Τα μπακ απ των μπακ απ των Νετς νίκησαν τους Μπακς

Οι Νετς 'ίδρωσαν' να συμπληρώσουν ενδεκάδα και νίκησαν τους Μπακς, με πρώτο σκόρερ του ματς ένα 'παιδί' του Μίσκο Ραζνάτοβιτς και τους Αντετοκούνμπο και Λόπεζ να ξεκουράζονται στο μισό παιχνίδι. Ο Greek Freak πρόλαβε και ένα τζαρτζάρισμα.

O Nτοντάι Χολ έσπρωξε με μανία τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον Greek Freak να δείχνει έτοιμος για 'απάντηση' πριν τον σταματήσουν.
O Nτοντάι Χολ έσπρωξε με μανία τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον Greek Freak να δείχνει έτοιμος για 'απάντηση' πριν τον σταματήσουν. AP PHOTO/ASHLEY LANDIS

Πριν γίνει το τζάμπολ του αγώνα Νετς-Μπακς, δεν υπήρχε στοιχηματική εταιρία που να μη δίνει 'χρυσάφι' στη νίκη του Μπρούκλιν. Που πήγε στη 'φούσκα' του Ορλάντο, με όσους ήταν πρόχειροι. Δηλαδή, με αυτούς που δεν έκαναν χρήση του opt out, δεν είχαν τραυματισμούς και δεν βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 (είχαν εννέα τέτοιες περιπτώσεις). Για να μη σε κουράζω, κράτα πως δεν εμφανίστηκαν οι Κέβιν Ντουράντ, Κάιρι Έρβινγκ, Ντι Άντρε Τζόρνταν, Ουίλσον Τσάντλερ, Νικ Κλάξτον, Τζάρετ Άλεν και Σπένσερ Ντινουίντι, ενώ οι Κάρις ΛεΒερτ και Τζο Χάρις είναι τραυματίες. Εξ ου και το zombie Nets που χρησιμοποίησε το SB Nation.

Που λες, οι στοιχηματικές εταιρίες έδιναν ως πιθανή διαφορά στο σκορ το -19 των Νετς. Η νίκη τους (119-116) έγινε η μεγαλύτερη έκπληξη από τότε που υπάρχει αρχείο betting. Σύμφωνα με ESPN Stats Info, το ρεκόρ το κρατά η νίκη των Μάτζικ επί των Μπουλς, ενώ οι ειδικοί είχαν εκτιμήσει πως θα χάσει το Ορλάντο με -21, σε ματς που διεξήχθη στην αγωνιστική περίοδο 1991-92 (oι “Μάγοι” είχαν νικήσει 111-108, στις 21/3 του 1992).

Κάποιος που είδε όνειρο τη νίκη του Μπρούκλιν και 'έβαλε' σε αυτήν 700 δολάρια πήρε 11.900.

Πώς έγινε, όμως η έκπληξη;

✍ To βράδυ που οι Μπακς αντιμετώπισαν τους Ρόκετς, τα αμερικανικά media έγραφαν πως το Μιλγουόκι είχε τη δυνατότητα να διασφαλίσει την πρώτη θέση της Ανατολής, με νίκη. Και έχασε. Το αυτό σημειώθηκε και στο ματς με το Μπρούκλιν, που είχε μια επιπλέον απουσία σε σύγκριση με ό,τι διάβασες πιο πάνω: αυτή του Τζαμάλ Κρόφορντ, ο οποίος υπέγραψε για να περιοριστεί η 'λειψανδρία' και τραυματίστηκε -στους προσαγωγούς- στο έκτο λεπτό της πρώτης παρουσίας σε παρκέ ΝΒΑ, έπειτα από ένα χρόνο.

✍ Αν δεν σου βγαίνει, με μαθηματικά, το πώς νίκησαν οι Νετς πάμε να δούμε κάποια επί μέρους στοιχεία. Κατ' αρχάς, δοκίμασαν 57 τρίποντα -δυο λιγότερα από το ρεκόρ του οργανισμού. Έβαλαν 21. Οι Μπακς είχαν 17/51. Τουτέστιν και οι δύο εκτέλεσαν +50 τρίποντα. Γεγονός που έγινε το 'βούτυρο' στο ψωμί του Ντάριλ Μάρεϊ, εμπνευστή του Moreyball -πριν γίνει αυτός που διέλυσε τις σχέσεις του ΝΒΑ με την Κίνα. Όταν πρωτοείπε πως τα δίποντα από μέση απόσταση είναι περιττά -γιατί είναι δύσκολα και δεν έχουν εγγυημένο αποτέλεσμα, ενώ δίνουν μόνο δυο πόντους- σε σύγκριση με το τρίποντο -που δίνει τρεις πόντους-, τον χαρακτήρισαν 'ηλίθιο'. Και τι γίνεται σήμερα; Σιγά μην άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

✍ Ο Τιμοφέ Λουαού Καμπαρό ήταν ο πρώτος σκόρερ του ματς, με 26 πόντους -συμπεριλαμβανομένων δυο τρίποντων στο φινάλε. Ο Γκάρετ Τεμπλ πρόσθεσε 19 -με το τελευταίο δίποντο να είναι αυτό που διαμόρφωσε αποτέλεσμα, στα 6'' για τη λήξη. Δεν τα ξέρεις τα παιδιά; Θα τα μάθεις. Δώσε μου μόνο λίγο χρόνο, να σου πω ότι οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και Κρις Μίντλετον ήταν εκτός αγώνα, στο δεύτερο μισό. Είχαν 16 και 2 πόντους αντίστοιχα, σε 16 λεπτά συμμετοχής -ο καθένας.

Ο περιορισμένος χρόνος ήταν απόφαση του Μάικ Μπουντενλχόζερ, ο οποίος ήθελε να ξεκουράσει τα 'αστέρια' του, μετά την παρουσία τους σε τρία ματς προετοιμασίας και δυο αγώνες. “Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να δώσουμε χρόνο στις ρεζέρβες. Είναι σημαντικό να τους έχουμε όλους μαζί μας και να είμαστε όλοι υγιείς. Σε κάποια ματς προτιμάμε την υγεία από το αποτέλεσμα” δήλωσε μεταξύ άλλων ο κόουτς. Ενημέρωσε πως το δίδυμο θα επιστρέψει στον κανονικό του χρόνο εναντίον των Χιτ.

✍ Στα 16 λεπτά που έμεινε ο Greek Freak στο γήπεδο, εκτόξευσε και ένα 'I ll f... him up' στον Ντοντάι Χολ. Γιατί; Θα δεις, αφότου διαβάσεις πως το Μπρούκλιν προηγούνταν 73-65 στο ημίχρονο -με τους Αντετοκούνμπο και Μίντλετον στην 'εικόνα'.

✍ Η έκρηξη του διεθνούς Έλληνα (που όπως σημείωσε λαοθάλασσα ανθρώπων που ασχολήθηκαν με τη μετάδοση όσων συνέβησαν στον αγώνα, είναι σπάνιο φαινόμενο) ενδεχομένως να οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν σε πένθος. Το Σεπτέμβρη θα συμπληρωθούν τρία χρόνια από το θάνατο του Τσαρλς Αντετοκούνμπο. Όπως ενημέρωσε ο Γιάννης με tweet του, αν ζούσε ο μπαμπάς του, θα 'χε γενέθλια πριν λίγα εικοσιτετράωρα.

Πάμε τώρα, και στον πρωταγωνιστή του ματς που είναι 'παιδί' του Μίσκο Ραζνιάτοβιτς: τον Τιμοφέ Λουαού Καμπαρό, ο οποίος έκανε ρεκόρ καριέρας, με 26 πόντους.

Η New York Post είχε γράψει (πριν ένα μήνα) πως ο Timothé Luwawu-Cabarrot είχε την ευκαιρία να κάνει αισθητή την παρουσία του στη 'φούσκα' (που 'χει δυο φορές το μέγεθος του Μανχάταν, 3 γήπεδα για παιχνίδια, 7 για προπόνηση, 3 ξενοδοχεία και κόστισε στο ΝΒΑ 160 εκατομμύρια δολάρια, για να μπορεί να εξυπηρετήσει το σκοπό της ολοκλήρωσης της σεζόν). Ήταν τότε που οι ΗΠΑ είχαν 2.7 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 και 523.000 θανάτους. Οι συγγενείς του Γάλλου δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί έμενε ακόμα στο Μπρούκλιν. “Για δύο μήνες δεν μπορούσαμε να βγούμε από το σπίτι μας. Εκτός και αν υπήρχε πραγματικά σημαντικός λόγος -ζωής ή θανάτου-, επιβεβαιωμένος από το γιατρό. Ή αν έπρεπε να αγοράσουμε φαγητά. Διαφορετικά, μας επέβαλαν τεράστιο πρόστιμο -κάποιων χιλιάδων ευρώ. Δεν έκρυψα ποτέ την αλήθεια από τους δικούς μου. Τους είπα πως το μόνο που μπορούσα να κάνω είναι να αναλάβω την ατομική ευθύνη”.

Επειδή είχε άπλετο χρόνο στα χέρια του, άρχισε μαθήματα ισπανικών και μαγειρικής. Και διάβασε ουκ ολίγα βιβλία. Ώσπου ήλθε η ώρα της επιστροφής στο γήπεδο, αρχικά για ατομικές προπονήσεις. Από εκείνη τη στιγμή ήξερε πως η 'φούσκα' θα ήταν η ευκαιρία του, με τους Κέβιν Ντουράντ, Καϊρί Έρβινγκ, Ντι Άντρε Τζόρνταν, Ουίλσον Τσάντλερ και Νικ Κλάξτον να είναι εκτός και τον Σπένσερ Ντινουίντι αμφίβολος -και τελικά εκτός. Είχε αποκτήσει θέση στο rotation, στην ομάδα που πήγε με two-way συμβόλαιο, πριν πάρει δεκαήμερο και τελικά πολυετές, στις 7/2 του 2020.

Στο ΝΒΑ πήγε το 2016. Η καλύτερη σεζόν του ήταν η φετινή, έως το lockdown. Είχε την τρίτη μεγαλύτερη αξιολόγηση στους Νετς, στα πέντε παιχνίδια που προηγήθηκαν της άνω τελείας. Στο Ορλάντο ήξερε πως βάσει των αναγκών θα έπαιζε ως 4αρι και ως 5αρι. “Στην ουσία, η δουλειά μου θα παραμείνει η ίδια: θα βοηθώ στη ρακέτα. Κάποιος πρέπει να κάνει τη βρώμικη δουλειά”. Και προφανώς δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα με αυτό.

Ο γεννημένος στις Κάννες της Γαλλίας (στις 9/5 του 1995), Τιμοθέ είναι φαν της Άρσεναλ. Αγαπημένος του παίκτης ήταν ο Τιερί Ανρί, γιατί όπως πιθανόν να κατάλαβες ο σημερινός μας 'καλεσμένος' έπαιζε ποδόσφαιρο. Συνάντησε το ίνδαλμα του, το 2018, στο Λονδίνο. Ήταν δυο χρόνια NBAer.

Μεγάλωσε με τρεις γυναίκες. Τις αδελφές του, Αναϊς και Ναόμι και τη μητέρα του, Μπεατρίς. Ο πατέρας του ζούσε στο Παρίσι, μετά το διαζύγιο των γονιών του και η επαφή τους περιοριζόταν στην ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων. Του έλειπε, χωρίς όμως, να νιώθει κενό. Ή κακία. Εξ ου και το όνομα που 'χει στη φανέλα. Δηλαδή, τα ονόματα: το Λουαού του πατέρα του (Ζαν) και το Καμπαρό, της μαμάς του. Τα χρησιμοποιούσε από την πρώτη φανέλα, αυτή της Αντίμπ, όπου πήγε το 2012, πήρε επαγγελματικό συμβόλαιο το 2014 και το κύπελλο της LNB Pro B το 2015, όταν σκέφτηκε να δηλώσει συμμετοχή στο ΝΒΑ Draft. Αλλά τον έπεισαν να περιμένει. Δηλαδή, ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς τον έπεισε να κάνει λίγη υπομονή, μαζί και να περάσει τη σεζόν 2015-16 στην ομάδα του: τη Μέγκα Λεκς της Σερβίας.

Σε 28 ματς της ABA Liga είχε 14.6 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ και 1.7 κλεψίματα. Έγινε και κυπελλούχος Σερβίας. Ενώ μέχρι το τέλος της σεζόν 2014-15 δεν υπήρχε στις σημειώσεις των 'κατασκόπων' του ΝΒΑ (ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του μεν, αλλά έπαιζε σε μικρή κατηγορία 'και ήμουν ανώριμος', όπως είπε ο ίδιος στο Bleacher Report), ένα χρόνο μετά κλήθηκε στο Adidas Eurocamp, όπου πηγαίνουν τα καλύτερα νιάτα της Ευρώπης. Δεν έπαιξε, γιατί εμφανίστηκε στα σύνορα της Ιταλίας με ληγμένη ταυτότητα -ενώ δεν είχε διαβατήριο. Ως εκ τούτου, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του. Οι συμπαίκτες του ομολογούσαν πως έκανε τα δικά του στις προπονήσεις 'αλλά ξέραμε πως δεν θα νικήσουμε, χωρίς εκείνον. Αργούσε παντού: στις προπονήσεις, στο video, στα αεροδρόμιο. Ήταν σαν ένα μικρό παιδί που χρειαζόταν κάποιον να τον καθοδηγήσει'. Ο ίδιος παραδέχεται πως “είχα εξαντλήσει τις δικαιολογίες”. Ώσπου τέθηκε αντιμέτωπος με τις ευθύνες του.

Στο 2016 NBA Draft έγινε pick πρώτου γύρου στο 2016 NBA Draft. Τον 'τράβηξαν' οι Σίξερς, στο Νο24. Η Φιλαδέλφεια είχε και την πρώτη επιλογή. Την είχε δώσει στον Μπεν Σίμονς. Ο πρώτος Ευρωπαίος που επιλέχθηκε εκείνο το βράδυ, ήταν ο Ντράγκαν Μπέντερ (Νο4, Σανς), δεύτερος ο Τζέικομπ Πολτλ (Νο9, Ράπτορς), τρίτος ο Ντομάντας Σαμπόνις (Νο11, Μάτζικ -τον έστειλαν στους Θάντερ) και τέταρτος ήταν ο Γιώργος Παπαγιάννης (Νο13, Σανς -τον έστειλαν στους Κινγκς). Στην πρώτη σεζόν του Λουαού Καμπαρό στην κορυφαία μπασκετική λίγκα, πηγαινοερχόταν από τους Sixers στους 87ers (D-League). Τη δεύτερη δεν έβρισκε χώρο να 'τρουπώσει' και είχε θέματα με τα γόνατα. Το 2018 έφυγε για την Οκλαχόμα Σίτι (ως ανταλλαγή) και τον Φλεβάρη του 2019 για το Σικάγο -για λεφτά και επιλογή β' γύρου στο ΝΒΑ Draft. Στις 30/9 δοκίμασε την τύχη του στο καμπ των Καβς. Δεν του έδωσαν θέση. Του έδωσαν οι Νετς two way contract. Το πήρε. Μετά πήρε το πρώτο δεκαήμερο, το δεύτερο και τέλος το πολυετές που του έδωσαν, στις 7/2. Προφανώς, γιατί πια έκανε τη δουλειά που ήθελαν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK