Τα 3 όπλα των Μπακς για ν' αποκλείσουν τους Χιτ

Αυτοί είναι τρεις βασικοί άξονες για την επικράτηση των Μπακς στη σειρά με το Μαϊάμι και την πρόκριση στο β' γύρο των NBA playoffs προκειμένου ν' αποφευχθεί το κάζο του περασμένου Σεπτέμβρη.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Τρέβορ Αρίζα στην τελευταία μάχη των Μπακς με τους Χιτ για την κανονική περίοδο του ΝΒΑ
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και ο Τρέβορ Αρίζα στην τελευταία μάχη των Μπακς με τους Χιτ για την κανονική περίοδο του ΝΒΑ AP PHOTO/MORRY GASH

Βράδυ 8ης Σεπτεμβρίου 2020. Η σεζόν για τους Μπακς έχει μόλις ολοκληρωθεί. Το 103-94 από τους Χιτ στο πέμπτο παιχνίδι της ημιτελικής σειράς στην Ανατολική Περιφέρεια αφήνει ημιτελή τη δεύτερη, στιβαρή, απόπειρα των 'ελαφιών' στα playoffs. Χωρίς τον λαβωμένο Γιάννη Αντετοκούνμπο στο παρκέ εξαιτίας τραυματισμού η ομάδα του Μάικ Μπουντενχόλντζερ αποτυγχάνει ξανά. Εμφατικά. Η τρύπα στο νερό έχει διάμετρο όσο μια πελώρια φούσκα που σκάει. Ούτε στο Ορλάντο άντεξε.

Το Μαϊάμι κατέχει ξεκάθαρα το μομέντουμ ύστερα από το 'καθαρό' 3-0 στο ξεκίνημα, αρπάζει την ευκαιρία από τα μακριά ίσια μαλλιά της και την ξεριζώνει μέχρι τέλους. Το -9 της πρώτης περιόδου δεν αποτελεί εμπόδιο. Το Μιλγουόκι δεν ανταποκρίνεται, ξοδεύει κοντά στις 70 επιθέσεις (με άστοχα σουτ, λάθη) και παραδίνεται στη ανηλεή πολιορκία των σκληροτράχηλων και επίμονων αντιπάλων του. Game Over.

256 ημέρες αργότερα οι Μπακς βρήκαν πως περισσεύει ένα κέρμα στην αδειανή τσέπη τους. Δεν έχουν ξεχάσει το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου κι επέστρεψαν να συνεχίσουν την πίστα από το σημείο που ξόδεψαν όλες τις προηγούμενες ζωές τους. Πιο σοφοί, θέλουν να πιστεύουν. Διαφορετικοί, σίγουρα. Τους έτυχε, πιθανόν, ο δυσκολότερος αντίπαλος που ήταν δυνατόν να συναντήσουν στο πρώτο βήμα του δρόμου για την υπέρβαση. Ας είναι. Ή πετυχαίνουν τώρα και φτιάχνουν τη μοίρα του ή πέφτουν στη μαύρη τρύπα της εσωστρέφειας και αρχίζουν από το μηδέν. Με ή, μάλλον, χωρίς τον κόουτς Μπαντ που ρισκάρει πια την υστεροφημία του. Αν δηλαδή θα εγκλωβιστεί στα στενά όρια ενός σούπερ προπονητή κανονικής περιόδου ή θα εμπλουτίσει, επιτέλους, το βιογραφικό του μ' έναν τίτλο ως πρώτος.

Το 'behind the pass' ξέρει κατά τα μυστικά των 'ελαφιών'. Καταλήγει (ο συντάκτης του άρθρου) ότι η επιτυχία των Μπακς εξαρτάται σε -πολύ μεγάλο βαθμό- από τρεις θεμελιώδεις παραμέτρους που, στο τέλος της ημέρας, θα έχουν ευνοήσει την προσπάθειά τους για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα: οι τέσσερις νίκες, ανεξαρτήτως του αριθμού αγώνων που θα χρειαστούν. Κι ας λείπει με τραυματισμό ο Θανάσης. Διότι σε κάθε τέτοια περίπτωση η πρόκριση έχει την αξία και μένει χαραγμένη, όχι τόσο ο τρόπος.

1. Το 'Fiserv Forum'

Υποτίθεται ότι και πέρυσι οι Μπακς ξεκίνησαν την postseason με το αβαντάζ της έδρας, ως η ομάδα με το κορυφαίο ρεκόρ στην Ανατολή. Μόνο που κάθε επίδοση της κανονικής περιόδου ως τον Μάρτη διεγράφη αναπόφευκτα από τη στιγμή που οι ομάδες έδωσαν όλα τα παιχνίδια τους στο Ορλάντο. Μάλιστα για τους Χιτ το περιβάλλον ήταν πολύ πιο οικείο από τις υπόλοιπες πλην Μάτζικ ομάδες δεδομένου ότι μια πόλη της δικής του Πολιτείας ανέλαβε να φιλοξενήσει το δεύτερο σκέλος της σεζόν και να προφυλάξει τους συμμετέχοντας από τις εξωγενείς επιρροές.

Όντως το 'Fiserv Forum' κατάμεστο δεν θα είναι, καθώς ναι μεν έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, αλλά ακόμη τηρούνται συγκεκριμένα πρωτόκολλα προσέλευσης. Όσο να 'ναι, οπότε, τον απαιτούμενο θόρυβο θα τον έχει. Εντός έδρας οι Μπακς είχαν εφέτος 26-10, χάνοντας τα μισά ματς από ομάδες της Δύσης και δύο εξ αυτών από τους Ράπτορς! Τους Χιτ τούς κέρδισαν στις 16 Μαΐου με 122-108, σκοράροντας 70 πόντους στο πρώτο μισό!

2. Το τρίποντο

Συγκριτικά με το προ 8 μηνών status των δύο μονομάχων παρατηρείται μια αντιστροφή των δεδομένων στο περιφερειακό σουτ. Εφέτος οι Μπακς χωρίς να έχουν αυξήσει τις συνολικές προσπάθειές τους από την περίμετρο, εμφανίζουν ανώτερο ποσοστό. Κατά την περυσινή ρέγκιουλαρ σίζον ευστοχούσαν οριακά σε 13 σουτ, σπαταλώντας σχεδόν 24 (35.8%), σε αντίθεση με 5 μήνες του 2020-21 που προσεγγίζουν τα 14.5 εύστοχα ανά ματς (1.038 στο σύνολο), με σχεδόν 39%. Είναι μάλιστα το πέμπτο καλύτερο σε όλη τη λίγκα, όταν ακόμη υψηλότερο, προσεγγίζοντας το 40% είναι σε καταστάσεις catch and shot. Βοήθησαν σε αυτό ο Φορμπς του 45.2% σε 5 σουτ κάθε φοράς, αλλά και ο ωφέλιμος επιθετικά Πόρτις.

Την ίδια ώρα οι Χιτ, ταλαιπωρημένοι αρκετά εφέτος σε επίπεδο χημείας, τέλειωσαν με τη 19η επίδοση δίχως να φτάνουν καν το 36% σε 36 προσπάθειες, βρίσκοντας λιγότερα από 13 εύστοχα. Αναμφίβολα ο κόουτς Σπόελστρα διαθέτει παίκτες που ξέρουν να εκτελούν, αλλά να είστε σίγουροι ότι οι αλλαγές που επιλέγονται πλέον στην άμυνα των Μπακς δεν θα δώσουν άνετες προϋποθέσεις σε κανέναν των Χίρο, Ρόμπινσον, Ντράγκιτς ή Μπιέλιτσα. Το πολύ-πολύ στον Μπάτλερ.

3. Ο Χολιντέι

Δεν είναι μονάχα ο υγιής Αντετοκούνμπο που προσδίσει ειδικό βάρος στο υπόλοιπο σύνολο, έχοντας την ικανότητα να επηρεάζει τη ροή των πραγμάτων. Ως ο key player της σειράς εκτιμάται ο Τζρου Χολιντέι, τον οποίο οι Μπακς απέκτησαν αφού πρώτα την έπαθαν. Έμαθαν όμως και δεν δίστασαν να θυσιάσουν άλλα για να τον φέρουν από τη Νέα Ορλεάνη. Γιατί ο έμπειρος πόιντ γκαρντ ήταν η αναβάθμιση εκείνη που είχαν ανάγκη τα 'ελάφια' στο κουμάντο προκειμένου ν' απελευθερωθούν οι άλλοι δύο κεντρικοί πόλοι λειτουργίας (Αντετοκούνμπο, Μίντλετον).

Πρόκειται για τον συνδετικό κρίκο στην επίθεση και τον παίκτη-πολυεργαλείο στην άμυνα, μιας και το καλοσυντηρημένο κορμί του και η μαχητικότητα που τον διακρίνει ως μπασκετική περσόνα είναι στοιχεία που τού επιτρέπουν να είναι τρομερά αποτελεσματικός στις αλλαγές και να μην εκτίθεται. Εντοπίσαμε μεταξύ άλλων πως αναφερόμαστε στον κορυφαίο παίκτη όλου του πρωταθλήματος σε ανακτημένες μπάλες που διεκδικήθηκαν (1.6), μεριμνώντας ταυτόχρονα για το 34.6% των κλεψιμάτων των Μπακς!

Feer the deer!

News 24/7

24MEDIA NETWORK