Θα λάμψουν δια της απουσίας τους

Θα λάμψουν δια της απουσίας τους
Ανέκαθεν η αγωνία των διοργανωτών αλλά και του φίλαθλου κόσμου, εν όψει μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, ήταν εάν θα δώσουν το "παρών" τα μεγάλα αστέρια κάθε ομάδας. Δηλαδή, οι παίκτες εκείνοι που τραβούν τα βλέμματα πάνω τους, κυρίως, για τις επιδόσεις τους εντός των αγωνιστικών χώρων και ανεβάζουν το επίπεδο του ανταγωνισμού.
Το Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου αναμένεται να συγκεντρώσει την "αφρόκρεμα" της "Γηραιάς ηπείρου" αλλά κάποιοι προτίμησαν ή προτιμήθηκε, να λαμπρύνουν τη διοργάνωση δια της... απουσίας τους.

Πρωταθλητές χωρίς... "εγκέφαλο" και «εκτελεστή».

Αποτέλεσαν ένα από τα κορυφαία "δίδυμα" στην ιστορία της διοργάνωσης και ήταν οι κύριοι υπαίτιοι που το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ επέστρεψε σε λιθουανικά χέρια μετά από 64 χρόνια! Ο "ιθύνων νους" και ο "ψυχρός εκτελεστής" εκείνης της ομάδας-μοντέλο που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο πριν από δύο χρόνια στη Σουηδία, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Αρβιντας Μασιγιάουσκας, θα απουσιάσουν από το Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου και ο Αντάνας Σιρέικα θα βρεθεί σε αρκετά δύσκολη θέση προκειμένου να βρει τους αντικαταστάτες του. Όχι τόσο στον καταρτισμό του ρόστερ, όσο εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ.

Για τον 29χρονο, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αφού σάρωσε (όνομα και πράγμα) τους τίτλους στην Ευρώπης, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να κάνει... τόπο στα νιάτα (όχι βέβαια ότι τον πήραν τα χρόνια) αλλά και το μεγάλο άλμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπογράφοντας συμβόλαιο με τους Ιντιάνα Πέισερς. Προφανώς οι νέες του αυξημένες, ομολογουμένως, υποχρεώσεις τον άφησαν εκτός εθνικού συγκροτήματος.

Όσον αφορά τον Αρβιντας Μασιγιάουσκας, η περίπτωση του εξελίχθηκε σε μίνι σίριαλ και η οριστική απάντηση δόθηκε με την ανακοίνωση της 12άδας που θα ταξιδέψει στη Σερβία. Ο 25χρονος άσος είχε τραυματιστεί τον περασμένο μήνα σε τουρνουά προετοιμασίας των Λιθουανών επί σερβικού εδάφους αλλά οι Λιθουανοί ήταν διατεθειμένοι να τον περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τα... κακά μαντάτα ήρθαν από τις ΗΠΑ και τη νέα ομάδα του Μασιγιάουσκας, τους Νιου Ορλεανς Χόρνετς οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να ρισκάρουν πιθανή υποτροπή του τραυματισμού του στο Ευρωμπάσκετ. Έτσι ο κορυφαίος σουτέρ των πρωταθλητών Ευρώπης δεν θα μπορέσει να συμβάλει στην προσπάθεια υπεράσπισης των κεκτημένων.

Εκτός, λόγω πρότερου... ανέντιμου βίου

Η παρουσία του λαμπρύνει τα τελευταία χρόνια τον θαυμαστό κόσμο του ΝΒΑ, πόσο μάλλον το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Κι όμως, ο Πέτζα Στογιάκοβιτς δεν συμπεριλήφθηκε στους, αρχικά, 16 που κάλεσε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των διοργανωτών, Σέρβων. Η υπόθεση έληξε μια και καλή αφού ο "Ζοτς" ποτέ δεν ήταν άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, δεν θα μπορούσε να γίνει τώρα, κι απέδειξε ότι δεν ξεχνά...

Στις 22 Ιουλίου ανακοίνωσε τα ονόματα των 16 παικτών που θα έπαιρναν μέρος στην προετοιμασία και το όνομα του Στογιάκοβιτς δεν ήταν πουθενά. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν τον συμπεριέλαβε στη λίστα, απάντησε αφοπλιστικά: " Αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε εκείνον... ", αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την απουσία του από την προετοιμασία της ομάδας εν όψει του περυσινού Ολυμπιακού τουρνουά της Αθήνας.

Ας όψεται το ΝΒΑ

Η Ισπανία γνωρίζει την ήττα στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας και μία από τις κάμερες που κάλυπταν τον αγώνα συλλαμβάνει τον Πάου Γκασόλ να κάθεται περίλυπος κάτω από την αντίπαλη ρακέτα, μην μπορώντας να πιστέψει τι είχε συμβεί. Η μεγαλειώδης εμφάνισή του (36 πόντοι – 12 ριμπάουντ) δεν ανταμείφθηκε με το χρυσό μετάλλιο κι όλοι πίστευαν ότι θα επιστρέψει δριμύτερος στο Βελιγράδι για να οδηγήσει την Ισπανία στην κορυφή.

Κι όμως όσοι το πίστευαν αυτό, διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Ο φόργουορντ των Γκρίζλις έχασε μεγάλο μέρος της σεζόν που πέρασε λόγω χρόνιου τραυματισμού στη φτέρνα και υπό το φόβο υποτροπής ευχαρίστησε ευγενικά την ισπανική ομοσπονδία και την ενημέρωσε ότι δεν θα δώσει το παρών στο Ευρωμπάσκετ. Βέβαια, μην ξεχνάμε ότι τον Νοέμβριο του 2004 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την ομάδα του Μέμφις και όπως και να έχουν τα πράγματα, θα δέχτηκε και τις σχετικές πιέσεις.

Ίσως η λάμψη του δαχτυλιδιού του πρωταθλητή στο ΝΒΑ, Τόνι Πάρκερ και η παρουσία του πλέον, ταλαντούχου Ευρωπαίου ΝΒΑer, Ντιρκ Νοβίτσκι, οι οποίοι στηρίζουν με κάθε ευκαιρία την οποιαδήποτε προσπάθεια των Εθνικών τους ομάδων να μας αποζημιώσει και να περάσει η απουσία των υπολοίπων στα ψιλά...


News 24/7

24MEDIA NETWORK