Ο ΝτεΚολό μένει στη Φενέρ, γιατί η Ρεάλ αποφεύγει τη Βαλένθια

Η Ρεάλ Μαδρίτης ρώτησε πρώτα για τον Κώστα Σλούκα και μετά για τον Νάντο ντε Κολό, ώσπου έπεσε πάλι, πάνω στη Βαλένθια -με την οποία έχει διαταραγμένες σχέσεις από το 2015, εξαιτίας του Βικτόρ Κλαβέρ. Φέτος οι Μαδριλένοι κάνουν την αντεπίθεση τους με 'κλοπή' του Αμπάλντε.

O Νάντο Ντε Κολό ήταν στην έξοδο της Φενέρμπαχτσε (είχε χαράξει πορεία για τη Βαλένθια), αλλά από ό,τι φαίνεται δεν θα την περάσει.
O Νάντο Ντε Κολό ήταν στην έξοδο της Φενέρμπαχτσε (είχε χαράξει πορεία για τη Βαλένθια), αλλά από ό,τι φαίνεται δεν θα την περάσει. EUROLEAGUE.NET

Ό,τι είναι για το ΝΒΑ το restricted free agent είναι για την Ισπανία το tanteo. Δηλαδή, ο παίκτης (ας πούμε, ο Γιάννης) έχει συμβόλαιο που λήγει με μια ομάδα της Liga Endesa (ας πούμε την Facebook). Εφόσον συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών, υπάρχει παράγραφος που λέει πως -ας πούμε- το 2021 ο Γιάννης θα είναι free agent για τα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Αν του κάνει πρόταση ομάδα της Ισπανίας, η Facebook έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την έξοδο και οφείλει να του κάνει αντιπρόταση -υπάρχει η option να ματσάρει την καλύτερη προσφορά που 'χει δεχθεί από αλλού, αλλά αυτό δεν είναι κάτι στάνταρ. Αν δεν γίνει αντιπρόταση, ο Γιάννης μένει στη Facebook. Αν γίνει αντιπρόταση, η Facebook ζητά buy out.

Όπως έχει γράψει το Gigantes η 'βάση' του tanteo, όπως τη δίνουν οι Ισπανοί, είναι η πίστη των παικτών σε μια ομάδα (εκφράζεται από την πολυετή παρουσία τους στο ίδιο ρόστερ) 'που βοηθά τους φαν να συνδέονται περισσότερο με ένα 'προϊόν'. Η όποια ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει χρήση του tanteo έως τρεις φορές.

Στον ίδιο κανονισμό αναφέρεται πως σε περίπτωση που ο Γιάννης φύγει -ως ελεύθερος- για την αλλοδαπή, αν τυχόν γυρίσει στην Ισπανία -μετά το πέρας της συνεργασίας του στο εξωτερικό-, ανήκει στη Facebook. Όποιος άλλος σύλλογος -της Ισπανίας- τον θέλει, πρέπει να τα βρει μαζί της.

Ο Βίκτορ Κλαβέρ άνηκε στη Βαλένθια, από όταν ήταν παιδί. Με αυτήν έκανε και το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας (2006-07). Το 2009 ήταν το Νο22 pick του ΝΒΑ Draft. Εκεί τον είχαν τραβήξει οι Μπλέιζερς, με τους οποίους υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Το Φλεβάρη του 2015 τον αντάλλαξαν με τους Νάγκετς, που τρεις μέρες μετά τον άφησαν ελεύθερο. Για την ακρίβεια, τον έβαλαν στη λίστα των waivers, από όπου δεν πήρε κανείς στη διήμερη προθεσμία και άρα απέκτησε το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει με την καριέρα του. Αυτό που θέλησε να κάνει ήταν να πάει στη Ρωσία, το Μάρτιο του 2015. Από εκεί έφυγε τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, όταν συμφώνησε να παίξει στη Ρεάλ Μαδρίτης -και όχι στην Μπασκόνια, όπως έχει κυκλοφορήσει ευρέως.

Είμαστε στο 2015, έτσι; Όπως εξήγησε η Μαρία Πιλάρ Κασάδο -δημοσιογράφος του μεγαλύτερου ραδιοφωνικού σταθμού της Μαδρίτης και εκ των μεγαλύτερων της Ισπανίας (COPE)- ο Κλαβέρ είχε συμφωνήσει να γίνει παίκτης των 'μερένγκες', όταν η Βαλένθια αξίωσε το ποσό των 2.000.000 ευρώ και οι Μαδριλένοι αρνήθηκαν να το δώσουν. Ακολούθησε η συμφωνία του παίκτη με την Μπασκόνια, με τη Βαλένθια να αξιώνει πάλι εκατομμύρια και τους Βάσκους να αποχωρούν από τη διαδικασία. Οι 'νυχτερίδες' διατήρησαν τα δικαιώματα του, αλλά δεν τον είχαν στο ενεργό ρόστερ, γιατί ο Κλαβέρ δεν ήθελε να παίξει στο Eurocup.

Εξ ου και έφυγε, πάλι, από την Ισπανία. Πήγε στη Ρωσία, για τη Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα. Όταν δοκίμασε να επαναπατριστεί (τον Ιούλιο του 2016), η Μπαρτσελόνα τον ζήτησε από τη Βαλένθια, η Βαλένθια ζήτησε λεφτά που ήταν λιγότερα των 2 εκατομμυρίων, οι 'μπλαουγκράνα' τα έδωσαν και υπήρχε το happy end. Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά κυκλοφορούσε πολύ έντονα πως συζητούσε να γίνει παίκτης του Παναθηναϊκού. Τελικά, έγινε 'μπλαουγκράνα'.

Από όλο αυτό θα ήθελα να κρατήσεις πως το 2015 διαταράχθηκαν οι σχέσεις της Ρεάλ με τη Βαλένθια, τόσο που παραμένουν διαταραγμένες μέχρι σήμερα. Προχωράμε.

Στη λίστα με τις πιο προβληματικές καταστάσεις που 'χουν προκύψει από το 'δικαίωμα στην πρώτη άρνηση' ανήκει ο παίκτης για τον οποίον διάβασες από πάνω (Κλαβέρ). Ανήκει και ο Νάντο Ντε Κολό. Το 2019, όταν ο Γάλλος έφυγε από την ΤΣΣΚΑ, είχε μιλήσει με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μόνο που τα δικαιώματα του άνηκαν στη Βαλένθια, που όπως πιθανόν να κατάλαβες, ήταν έτοιμη να 'μπλοκάρει' τους 'μερένγκες'. Μόνο που όταν αυτοί ενημερώθηκαν πως έπρεπε να περάσουν από τη Βαλένθια για να πάρουν τον Ντε Κολό, αποσύρθηκαν.

Φέτος, μετά την ερώτηση που έκανε η Ρεάλ στον Κώστα Σλούκα, αναζητώντας έναν Ευρωπαίο γκαρντ για να καλύψουν το κενό του Φακούντο Καμπάτσο -από ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ- και το αδιέξοδο, σκέφτηκαν το ενδεχόμενο του Ντε Κολό. Eνημερώθηκαν ωστόσο, πως δεν έχει αλλάξει κάτι -πρέπει πάλι, να επικοινωνήσουν με τη Βαλένθια- και το άφησαν εκεί. Το συγκεκριμένο θέμα. Eπικεντρώθηκαν σε κάτι άλλο.

Ο Aλμπέρτο Αμπάλντε είναι 24 χρόνων, αγωνίζεται στη θέση '3' και το 2016 είχε υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με τη Βαλένθια -που τον άφησε, ως δανεικό, στην Μπανταλόνα για τον πρώτο χρόνο και μετά τον πήρε κοντά της. Όταν προέκυψε η πληροφορία πως τον θέλει η Ρεάλ, οι 'νυχτερίδες' ετοιμάστηκαν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Μόνο που αυτήν τη φορά οι Μαδριλένοι κινήθηκαν διαφορετικά. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα δώσουν στον παίκτη το ποσό του 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων, για να εξαγοράσει το συμβόλαιο του, να τελειώνει με τη Βαλένθια και να μετακομίσει στη Μαδρίτη.

Πίσω στον Ντε Κολό, ενώ όλα έδειχναν πως δεν θα ολοκληρώσει το συμβόλαιο που 'χει με τη Φενέρμπαχτσε (λόγω οφειλών, πρότασης για μείωση απολαβών και της απόφασης της συζύγου του να επιστρέψει στη Βαλένθια), τελευταία όλα δείχνουν πως θα μείνει εκεί. Αφενός γιατί η τουρκική ομάδα έχει χάσει ήδη -Ομπράντοβιτς-, Σλούκα και Ντατόμε, έφυγε ο Λοβέρν (κάτι που επιδίωκε και πέρυσι ο σύλλογος) και γενικά, υπάρχουν πολλά κενά στο ρόστερ, μαζί και η ανάγκη για superstars. Ως εκ τούτου, οι Τούρκοι δεσμεύτηκαν άμεση εξόφληση των οφειλομένων και τη μικρότερη μείωση στα χρήματα της σεζόν 2020-21 (επίσημα είναι 20% -ανεπίσημα φαίνεται να είναι πιο μικρή), με τον Γάλλο να σκέφτεται την παραμονή. Η εναλλακτική ήταν η επιστροφή στη Βαλένθια, που δεν άφησε χώρο για εκείνον στον 'άσο'. Έχει στο 'δύο'. Αλλά τα λεφτά της Φενέρμπαχτσε είναι περισσότερα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK