Στο ΗΠΑ-Αγκόλα μπορείς να ακούσεις τα μπινελίκια του Τζόρνταν

Το κανάλι YouTube των Ολυμπιακών Αγώνων προβάλλει τον αγώνα της Dream Team κόντρα στην Αγκόλα, με τον οποίο είχε αρχίσει το μπασκετικό τουρνουά του 1992. Προετοιμάσου για μπασκετική μαγεία, άγχος και στιγμές με trash talk εκτός ορίων.

Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση ΗΠΑ-Αγκόλα για το τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης (1992)
Στιγμιότυπο από την αναμέτρηση ΗΠΑ-Αγκόλα για το τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης (1992) AP PHOTO/ED REINKE

Ένα από τα θετικά πράγματα που συμβαίνουν καθώς #μένουμε_σπίτι, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αμέτρητες ώρες pop κουλτούρας (σειρές/ταινίες) και θρυλικών αθλητικών στιγμών που μπορούμε να θαυμάσουμε online. Το κανάλι των Ολυμπιακών Αγώνων στο YouTube, σε μια εποχή που ήδη γνωρίζουμε πως οι Αγώνες του Τόκιο μετατέθηκαν για το 2021, φροντίζει για τη διασκέδαση μας με τη διάθεση θρυλικών αθλητικών στιγμών προς όλους εμάς, χωρίς καμία χρέωση. Οι αγώνες της Dream Team προσφέρονται για ανελέητο binge-watching και αποτελούν εγγυημένο 'κόλλημα'.

Θα απορήσεις που επιμένω σε αυτόν τον αγώνα, όμως υπάρχει λόγος. Σε εκείνο το παιχνίδι αναμετρήθηκαν μια ομάδα χαμηλών δυνατοτήτων από την Αφρική, κόντρα στην υπερδύναμη του μπάσκετ. Στο ξεκίνημα, όμως, συνέβη αυτό:

Οι Αγκολέζοι σούταραν χωρίς φόβο και ευστοχούσαν. Ο Πατ Γιούιν με το 'καλημέρα' χρεωνόταν με 2 φάουλ, ο Λάρι Μπερντ και ο Μάικλ Τζόρνταν μπερδεύονταν στις συνεργασίες και έδειχναν να θέλουν ο καθένας από μια μπάλα για τον εαυτό του, ο Καρλ Μαλόουν δεν ήταν εύστοχος και ο Μάτζικ Τζόνσον έψαχνε με άγχος κάποιον συμπαίκτη για να εκτελέσει επιθετικά plays. Στο 4' του 1ου ημιχρόνου, το σκορ ήταν 7-7 και η Αγκόλα είχε προκαλέσει εκνευρισμό στους αστέρες των ΗΠΑ.

Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ είχε διαφορετική άποψη

Σε ένα φανταστικό ματς, γεμάτο ταχύτατες εναλλαγές της μπάλας, σκληρές άμυνες και -με την απουσία τηλεσχολιαστή- αμέτρητα 'μπινελίκια' στα αμερικανικά και στα ισπανικά, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο Ντέιβιντ Ρόμπινσον και ο Κλάιντ Ντρέξλερ ανέλαβαν να δημιουργήσουν μια 'μέγγενη' γύρω από τη ρακέτα των ΗΠΑ, ενώ ο Σκότι Πίπεν με την είσοδο του 'έφτιαξε' επιθετικό παιχνίδι και βοήθησε στα μαρκαρίσματα. Η Dream Team έπαιζε με μια ονειρώδη απλότητα, ενώ ο πάουερ φόργουορντ των Φίνιξ Σανς είχε μπει στο παρκέ με το μαχαίρι στα δόντια. Οι Αγκολέζοι δεν τολμούσαν να τον κοιτάξουν και αρκούνταν στο να σουτάρουν από μακριά στα τυφλά. Ο Ρόμπινσον συνδύαζε κτηνώδη δύναμη στην άμυνα με μπασκετική εξυπνάδα στην επίθεση και ο Ντρέξλερ με το γεμάτο πλουραλισμό επιθετικό παιχνίδι, 'προκαλούσε' τους Τζόρνταν και Τζόνσον να γίνουν ακόμα πιο πρωτότυποι στις επιθετικές πρωτοβουλίες τους. Κάπως έτσι, το 7-7 μέσα σε 10 λεπτά είχε γίνει 53-11 (!) υπέρ των ΗΠΑ. Το 2ο ημίχρονο άρχισε με το σκορ να φτάνει το 76-23 και πάνω στο παρκέ να γίνονται 'ομορφιές' όπως η παρακάτω:

Ο αγώνας έληξε με 116-48 υπέρ των ΗΠΑ, με τον Μπάρκλεϊ να είναι ο 1ος σκόρερ της ομάδας (24 πόντοι) και τον Τζόρνταν να έχει πετύχει 10 και 8 κλεψίματα, 2 ασίστ, 3 επιθετικά ριμπάουντ, ενώ οι Ντρέξλερ (10), Κρις Μάλιν (11) και Καρλ Μαλόουν (19) συμπλήρωναν την πεντάδα των παικτών με διψήφιο αριθμό πόντων. Σίγουρα δεν είναι το καλύτερο ματς της Dream Team, όμως είναι μια αναμέτρηση που περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την αγωνία και το άγχος των παικτών της, στο δρόμο για να εξελιχθούν από ένα σύνολο αστέρων, σε μια καλοκουρδισμένη και ισορροπημένη ομάδα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK