Στεγνό καθάρισμα ουσίας
Το στεγνό... καθάρισμα της μόνιμης πελάτισσας Γερμανίας, μπορεί να μην ήταν εντυπωσιακό. Αποδείχθηκε όμως πέρα για πέρα ουσιαστικό.
Μπίντγκος-Νίκος Παπαϊωάννου
Κι αφού το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει, η Εθνική Ελλάδος έχει πλέον το σακούλι της 4 νίκες σε ισάριθμους αγώνες στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας αγώνα με αγώνα ανεβάζει την αυτοπεοίθησή της και μαζί το πνεύμα του νικητή, που έχει τεράστια σημασία σ’ ένα Ευρωμπάσκετ.
Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν και πάλι η κινητήριος δύναμη του αντιπροσωπευτικού μας συγκρότημα. Ο λαρισαίος γκαρντ αποδείχθηκε για άλλο ένα ματς συνεπέστατος στα οργανωτικά του καθήκοντα αλλά και στα εκτελεστικά του. Κάνει… μπαμ από χιλιόμετρα πως παίζει με τον αέρα του ηγέτη της ομάδας. Ηξερε πολύ καλά πότε να πάει σε διείσδυση, πότε να χτυπήσει από την περιφέρεια και πότε να μοιραστεί την μπάλα με τους συμπαίκτες του.
Μαζί με τον κολλητό του Νίκο Ζήση, τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη αλλά και τον Αντώνη Φώτση σήκωσαν τα … επιθετικά βάρη στους ώμους τους. Κάθε φορά που οι Γερμανοί πλησίαζαν απειλητικά οι… τέσσερεις σωματοφύλακες έβγαζαν τα κάστανα από τη φωτιά, μέχρι να έρθει η (σχετικά) εύκολη νίκη.
Η επικράτηση βέβαια θα μπορούσε να είναι πολύ πιο άνετη, αν οι διεθνείς έδειχναν μεγαλύτερη συγκέντρωση και ψυχραιμία από τη γραμμή της φιλανθρωπίας. Τελείωσαν τον αγώνα ευστοχώντας στις 15 από τις 25 βολές που εκτέλεσαν. Το γεγονός αυτό προβλημάτισε τον Γιόνας Καζλάουσκας, που είδε το Νίκο Ζήση να έχει 3/8 βολές και τον “Σόφο” 4/8. Συνολικά η Εθνική είχε 18/ 29 βολές.
Εκτός από τον τομέα αυτό, ο Λιθουανός τεχνικός καλείται να βρει λύση για κάποια νεκρά διαστήματα που παρουσιάζει η ομάδα, τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. Αυτά ήταν που έβαλαν τη γερμανία μέσα στο ματς αρκετές φορές, τόσο στην 3η όσο και στην 4η περίοδο. Ο “ρουκι” της Εθνικής, Νικ Καλάθης εξήγησε ότι αυτά τα διαστήματα θα γίνονται όλο και πιο μικρά, όσο προχωρά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη διοργάνωση: “Μερικές φορές κάνουμε λάθη στην άμυνα και στην επίθεση, όχι λόγω της πίεσης που μας ασκούν οι αντίπαλοι, αλλά πολύ απλά γιατί ακόμα δένουμε ως ομάδα. Βρίσκουμε τη χημεία μας αγώνα με αγωνα και στον αγώνα με τη Ρωσία θα είμαστε ακόμα καλύτεροι. Στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι να φεύγεις νικητής από το γήπεδο. Εμείς το πράξαμε στα τέσσερα πρώτα ματς και θέλω να ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε μέα από τι νίκες. Θεωρώ ότι τα μαθήματα μέσα από τις νίκες είναι πιο χρήσιμα σε σχέση με εκείνα μέσα από τις ήττες, που πολλές φορές είναι επώδυνα”.
Τώρα η Εθνική, θα πάρει ανάσα μιας μέρας, αφού αύριο έχει ρεπό και δεν παίζει και την Κυριακή θα δώσει το δυνατότερο -μέχρι στιγμής- τεστ στο Ευρωμπάσκετ απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρωσία.