμενα, φετινά, ματς που είχαν δώσει με τους Μπακς και σε κάθε ένα από αυτά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και η παρέα του είχαν κυριαρχήσει απόλυτα (με μέσο όρο διαφοράς τους 17 πόντους). Και αν ο Greek Freak έκανε ό,τι συνηθίζει να κάνει. Ή τουλάχιστον σχεδόν. Είχε 31 πόντους, με ποσοστά όμως, που δεν τα λες και περίφημα, καθώς μέτρησε 9/18 δίποντα, 3/7 τρίποντα και 4/9 βολές, άρπαξε 17 ριμπάουντ, πέρασε 7 ασίστ και έκανε 5 λάθη, σε 34 λεπτά. Ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του ήταν ο Τζορτζ Χιλ. Είχε 16 πόντους. Κάτσε όμως, γιατί σου είπα κάτι ανακριβές.

Στο πρώτο παιχνίδι του, σε μια εβδομάδα, ο MVP της περασμένης σεζόν δεν έβαλε καλάθι, στα 11 τελευταία λεπτά του αγώνα.

Όσο κυλούσε δε, το χρονόμετρο τόσο αυξανόταν ο εκνευρισμός του -όπως φαινόταν ξεκάθαρα στο πρόσωπο του. Ο κύριος λόγος του 122-110 των 'Μάγων'έχει ονοματεπώνυμο: Νίκολα Βούτσεβιτς.Έκανε ρεκόρ καριέρας -στα playoffs- με 35 πόντους. Είχε 16 έως τα μέσα της β' περιόδου (και το 51-33) και 14 στην τρίτη, απέναντι σε πιο κοντούς αμυντικούς που τους έκανε ό,τι ήθελε στη ρακέτα (10/16), ενώ τους ψηλότερους τους κέρδιζε στο τρίποντο (5/8).

'Κατέβασε' και 14 ριμπάουντ και έκανε την ομάδα που οι ειδικοί έλεγαν πως θα χάσει με τουλάχιστον 14 πόντους, νικητές. Μετά είπε "δεν μας νοιάζει τι λένε για εμάς. Κάνουμε focus στον εαυτό μας και έτσι παίξαμε εκπληκτικά και στις δυο άκρες του γηπέδου".

  1. "Προφανώς και επικεντρώσαμε στο να κάνουμε δύσκολο το παιχνίδι για τον Γιάννη και να προστατεύσουμε τη ρακέτα. Αυτό είναι κάτι που επιτύχαμε, ως ομάδα. Ο Γκάρι Κλαρκ έκανε εξαιρετική δουλειά πάνω στον Αντετοκούνμπο και όλοι οι άλλοι καταφέραμε να τον βοηθήσουμε".

Στα άλλα αποδυτήρια, ο Χιλ συνέστησε να ψάξουν οι Μπακς στη ψυχή τους τη έχει πάει λάθος. Ο Αντετοκούνμπο έκρινε ότι δεν χρειάζεται να το φτάσουν εκεί. "Αρκεί να βάλουμε περισσότερα σουτ", από τα 14/42 που είχαν από το τρίποντο. Έχω την αίσθηση πως ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει κάπου. Αλλά δεν παίζω στο Μιλγουόκι. Ας πάμε σε εκείνους που παίζουν. Για παράδειγμα, στον Μπρουκ Λόπεζ που κοπάνησε μια καρέκλα και μετά την κλώτσησε, για να ξεσπάσει κάπου για όσα ζούσε. Tι ζούσε; Ήταν αυτός που υποτίθεται πως έπρεπε να περιορίσει τον Βούτσεβιτς.

Να σου πω ότι οι Μάτζικ είχαν και απουσίες. Ο Άαρον Γκόρντον είναι εκτός με τράβηγμα στον προσαγωγό και ο Μάικλ Κάρτερ Ουίλιαμς έχει διάστρεμμα. Ο πρώτος αναμένεται να επιστρέψει νωρίτερα του δεύτερου. Θα σε αφήσω με τον Εβάν Φουρνιέ που δεν είχε βάλει πόντο έως τα τρίποντα στο τέλος.

Πάμε τώρα, και στους Λέικερς.

Οι Μπλέιζερς (νίκησαν 100-93) έρχονταν με κεκτημένη ταχύτητα από τους αγώνες που εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στα playoffs. Είχαν νικήσει τους 7 από τους εννέα τελευταίους αγώνες και είχαν αυτό που στο χωριό μου λένε, poise. Το παρεάκι των ΛεΜπρον Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις κατάφερε να προηγηθεί με έξι πόντους, επτά λεπτά πριν το τέλος του ματς. Μετά επέτρεψε στο Πόρτλαντ να κάνει ό,τι κάνει από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στο Ορλάντο: να επιστρέψει, με σερί 8-0.

Η αλήθεια είναι πως δεν εξεπλάγη και κανείς όταν ο Ντάμιαν Λίλαρντ (34 πόντοι) ευστόχησε στο τρίποντο που έβαλε σε αυτό το διάστημα. Σου εξήγησα ενδελεχώς πώς έχει εξελιχθεί η Dame Time από ξέσπασμα στην τέταρτη περίοδο, σε ξέσπασμα ενός ολόκληρου μήνα .

Όπως ο Αντετοκούνμπο, έτσι και ο ΛεΜπρον Τζέιμς πάλευε μόνος του, στην πρώτη του παρουσία σε postseason ως 'Λιμνάνθρωπος' -και την επιστροφή της θρυλικής ομάδας μετά το 2013. Έκανε ό,τι δεν έχει κάνει ποτέ άλλος στα playoffs (είχε τουλάχιστον 20 πόντους -23-, τουλάχιστον 15 ριμπάουντ -17- και τουλάχιστον 15 ασίστ -16), για το 24ο triple double της καριέρας του σε αυτό το κομμάτι της σεζόν, αλλά πέραν τούτου ουδέν.

Χαρακτηριστικά, το έτερον ήμισυ (ο Ντέιβις των 28 πόντων και των 11 ριμπάουντ) είχε 8/24 σουτ (33%). Συνολικά, αυτή η βραδιά ήταν από τις χειρότερες των ‘Λιμνανθρώπων’ σε ό,τι αφορά τα ποσοστά τους. Βασικά, ήταν μια από τις χειρότερες εμφανίσεις ομάδες στην ιστορία των playoffs. Ένα θα σου πω: είχαν 5/32 τρίποντα, που είναι το δεύτερο χειρότερο ποσοστό από την πρώτη μέρα της postseason, σε ό,τι αφορά τις ομάδες που πήραν τουλάχιστον 30 προσπάθειες από την περιφέρεια. Την ίδια ώρα, οι Λίλαρντ, Καρμέλο Άντονι και Γκάρι Τρεντ έδιναν το ένα τρίποντο, μετά το άλλος.

Τώρα καταλαβαίνεις πώς οι Μπλέιζερς προηγήθηκαν με 16 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Για να στο κάνω ακόμα πιο εύκολο, ο Έιβερι Μπράντλι είναι ο τύπος που 'χουν οι Λέικερς για να αναλαμβάνει τον Λίλαρντ. Μόνο που ο Έιβερι Μπράντλι αποφάσισε να μην ακολουθήσει την ομάδα του στη 'φούσκα'. Και αυτό εξελίσσεται σε πρόβλημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK