Τάιλερ Ντόρσεϊ: Εξασφάλισε 90.000 δολάρια ετησίως εφ' όρου ζωής

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ πάτησε το παρκέ για 4'17'' στο παιχνίδι με τους Μέμφις Γκρίζλις, γεγονός που σημαίνει πως εξασφαλίζει τη "Σύνταξη του ΝΒΑ" όταν περάσουν τα χρόνια.

Τάιλερ Ντόρσεϊ: Εξασφάλισε 90.000 δολάρια ετησίως εφ' όρου ζωής
2022 AP PHOTO/LM OTERO

Η απόφαση του Τάιλερ Ντόρσεϊ να αφήσει την EuroLeague και τα εξαψήφια ποσά που του έδιναν ο Ολυμπιακός και η Φενέρμπαχτσε για να πάρει το two-way contract των Ντάλας Μάβερικς στηρίχθηκε σε ένα -και μόνο- πράγμα: το κυνήγι της "Σύνταξης του ΝΒΑ".

Ο ομογενής γκαρντ, με τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας στο ΝΒΑ, επέστρεψε τη φετινή σεζόν με σκοπό να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στο rotation της ομάδας του Τζέισον Κιντ, έχοντας κατά βάση στο μυαλό του πως έστω και μία συμμετοχή σε αγώνα της regular season θα τον εξασφάλιζε εφ' όρου ζωής.

Βλέπετε, ακόμη και για έναν αθλητή με το δικό του εκτόπισμα στην Ευρώπη και τα μεγάλα συμβόλαια που έχει ήδη υπογράψει σε Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ολυμπιακό την περασμένη τριετία, η σιγουριά που προσφέρει η "Σύνταξη του ΝΒΑ" είναι μείζονος σημασίας. Δεν είναι λίγα άλλωστε παραδείγματα των παλαιμάχων του ΝΒΑ που -εξαιτίας της κακοδιαχείρισης- έχασαν όσα (πολλά) χρήματα έβγαλαν στη διάρκεια της καριέρας τους.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ γνωρίζει από τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Οκτωβρίου πως δεν θα έχει να ανησυχεί πλέον για τα... γεράματά του. Κι αυτό γιατί η Λίγκα έχει προβλέψει -μετά από μεγάλο αγώνα που έδωσε η Ένωση Παικτών- ένα καλό ποσό για αθλητές που έχουν τουλάχιστον τρεις σεζόν προϋπηρεσίας.

Τα χρήματα που προβλέπονται ανά περίπτωση

Το ποσό αυξάνεται ανά σεζόν θητείας, με τα δέκα (10) χρόνια να προσφέρουν τα μέγιστα χρήματα, τα οποία μπορεί κάποιος να αρχίσει να λαμβάνει από την ηλικία των 50 ετών. Η καταβολή μπορεί να ξεκινήσει, μειωμένη, από τα 45 έτη, ενώ αν κάποιος την δεχθεί στα 62 έτη, τότε θα πάρει αρκετά περισσότερα -το ποσό μπορεί φτάσει μέχρι τα 215.000 δολάρια.

Η "Σύνταξη του ΝΒΑ" θεωρείται από τις καλύτερες στον παγκόσμιο αθλητισμό, χάρη στις προσπάθειες της NBPA. Η Ένωση των Παικτών απαίτησε την αύξηση του minimum ποσού από τα 560 στα 800 δολάρια τον μήνα, αν κάποιος επιλέξει να την λάβει σε ηλικία 50 ετών, με αποτέλεσμα το ετήσιο ποσό να αγγίζει τα 9.000 δολάρια. Αν κάποιος επιλέξει να λάβει την πρώτη σύνταξη στα 62, θα πάρει minimum 57.000 δολάρια, ενώ αν ο αθλητής γυρίσει στο Πανεπιστήμιο και πάρει πτυχίο, λαμβάνει ακόμη 33.000 δολάρια ετησίως!

Το minimum στην τσέπη του Τάιλερ Ντόρσεϊ

Με απλά λόγια, από την στιγμή που έπαιξε (έστω για 4'17'') κόντρα στους Μέμφις Γκρίζλις στο δεύτερο παιχνίδι της regular season για το 2022/23, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ εξασφάλισε το μέλλον του. Αν λοιπόν, κάποια στιγμή, επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο (Όρεγκον), πάρει το πτυχίο του και περιμένει να φτάσει σε ηλικία 62 ετών, τότε θα λάβει σύνταξη 90.000 δολαρίων ετησίως.

Από εκεί και πέρα, για κάθε έξτρα σεζόν παρουσίας στη Λίγκα, αυτό το ποσό θα αυξάνεται μέχρι το maximum, που είναι τα 215.000 δολάρια.

Για την ιστορία, τη "Σύνταξη του NBΑ" λαμβάνουν αυτή τη στιγμή περίπου 500 παλαίμαχοι, αριθμός παρόμοιος με τους αθλητές που αγωνίζονται κάθε χρόνο στο ΝΒΑ. Περίπου 800 είναι μάλιστα αυτοί που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και περιμένουν να φτάσουν σε ηλικία 45, 50 ή 62 ετών -πέρα από τα χρήματα, παρέχονται επίσης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα προνόμια.

Διαβάστε περισσότερα

Ο "εξωγήινος" Βαλβέρδε σώζει την άδεια προπονητή του Αντσελότι

Η Σίτι θέλει να φτιάξει το τρομακτικό δίδυμο Χάλαντ - Κβαρατσχέλια

Ελληνικής καταγωγής ο επόμενος αντίπαλος του πρωταθλητή μαχητή του Καμπίπ Νουρμαγκομέντοφ

News 24/7

24MEDIA NETWORK