Στo πρώτο του ματς με τον Άρη, ο Νίκος Γκάλης θεωρήθηκε ατομιστής

Άστοχος, ατομιστής, υπερβολικός. Ορισμένα από τα επίθετα που συνόδευσαν την πρεμιέρα του Νίκου Γκάλη στο ελληνικό μπάσκετ. Σαν σήμερα, 2 Δεκεμβρίου του 1979.

Ο Νίκος Γκάλης σε στιγμιότυπο από αγώνα του Άρη με την Μπαρτσελόνα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών
Ο Νίκος Γκάλης σε στιγμιότυπο από αγώνα του Άρη με την Μπαρτσελόνα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών

Πυκνό -σχεδόν άφρο- μαλλί, παντελόνι καμπάνα, καδένα στο λαιμό, ελληνικά λίγα και σπαστά, μάλλον χειρότερα από greeklish. Η βραχύσωμη φιγούρα που αποβιβαζόταν από το αεροπλάνο για μόνιμη εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη ήταν ο ομογενής Νίκος Γκάλης (ή Γκάλλις για κάμποσους). Άλλον περίμεναν, ένα αδάμαστο θηρίο ψηλό δυο μέτρα και άλλον, έναν 'γκάγκστερ' από το Μπρονξ, αντίκρισαν οι άνθρωποι του πρωταθλητή Άρη που έσπευσαν για να τον καλωσορίσουν.

Οι 'κίτρινοι' τον είχαν 'κλέψει' από τον Παναθηναϊκό, που πρότερα είχε ήδη διαρρεύσει την είδηση της συμφωνίας στις εφημερίδες, τού έδωσαν όλα όσα αρκούσαν για να τον πείσουν (χρήματα, διαμέρισμα, αυτοκίνητο, ημερήσια σίτιση) για να διακόψει οποιαδήποτε άλλη επαφή με ελληνική ομάδα, καθώς είχε ενδιαφερθεί επίσης ο Ολυμπιακός, βρήκαν τρόπο για να εκδώσουν με ελληνικής πατέντας ευρεσιτεχνίες και τις ευλογίες της Ομοσπονδίας (που θα ωφελούταν με τη συμμετοχή του στην Εθνική) ελληνικό δελτίο και καρτερούσαν έναν παίκτη που στην όψη θα έφερνε τουλάχιστον στον Όσκαρ Ρόμπερτσον.

Φίδια άρχισαν να τους ζώνουν. Άξιζε ή όχι μια τέτοια επένδυση; Μήπως βιάστηκαν με το κολεγιόπαιδο του Σίτον Χολ από το Νιου Τζέρσι; Πώς ένας 22χρονος ισοϋψής με τους σκληραγωγημένους ντόπιους ήρωες όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά θα κάνει τη διαφορά; Κατά την άφιξή του ο Γκάλης δεν διστάζει πως δεσμευτεί πως "θα βάζω 40 πόντους σε κάθε παιχνίδι" και η μεγαλοστομία του, σε συνδυασμό με το 'ξένο' παρουσιαστικό του, προκαλεί ενστάσεις. Ενστάσεις που ενισχυόταν από το γεγονός πως ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε ήταν ένας οδοντίατρος λόγω αφόρητων πόνων.

Μέχρι την πρώτη εμφάνισή του βρήκε λίγο χρόνο να προετοιμαστεί, να εγκλιματιστεί και να γνωριστεί με τους νέους συμπαίκτες του. Ταλαιπωρεί τον 'μετρ της άμυνας' Βαγγέλη Αλεξανδρή στην προπόνηση, η αξία του ωστόσο θα καθρεφτιστεί στο γήπεδο, στο πραγματικό πεδίο της μάχης.

Ντεμπούτο με σκληρή κριτική και μια υπόσχεση

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1979, 40 χρόνια πάνε από τότε, σκοράρει 30 πόντους και είναι ο πρώτος σκόρερ. Ο αγώνας με τον Ηρακλή στο Αλεξάνδρειο, για την πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος, κρίνεται στον πόντο (79-78) και ο ομογενής σούτινγκ γκαρντ αμφισβητείται εκ νέου. Όχι πλέον για το παρουσιαστικό, αλλά για τις επιλογές του. Σημειώνει το πρώτο καλάθι της αναμέτρησης, ευστοχεί ξανά για το 12-14, πετυχαίνει τα 4 από τα τελευταία 5 καλάθια του Άρη και διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα. Ενδιάμεσα έχει σουτάρει πολύ, έχει χάσει πολλά.

Ο Τύπος της Θεσσαλονίκης ασχολείται εκτενώς με την εμφάνιση του Γκάλη, που "στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα χρήματα που διατέθησαν για την απόκτησή του μονοπώλησε τις επιθετικές ενέργειες", "έκανε κατάχρηση προσπαθειών", "έκανε πολλά και σοβαρά λάθη" και συνολικά "έπαιξε λάθος". Κατά τα ρεπορτάζ μάλιστα, με Πιλαφίδη και Καρατζουλίδη που είχαν αποβληθεί με 5 φάουλ ο Ηρακλής δεν θα είχε ηττηθεί, οδηγώντας τον κάτοχο του τίτλου Άρη "σε πατατράκ", μολονότι ο Σακελλαρίου αστόχησε στο τελευταίο σουτ, 15 δεύτερα πριν από τη λήξη. Τουλάχιστον όμως ο Γκάλης προσπάθησε στην άμυνα, μια άμυνα ζώνης 1-3-1.

Ούτε οι ίδιοι οι συμπαίκτες του ήταν εύκολο ν' αποδεχθούν το νέο status quο και επεδίωξαν να τον επαναφέρουν στην τάξη. Μόνο που ο 'Νικ' ήταν τόσο σίγουρος για τον εαυτό του που δεν λογάριασε απ' όποια παρατήρηση ή παράπονο άκουσε μετά το φινάλε του αγώνα. Το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν να μην ξαναχάσει σουτ και, μέσω δηλώσεών του, ζήτησε λίγη υπομονή, διαβεβαιώνοντας για τα όσα έχουν να πανηγυρίσουν μαζί του οι φίλοι του Άρη.

Τέσσερις δεκαετίες μετά όλοι γνωρίζουν ότι τήρησε μέχρι τελείας την υπόσχεσή του. Σκοράροντας ακόμη και 62 ή μοιράζοντας 23 ασίστ! Η δεύτερη ημέρα του χειμώνα του 1979 ήταν εκείνη που ο Νίκος Γκάλης έφερνε στην Ελλάδα το καινοτόμο, το 'καπιταλιστικό' μπάσκετ των ΗΠΑ. Ένα άλλο μπάσκετ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK