Τα 14 'αν' της Basket League που αναζητούν απάντηση

Θα βγει η ΑΕΚ δεύτερη ή ο Προμηθέας θα επαναλάβει το επίτευγμά του. Έμαθαν από τα λάθη τους στον Πανιώνιο; Ποιος ο ρόλος του Ιωνικού και του Ηρακλή. Πώς θα είναι η σεζόν χωρίς τον Ολυμπιακό; Θ' αντέξουν Άρης και ΠΑΟΚ;

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου αρχίζει τη δεύτερη χρονιά του στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου αρχίζει τη δεύτερη χρονιά του στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ EUROKINISSI SPORTS

Ήρθε η ώρα για δράση. Μετά κόπων και βασάνων, διαβουλεύσεων και συνελεύσεων. Αποχωρήσεων, συγχωνεύσεων, ανταλλαγής κωδικών και μετονομασιών, ο χάρτης της Basket League, στην 28η έκδοσή της, συμπληρώθηκε από το πρώτο (Παναθηναϊκός) ως το τελευταίο κομμάτι (Λάρισα) του και το πρώτο τζάμπολ θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας άκρως παράξενης σεζόν. Μιας σεζόν που, συγγνώμη προκαταβολικά για τους ρομαντικούς, διακατέχεται από αναπάντητα ερωτήματα, ρητορικά κυρίως για καθεμιά από τις 14 ομάδες, αλλά κι ένα -σχεδόν σοκαριστικό- δεδομένο: την απουσία του Ολυμπιακού από το πρωτάθλημα. Οι 'ερυθρόλευκοι' ήπιαν το δηλητήριο #mexritelous κι άφησαν 'ορφανή' μια κατηγορία που δεν θα είναι η ίδια έως ότου επιστρέψουν. Διότι η εμπορικότητα του προϊόντος υπέστη ανεπανόρθωτο πλήγμα, ενώ ο ανταγωνισμός για τα πρωτεία στο παρκέ ατόνησε υπερβολικά.

Τι απομένει για όλους εκείνους του ρομαντικούς του αθλήματος που τα Σαββατοκυριακοδεύτερα θα ξοδεύουν από τον ελεύθερο χρόνο τους για να παρακολουθούν τους επτά αγώνες της εκάστοτε αγωνιστικής; Να διαπιστώσουν...

✍ αν υπάρχει πιθανότητα η ΑΕΚ ν' ανταγωνιστεί τον Παναθηναϊκό. Όχι να κατακτήσει τον τίτλο, διότι σε μια σειρά αγώνων μοιάζει απίθανο ν' αντέξει (εδώ δεν ανταπεξήλθε πέρυσι στα ημιτελικά με τον Προμηθέα), αλλά τουλάχιστον να θέσει σε λειτουργία την μάξιμουμ αντίσταση, ποντάροντας στην εμπειρία (Λάνγκφορντ, Σλότερ, Ρέι) και την ελληνικότητα (Γκίκας, Τολιόπουλος, Χρυσικόπουλος, Μαυροειδής, Κακλαμανάκης) που έβαλε στο ρόστερ ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Αφού προηγουμένως έχασε από τη φρεσκάδα, την ενέργεια και την πληθωρικότητα που χαρακτήριζαν τους Λαρεντζάκη και Χάντερ.

Ο Κιθ Λάνγκφορντ θα υπηρετεί τα χρώματα της ΑΕΚ και όχι του Παναθηναϊκού
Ο Κιθ Λάνγκφορντ θα υπηρετεί τα χρώματα της ΑΕΚ και όχι του Παναθηναϊκού EUROKINISSI SPORTS

✍ αν η ανθεκτικότητα του Σούλη Μαρκόπουλου σε αποστολές αυτοκτονίας όπως αυτή στον Άρη θα επιβεβαιωθεί, τη στιγμή που έχει προηγηθεί η διετής αποχή από τους πάγκους. Τουλάχιστον η άρση των απαγορεύσεων διεθνών μεταγραφών διευκόλυναν, ως ένα μικρό βαθμό, το έργο του Θεσσαλονικιού κόουτς.

✍ αν η επιστροφή του Ηρακλή στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ θα συνδυαστεί με τον άτυπο τίτλο της καλύτερης ομάδας της Θεσσαλονίκης. Ο κόουτς Καστρίτης, με το αξιοπρόσεκτο έργο στην Κύμη, έφυγε από το Παλέ με προορισμό το Ιβανώφειο, ελπίζοντας ότι θα έχει καλύτερη προσαρμογή.

✍ αν ο άκρατος ενθουσιασμός στο γήπεδο του Ηφαίστου Λήμνου θα διατηρηθεί στα ίδια ντεσιμπέλ για δεύτερη σερί σεζόν στη μεγάλη κατηγορία. Το παρελθόν ανάλογων περιπτώσεων έχει διδάξει πως η ένταση έχει την τάση να εξασθενεί, εκτός κι αν ο Σωτήρης Μανωλόπουλος καταφέρει να εμφανίσει μια βελτιωμένη εκδοχή του περυσινού συνόλου.

✍ αν η ένταξη του Σοφοκλή Σχορτσανίτη στον Ιωνικό Νικαίας λειτουργήσει προς όφελος του συνόλου που έφτιαξε ο Στέργιος Κουφός ή αποτελεί περισσότερο ένα εμπορικό τρικ. Κράχτης δεδομένα είναι για μια ομάδα που δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μπάσκετ. Αντάξιος του ονόματός του απομένει ν' αποδεχθεί. Πριν από τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης επιστρέφει στο μπάσκετ για χάρη του Ιωνικού
Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης επιστρέφει στο μπάσκετ για χάρη του Ιωνικού EUROKINISSI SPORTS

✍ αν ο (ενισχυμένος περιφερειακά αλλ' αμφιλεγόμενα σχηματισμένος στη φροντ λάιν) Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θ' απορροφήσει μέσα από τις άνετες -ως επί το πλείστον- νίκες του στο πρωτάθλημα τους κραδασμούς που αναπόφευκτα θα προκληθούν κατά τη διάρκεια μιας απαιτητικής και αυξημένου βαθμού δυσκολίας σεζόν στην Euroleague. Βέβαια ό,τι κι αν προκύψει κατά τη διάρκεια της τρίτης θητείας του Αργύρη Πεδουλάκη, η κατάκτηση του 38ου πρωταθλήματος δεν θ' αμφισβητηθεί στο ελάχιστο.

✍ όχι αν ο Άρης Λυκογιάννης έχει τον τρόπο να οδηγήσει σε νέες αγωνιστικές υπερβάσεις τον Κολοσσό (που έμεινε κατηγορία με τη αρωγή του Χολαργού), αφού το έχει αποδείξει πολλάκις, αλλά αν τα λάθη οικονομικής διαχείρισης του παρελθόντος χαρίζουν σοφία στους ανθρώπους που 'τρέχουν' το φρέσκο και φιλόδοξο πρότζεκτ. Οι προσθήκες σ' ένα ρόστερ που συμπληρώθηκε από το μηδέν ήταν αναμφίβολα ποιοτικές, οφείλουν άπαντες όμως ν' ανταποκριθούν στο ρόλο τους.

✍ αν το κλειστό γήπεδο της Νεάπολης, η έδρα του Ερμή Αγιάς που ξαναγεννήθηκε ως Λάρισα BC για να ενώσει την πόλη, θ' ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Κατά το παρελθόν έχει 'προδώσει' τους υπευθύνους και στα τέλη Αυγούστου οι ατέλειες στις εγκαταστάσεις ήταν περισσότερες από τις μεταγραφές της θεσσαλικής ομάδας.

Ο Βασίλης Μουράτος είναι από τις καλοκαιρινές προσθήκες στο ρόστερ του Λαυρίου
Ο Βασίλης Μουράτος είναι από τις καλοκαιρινές προσθήκες στο ρόστερ του Λαυρίου EUROKINISSI SPORTS

✍ αν το Λαύριο θα πιστοποιήσει με την αγωνιστική εικόνα του πως αδίκως υποβιβάστηκε στην Α2, έως ότου επέλθει η σύμπραξη με την Κύμη και λυτρωθεί εξωαγωνιστικά. Η ομάδα της ανατολικής Αττικής είχε απλώσει περισσότερο απ' όσο της επιτρεπόταν τα πόδια της και επιστρέφοντας στις βασικές αρχές της, με τον ίδιο προπονητή (Γιάννης Σερέλης) και φιλόδοξους παίκτες (Έλληνες ή ξένους), θα κυνηγήσει πρώτα απ' όλα να μην κινδυνεύσει.

✍ αν είναι ικανός ο Πανιώνιος να εξασφαλίσει την παραμονή του χωρίς διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ και αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Το πείραμα με τον Γιάννη Λίβανου ως επικεφαλής του τεχνικού τιμ εμπεριέχει αναμφίβολα ρίσκο, αλλά ταυτόχρονα αποπνέει μια φρέσκια οπτική των πραγμάτων. Υπό την προϋπόθεση πως δεν υποδηλώνει την εκ των προτέρων άνευ όρων παράδοση.

✍ αν η παρουσία του Κώστα Φλεβαράκη, του προπονητή που πριν από 20 χρόνια οδήγησε τον τον ΠΑΟΚ στον τελευταίο τίτλο του (Κύπελλο), θα ενεργήσει ως αντίβαρο των ιστορικών αποχωρήσεων από το κλαμπ. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς και ο Τέλης Ζουρνατζίδης, φιγούρες που εξασφάλιζαν τα στεγανά, αποχώρησαν από κομβικά πόστα του οργανογράμματος και το πλοίο μπάζει.

Ο Κώστας Φλεβαράκης είναι ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ
Ο Κώστας Φλεβαράκης είναι ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ MOTIONTEAM

✍ αν η μετά Πεδουλάκη εποχή στο Περιστέρι θα εκπέμψει την ίδια ισχύ και σιγουριά. Μετά από τόσα χρόνια θα ήταν παράξενο ο Ηλίας Ζούρος να είναι πια ο προπονητής που ήταν στον Ολυμπιακό, πιθανόν μάλιστα έχει πετύχει περισσότερα από τον 'Άρτζι' στο διεθνές στερέωμα. Μοιραία ωστόσο κάθε επιλογή του που θα έχει αγωνιστικό αντίκτυπο στους 'πρίγκιπες' θα έρχεται σε αυτόματη σύγκριση με τα πεπραγμένα του προκατόχου του.

✍ αν ο Μάκης Γιατράς βελτίωσε τ' αγγλικά του του; Όχι δα. Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως να εξηγηθεί είναι αν ο Προμηθέας Πάτρας απέκτησε πλέον το ειδικό βάρος να λογίζεται ως το φαβορί για τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εδραιώσει το όνομα του στην Ευρώπη μέσα από το Eurocup. Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, διότι ναι μεν δεν συγκρίνεται με την ΤΣΣΚΑ με την Ούνιξ όμως σίγουρα.

✍ αν το παρ' ολίγον πάθημα θα γίνει μάθημα για το Ρέθυμνο. Ο Βαγγέλης Ζιάγκος δικαίως κέρδισε την ευκαιρία να σχεδιάσει εξ αρχής τους 'βασιλιάδες', τη δυναμική ωστόσο θα την ορίσουν οι Αμερικανοί που ήρθαν από Κύπρο, Γεωργία, Ουγγαρία και Βουλγαρία, παίκτες-στοιχήματα. Ο Κωστής Ζομπανάκης πάντα έψαχνε ευκαιρίες εκεί που δεν φαίνεται πως υπάρχουν.

Οι απαντήσεις, πειστικές ή μη, προσεχώς. Σίγουρα μετά την πρεμιέρα που περιλαμβάνει τους αγώνες:

Ήφαιστος-Ρέθυμνο

Κολοσσός-Πανιώνιος

Ιωνικός Νικαίας-Λαύριο

Περιστέρι-Ηρακλής

Λάρισα-Προμηθέας

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ

Άρης-ΠΑΟΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK